Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Meloni φτάνει στην Κίνα και ενισχύει το εμπορικό ισοζύγιο – Οι Κινεζικές επενδύσεις στην Ιταλία στη συζήτηση με τον Xi Jinping

Η Meloni φτάνει στην Κίνα και ενισχύει το εμπορικό ισοζύγιο – Οι Κινεζικές επενδύσεις στην Ιταλία στη συζήτηση με τον Xi Jinping

Η Meloni έχει ξεκαθαρίσει ότι ήθελε να ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις

Σχετικά Άρθρα
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Giorgia Meloni φτάνει στην Κίνα στις 26 Ιουλίου για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά της το 2022.
Θα είναι η πρώτη επίσκεψη Ιταλού πρωθυπουργού εδώ και πέντε χρόνια.
Στόχος και προτεραιότητα της ιταλικής κυβέρνησης είναι η βελτίωση του εμπορικού της ισοζυγίου.
Το 2023 ήταν υπέρ της Κίνας, με έλλειμμα 40 δισ. ευρώ.
Η Ιταλία επιδιώκει επίσης να προσελκύσει κινεζικές επενδύσεις και να στηρίξει τις περίπου 1.600 ιταλικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ασιατική χώρα.
Η συνάντηση στις 26 - 31 Ιουλίου έρχεται παρά το γεγονός ότι η Meloni αποφάσισε τον Δεκέμβριο του 2023 ότι η Ιταλία θα εγκαταλείψει τον λεγόμενο Νέο Δρόμο του Μεταξιού της Κίνας (πρωτοβουλία Belt and Road).
Αυτή η εμπορική πρωτοβουλία που ξεκίνησε το Πεκίνο είχε 18 ευρωπαϊκά μέλη ως εταίρους το 2023, αλλά η Ιταλία ήταν το μόνο μέλος της G-7 που συμμετείχε.
Η απόφαση του πρώην πρωθυπουργού να συμμετάσχει σε αυτό το 2019 επικρίθηκε ευρέως ως μια οικονομικά επιθετική κίνηση για τις ΗΠΑ και τους δυτικούς εταίρους τους.
Η Meloni έχει ξεκαθαρίσει ότι ήθελε να ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις.
Η Ιταλία, όπως και άλλοι Ευρωπαίοι εταίροι, έχει ισχυρούς εμπορικούς δεσμούς με την Κίνα.

Συνάντηση με πρωθυπουργό και πρόεδρο

Το Πεκίνο χρειάζεται επίσης διεθνή αξιοπιστία, ειδικά επειδή λειτουργεί ως ενδιάμεσος μεταξύ της Ρωσίας και των άλλων δυνάμεων που έχουν ενθαρρύνει τη στρατιωτική κλιμάκωση.
Η διοίκηση της Meloni, γνωρίζοντας αυτό, έχει προγραμματίσει σε βάθος την πενθήμερη επίσκεψή της.
Θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Li Qiang και τον πρόεδρο Xi Jinping.
Το Πεκίνο, από την πλευρά του, ελπίζει να αποφύγει έναν εμπορικό πόλεμο ηλεκτρικών οχημάτων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Από τον Ιούλιο, επιβλήθηκαν δασμοί έως και 38% σε αυτοκίνητα κινεζικής κατασκευής, αλλά η κυβέρνηση του Xi απέφυγε σημαντικά αντίποινα.
Ξεκίνησε έρευνα γι’ αυτό που αποκάλεσε «ντάμπινγκ» χοιρινού κρέατος που εισάγεται από την Ευρώπη.
Πριν από τον Νοέμβριο αναμένεται να βρεθεί λύση για να αποφευχθεί ένας πόλεμος δασμών.
Η ιταλική κυβέρνηση ζητά από μεγάλους κινέζους κατασκευαστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων να εγκατασταθούν στην Ιταλία, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, κάτι που θα μπορούσε να καταστήσει περιττούς τους δασμούς.
Αυτό για το οποίο επικρίθηκε κάποτε η Ουγγαρία –που λειτουργούσε ως κόμβος αυτοκινήτων στην Ευρώπη για την Κίνα– φαίνεται τώρα να είναι η γενική τάση μεταξύ άλλων κρατών μελών με αυτοκινητοβιομηχανίες που δεν είναι τόσο ισχυρές όσο αυτές της Γερμανίας ή της Γαλλίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης