Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στρατηγός Ekman: Η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τον Νίγηρα θα ολοκληρωθεί στις αρχές Αυγούστου

Στρατηγός Ekman: Η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τον Νίγηρα θα ολοκληρωθεί στις αρχές Αυγούστου

Η απόσυρση εξελίσσεται ομαλά, νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα

Σχετικά Άρθρα
Η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τον Νίγηρα, που ξεκίνησε τον Ιούνιο, θα οριστικοποιηθεί «στις αρχές Αυγούστου».
Ο Αμερικανός στρατηγός το επιβεβαίωσε ο Kenneth Ekman, επικεφαλής της επιχείρησης, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Αμπιτζάν δήλωσε:
«Η απόσυρση εξελίσσεται ομαλά, νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, χάρη στην άριστη συνεργασία με τους νιγηριανούς ομολόγους μας».
Και συνέχισε:
«Η βίαιη εξτρεμιστική απειλή που πλήττει το Σαχέλ αυξάνεται και απειλεί όλο και περισσότερο τις γειτονικές χώρες», προειδοποίησε στη συνέχεια ο στρατηγός Ekman, αναφέροντας συγκεκριμένα την περίπτωση της Ακτής Ελεφαντοστού, με την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες αξιολογούν την πιθανότητα ενίσχυσης της στρατιωτικής συνεργασίας. «Θέλουμε να συνεργαστούμε με τις δυνάμεις του Ελεφαντοστού στις υπάρχουσες βάσεις τους για την εδραίωση των συνεργασιών», είπε, αναφερόμενος ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα της χώρας, στα σύνορα με την Μπουρκίνα Φάσο και το Μάλι, όπου η απειλή των τζιχαντιστών είναι ισχυρότερη.
Ο στρατηγός, ωστόσο, απέρριψε την υπόθεση της οικοδόμησης μιας αμερικανικής βάσης στο Odienné, στα βορειοδυτικά της Ακτής του Ελεφαντοστού, όπως κυκλοφόρησε σε ορισμένα μέσα Τύπου.
«Γιατί να χτίσεις αν κάτι υπάρχει ήδη;» ρώτησε ο στρατηγός Ekman, λέγοντας ότι ήταν πρόθυμος να απαντήσει στις «ανησυχίες» του πληθυσμού.

Παρουσία στη Δυτική Αφρική

Στις αρχές Ιουλίου, τα αμερικανικά στρατεύματα ολοκλήρωσαν την απόσυρση όλου του προσωπικού από την αεροπορική βάση 101 στο Niamey του Νίγηρα, την πρώτη από τις δύο αμερικανικές βάσεις που εκκενώθηκαν κατόπιν αιτήματος της στρατιωτικής χούντας του Νίγηρα που ανέλαβε την εξουσία με στρατιωτικό πραξικόπημα στις 26 Ιουλίου 2023.
Αυτό ειπώθηκε σε ανακοίνωση της Διοίκησης της Αφρικής των ΗΠΑ (Africom), σύμφωνα με την οποία η αποχώρηση ολοκληρώθηκε μετά από τελετή που επισημοποίησε την αποχώρηση των στρατευμάτων.
Το τελευταίο αεροπλάνο που αναχώρησε, ένα μεταγωγικό αεροσκάφος C-17 Globemaster III της Πολεμικής Αεροπορίας, έφυγε την Πέμπτη (25/7/2024).
Περίπου 200 στρατιώτες παραμένουν σταθμευμένοι στην αεροπορική βάση 201, στην πόλη Agadez, και θα εγκαταλείψουν τη χώρα τις επόμενες εβδομάδες, όπως συμφωνήθηκε τον Μάιο με τις αρχές στο Niamey.
Ο Υποστράτηγος της Πολεμικής Αεροπορίας και Διευθυντής Στρατηγικής, Εμπλοκής και Προγραμμάτων της Africom, Kenneth Ekman, δήλωσε ευγνώμων για την ομαλή και ασφαλή απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων.
«Σήμερα αντανακλούμε θετικά τα τελευταία 15 χρόνια συνεργασίας και θυσίας για την ασφάλεια που μοιράζονται οι δυνάμεις των ΗΠΑ και της Νιγηρίας», είπε ο Ekman, προσθέτοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να προσαρμόσουν την «παρουσία και τις δραστηριότητές τους στη Δυτική Αφρική για να επιδιώξουν αμοιβαίους στόχους ασφάλειας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης