Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά 2% στο 18%, ανοδική αναθεώρηση για τον πληθωρισμό

Ρωσία: Η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά 2% στο 18%, ανοδική αναθεώρηση για τον πληθωρισμό
Η κεντρική τράπεζα αναθεώρησε σημαντικά προς τα πάνω την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό στο τέλος του έτους, από 4,3-4,8% σε 6,5-7%
Σε αύξηση του βασικού της επιτοκίου κατά 200 μονάδες βάσης στο 18%, προχώρησε η Τράπεζα της Ρωσίας, ανεβάζοντας το κόστος δανεισμού στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δυο και πλέον ετών, ως απάντηση στην υπερθέρμανση της οικονομίας και την εκ νέου αύξηση του πληθωρισμού.
Παρόλο που οι αναλυτές της Capital Economics εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός πλησιάζει προς την κορύφωσή του και η κεντρική πρόβλεψη είναι ότι η CBR θα διατηρήσει τα επιτόκια στις προσεχείς συνεδριάσεις της, οι κίνδυνοι είναι σαφώς στραμμένοι προς περαιτέρω σύσφιξη.
Η σημερινή απόφαση αναμενόταν από την πλειονότητα των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Refinitiv αν και ορισμένοι αναλυτές ανέμεναν μικρότερη αύξηση κατά 100 μ.β..
Ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 8,6% ετησίως τον Ιούνιο και είναι πιθανή μια περαιτέρω αύξηση σε περίπου 9,0% ετησίως τον Ιούλιο.
Η οικονομία συνέχισε επίσης να κινείται με μεγάλη ταχύτητα και αυτό διατήρησε την αγορά εργασίας εξαιρετικά σφιχτή.

Ανοδική αναθεώρηση του πληθωρισμού

Η κεντρική τράπεζα αναθεώρησε σημαντικά προς τα πάνω την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό στο τέλος του έτους, από 4,3-4,8% σε 6,5-7,0%.
Στη συνοδευτική δήλωση σημειώνεται ότι «το ισοζύγιο των κινδύνων για τον πληθωρισμό εξακολουθεί να κλίνει προς τα πάνω».
Η κεντρική τράπεζα δεν παρείχε ρητή μελλοντική καθοδήγηση, αλλά δήλωσε ότι «κρατά ανοιχτή την προοπτική αύξησης του βασικού επιτοκίου στην προσεχή συνεδρίασή της».
Οι προβλέψεις υποδηλώνουν ότι το βασικό επιτόκιο θα κυμανθεί κατά μέσο όρο στο 18,0-19,4% κατά το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο άλλων 50-150 μ.β. περίπου αυξήσεων, εάν ο πληθωρισμός εξελιχθεί σύμφωνα με τις προβλέψεις της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης