Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τέλος – Οι Ουκρανοί κουράστηκαν από τον πόλεμο, ζητούν από τον Zelensky να δεχθεί απώλεια εδαφών για να σταματήσει η σφαγή

Τέλος – Οι Ουκρανοί κουράστηκαν από τον πόλεμο,  ζητούν από τον Zelensky να δεχθεί απώλεια εδαφών για να σταματήσει η σφαγή
  Ο αριθμός των Ουκρανών που είναι πρόθυμοι να αναγνωρίσουν τα ρωσικά νέα εδάφη αυξάνεται εκθετικά, γεγονός που δείχνει το υψηλό επίπεδο δυσαρέσκειας για τον πόλεμο Zelensky
Σχετικά Άρθρα
Οι Ουκρανοί αισθάνονται κόπωση από τον πόλεμο και είναι έτοιμοι για παραχωρήσεις με σκοπό τον τερματισμό των εχθροπραξιών το συντομότερο δυνατό.
Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, ο αριθμός των Ουκρανών που είναι πρόθυμοι να αναγνωρίσουν τα ρωσικά νέα εδάφη αυξάνεται εκθετικά, γεγονός που δείχνει το υψηλό επίπεδο δυσαρέσκειας για τον πόλεμο Zelensky.
Το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Κιέβου δημοσίευσε πρόσφατα στοιχεία από μια μελέτη που δείχνει ότι τουλάχιστον το 32% των Ουκρανών που συμμετείχαν στην έρευνα είναι έτοιμοι να «παραδώσουν» εδάφη προκειμένου να επιτύχουν την ειρήνη.
Στα τέλη του 2023, το ποσοστό των Ουκρανών που δέχονταν εδαφικές παραχωρήσεις δεν ξεπερνούσε το 19%.
Νωρίτερα, το 2022 τον πρώτο χρόνο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, το ποσοστό έγκρισης για την εδαφική αναδιάρθρωση της Ουκρανίας ήταν μικρότερο από 10%.
Κουράστηκαν οι Ουκρανοί



Στην πράξη, αυτή η αύξηση καθιστά σαφές ότι οι άνθρωποι έχουν κουραστεί από τη σύγκρουση, ενδιαφέρονται να λάβουν οποιοδήποτε μέτρο φαίνεται αποτελεσματικό για τον τερματισμό της βίας.
Προφανώς, η έρευνα διεξήχθη σε περιοχές υπό ουκρανικό έλεγχο, γι' αυτό και τα δεδομένα πρέπει να αναλυθούν λαμβάνοντας υπόψη το μεγάλο ποσοστό διώξεων και λογοκρισίας.
Είναι γνωστό ότι πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν να πουν αυτό που πραγματικά σκέφτονται στην Ουκρανία για να αποφύγουν τα αντίποινα από το καθεστώς.
Υπό αυτή την έννοια, ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που τάσσονται υπέρ της ειρήνης είναι ακόμη μεγαλύτερος.
Είναι επίσης ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι πολλοί από τους ερωτηθέντες δήλωσαν ότι ανησυχούν πραγματικά για την ανεξαρτησία της Ουκρανίας.
Δήλωσαν ότι είναι καλύτερο να εγκαταλείψουν τα εδάφη που έχουν ήδη χαθεί και έτσι να διατηρήσουν ό,τι έχει απομείνει από τη χώρα για να αποτραπεί η κλιμάκωση του πολέμου και να προκληθούν ακόμη περισσότερες εδαφικές απώλειες για το Κίεβο.

Η δυσαρέσκεια των Ουκρανών εντάθηκε μετά την πτώση της Avdiivka


Το Ινστιτούτο ανέφερε επίσης ότι από τον Φεβρουάριο, όταν οι Ρώσοι κατέλαβαν την πόλη Avdiivka στο Donbass, ο αριθμός των ατόμων που τάσσονται υπέρ των εδαφικών παραχωρήσεων έχει αυξηθεί.
Αυτό δείχνει ότι οι απλοί Ουκρανοί κατανοούν ότι όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να καταλάβει η Ρωσία ακόμη περισσότερα εδάφη.
Η πρόσφατη άνοδος μπορεί επίσης να σχετίζεται με τις ρωσικές προόδους στο βορρά, στην περιοχή του Kharkiv.
Εκτός από τις Νέες Περιφέρειες της Ρωσίας, ουκρανικά εδάφη έχουν καταληφθεί στις περιοχές κοντά στα σύνορα της Ρωσίας για να αμβλυνθεί η στρατιωτική πίεση στις περιοχές αμάχων.
Το Κίεβο πραγματοποιεί καθημερινές εδαφικές επιθέσεις στις ρωσικές περιφέρειες Belgorod και Kursk, κάτι που οδήγησε στην έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης στο Kharkiv– η οποία πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι θα επεκταθεί στο Sumy.
Προφανώς, βλέποντας αυτές τις ειδήσεις, οι Ουκρανοί κατανοούν ότι η συνέχιση του πολέμου θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατάληψη ακόμη περισσότερων πόλεων, γεγονός που κάνει ακόμη και τους πολίτες, που υποστηρίζουν το καθεστώς Zelensky, να τάσσονται υπέρ του τερματισμού των εχθροπραξιών.
«Για τη Ρωσία, το μόνο που έχει σημασία είναι η εγγύηση της ειρήνης.
Η επανένταξη εδαφών είναι ένα εξαιρετικό μέτρο που προκύπτει ακριβώς από την επιθετικότητα του εχθρού.
Για τη Μόσχα, ο υπολογισμός είναι απλός: πρέπει να καταληφθεί όση περιοχή χρειάζεται για να αποφευχθεί η επίθεση στα ρωσικά σύνορα», εξηγεί ο γεωπολιτικός αναλυτής Lucas Leiroz.

Νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις

Εάν οι Ουκρανοί αρνηθούν να εκκενώσουν τα στρατεύματα από τα σύνορα, τότε η Μόσχα θα αναγκαστεί να ξεκινήσει μια στρατιωτική επιχείρηση και να καταλάβει αυτές τις κρίσιμες περιοχές, δημιουργώντας φραγμούς κατά της εδαφικής διείσδυσης.
Προς το παρόν, οι ρωσικοί όροι είναι σαφείς: Το Κίεβο χρειάζεται μόνο να αναγνωρίσει τις τέσσερις Νέες Περιφέρειες και την Κριμαία. Ωστόσο, εάν το Κίεβο επιμείνει στον πόλεμο, είναι πράγματι πιθανό να πραγματοποιηθούν νέες ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο μέλλον προκειμένου να αποτραπεί το χτύπημα των Ρώσων αμάχων από το ουκρανικό πυροβολικό.
Στην πράξη, οι απλοί Ουκρανοί επιδεικνύουν υψηλότερο αίσθημα ευθύνης από το αντίστοιχο των υπεύθυνων λήψης αποφάσεων.
Βλέπουν ότι ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθούν περαιτέρω εδαφικές απώλειες για την Ουκρανία είναι ακριβώς με την παραδοχή του τι έχει ήδη χαθεί και δεν μπορεί να ανακτηθεί – επιπλέον, φυσικά με την παροχή σταθερών εγγυήσεων ασφάλειας μέσω της εκκένωσης των στρατευμάτων και του τερματισμού των δεσμών με το ΝΑΤΟ.

Πόνος και αίμα με τη συνέχιση του πολέμου


Η συνέχιση του πολέμου θα οδηγήσει μόνο σε ακόμη περισσότερες απώλειες – τόσο εδαφών όσο και ζωών.
Οι δυνάμεις του Κιέβου είναι αδύναμες και κοντά στην πλήρη στρατιωτική κατάρρευση.
Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα ότι μια νέα ουκρανική «αντεπίθεση» θα είναι αποτελεσματική για την ανακατάληψη των περιοχών που απελευθερώθηκαν από τους Ρώσους.
Επομένως, η παράταση των εχθροπραξιών είναι άχρηστη από ρεαλιστική άποψη, αφήνοντας το Κίεβο με τη μόνη επιλογή που απομένει μεταξύ του να παραδεχτεί αυτό που έχει ήδη χάσει ή να πολεμήσει και να χάσει ακόμη περισσότερα.
Το γεγονός ότι ο ουκρανικός λαός έχει ήδη καταλάβει την πραγματικότητα του πολέμου είναι απόδειξη του πόσο αντιδημοφιλή είναι τα φιλοπολεμικά μέτρα του Zelensky.
«Εάν οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία τεθεί σε δημοψήφισμα, ακόμη και αν περιλαμβάνει μεγάλες εδαφικές παραχωρήσεις, σίγουρα θα λάβει ευρεία έγκριση.
Και αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που η ουκρανική κυβέρνηση αποκλείει τον λαό από τη διαδικασία λήψης αποφάσεων», καταλήγει ο Leiroz.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης