Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Συγκλονιστικές» οι εικόνες από τις πυρκαγιές στον Καναδά, έκκληση Trudeau για βοήθεια - Αδειάζει η βόρεια Καλιφόρνια

«Συγκλονιστικές» οι εικόνες από τις πυρκαγιές στον Καναδά, έκκληση Trudeau για βοήθεια - Αδειάζει η βόρεια Καλιφόρνια
Ο πρωθυπουργός του Κανδά Justin Trudeau κάνει λόγο για "συγκλονιστικές εικόνες" και ζητεί να σταλεί βοήθεια από το εξωτερικό
Οι πυροσβέστες στην Καλιφόρνια δίνουν μεγάλη μάχη με τη βίαιη πυρκαγιά που έχει προκαλέσει την απομάκρυνση 3.500 και πλέον ανθρώπων από τις εστίες τους και εξαπλώνεται ταχύτατα, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.
Η πυρκαγιά που ονομάστηκε "Park Fire" ξέσπασε το βράδυ της Τετάρτης στο βόρειο τμήμα της πολιτείας, την τελευταία μέρα ενός νέου κύματος καύσωνα που έπληξε την περιοχή.
Σε λιγότερο από 24 ώρες, έχει ήδη κάψει σχεδόν 290 τετραγωνικά χιλιόμετρα βλάστησης.
Η φωτιά προκάλεσε την απομάκρυνση 3.500 και πλέον ανθρώπων από τις εστίες τους, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Καλιφόρνιας Gavin Newsome.
Οι φλόγες απειλούν ιδιαίτερα τη μικρή πόλη Τσίκο, σχεδόν τρεις ώρες δρόμος βόρεια του Σαν Φρανσίσκο.
Περισσότεροι από 1.150 πυροσβέστες μετέχουν στην κατάσβεση της φωτιάς, η οποία επί του παρόντος έχει περιοριστεί μόνο στο 3%, σύμφωνα με την υπηρεσία δασών και πυροπροστασίας CalFire.
Αυτή η δασική πυρκαγιά φέρνει στον νου άσχημες αναμνήσεις στην Καλιφόρνια: το Τσίκο βρίσκεται μόλις 20 χιλιόμετρα από το Παραντάιζ, μια πόλη που καταστράφηκε από μεγάλη πυρκαγιά το 2018 και όπου έχασαν τη ζωή τους 85 άνθρωποι.

Εμπρησμός

Η φωτιά φαίνεται να οφείλεται σε εμπρησμό: ένας ύποπτος συνελήφθη το πρωί της Πέμπτης και τέθηκε υπό κράτηση, σύμφωνα με την τοπική εισαγγελία.
Η αμερικανική Δύση έχει γνωρίσει αρκετά κύματα καύσωνα από τις αρχές Ιουνίου και δεκάδες πυρκαγιές κατακαίουν τώρα την περιοχή.
Το Όρεγκον, γειτονικό της Καλιφόρνιας, δίνει μάχη με μια μέγα-πυρκαγιά, τη μεγαλύτερη στη χώρα, η οποία έχει καταστρέψει περισσότερα από 1.080 km2 δάσους και έχει οδηγήσει στην εκκένωση περιοχών σε μια αγροτική περιφέρεια της πολιτείας.
Οι μεγάλες φλόγες δημιουργούν στήλες καπνού επηρεάζοντας την ποιότητα του αέρα μέχρι το γειτονικό Αϊντάχο.
Στα μέσα Ιουλίου, ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας ποειδοποίησε για την έλευση μιας πολύ έντονης περιόδου πυρκαγιών, έπειτα από ένα διάλειμμα δύο ετών με πολύ βροχερούς χειμώνες, που επέτρεψαν στη βλάστηση να αναγεννηθεί.
Στα μέσα Ιουλίου, οι δασικές πυρκαγιές είχαν καταστρέψει 840 km2 από την αρχή της χρονιάς, σε σύγκριση με έναν μέσο όρο 156 km2 την ίδια περίοδο κατά την τελευταία πενταετία.

Καναδάς: Ο Trudeau μιλά για "συγκλονιστικές εικόνες" και ζητεί να σταλεί βοήθεια από το εξωτερικό

Με την υπερθέρμανση του πλανήτη, το δυτικό κομμάτι της βορειοαμερικανικής ηπείρου πλήττεται όλο και περισσότερο από ακραία καιρικά φαινόμενα.
Οι φωτιές που καίνε στον Καναδά κατέστρεψαν την ιστορική τουριστική πόλη Τζάσπερ και το εθνικό πάρκο γύρω από αυτήν.
«Αυτός είναι ο χειρότερος εφιάλτης για οποιαδήποτε κοινότητα», είπε η κυβερνήτης της Αλμπέρτα, Daniel Smith, κλαίγοντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Περίπου 25.000 άνθρωποι είχαν εκκενώσει νωρίτερα την πόλη και τις περιοχές πέριξ του Εθνικού Πάρκου Τζάσπερ.
«Γνωρίζω τουλάχιστον μια ντουζίνα οικογένειες των οποίων τα σπίτια έχουν καταστραφεί», είπε ένας εκτοπισμένος στο CBC News.
Ο Καναδός πρωθυπουργός Justin Trudeau έκανε λόγο για "συγκλονιστικές εικόνες" μετά την πυρκαγιά σε ένα τμήμα της πόλης Τζάσπερ, η οποία βρίσκεται στον δυτικό Καναδά, στην καρδιά ενός πολύ δημοφιλούς εθνικού πάρκου, που έχει πληγεί από πολλές δασικές πυρκαγιές.
"Περισσότεροι από 400 πυροσβέστες από την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, το Μεξικό και τη Νότια Αφρική είναι καθοδόν προς τον Καναδά για να βοηθήσουν τις ομάδες μας στην κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών στην Αλμπέρτα", έγραψε στην πλατφόρμα X.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης