Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Στα 10 ευρώ η τιμή στόχος της Euroxx και στα 7,5 ευρώ της Wood για τη Lamda - Ο ρόλος της πώλησης οικοπέδων

Στα 10 ευρώ η τιμή στόχος της Euroxx και στα 7,5 ευρώ της Wood για τη Lamda - Ο ρόλος της πώλησης οικοπέδων
Η Lamda ολοκλήρωσε την πώληση πέντε οικοπέδων του Ελληνικού έναντι 106 εκατ. ευρώ, η οποία έκλεισε σε γενικές γραμμές σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και την τιμή
Στα 10 ευρώ δίνει την τιμή στόχο για τη Lamda η Euroxx και στα 7,5 ευρώ η Wood, καθώς ολοκληρώνεται η πώληση οικοπέδων στο Ελληνικό έναντι 106 εκατ. ευρώ.
Όπως αναφέρει η Wood, η Lamda ολοκλήρωσε την πώληση πέντε οικοπέδων του Ελληνικού έναντι 106 εκατ. ευρώ, η οποία έκλεισε σε γενικές γραμμές σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και την τιμή.
Η συναλλαγή επιφέρει κέρδη P&L (περίπου 76 εκατ. ευρώ, ή 0,4 ευρώ/μετοχή, ή 5% αύξηση της καθαρής αξίας του ενεργητικού), καθώς και ταμειακές εισροές από το Ελληνικό (περίπου 106 εκατ. ευρώ, ή 0,6 ευρώ/μετοχή, ή περίπου 8% της κεφαλαιοποίησης της εταιρείας), και μειώνει το ρίσκο του έργου.
Όπως υπενθυμίζει η Wood, κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του 2023 για το σύνολο του έτους, τον Απρίλιο του 2024, η διοίκηση της Lamda ανέφερε ότι βρισκόταν στη διαδικασία δέσμευσης αρκετών οικιστικών οικοπέδων του Ελληνικού, με συνολική οικοδομήσιμη επιφάνεια περίπου 50 χιλ. τ.μ..
Χθες (25 Ιουλίου), μετά το κλείσιμο της αγοράς, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε την πώληση.
Το συνολικό τίμημα για τα πέντε ξεχωριστά οικόπεδα (με οικοδομήσιμη επιφάνεια 51 χιλ. τ.μ.) ανέρχεται σε 106 εκατ. ευρώ.
Αυτό είναι σύμφωνο με το ποσό που είχε υποδείξει η διοίκηση και μεταφράζεται σε περίπου 2,1 χιλ. ευρώ ανά τ.μ.
Η συνολική λογιστική αξία των οικοπέδων ανέρχεται σε 27 εκατ. ευρώ ή 531 ευρώ/τ.μ. (συμπεριλαμβανομένου του κόστους υποδομής).
Η τιμή αυτή είναι ελαφρώς χαμηλότερη από τη μέση λογιστική αξία των οικοπέδων του Ελληνικού (περίπου 800 ευρώ/τ.μ.), καθώς τα οικόπεδα που πωλήθηκαν βρίσκονται πιο κοντά στη λεωφόρο Βουλιαγμένης και πιο μακριά από το παραθαλάσσιο μέτωπο.
Αυτό σημαίνει ότι η Lamda θα πρέπει να καταγράψει κέρδος από την πώληση ύψους 76 εκατ. ευρώ περίπου μέσω των αποτελεσμάτων της, το οποίο θα πρέπει να αυξήσει τη λογιστική αξία κατά 0,4 ευρώ περίπου ανά μετοχή, ceteris paribus, ενισχύοντας την καθαρή αξία ενεργητικού κατά 5%.
Τα ταμειακά έσοδα (106 εκατ. ευρώ) από τη συναλλαγή μεταφράζονται σε 0,6 ευρώ/μετοχή.
Με την τρέχουσα τιμή της μετοχής, τα καθαρά ταμειακά έσοδα αντιστοιχούν στο 8% της χρηματιστηριακής αξίας της εταιρείας, αναφέρει η Wood.

Ταμειακές εισροές και μείωση ρίσκου

Οι πωλήσεις γης επιταχύνουν την αναγνώριση των λογιστικών κερδών στα αποτελέσματα χρήσεως και - το σημαντικότερο - προεισπράττουν ταμειακές εισροές και μειώνουν το ρίσκο του έργου, σύμφωνα με τη Wood, η οποία εκτιμά ότι η ανάκαμψη της τιμής της μετοχής από τα τέλη Ιουνίου μπορεί να οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι η αγορά ανέμενε αυτή την πώληση.
Θεωρεί σαφώς τη συναλλαγή θετική, αν και πιθανώς σε μεγάλο βαθμό έχει ήδη τιμολογηθεί.
Παρά τους κινδύνους εκτέλεσης που σχετίζονται με το Ελληνικό και την εγγενώς περιορισμένη ορατότητα για τις αποδόσεις που μπορεί να αποφέρει το έργο, η Lamda παραμένει την καλύτερη τοποθέτηση στα ελληνικά ακίνητα, κατά την άποψη της Wood.
Το χαρτοφυλάκιο των τεσσάρων malls της συνεχίζει να παράγει ισχυρή αύξηση των ενοικίων, υποστηριζόμενη από την αύξηση του κύκλου εργασιών των ενοικιαστών της.
Οι μαρίνες αποδίδουν επίσης πολύ καλά.
Στο Ελληνικό, τα διαμερίσματα πωλούνται γρήγορα, με τιμές που εμφανίζονται μπροστά από τα αρχικά προϋπολογισθέντα επίπεδα.
Περίπου τα μισά από τα διαμερίσματα της πρώτης φάσης έχουν ήδη πωληθεί ή δεσμευτεί.

Θετική και η Euroxx

Στην χθεσινή ανακοίνωση της πώλησης πέντε οικοπέδων από τη Lamda Development στέκεται και η Euroxx.
Όπως αναφέρει, η είδηση αναδεικνύει, ότι 1/ το έργο μπορεί να διατηρήσει ένα σε γενικές γραμμές αυτοχρηματοδοτούμενο καθεστώς με τις ταμειακές εισροές από την αρχή του έτους, και 2/ τη σημαντική υποεκτίμηση του NAV με τα οικόπεδα που κατέχονται στο κόστος.
Η μετοχή της Lamda έχει αυξηθεί κατά περίπου 7% από τον Ιούνιο, με τη Euroxx να διατηρεί τη θετική της άποψη για τη μετοχή.
Επίσης, οι εισπράξεις σε μετρητά από την αρχή του έτους ξεπερνούν τις προσδοκίες.
Η Lamda έχει ως στόχο σωρευτικά ταμειακά έσοδα ύψους 1,1 δισ. ευρώ στο τέλος του 2024.
Στο τέλος Μαΐου 2024 τα σωρευτικά ταμειακά έσοδα ανέρχονταν σε 0,86 δισ. ευρώ και με αυτή τη συναλλαγή θα πλησιάσουν τα 0,97 δισ. ευρώ.
Η συναλλαγή αναδεικνύει επίσης ότι το αναπτυξιακό μέρος της είναι υποεκτιμημένο, καθώς περιλαμβάνει τη γη για οικιστική ανάπτυξη στο κόστος και δεν ενσωματώνει τις τρέχουσες συναλλαγές και τις αγοραίες αξίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης