Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Houthis θα κλείσουν ολόκληρη τη Μεσόγειο Θάλασσα – Το drone «Yafa» πρώτο θέμα στα ισραηλινά ΜΜΕ

Οι Houthis θα κλείσουν ολόκληρη τη Μεσόγειο Θάλασσα – Το drone «Yafa» πρώτο θέμα στα ισραηλινά ΜΜΕ

Το κανάλι Kan εξέφρασε φόβους ότι οι «Houthis» σκοπεύουν να επιτεθούν στα ισραηλινά ενεργειακά αποθέματα

Σχετικά Άρθρα
Τα μέσα ενημέρωσης του Ισραήλ συνεχίζουν να τονίζουν την αυξανόμενη ανησυχία εντός της κατοχικής οντότητας σχετικά με την αναμενόμενη απάντηση της Υεμένης στην επίθεση στη Χοντέιντα, εκτός από την ανακοίνωση του πέμπτου σταδίου κλιμάκωσης.
Νέες αναφορές επιβεβαιώνουν σημαντικούς φόβους για πιθανές επιθέσεις σε ευαίσθητες εγκαταστάσεις και κέντρα από την Υεμένη, με ανησυχίες για την επέκταση του συντονισμού μεταξύ της Υεμένης και των μετώπων υποστήριξης στην επερχόμενη φάση.
Το εβραϊκό κανάλι Kan εξέφρασε φόβους ότι οι «Houthis» σκοπεύουν να επιτεθούν στα ισραηλινά ενεργειακά αποθέματα, συμπεριλαμβανομένων των κοιτασμάτων φυσικού αερίου Λεβιάθαν και Ταμάρ, και στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής Orot Rabin, Rotenberg, Eshkol και Haifa.
Το Channel 12 ανέφερε στον επίσημο ιστότοπό του ότι «το αμυντικό όργανο δεν υποτιμά την απάντηση της Υεμένης στην επίθεση στη Χοντέιντα και προετοιμάζεται πιο προσεκτικά για μια πιθανή αντεπίδραση από τη Σαναά, ενδεχομένως σε συνεργασία με άλλα μέλη της αντίστασης άξονας».
Η έκθεση αποκάλυψε ότι «το Ίδρυμα Άμυνας διέταξε την ευρεία ανάπτυξη όλων των συστημάτων ανίχνευσης για τη βελτίωση των δυνατοτήτων αναχαίτισης του Ισραήλ, μετά τη διείσδυση του drone στο Τελ Αβίβ».
Η έκθεση εξήγησε περαιτέρω ότι «το Ισραήλ έχει συνειδητοποιήσει την ανάγκη να δώσει προσοχή σε νέες οδούς διείσδυσης, μεταξύ άλλων από τα δυτικά, και ως εκ τούτου οι αμυντικές ικανότητες πρέπει να βελτιωθούν».
Σημείωσε ότι «τα περισσότερα ραντάρ κατευθύνονται προς αυτές τις (δυτικές) τοποθεσίες», πράγμα που σημαίνει ότι η άφιξη του υεμενικού drone «Yafa» από τη Μεσόγειο έχει κάνει το Ισραήλ να αισθάνεται εκτεθειμένο.
Επισήμανε επίσης ότι υπάρχουν ενδείξεις αυξημένου συντονισμού μεταξύ των μερών του άξονα αντίστασης για τη διακοπή των ναυτιλιακών δρομολογίων στη Μεσόγειο, ειδικά προς τη Χάιφα.

Η ομιλία του Ηγέτη της Επανάστασης

Αυτοί οι δείκτες σχετίζονται άμεσα με την πρόσφατη ομιλία του Ηγέτη της Επανάστασης Sayyed Abdulmalik al-Houthi, ο οποίος δήλωσε επανειλημμένα ότι οδεύει προς την κλιμάκωση και ανακοίνωσε μια νέα φάση στον πόλεμο, που είναι το πέμπτο στάδιο υποστήριξης της Hamas στη Γάζα.
Ο αρχηγός είχε επανειλημμένα αναφέρει στην τελευταία του ομιλία τον συντονισμό με τον άξονα αντίστασης για τις τρέχουσες και τις επερχόμενες εξελίξεις.
Ο Ισραηλινός ερευνητής για τις αραβικές υποθέσεις, Yoni Ben Menachem, σχολιάζοντας το ζήτημα της Υεμένης, δήλωσε:
«Υπάρχει μια τάση να υποβαθμίζεται το θέμα, αλλά η αλήθεια είναι ότι έχουμε να κάνουμε με έναν εξαιρετικά επικίνδυνο εχθρό, εξοπλισμένο με τα πιο πρόσφατα όπλα και έχει οργανωμένο πλάνο στόχων και είναι καλά προετοιμασμένος για να επιτεθεί στο Ισραήλ».
«Σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης, το προσωπικό του στρατού λέει ότι το Ισραήλ δεν έχει συγκεντρώσει επαρκείς πληροφορίες για την Υεμένη, και έτσι φαίνεται ότι χρησιμοποίησαν πληροφορίες αμερικανικών και βρετανικών μυστικών υπηρεσιών για την επίθεση», πρόσθεσε.
«Οι Houthis δεν αρκούνται στο να κλείσουν απλώς την Ερυθρά Θάλασσα.
Θέλουν επίσης να κλείσουν τη Μεσόγειο Θάλασσα».
Θεώρησε ότι οι Υεμενίτες συνειδητοποίησαν από τη νύχτα της ιρανικής επίθεσης στη Σιωνιστική οντότητα ότι «θα ήταν δύσκολο για το Ισραήλ να χειριστεί μια παρόμοια κατάσταση όσον αφορά την αεράμυνα και την ικανότητα αναχαίτισής του και έτσι θα προσπαθήσουν να επαναλάβουν τη διαδικασία».

Γκρίνια στο Ισραήλ

Σε σχετικό πλαίσιο, η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz ανέφερε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Netanyahu φοβάται τους Υεμενίτες και ότι αν μπορούσε, θα είχε αποφύγει να απαντήσει αυτή τη φορά, όπως έκανε πάντα.
Σε ένα άρθρο της οικονομικής αναλύτριας Nehemia Shtrasler με τίτλο «O Bibi φοβάται επίσης τους Houthis», η εφημερίδα υπενθύμισε τη στιγμή που οι Ένοπλες Δυνάμεις της Υεμένης μπήκαν στη μάχη της καταιγίδας Al-Aqsa για πρώτη φορά στις 19 Οκτωβρίου 2023, εκτοξεύοντας τέσσερις Πύραυλοι Cruise» και αρκετά drones στο «Eilat» (Um al-Rashrash).
Η εφημερίδα θεώρησε ότι το πολεμικό πλοίο που έστειλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden στην Ερυθρά Θάλασσα δεν προκάλεσε πραγματική ζημιά στους Υεμενίτες, οπότε ο κόσμος κατάλαβε αμέσως ότι το «Ισραήλ» ήταν αδύναμο και ευάλωτο.
Σύμφωνα με τον Shtrasler, ο φόβος και η απροθυμία του Netanyahu να απαντήσει με δυσανάλογη δύναμη, αφήνοντας το θέμα στους Αμερικανούς και στους Βρετανούς να προστατεύσουν το «Ισραήλ», έχει μετατρέψει το «Ισραήλ» στο «χτυπημένο αγόρι στη Μέση Ανατολή», που περιβάλλεται από ένα δαχτυλίδι φωτιάς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης