Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άνοδος στη Wall, μετά τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ – Στο +1,3% ο S&P 500, o Nasdaq +1,2%

Άνοδος στη Wall, μετά τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ – Στο +1,3% ο S&P 500, o Nasdaq +1,2%
Θετικά πρόσημα στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης...
Ανοδικά κινείται η Wall Street την Παρασκευή 25 Ιουλίου, στον απόηχο της δημοσιοποίησης του δείκτης της Fed για τις προσωπικές καταναλωτικής δαπάνες.
Αναλυτικά, ο δείκτης Dow Jones σημειώνει αύξηση 1,8% στις 40.667 μον., ο δείκτης S&P 500 καταγράφει άνοδο +1,3% στις 5.469 μον. ενώ ο δείκτης Nasdaq +1,2% στις 17.377 μον.

Στα ταμπλό, η εταιρεία κατασκευής ιατρικών συσκευών Dexcom σημείωσε πτώση περίπου 37% μετά τo απογοητευτικό guidance για το 2025.
Η εταιρεία υποδημάτων Deckers ανέφερε οικονομικά κέρδη και έσοδα για το τρίμηνο χρήσης που ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών, με τις μετοχές να αυξάνονται κατά περίπου 13%.

Στα μάκρο, ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στο 2,5% τον Ιούνιο του 2024 από 2,6% τον Μάιο.
Οι αξιωματούχοι της Fed χρησιμοποιούν τη μέτρηση PCE ως κύριο σημείο αναφοράς για τη μέτρηση του πληθωρισμού, ο οποίος εξακολουθεί να κινείται πάνω από τον μακροπρόθεσμο στόχο της κεντρικής τράπεζας για το 2%.
Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια, παρουσίασε μηνιαία αύξηση 0,2% και 2,6% σε ετήσια βάση, επίσης κινούμενος σύμφωνα με τις προσδοκίες. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής τείνουν να εστιάζουν ακόμη περισσότερο στον δομικό ως καλύτερο δείκτη των μακροπρόθεσμων τάσεων, καθώς το κόστος της βενζίνης και των ειδών διατροφής τείνει να αυξομειώνεται περισσότερο από άλλα στοιχεία.
Οι τιμές των αγαθών μειώθηκαν κατά 0,2% τον μήνα, ενώ οι υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 0,2%. Οι τιμές που σχετίζονται με τη στέγαση αυξήθηκαν τον Ιούνιο κατά 0,3%, σημειώνοντας ελαφρά επιβράδυνση από την αύξηση 0,4% σε καθέναν από τους τρεις τελευταίους μήνες και τη μικρότερη μηνιαία αύξηση που χρονολογείται τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2023.
Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι το προσωπικό εισόδημα αυξήθηκε μόλις 0,2%, κάτω από την εκτίμηση του 0,4%. Οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,3%, ικανοποιώντας την πρόβλεψη.

Παράλληλα, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 8 μηνών υποχώρησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην αμερικανική οικονομία, καθώς, παρά την επιβράδυνση της αύξησης, οι τιμές αγαθών και υπηρεσιών παραμένουν υψηλές.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το Michigan University, μειώθηκε στις 66,4 μονάδες τον Ιούλιο από 68,2 ένα μήνα πριν, σύμφωνα με την -τελική- μέτρηση (η αρχική μέτρηση ήταν 66 μονάδες).
Από την έρευνα απορρέει πως οι καταναλωτές αναμένουν οι τιμές να αυξηθούν με ετήσιο ρυθμό 2,9% το επόμενο 12μηνο, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών.
Την ίδια στιγμή, ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών διολίσθησε στις 62,7 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από το τέλος του 2022 (η αρχική μέτρηση για τον Ιούλιο ήταν 64,1 μονάδες).

«Η αστάθεια επανήλθε αυτή την εβδομάδα, λόγω της πίεσης που ασκούν οι θεσμικοί πουλώντας μετοχές τεχνολογίας εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης» δήλωσε ο επικεφαλής τεχνικής στρατηγικής της LPL Financial Adam Turnquist σε σημείωμα προς τους πελάτες, προσθέτοντας ότι οι συνθήκες υπεραγοράς συνέβαλαν επίσης στην πρόσφατη αδυναμία.
«Η αδυναμία αντιστάθμισης σε αυτά τα ονόματα βαρέων βαρών αποτελεί πρόκληση για την υπόλοιπη αγορά».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης