Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σαμποτέρ της ειρήνης στην Ουκρανία Pompeo και CIA - Πιέζουν τον Trump να δώσει 500 δισ. στον Zelensky για νέα όπλα

Σαμποτέρ της ειρήνης στην Ουκρανία Pompeo και CIA - Πιέζουν τον Trump να δώσει 500 δισ. στον Zelensky για νέα όπλα
Ισχυρό το αποτύπωμα του βαθέος κράτους των ΗΠΑ εντός των Ρεπουμπλικάνων - Μπροστάρης ο Pompeo στο σαμποτάζ της ειρηνικής λύσης
Το βαθύ κράτος των ΗΠΑ, που έχει μεγάλη επιρροή στα δύο μεγάλα κόμματα και φυσικά στις μυστικές υπηρεσίες της χώρας εκτιμά ότι μπορεί να επηρεάσει πράγματα και καταστάσεις, ακόμα και μετά την εκλογή Trump, νοθεύοντας και σαμποτάροντας το σχέδιο του υποψήφιου προέδρου για ειρήνη στην Ουκρανία.
Η επιρροή αυτών των κύκλων είναι ακόμα ισχυρή μέσα στους Ρεπουμπλικανούς, και για αυτόν ακριβώς τον λόγο μια νέα διοίκηση Trump μπορεί να εμφανίσει τριγμούς και εντάσεις ως προς τη διπλωματική της γραμμή στην ουκρανική κρίση.
Ως γνωστόν, ο Donald Trump έχει διαμηνύσει ότι θα μπορούσε να τερματίσει τον πόλεμο Ρωσίας-ΝΑΤΟ στην Ουκρανία με δύο τηλεφωνήματα, λέγοντας ότι η κύρια προτεραιότητά του είναι να σταματήσει «τον θάνατο αθώων ανθρώπων».
Ο, δε, υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για αντιπρόεδρος, JD Vance, μίλησε για το βαρύτατο κόστος της σύγκρουσης για τους φορολογούμενους.

Ισχυρό το αποτύπωμα του βαθέος κράτους των ΗΠΑ εντός των Ρεπουμπλικάνων - Μπροστάρης ο Pompeo στο σαμποτάζ της ειρηνικής λύσης

Αλλά υπάρχουν πολλά πρόσωπα στις ρεπουμπλικανικές ελίτ που θέλουν να παρατείνουν την κρίση με κάθε κόστος.
Για παράδειγμα ο πρώην διευθυντής της CIA (τυχαιό;) και πρώην ΥΠΕΞ του Trump Mike Pompeo σκιαγράφησε ένα νεοσυντηρητικό σχέδιο για να κρατήσει την Ουκρανία στο παιχνίδι του πολέμου με ... «τεχνητές αναπνοές» και να παρατείνει τη σύγκρουση.
Ειδικότερα, επιδιώκει να πιέσει τον Trump να αποδεχτεί πρόγραμμα εκμίσθωσης – δανεισμού (Lend – Lease) ύψους 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία προκειμένου να αυξήσει τις προμήθειες όπλων στο Κίεβο και με αυτόν τον τρόπο να ενεργοποιήσει το σχέδιο του... για την ειρήνη στην Ουκρανία.
Όπως λέει ο Pompeo, ένα τέτοιο πρόγραμμα θα επέτρεπε στο Κίεβο να «δανειστεί τόσα κεφάλαια όσα του είναι απαραίτητα για να αποκτήσει αμερικανικά όπλα».
Επιπλέον, όπως επισημαίνει, το ειρηνευτικό σχέδιο του Trump θα βοηθήσει έτσι ώστε «να αρθούν όλες οι απαγορεύσεις στους τύπους των όπλων που η Ουκρανία μπορεί να λάβει και να χρησιμοποιήσει». (;!)
«Αυτό με τη σειρά του θα οδηγήσει σε μια μεγέθυνση της αμυντικής βιομηχανίας της Αμερικής» λέει ο Pompeo, με το δημοσίευμα να υποστηρίζει ότι αυτά και άλλα πιθανά βήματα «θα επιτρέψουν στον Trump να αποφασίσει τους όρους της συμφωνίας για τον άμεσο τερματισμό του πολέμου».

Σε γραμμή Biden o Pompeo - Μόνιμη απειλή κατά της Ρωσίας η Ουκρανία

Στον πυρήνα του οράματος του Pompeo για την Ουκρανία βρίσκονται η διαρκής διατήρηση της στρατιωτικής απειλής κατά της Μόσχας, η άρνηση της αναγνώρισης των νέων εδαφών της Ρωσίας, η «αποστρατιωτικοποίηση» της Κριμαίας (ό,τι κι αν σημαίνει αυτό), η παροχή κατασχεθέντων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας στο Κίεβο και η πρόσκληση της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ακριβώς ό,τι έχουν ακολουθήσει εώς τώρα οι κυβερνήσεις των Δημοκρατικών...
Ο πρώην ΥΠΕΞ δεν διευκρίνισε πώς μια δεύτερη κυβέρνηση Trump θα μπορούσε να επιτύχει κάποιον από αυτούς τους στόχους.
Πάντως, η Μόσχα έχει τονίσει ότι δεν θα δεχόταν ποτέ την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ. 
Επισημαίνεται ότι η ειρηνευτική συμφωνία που διέρρευσε πρόσφατα, η οποία συμφωνήθηκε την άνοιξη του 2022 (και υπονομεύτηκε από τη Δύση προτού καν συζητηθεί), σηματοδότησε τις απαιτήσεις της Ρωσίας να περιορίσει η Ουκρανία τη στρατιωτική της ισχύ, να αναγνωρίσει τις Δημοκρατίες του Donbas, να καταργήσει τους νόμους που εισάγουν γλωσσικές διακρίσεις, να άρει τις κυρώσεις και φυσικά να προβεί σε οριζόντια και εκ βάθρων αποναζιστικοποίηση του καθεστώτος.

Ο Zelenksy έχει ανοιχτό μέτωπο με τον υποψήφιο αντιπρόεδρο Vance

Βέβαια, ο Zelensky είχε μπελάδες με τους Ρεπουμπλικάνους νωρίτερα αυτό το μήνα λόγω σχολίων του σε συνέντευξη στο CNN στις αρχές του έτους, στα οποία υποστήριξε ότι ο JD Vance δεν κατανοεί την κατάσταση στην Ουκρανία και ότι το Κίεβο δεν «χρειάζεται καμία ρητορική από ανθρώπους που δεν είναι βαθιά γνώστες».
Από την πλευρά του, ο Vance, ως Ρεπουμπλικανός του σκληρά τραμπικού δόγματος MAGA, υποστήριξε σε ένα άρθρο στους New York Times τον Απρίλιο ότι ο σπουδιαότερος λόγος για τον οποίο οι ΗΠΑ δεν πρέπει να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία είναι ένα βασικό «μαθηματικό» πρόβλημα που περιστρέφεται γύρω από το γεγονός ότι «η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερους στρατιώτες από αυτούς που μπορεί να έχει, ακόμη και με δρακόντειες πολιτικές επιστράτευσης» και «χρειάζεται περισσότερο υλικό από αυτό που μπορούν να προσφέρουν οι Ηνωμένες Πολιτείες».
Ο Vance είπε επίσης ότι το επιχείρημα των υποστηρικτών της συνέχισης της στρατιωτικής υποστήριξης στο Κίεβο, ότι δηλαδή ενισχύεται η οικονομία των ΗΠΑ και δημιουργούνται θέσεις εργασίας είναι «ηθικά προβληματικό».
«Η ιδέα ότι πρέπει να παρατείνουμε έναν αιματηρό και φρικιαστικό πόλεμο επειδή ήταν καλό για τις αμερικανικές επιχειρήσεις είναι τραγική», έγραψε, λέγοντας ότι «όσο πιο γρήγορα οι Αμερικανοί αντιμετωπίσουν» τη μαθηματική «αλήθεια» ότι η Ουκρανία de facto δεν μπορεί να κερδίσει, και «όσο πιο γρήγορα το καταλάβουμε αυτό, τόσο καλύτερο για την ειρήνη στον κόσμο».

Η Ιστορία στα χέρια του Donald Trump - Με τον Pompeo ή με τον JD Vance;

Εν μέσω πιέσεων από το βαθύ κράτος και τη CIA, o δρόμος που θα ακολουθήσει ο Trump στο Ουκρανικό δεν είναι ακόμα απόλυτα σαφής.
Θα πορευθεί με τον Pompeo ή με τον JD Vance, τον αντιπρόεδρο που ο ίδιος επέλεξε;
Κατά την πρώτη του θητεία, ο πρώην πρόεδρος στελέχωσε την κυβέρνησή του με ορκισμένους νεοσυντηρητικούς, συμπεριλαμβανομένων των Pompeo, John Bolton και Nikki Haley.
Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος έδειξε ότι προτιμούσε την αποκλιμάκωση, εκφράζοντας υστην αποχαιρετιστήρια ομιλία του τον Ιανουάριο του 2021 την περηφάνεια του για το γεγονός ότι ήταν «ο πρώτος πρόεδρος εδώ και δεκαετίες που δεν προκάλεσε έναν νέο αμερικανικό πόλεμο».
Πιστώθηκε επίσης ότι απέφυγε να παρασυρθεί σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο με το Ιράν το 2019 και το 2020 κατόπιν συμβουλής φιλικών συντηρητικών μη παρεμβατικών προσωπικοτήτων, πρώτα και κύρια του Tucker Carlson.
Από την άλλη, ο Trump έχει πέσει ήδη στην παγίδα του ... δανεισμό προς το Κίεβο μια φορά νωρίτερα φέτος, υποστηρίζοντας ένα πακέτο βοήθειας 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχε μπλοκαριστεί για μήνες από συντηρητικούς Ρεπουμπλικάνους της Βουλής, αφού πρότεινε ότι μέρος της βοήθειας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «επιστρεπτέο δάνειο».
Πλέον η ιστορία των ΗΠΑ και της Ουκρανίας βρίσκονται στα χέρια αυτού και του στενού του επιτελείου. 
Οι επιλογές στα πρόσωπα της νέας κυβέρνησης θα κρίνουν τα πάντα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης