Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με συνταγή Roosevelt… θα λύσει το ουκρανικό ο Trump - Έγκριση βοήθειας 500 δις με όρους Lend - Lease στο Κίεβο

Με συνταγή Roosevelt… θα λύσει το ουκρανικό ο Trump - Έγκριση βοήθειας 500 δις με όρους Lend - Lease στο Κίεβο
Το σχέδιο αυτό θα επέτρεπε στο Κίεβο να «δανειστεί τόσο κεφάλαια όσα του είναι απαραίτητα για να αποκτήσει αμερικανικά όπλα» λέει ο Pompeo
Με συνταγή του Franklin Roosevelt που εφαρμόστηκε με μεγάλη επιτυχία κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου πολέμου, θα επιχειρήσει ο Donald Trump, εφόσον γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ, να επιλύσει την ουκρανική κρίση και να φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων Ρωσία και Ουκρανία.
Σε δηλώσεις του στη Wall Street Journal, ο Mike Pompeo, πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και πρώην διοικητής της CIA, υποστηρίζει ότι ο Donald Trump μπορεί να αναπτύξει ένα πρόγραμμα εκμίσθωσης – δανεισμού (Lend – Lease) ύψους 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία προκειμένου να αυξήσει τις προμήθειες όπλων στο Κίεβο και με αυτόν τον τρόπο να ενεργοποιήσει το σχέδιο του... για την ειρήνη στην Ουκρανία.
Όπως λέει ο Pompeo, ένα τέτοιο πρόγραμμα θα επέτρεπε στο Κίεβο να «δανειστεί τόσο κεφάλαια όσα του είναι απαραίτητα για να αποκτήσει αμερικανικά όπλα».
Επιπλέον, όπως επισημαίνει, το ειρηνευτικό σχέδιο του Trump θα βοηθήσει έτσι ώστε «να αρθούν όλες οι απαγορεύσεις στους τύπους των όπλων που η Ουκρανία μπορεί να λάβει και να χρησιμοποιήσει».
«Αυτό με τη σειρά του θα οδηγήσει σε μια αύξηση της αμυντικής βιομηχανίας της Αμερικής» λέει ο Pompeo, με το δημοσίευμα να υποστηρίζει ότι αυτά και άλλα πιθανά βήματα «θα επιτρέψουν στον Trump να αποφασίσει τους όρους της συμφωνίας για τον άμεσο τερματισμό του πολέμου».

Τι προβλέπουν οι όροι Lend – Lease

Η βοήθεια με όρους εκμίσθωσης – δανεισμού (Lend – Lease) εφαρμόστηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου πολέμου από τις ΗΠΑ, όταν αυτές ακόμα ήταν ουδέτερες και δεν είχαν καμία εμπλοκή στον πόλεμο.
Με το νόμο Lend – Lease που στη συνέχεια έγινε γνωστός ως νομοσχέδιο HR 1776 που υπεβλήθη από τον πρόεδρο Roosevelt και εγκρίθηκε από το Κογκρέσο στις 11 Μαρτίου του 1941, επιτρεπόταν η εκμίσθωση, δανεισμός ή παραχώρηση κάθε είδους υλικού εκ μέρος των ΗΠΑ σε Σύμμαχα κράτη με αντάλλαγμα «ό,τι κρίνει σκόπιμο ο Πρόεδρος».
Για παράδειγμα, όταν ο Roosevelt δάνεισε 50 αντιτορπιλικά στη Μ. Βρετανία έλαβε ως αντάλλαγμα την εκμίσθωση για 99 χρόνια των βρετανικών βάσεων στη Νέα Γη και στην Καραϊβική.
Με αυτό το νομοσχέδιο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατάφερε να προμηθεύσει τους Συμμάχους με πυρομαχικά, στρατιωτικό εξοπλισμό, τρόφιμα, ιατρικό εξοπλισμό, φάρμακα, πετρέλαιο χωρίς να πρέπει να πληρωθεί για αυτά και χωρίς να παραβιάσει την έως τότε ουδετερότητα της.
Όλες οι παραδόσεις που υπάγονταν στις προβλέψεις του νόμου, πληρώνονταν από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.
Οι βασικοί αποδέκτες των προμηθειών αυτών ήταν κυρίως τα κράτη της Βρετανικής Κοινοπολιτείας και η ΕΣΣΔ, η οποία εξόφλησε το χρέος της προς τις ΗΠΑ για αυτή τη βοήθεια τον Αύγουστο του 2006.
Σημειώνεται πως βάσει του σχεδίου αυτού, σημαντική βοήθεια προβλεπόταν και στην Ελλάδα - υλικό πυροβολικού -, η οποία όμως είχε καταρρεύσει στρατιωτικά πριν προλάβει να λάβει το στρατιωτικό εξοπλισμό.

Το ειρηνευτικό σχέδιο Trump

Στα τέλη Ιουνίου δημοσίευμα του Reuters είχε σκιαγραφήσει το σχέδιο του Donald Trump για την ειρήνη στην Ουκρανία.
Επικαλούμενο δύο κορυφαίους συνεργάτες του Trump, το δημοσίευμα υποστήριζε πως το σχέδιο Trump περιλαμβάνει δύο βασικά μηνύματα, το ένα προς τη Μόσχα το δεύτερο προς το Κίεβο.
Συγκεκριμένα, όπως αποκάλυπτε ο απόστρατος υποστράτηγος και ένας από τους συμβούλους εθνικής ασφάλειας του Trump, Keith Kellogg, ο Trump θα διαμηνύσει στο Κίεβο ότι εάν θέλει να λάβει περισσότερα όπλα από τις ΗΠΑ, θα πρέπει να αρχίσει ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία.
Την ίδια στιγμή, θα προειδοποιήσει τη Ρωσία ότι οποιαδήποτε άρνηση της να διαπραγματευτεί, θα οδηγήσει σε αυξημένη υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία.

Οι βασικές αρχές

Σύμφωνα με το σχέδιο που καταρτίστηκε από τους Kellogg και Fred Fleitz, οι οποίοι υπηρέτησαν και οι δύο ως επιτελάρχες στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Trump κατά τη διάρκεια της προεδρίας του την περίοδο 2017-2021, κατά τη διάρκεια των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, θα υπάρξει κατάπαυση πυρός στη γραμμή του μετώπου που θα έχει διαμορφωθεί στο πεδίο της μάχης.
Kellogg και Fleitz παρουσίασαν τη στρατηγική τους στον Trump, ο οποίος φέρεται να τους απάντησε θετικά.
«Δεν ισχυρίζομαι ότι συμφώνησε με αυτό ή ότι συμφωνούσε με κάθε λέξη του, αλλά ήμασταν ικανοποιημένοι για το feedback που λάβαμε» είχε αναφέρει ο Fleitz, αν και ο εκπρόσωπος του Trump, Steven Cheung είχε υποστηρίξει μετά την αποκάλυψη αυτού του σχεδίου, ότι μόνο οι δηλώσεις που γίνονται από τον Trump ή από εξουσιοδοτημένα μέλη της εκστρατείας του θα πρέπει να θεωρούνται επίσημες.
Η στρατηγική που σκιαγράφησαν οι Kellogg και Fleitz είναι το πιο λεπτομερές σχέδιο που έχει παρουσιαστεί έως σήμερα από συνεργάτες του Trump, ο οποίος έχει πει πολλές φορές στο παρελθόν ότι θα μπορούσε να διευθετήσει μέσα σε λίγα 24ωρα τον πόλεμο στην Ουκρανία εάν κερδίσει στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Τα μηνύματα

Ο Kellogg είπε ότι θα ήταν κρίσιμο να έρθουν γρήγορα η Ρωσία και η Ουκρανία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εάν ο Trump κερδίσει τις εκλογές.
«Θα πούμε στους Ουκρανούς: πρέπει να καθίσετε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Εάν δεν το πράξετε, τότε η βοήθεια των ΗΠΑ θα στερέψει.
Και θα πούμε στον Putin ότι πρέπει να έρθει για συνομιλίες, διότι αν δεν το πράξει, τότε θα δώσουμε στους Ουκρανούς τα πάντα που χρειάζονται για να σας σκοτώσουν στο πεδίο της μάχης» ανέφερε ο Kellogg.
Μάλιστα, η εργασία – σχέδιο των Kellogg και Fleitz προβλέπει ότι στην προσπάθεια να πειστεί η Μόσχα να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις, θα δοθεί η υπόσχεση πως η ένταξη της Ουκρανίας θα αναβληθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Όπως επισημαίνει ο Fleitz, η Ουκρανία δεν χρειάζεται να παραχωρήσει επισήμως εδάφη στη Ρωσία στο πλαίσιο του σχεδίου τους.
Ωστόσο, υποστήριξε ότι η Ουκρανία είναι απίθανο να ανακτήσει τον αποτελεσματικό έλεγχο όλης της επικράτειάς της στο εγγύς μέλλον.
«Η ανησυχία μας είναι ότι έχει γίνει ένας πόλεμος φθοράς που θα σκοτώσει μια ολόκληρη γενιά νεαρών ανδρών», είπε ο Fleitz.
Όπως επισημαίνουν Kellogg και Fleitz, μια διαρκής ειρήνη θα απαιτούσε πρόσθετες εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία.
Ο Fleitz πρόσθεσε ότι «το να οπλιστεί η Ουκρανία… μέχρι τα δόντια» θα ήταν πιθανότατα ένα βασικό στοιχείο αυτού.

Προτεραιότητα του Trump

«Ο Πρόεδρος Trump έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι κορυφαία προτεραιότητα στη δεύτερη θητεία του θα είναι να διαπραγματευτεί γρήγορα τον τερματισμό του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας.
Ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας δεν θα είχε συμβεί ποτέ αν ο Donald Trump ήταν πρόεδρος.
Είναι πραγματικά λυπηρό» επισήμανε ο εκπρόσωπος του Trump, Steven Cheung.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης