Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Τι απαντούν οι τραπεζίτες για τα χαμηλά επιτόκια καταθέσεων και τα παράπονα μετόχων

Τι απαντούν οι τραπεζίτες για τα χαμηλά επιτόκια καταθέσεων και τα παράπονα μετόχων
Σε άλλα προϊόντα, όπως προθεσμιακές, έντοκα και επενδύσεις σε αμοιβαία σπρώχνουν τους καταθέτες οι τράπεζες
Το θέμα των, σχεδόν, μηδενικών επιτοκίων καταθέσεων έθεσαν οι μέτοχοι των συστημικών τραπεζών στις γενικές συνελεύσεις, οι οποίες ολοκληρώθηκαν χθες με αυτή της Εθνικής Τράπεζας.
Τόσο ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, όσο και ο Φωκίων Καραβίας, διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα μετόχων είπαν πως υπάρχουν προϊόντα που έχουν καλές αποδόσεις και οι καταθέτες μπορούν να διαλέξουν.
Πιο συγκεκριμένα, μέτοχος της Εθνικής Τράπεζας είπε πως δε γίνεται να μη δίνουν κάτι στον καταθέτη, ενώ δανείζουν με υψηλά επιτόκια κάνοντας μάλιστα λόγο για καρτέλ.
Η διοίκηση της Εθνικής διαφώνησε λέγοντας πως υπάρχουν έλεγχοι και δεν υπάρχει συντονισμός μεταξύ των τραπεζών και πως υπάρχουν πολλά προϊόντα που κάποιος καταθέτεις μπορεί να επιλέξει.
Ο κ.Καραβίας στη γενική συνέλευση της Eurobank ανέφερε πως υπάρχουν προθεσμιακές καταθέσεις, έντοκα του ελληνικού δημοσίου που διαθέτει και η τράπεζα, αλλά και πιο σύνθετα επενδυτικά προϊόντα.
Υπάρχουν δηλαδή επιλογές για τους καταθέτες που έχουν χρήματα και θέλουν καλύτερη απόδοση.
Είπε επίσης πως η τράπεζα δεν έχει κάνει μειώσεις επιτοκίων στις ελεύθερες καταθέσεις τα τελευταία χρόνια.
Ουσιαστικά, όπως φάνηκε οι τράπεζες δεν θέλουν να αυξήσουν τα επιτόκια καταθέσεων και θέλουν να κατευθύνουν τους επενδυτές στα άλλα προϊόντα.
Πάντως όπως έχει φανεί από τις παρουσιάσεις των τραπεζών και έχει αναδείξει το Bankingnews, τα περισσότερα χρήματα είναι σε ελεύθερες καταθέσεις και μόλις ένα μικρό ποσοστό είναι σε προθεσμιακές

Το παράπονο των μετόχων

Το ΒΝ παρακολουθεί τις γενικές συνελεύσεις και καταγράφει τα όσα σημειώνουν οι μικρομέτοχοι.
Ένα βασικό παράπονο κάποιων είναι πως γίνονται γενικές συνελεύσεις μόνο μέσω τηλεδιάσκεψης και όχι υβριδικά, δηλαδή και με φυσική παρουσία και με τηλεδιάσκεψη.
Θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο δεν μπορούν να γίνουν ερωτήσεις και δεν μπορούν να κάνουν οι επενδυτές κριτική στις διοικήσεις.
Από την άλλη μέσω τηλεδιάσκεψεις, μέτοχοι που δεν βρίσκονται κοντά στα κεντρικά γραφεία των εταιρειών δεν μπορούν να παρευρεθούν και πλέον στο Χ.Α. το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών των εισηγμένων κατέχουν οι ξένοι επενδυτές, δηλαδή είναι οι περισσότεροι εκτός Ελλάδος.
Όμως ένα μοντέλο συνδυασμού τηλεδιάσκεψης και φυσικής παρουσίας θα μπορούσε να ήταν καλύτερο.
Σημειώνεται πως όλες οι γενικές συνελεύσεις των συστημικών τραπεζών έγιναν μόνο μέσω τηλεδιάσκεψης.
Ο κ.Μυλωνάς, απαντώντας σε αρκετά ερωτήματα μετόχων για το θέμα, είπε πως από την εποχή της πανδημίας και μετά έχουν αλλάξει πολλά και δεν είναι μόνο οι γενικές συνελεύσεις που γίνονται διαδικτυακά, αλλά και οι εργαζόμενοι είπε δεν πάνε κάθε μέρα στο γραφείο.
Δουλεύουν και από τα σπίτια τους είπε.
Ωστόσο, μπορεί να συζητήσει το θέμα της υβριδικής γενικής συνέλευσης για την επόμενη, αν και όπως ανέφερε έχει θετικά μηνύματα για τον τρόπο που γίνεται σήμερα, από αρκετούς επενδυτές.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης