Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Ρώσοι τους τελειώνουν, 2.000 νεκροί Ουκρανοί την ημέρα – Γάλλος στρατηγός: Ηττήθηκαν – Σύντομα πέφτουν Pokrovsk, Toretsk

Οι Ρώσοι τους τελειώνουν, 2.000 νεκροί Ουκρανοί την ημέρα – Γάλλος στρατηγός: Ηττήθηκαν – Σύντομα πέφτουν Pokrovsk, Toretsk
Ο Ουκρανικός στρατός αναπτύσσει αεροσκάφη σε αεροδρόμια τρίτων χωρών, ειδικά της Πολωνίας - Francois Chauvency (Γάλλος στρατηγός): Κανείς δεν πιστεύει πλέον ότι η Ουκρανία μπορεί να κερδίσει – Θα χάσει εδάφη 
(upd 19) Η κατάσταση στο Ουκρανικό μέτωπο, το ενεργό των σχεδόν 1.000 χιλιομέτρων είναι δραματική για τον Ουκρανικό στρατό....που χάνει 2.000 στρατιώτες την ημέρα σύμφωνα με στοιχεία του Αμερικανού Συνταγματάρχη Douglas McGregor.
Στις κατευθύνσεις, Kharkiv οι Ρώσοι συνεχίζουν την επιθετική τους προέλαση με στόχο την πλήρη κατάληψη της πόλης Vovchansk.
Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν πρόσφατα κοντά στο Svatove και σύμφωνα με πληροφορίες έκαναν περαιτέρω προόδους κατά μήκος της γραμμής Kupyansk-Svatove-Kreminna.
Επίσης συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις κοντά στο Chasiv Yar, ενώ προελαύνουν κοντά στο Toretsk ήδη ελέγχουν το Niu York.
Εξάλλου τα ρωσικά στρατεύματα κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο το Lozovatskoye στο Donetsk.
Δυτικά της Avdiivka η προέλαση των Ρώσων είναι εκρηκτική σχεδόν καθημερινά προχωρούν 1,5 χιλιόμετρο και πλησιάζουν την κρίσιμη πόλη Pokrovsk.
Πριν 4 μήνες απείχαν 45 χιλιόμετρα και σήμερα έχουν φθάσει στα 9 χιλιόμετρα.
Να σημειωθεί ότι οι Ρώσοι στην κατεύθυνση Avdiivka χρησιμοποιούν ρομπότ.
Εν τω μεταξύ οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις αναπτύσσουν αεροσκάφη σε αεροδρόμια τρίτων χωρών…
Το σχέδιο της Ουκρανίας για μια ειρηνική διευθέτηση χωρίς εδαφικές παραχωρήσεις δεν είναι ρεαλιστικό, δήλωσε ο Γάλλος στρατηγός Francois Chauvency που υποστηρίζει ότι η Ουκρανία έχει ηττηθεί.

Ο Ουκρανικός στρατός αναπτύσσει αεροσκάφη σε αεροδρόμια τρίτων χωρών, ειδικά της Πολωνίας

Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις αναπτύσσουν αεροσκάφη σε αεροδρόμια τρίτων χωρών, ιδίως της Πολωνίας, με την ελπίδα ότι η Ρωσία δεν θα τα βομβαρδίσει εκεί, φοβούμενη μια ανοιχτή σύγκρουση με το ΝΑΤΟ, ενώ τα ουκρανικά αεροδρόμια χρησιμοποιούνται μόνο για ανεφοδιασμό πυρομαχικών δήλωσαν οι δυνάμεις ασφαλείας της Ρωσίας.
«Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας χρησιμοποιούν αεροδρόμια τρίτων χωρών, ιδίως της Πολωνίας, για τη βάση της Πολεμικής Αεροπορίας τους.
Οι Ουκρανοί πιστεύουν ότι έτσι διασώζουν τα πολεμικά τους αεροσκάφη τα οποία έχουν σχεδόν εκμηδενιστεί ενώ θεωρούν ότι οι Ρώσοι δεν θα τα χτυπήσουν άπαξ και η Πολωνία είναι χώρα του ΝΑΤΟ και εάν δεχθούν πυραυλική επίθεση θα ισοδυναμεί με επίθεση στο ΝΑΤΟ, ενεργοποιώντας το άρθρο 5.
Ωστόσο η Ρωσία έχει ξεκαθαρίσει ότι εάν αυτό συμβεί και τα Ουκρανικά αεροπλάνα αναπτύσσονται σε πολωνικό ή ρουμανικό έδαφος… αυτά τα αεροδρόμια είναι νόμιμος στόχος.
Σύμφωνα με τον Ρώσο ηγέτη Putin, οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις θα εξετάσουν επιλογές για την καταστροφή των μαχητικών F-16 που έχουν δοθεί στην Ουκρανία από την Δύση, ακόμη και αν έχουν βάση το έδαφος άλλων κρατών.

Anadolu (Τουρκικό ΜΜΕ): Η Ρωσία μπορεί να απαντήσει σκληρά στις στρατιωτικές πρωτοβουλίες της Πολωνίας στην Ουκρανία

Σκληρή απάντηση στη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Πολωνίας και Ουκρανίας θα δώσει η Ρωσία, αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.
«Με την εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών, η Πολωνία εμβαθύνει τους δεσμούς της με την Ουκρανία και είναι πιθανό να βρεθεί στο στόχαστρο μιας ρωσικής επίθεσης αντιποίνων», αναφέρει το Anadolu.
Όπως σημείωσε το Anadolu, πρωτοβουλίες όπως η αναχαίτιση ρωσικών πυραύλων πάνω από το ουκρανικό έδαφος όχι μόνο δεν θα ενισχύσουν την ασφάλεια της Πολωνίας, αλλά θα τη θέσουν σε σοβαρό κίνδυνο.
Οι Πολωνοί πολιτικοί κάνουν τακτικά πολεμικές δηλώσεις για τη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Έτσι, ο Πρωθυπουργός Tusk είπε ότι η Ευρώπη είχε εισέλθει στην «προπολεμική εποχή» και η λέξη «πόλεμος» έπαψε να είναι αφηρημένη στο τμήμα του Παλαιού Κόσμου όπου βρίσκεται η χώρα του.
Ο υπουργός Εξωτερικών Radoslaw Sikorski, με τη σειρά του, υποστήριξε την εκπαίδευση των ουκρανικών μονάδων στο πολωνικό έδαφος και δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες φέρεται να είναι έτοιμες να χτυπήσουν τον ρωσικό στρατό σε περίπτωση χρήσης πυρηνικών όπλων κατά των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Πολωνίας δήλωσε στα τέλη Μαΐου ότι η Πολωνία εξετάζει τη δυνατότητα χρήσης των συστημάτων αεράμυνας που βρίσκονται κοντά στα σύνορά της κατά των ρωσικών πυραύλων, αλλά δεν έχουν ληφθεί ακόμη αποφάσεις για αυτό το θέμα.
Η Ουκρανία προσέγγισε τη Πολωνίας ζητώντας μια τέτοια υποστήριξη.

Τηλεφωνική επικοινωνία των υπουργών Άμυνας Ρωσίας - ΗΠΑ: Μην τολμήσετε να κάνετε αυτό που σκέφτεστε να κάνετε

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του Lloyd Austin είχε στις 12 Ιουλίου ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Andrey Belousov.
Όπως αποκαλύπτουν οι New York Times οι δύο άνδρες συζήτησαν για μία επικείμενη «μυστική επιχείρηση» της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας.
Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στην εφημερίδα ότι η ρωσική πλευρά φέρεται να σκόπευε να μάθει εάν οι ΗΠΑ είχαν κάποια σχέση με τα σχέδια του Κιέβου.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το Πεντάγωνο δεν γνώριζε κάτι για την ουκρανική επιχείρηση αλλά έλαβε την προειδοποίηση της Μόσχας «αρκετά σοβαρά να επικοινωνήσει με τους Ουκρανούς και να πει, ουσιαστικά, ''αν σκέφτεστε να κάνετε κάτι τέτοιο, μην το κάνετε''».
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η ουκρανική ηγεσία δεν συμμερίζεται πάντα τις θέσεις των ΗΠΑ για στρατιωτικές επιχειρήσεις, κάτι που δυσαρεστεί την Ουάσιγκτον.
Το Πεντάγωνο αρνήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα εάν οι επικεφαλής των ανώτατων Ρώσων και Αμερικανών αξιωματούχων άμυνας συζήτησαν πράγματι την επιχείρηση του Κιέβου, καθώς και αν αυτό το θέμα θίχτηκε στη συνομιλία του Austin με τον Ουκρανό υπουργό Άμυνας Rustem Umerov.
Στις 12 Ιουλίου, ο Belousov είχε τη δεύτερη τηλεφωνική του συνομιλία με τον Austin μετά τον διορισμό του ως υπουργός Άμυνας.
Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, οι δύο πλευρές συζήτησαν το θέμα της μείωσης του κινδύνου πιθανής κλιμάκωσης.

Ο Lavrov (Ρωσία) και ο Blinken (ΗΠΑ) κάθισαν ο ένας απέναντι στον άλλο σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Λάος

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Lavrov συμμετείχε στην καθιερωμένη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών ASEAN και των εταίρων διαλόγου του μπλοκ με την ηγεσία της προεδρεύουσας χώρας της ένωσης.
Στην αίθουσα όπου οι υπουργοί συναντήθηκαν με τον Πρωθυπουργό του Λάος Sonexai Siphandon.
Βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δείχνει τον Lavrov και τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Blinken να κάθονται ακριβώς απέναντι.
Αριστερά και δεξιά του Lavrov κάθονται οι υπουργοί Εξωτερικών του Μπρουνέι και της Καμπότζης.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Συνόδου Κορυφής της Ανατολικής Ασίας θα συναντηθούν το Σάββατο 27 Ιουλίου 2024.
Αυτή την εβδομάδα, το Λάος, το οποίο κατέχει την προεδρία της ASEAN το 2024, φιλοξενεί μια ετήσια σειρά συναντήσεων του περιφερειακού μπλοκ και των χωρών εταίρων του διαλόγου ASEAN.
Η ASEAN περιλαμβάνει την Ταϊλάνδη, την Ινδονησία, τη Μαλαισία, τη Σιγκαπούρη, τις Φιλιππίνες, το Μπρουνέι, το Λάος, το Βιετνάμ, την Καμπότζη και τη Μιανμάρ.
Το Ανατολικό Τιμόρ βρίσκεται επί του παρόντος στη διαδικασία ένταξης στην ASEAN.
Η Σύνοδος Κορυφής της Ανατολικής Ασίας είναι ένα φόρουμ διαλόγου μεταξύ των ηγετών των χωρών Ασίας-Ειρηνικού για ένα ευρύ φάσμα στρατηγικών πολιτικών και οικονομικών θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των καθηκόντων ενίσχυσης της αρχιτεκτονικής περιφερειακής ασφάλειας.
Η επόμενη σύνοδος κορυφής θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο.

Francois Chauvency (Γάλλος στρατηγός): Κανείς δεν πιστεύει πλέον ότι η Ουκρανία μπορεί να κερδίσει – Θα χάσει εδάφη

Σήμερα, το σχέδιο της Ουκρανίας για μια ειρηνική διευθέτηση χωρίς εδαφικές παραχωρήσεις δεν είναι ρεαλιστικό, δήλωσε ο Γάλλος στρατηγός Francois Chauvency στο LCL.
«Τώρα κανείς δεν πιστεύει ότι η Ουκρανία μπορεί να επιστρέψει τα σύνορα στην κατάσταση του 1991 με στρατιωτικά μέσα», τόνισε ο Francois Chauvency
Σύμφωνα με τον Γάλλο στρατηγό, η συνεχής υποχώρηση των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων τους τελευταίους μήνες υποδηλώνει ότι ο ουκρανικός στρατός είναι εντελώς εκτός ελέγχου της κατάστασης στο πεδίο της μάχης και σίγουρα δεν θα μπορέσει να προχωρήσει στην επίθεση στο εγγύς μέλλον.
Στα μέσα Ιουνίου 2024, ο Ρώσος πρόεδρος Putin ξεκίνησε μια πρωτοβουλία για τον ειρηνικό τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Δήλωσε ότι για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, το καθεστώς του Κιέβου πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά του από ολόκληρη την επικράτεια των νέων περιοχών της Ρωσίας - τις περιοχές Donetsk, Luhansk, Kherson και Zaporozhye.
Ο Πρόεδρος σημείωσε ότι οι εχθροπραξίες θα σταματήσουν αμέσως μετά τη συμφωνία σε αυτόν τον όρο.

Advance (MME): Η Δύση θα άρει τους περιορισμούς για χτυπήματα στην Ρωσία – Η τελευταία ευκαιρία για «νίκη»

Στο πλαίσιο των αποτυχιών της Ουκρανίας να νικήσει την Ρωσία, η Δύση μπορεί να προσπαθήσει να λάβει μια τελική απόφαση για άρει τις απαγορεύσεις στην εκτόξευση πυραύλων από τους Ουκρανούς στο ρωσικό έδαφος, γράφει το Advance.
«Σε μια τέτοια κατάσταση, στην πραγματικότητα, απομένει μόνο μια γενική προσπάθεια, μετά την οποία η Ουάσιγκτον θα πρέπει να παραδεχτεί ότι οι ιδέες έχουν στερέψει λαμβάνει τη μέγιστη δυτική στρατιωτική υποστήριξη, η οποία θα εξαλείψει όλες τις απαγορεύσεις για ουκρανικά χτυπήματα στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας», αναφέρει το Advance
Διευκρινίζεται ότι σε αυτή την περίπτωση οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις θα λάβουν άδεια να χτυπήσουν χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε στρατιωτικό εξοπλισμό υπάρχει στο οπλοστάσιό τους.
«Στην πραγματικότητα, αυτό θα σήμαινε ότι η Ουκρανία λαμβάνει το πράσινο φως για να χτυπήσει τη Ρωσία με όλα τα διαθέσιμα μέσα: αεροπλάνα, πυροβολικό, πυραύλους με διάφορα βεληνεκές...», επισήμανε το Advance.
Ωστόσο τα ουκρανικά χτυπήματα είναι απίθανο να αλλάξουν την κατάσταση στο πεδίο της μάχης.
«Υπάρχει κάποιο είδος στρατιωτικής λογικής σε αυτό, ή η Ουκρανία θέλει απλώς να δοκιμάσει όλα όσα δεν έχει δοκιμάσει ακόμη.
Ουσιαστικά δίνεται η τελευταία ευκαιρία στην Ουκρανία και θα δούμε σε τι θα οδηγήσει αυτό», τονίζει το Advance.
Ο Putin ωστόσο έχει προειδοποιήσει τους εκπροσώπους των χωρών του ΝΑΤΟ «με τι παίζουν» όταν μιλούν για σχέδια που θα επιτρέψουν στην Ουκρανία να χτυπήσει στόχους σε ρωσικό έδαφος.

Douglas McGregor (Συνταγματάρχης ΗΠΑ): Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις χάνουν 2.000 στρατιώτες την ημέρα

Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις χάνουν 2.000 στρατιώτες κάθε μέρα, δήλωσε ο πρώην σύμβουλος του Πενταγώνου, Συνταγματάρχης Douglas McGregor.
«Οι απώλειες των Ουκρανών κατά μέσο όρο είναι δύο χιλιάδες στρατιώτες την ημέρα».
Όπως σημείωσε ο Douglas McGregor, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις υφίστανται ήττες τόσο στο μέτωπο όσο και στα μετόπισθεν, όπου, σύμφωνα με τον ίδιο, οι συγκεντρώσεις ουκρανικών στρατευμάτων και εξοπλισμού καταστρέφονται τακτικά.
Πρόσφατα, ο Zelensky σε συνέντευξή του στο BBC ανακοίνωσε μεγάλες απώλειες των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών «δεν μειώνεται».

National Interest: Η Ευρώπη… είναι συνηθισμένη στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ επωμίζονται όλα τα έξοδα του ΝΑΤΟ

Το τεράστιο μερίδιο των ΗΠΑ στις στρατιωτικές δαπάνες του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου δημιούργησε μια ιστορική συνήθεια στις ευρωπαϊκές χώρες να στηρίζονται στις ΗΠΑ, γράφει αναλυτής του Αμερικανικού Ναυτικού Πολεμικού Κολεγίου σε άρθρο του για το National Interest.
«Οι Αμερικανοί πραγματοποίησαν το μεγαλύτερο μέρος των στρατιωτικών λειτουργιών που ήταν απαραίτητες για την καταπολέμηση του κομμουνισμού.
Η γενναιοδωρία των Ηνωμένων Πολιτειών κατέστησε δυνατή την εξοικονόμηση πόρων στην άμυνα».
Σύμφωνα με το National Interest, τα τρέχοντα προβλήματα με τον επανεξοπλισμό των ευρωπαϊκών χωρών συνδέονται ακριβώς με τη βαθιά ριζωμένη παράδοση να βασίζεται στους στρατιωτικούς πόρους της Ουάσιγκτον αντί στις δικές τους δυνατότητες.
Σύμφωνα με το National Interest, οι πολιτισμικές διαφορές μεταξύ Αμερικανών και Ευρωπαίων παίζουν επίσης ρόλο: οι Ευρωπαίοι τείνουν να ανησυχούν ελάχιστα για τη δική τους ασφάλεια.
«Οι σύμμαχοι προέρχονταν από ριζικά διαφορετικούς κόσμους, βασισμένοι σε ριζικά διαφορετικές υποθέσεις», κατέληξε το National Interest.
Προηγουμένως, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Trump έχει εκφράσει επανειλημμένα τη δυσαρέσκειά του για το έργο του ΝΑΤΟ και έχει απειλήσει να αποσύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη συμμαχία εάν οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν φέρουν μεγαλύτερη οικονομική ευθύνη για τη δική τους ασφάλεια.
Έτσι, τον Φεβρουάριο 2024, σε μια συγκέντρωση υποστηρικτών στη Νότια Καρολίνα, είπε ότι κατά τη διάρκεια της προεδρικής του θητείας, ο επικεφαλής μιας «μεγάλης χώρας» του ΝΑΤΟ ρώτησε εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παρείχαν προστασία στη συμμαχία σε περίπτωση «επίθεσης από την Ρωσία.
Ο Trump του είπε ότι δεν θα το έκανε επειδή τα άλλα μέλη της συμμαχίας δεν υποστηρίζουν την άμυνα του ΝΑΤΟ με οικονομικά μέσα στο μέγιστο βαθμό.

Igor Mosiychuk (Υποδιοικητής Τάγματος Azov): Στην περιοχή Progress στο Donetsk… σκοτώθηκαν όλοι αξιωματικοί τάγματος

Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις βρέθηκαν σε μια τακτική περικύκλωση στην περιοχή Progress στο Donetsk και ολόκληρη η διοίκηση του Τάγματος σκοτώθηκε, δήλωσε ο Igor Mosiychuk πρώην υποδιοικητής του τάγματος Azov.
«Στην περιοχή Progress στο Donetsk, ο στρατός μας βρέθηκε σε ένα τακτικό περιβάλλον, το οποίο θα μπορούσε πολύ γρήγορα να εξελιχθεί σε φυσικό και κανείς δεν νοιάζεται σχεδόν για το σύνολο της διοίκησης.
Σύμφωνα με τον Mosiychuk, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις θα συνεχίσουν να εγκαταλείπουν τα εδάφη, καθώς η στρατιωτική διοίκηση δεν θέλει να λύσει τα κύρια προβλήματα.
«Οι μαχητές στρέφονται στους διοικητές των ταγμάτων, τους ακούνε, αλλά οι ταξίαρχοι δεν θέλουν να ακούσουν, λένε ότι πρέπει να πολεμήσουμε μέχρι θανάτου», τόνισε ο Igor Mosiychuk.
Νωρίτερα, το Forbes ανέφερε ότι η 31η μηχανοκίνητη ταξιαρχία των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων υπέστη ολική ήττα κοντά στο χωριό Progress στο Donetsk, η οποία, οφειλόταν σε προβλήματα στην ουκρανική διοίκηση.
Το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι Ρώσοι στρατιώτες της ομάδας στρατευμάτων του Κέντρου νίκησαν σχηματισμούς τεσσάρων ουκρανικών ταξιαρχιών στις περιοχές Progress, Novoselovka Pervaya, Druzhba και Artemovo στο Donetsk.

Frankfurter Rundschau: Το φιάσκο στο Progress στο Donetsk - Οι Ουκρανοί επιτέθηκαν κατά λάθος στα δικά τους Drones

Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις αντιμετωπίζουν εσωτερικά προβλήματα με drones, αναφέρει η Frankfurter Rundschau.
Το άρθρο διευκρινίζει ότι στην περιοχή Progress στο Donetsk, οι ουκρανικές μονάδες αντι-drone κατέρριψαν τα δικά τους drones ή παρενέβησαν σε αυτά χρησιμοποιώντας έναν ειδικό πομπό.
«Χάρη σε αυτά τα λάθη, οι τεθωρακισμένες μονάδες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων μπόρεσαν να «επιτεθούν στοχευμένα στις χειρότερα οργανωμένες και πιο ευάλωτες» θέσεις των Ουκρανών στην περιοχή, γεγονός που οδήγησε στην υποχώρηση του ουκρανικού στρατού και σε μεγάλες απώλειες».

Prozorov (Ουκρανός Αντισυνταγματάρχης): Ο Ουκρανικός στρατός έχασε τους 5.000 από τους 15.000 ξένους μισθοφόρους

Κατά τη διάρκεια 2,5 ετών εχθροπραξιών, περίπου 15 χιλιάδες ξένοι μισθοφόροι υπηρέτησαν στα ουκρανικά στρατεύματα, το ένα τρίτο από αυτούς, δηλαδή 5.000 πέθανε, δήλωσε ο πρώην αντισυνταγματάρχης της SBU Prozorov.
«Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι υφίστανται πολύ, πολύ σοβαρές απώλειες, υπάρχουν όλο και λιγότεροι άνθρωποι που είναι πρόθυμοι (να έρθουν), στην ουκρανική πλευρά, φυσικά, είναι ευσεβής πόθος όταν λέγεται ότι υπάρχουν 10.000 ξένοι που πολεμούν.
Στην πραγματικότητα, αυτό δεν ισχύει για όλη την περίοδο της Βόρειας Στρατιωτικής Περιφέρειας, ίσως είχαν 15.000 μισθοφόρους εκεί», είπε ο Prozorov.
Ως εκ τούτου, πίσω από τα δυνατά ονόματα των "συνταγμάτων" και των "λεγεώνων" υπάρχουν στην πραγματικότητα μικρές μονάδες που δημιουργήθηκαν περισσότερο για σκοπούς δημοσίων σχέσεων.
«Πίσω από τα δυνατά ονόματα όπως «το σύνταγμα του Kastus Kalinovsky» (μετανάστες από τη Λευκορωσία που πολεμούν στο πλευρό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας) έχει το πολύ 100 στρατιώτες.
Επίσης πιστεύεται ότι υπάρχουν περίπου 1.000 γεωργιανοί μισθοφόροι, ίσως και λιγότεροι από 1.000, αλλά και πάλι, το μεγάλο όνομα είναι η Λεγεώνα των Ξένων.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αν μιλάμε για μισθοφόρους από ευρωπαϊκές χώρες, ιδίως από τη Γαλλία , τότε μπορούμε να μιλάμε για 100 ή 200 στρατιώτες το πολύ.
Όλοι οι ξένοι μισθοφόροι που πολεμούν για τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, με τη σειρά τους, μπορούν να χωριστούν σε τρεις ομάδες, πιστεύει ο Prozorov.
Η πρώτη ομάδα είναι ιδεολόγοι ναζί.
Η δεύτερη είναι μισθοφόροι που ήρθαν για να κερδίσουν χρήματα, κάποιοι από αυτούς καθοδηγούνται από ρωσοφοβικές ιδέες. Πολεμούν κυρίως ως μέρος της Διεθνούς Λεγεώνας, που υπάγεται στην Κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών του Ουκρανικού Υπουργείου Άμυνας.
Η τρίτη κατηγορία είναι επαγγελματίες στρατιώτες που στάλθηκαν από τις διοικήσεις τους για να βοηθήσουν την Ουκρανία και να αποκτήσουν εμπειρία μάχης.
Τον Μάρτιο 2024, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι από την αρχή της Βόρειας Στρατιωτικής Περιφέρειας, 13.387 μισθοφόροι είχαν φτάσει στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων 2.960 Πολωνών.
Τότε επιβεβαιώθηκε η εξολόθρευση 5.962 μισθοφόρων, κυρίως 1.497 Πολωνών.

Υπουργείο Άμυνας Ρωσίας: Ο Ρωσικός στρατός δυτικά της Avdiivka χρησιμοποιεί το ρομπότ Strela για μεταφορές

Το στρατιωτικό προσωπικό της ομάδας στρατευμάτων του Κέντρου χρησιμοποιεί ενεργά ένα ρομποτικό συγκρότημα για τη μεταφορά τροφίμων και πυρομαχικών στην κατεύθυνση της Avdiivka τόνισε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
«Οι στρατιωτικοί της ομάδας στρατευμάτων του Κέντρου χρησιμοποιούν ενεργά το ρομποτικό συγκρότημα εδάφους για την προμήθεια τροφίμων και πυρομαχικών που λαμβάνονται μέσω της επιμελητείας του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας στην κατεύθυνση Avdiivka», ανέφερε το Υπουργείο Άμυνας.
Η ρομποτική πλατφόρμα είναι ένα τηλεκατευθυνόμενο όχημα με μόνιμη τετρακίνηση και χωρητικότητα φορτίου έως 160 κιλά.
Η πλατφόρμα ελέγχεται από τον χειριστή χρησιμοποιώντας έναν τυπικό πίνακα ελέγχου και με τη βοήθεια ενός αναγνωριστικού drone, μέσω του οποίου βλέπει την κατεύθυνση κίνησης του οχήματος και τα εμπόδια στο πέρασμά του.
Το συγκρότημα προορίζεται για τη μεταφορά πυρομαχικών, τροφίμων και, εάν είναι απαραίτητο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εκκένωση τραυματισμένου στρατιωτικού προσωπικού.
«Είναι πολύ απλό να λειτουργήσει, όπως ένα ραδιοελεγχόμενο αυτοκίνητο, καθώς κάθε τροχός έχει τον δικό του κινητήρα, δηλαδή έχει μόνιμη κίνηση σε όλους τους τροχούς, ανεξάρτητη ανάρτηση.
Έχει αποδειχθεί καλός σε δύσκολες συνθήκες: βροχή, λάσπη, χιόνι.
Η μπαταρία διαρκεί για 10 ώρες συνεχούς λειτουργίας η ρομποτική πλατφόρμα φέρει το διακριτικό «Strela».
Το τμήμα άμυνας διευκρίνισε ότι το ρομποτικό σύστημα παράδοσης δοκιμάζεται σε πραγματικές συνθήκες μάχης και έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό στην πρώτη γραμμή, όπου η κίνηση του προσωπικού σε ανοιχτούς χώρους είναι περιορισμένη λόγω της υψηλής πυκνότητας πυρός και της χρήσης μεγάλου αριθμός μη επανδρωμένων αεροσκαφών FPV από τον εχθρό.
1749954401_497_524_1704_1203_768x0_80_0_0_e8c95e0395d5ba638e2adba1b2f01ab1.jpg
Οι ρώσοι κατέστρεψαν με Iskander-M μεγάλη αποθήκη όπλων της Ουκρανικής 56ης Ταξιαρχίας στο Kramatorsk

Ο ρωσικός στρατός κατέστρεψε μια μεγάλη αποθήκη όπλων που ανήκε στις δυνάμεις της 56ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας της Ουκρανίας στη βιομηχανική ζώνη του οικισμού Kramatorsk στην κατεύθυνση του Donetsk.
Σε μια σύντομη δήλωση, το υπουργείο αποκάλυψε ότι η αποθήκη όπλων στοχοποιήθηκε με τη χρήση τακτικών βαλλιστικών πυραύλων Iskander-M.
Το χτύπημα πυραύλων κατέστρεψε έξι πολλαπλά συστήματα εκτόξευσης πυραύλων, ένα αμερικανικής κατασκευής M142 HIMARS και πέντε σοβιετικής κατασκευής BM-21 Grad, επιπλέον πέντε κύρια άρματα μάχης και έως και δέκα οχήματα μάχης πεζικού.
Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ισχυρό πυραυλικό χτύπημα στο Kramatorsk στις 25 Ιουλίου.
Δευτερεύουσες εκρήξεις συνεχίστηκαν στη βιομηχανική ζώνη για ώρες μετά το χτύπημα.
O Iskander-M έχει βεληνεκές σχεδόν 500 χιλιομέτρων και μπορεί να οπλιστεί με διαφορετικές συμβατικές κεφαλές.
Ο πύραυλος υψηλής ευελιξίας καθοδηγείται από ένα σύστημα αδρανειακής πλοήγησης με τη βοήθεια GLONASS.
Μπορεί επίσης να είναι εξοπλισμένο με οπτικό σύστημα αναζήτησης με ψηφιοποιημένο σύστημα συσχέτισης περιοχής χαρτογράφησης σκηνής για καθοδήγηση τερματικού.
Τους τελευταίους μήνες, ο ρωσικός στρατός άρχισε να βασίζεται περισσότερο στον πύραυλο για να στοχεύει γρήγορα και με ακρίβεια στόχους υψηλής αξίας της Ουκρανίας, όπως αποθήκες όπλων.

Οι ρώσοι κατασκεύασαν το Karman φορητή συσκευή anti-drone

Το ρωσικό «Εργαστήριο 13 ή Laboratory 13» ισχυρίστηκε στις 22 Ιουλίου ότι δημιούργησε το μικροσκοπικό καταστολέα drone «Karman» και δοκιμάζει τη φορητή συσκευή anti-drone μεταξύ των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.
Το Laboratory 13 ισχυρίστηκε ότι η συσκευή μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα λαμβάνοντας σήματα από τις συσκευές ανίχνευσης drone "Oko-P" του Εργαστηρίου 13…

Οι Ρώσοι με πάμφθηνα drones από… κόντρα πλακέ αχρηστεύουν την ουκρανική αεράμυνα

Η Ρωσία άρχισε να χρησιμοποιεί έναν νέο και πάμφθηνο drone για να αναγνωρίζει τα συστήματα της ουκρανικής αεράμυνας και να λειτουργεί επί της ουσίας ως δόλωμα για την καταστροφή τους.
Αυτό αποκάλυψε στο Reuters ο Andrii Cherniak εκπρόσωπος της υπηρεσίας πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με τον Cherniak, η Ρωσία χρησιμοποιεί πλέον όχι μόνο drones τύπου Shahed αλλά και ένα νέο είδος μη επανδρωμένου αεροσκάφους απόκόντρα πλακέ και αφρώδες πλαστικό σε επιθέσεις μεγάλης εμβέλειας κατά της Ουκρανίας.
Τα νέα drones μπορούν να αποκαλύψουν τη θέση των συστημάτων αεράμυνας, φέρουν κάμερα μαζί με ουκρανική κάρτα sim και στέλνουν οπτικό υλικό πίσω στη Ρωσία.
«Εντοπίζουν πού βρίσκονται οι κινητές μας ομάδες, πού είναι τα πολυβόλα και μπορούν να τα καταστρέψουν», είπε ο Cherniak στο Reuters.
Οι ρωσικές δυνάμεις καταφέρουν έτσι «να αποκτήσουν μια εικόνα για το πού βρίσκονται όλες οι αεροπορικές μας άμυνες», πρόσθεσε.

Οι Ρώσοι κατασκεύασαν drone ανάλογο του Ουκρανικού Baba Yaga

Ο ρωσικός κατασκευαστής μη επανδρωμένων αεροσκαφών MiS Design Bureau ισχυρίστηκε στις 25 Ιουλίου ότι ξεκίνησε τη σειριακή παραγωγή ενός αναλόγου του ουκρανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους «Baba Yaga».
Το MiS Design Bureau ισχυρίστηκε ότι θα παράγει σειριακά το μη επανδρωμένο αεροσκάφος κρούσης και αναγνώρισης MiS-35 και ότι το drone θα έχει μέγιστη χωρητικότητα ωφέλιμου φορτίου 4,5 κιλά και μέγιστη εμβέλεια 9 χιλιομέτρων.

Εκρηκτική η προέλαση των Ρώσων δυτικά της Avdiivka, πλησιάζουν επικίνδυνα το κρίσιμο στρατηγικά Pokrovsk

Ο ρωσικός στρατός επέκτεινε πρόσφατα την περιοχή ευθύνης της Ρωσικής Κεντρικής Ομάδας Δυνάμεων (AOR) στην Περιφέρεια του Donetsk.
Οι ρωσικές δυνάμεις μετέφεραν την Κεντρική Ομάδα Δυνάμεων από την περιοχή της Kreminna στην κατεύθυνση Avdiivka πριν από τη ρωσική επιθετική επιχείρηση για την κατάληψη της Avdiivka από τον Οκτώβριο του 2023 έως τον Φεβρουάριο του 2024 και προχώρησαν στη συγκέντρωση σχεδόν όλων των στοιχείων της Κεντρικής Στρατιωτικής Περιφέρειας (CMD) που αναπτύχθηκαν στην Ουκρανία στην περιοχή κατά την επιθετική επιχείρηση.
Η ρωσική στρατιωτική διοίκηση ίδρυσε την Κεντρική Ομάδα Δυνάμεων ως επιχειρησιακή δύναμη ελιγμών κατά μήκος ενός στενού μετώπου στην περιοχή Avdiivka μετά την κατάληψη της Avdiivka τον Φεβρουάριο του 2024 και ανέθεσε σε στοιχεία CMD να εκμεταλλευτούν τις ρωσικές τακτικές προόδους και να ωθήσουν όσο το δυνατόν πιο δυτικά τις ουκρανικές δυνάμεις.
Η Ρωσική Κεντρική Ομάδα Δυνάμεων έκανε μια αξιοσημείωτη τακτική προέλαση βορειοδυτικά της Avdiivka στα μέσα Απριλίου 2024 και πέτυχε σημαντικά τακτικά κέρδη στην περιοχή, κυρίως λόγω των ουκρανικών αδυναμιών.

Οι Ρώσοι συνέτριψαν έξι ουκρανικές ταξιαρχίες και κατέλαβαν το Lozovatskoye στο Donetsk

Η ρωσική ομάδα μάχης Κέντρο κατέλαβε τον οικισμό Lozovatskoye στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk (DPR), όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας το Σάββατο (27/7/2024).
«Η κεντρική ομάδα μάχης απελευθέρωσε τον οικισμό Lozolvatskoye στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk.
Επιπλέον επικράτησε στις συγκρούσεις με έξι ουκρανικές ταξιαρχίες κοντά σε Toretsk, Ivanovka, Ukrainsk, Novgorodskoye, Shcherbinovka και Novoselovka Pervaya», ανέφερε η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.


Κοντά στην πτώση του Toretsk

Οι ρωσικές δυνάμεις ξεκίνησαν μια επιθετική επιχείρηση προς το Toretsk στα μέσα Ιουνίου 2024 και ανέθεσαν επίσης στην Κεντρική Ομάδα Δυνάμεων την προσπάθεια, και η Κεντρική Ομάδα Δυνάμεων ανέπτυξε την πλειοψηφία της 27ης Μεραρχίας Μηχανοκίνητων Τυφεκίων της CMD από την περιοχή Avdiivka στο Niu York (νότια του Toretsk).
Ο Ουκρανός στρατιωτικός παρατηρητής Kostyantyn Mashovets δήλωσε στις 26 Ιουλίου ότι στοιχεία της 90ης Μεραρχίας τανκ της CMD (41η Στρατιά Συνδυασμένων Όπλων) πραγματοποίησαν τη ρωσική μηχανοκίνητη επίθεση μεγέθους ενισχυμένου τάγματος νοτιοδυτικά της πόλης του Donetsk στις 24 Ιουλίου.
Η Κεντρική Ομάδα Δυνάμεων χρησιμοποίησε προηγουμένως στοιχεία της 90ης Μεραρχίας Αρμάτων ως επιχειρησιακή εφεδρεία και δέσμευσε αυτά τα στοιχεία για να εντείνει τη ρωσική επιθετική προσπάθεια κοντά στην Avdiivka τον Μάρτιο του 2024, κατά τη διάρκεια της οποίας στοιχεία της 90ης Μεραρχίας Αρμάτων διεξήγαγαν την τελευταία παρατηρούμενη μηχανοκίνητη επίθεση μεγέθους τάγματος στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν κοντά στο Toretsk στις 26 Ιουλίου.
Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν έως και 200 ​​μέτρα εντός του Niu York (νότια του Toretsk), έως και 600 μέτρα προς την Oleksandropil (νοτιοδυτικά του Toretsk), νοτιοδυτικά της Yurivka (νότια του Toretsk).
Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις ανατολικά του Toretsk κοντά στο Pivnichne και στο Druzhba, νοτιοανατολικά του Toretsk κοντά στο Zalizne και νότια του Toretsk κοντά στο Niu York στις 25 και 26 Ιουλίου.

Οι ρώσοι πραγματοποίησαν 33 καταστροφικά χτυπήματα στην Ουκρανία σε μια εβδομάδα, σκοτώθηκαν έως 10.300 Ουκρανοί....

Ο ρωσικός στρατός πραγματοποίησε 33 ομαδικές επιθέσεις κατά στόχων στην Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στις 26 Ιουλίου, ενώ η ρωσική αεράμυνα αναχαίτισε και κατέστρεψε 22 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) πάνω από την περιοχή Bryansk της Ρωσίας, μόνο την νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο 27/7, χωρίς θύματα ή ζημιές ως αποτέλεσμα των επιθέσεων.
«Από τις 20 έως τις 26 Ιουλίου, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας πραγματοποίησαν 33 ομαδικές επιθέσεις με κατευθυνόμενα όπλα ακριβείας και drones, με αποτέλεσμα να χτυπηθούν τα ακόλουθα: εγκαταστάσεις των ουκρανικών στρατιωτικών βιομηχανικών επιχειρήσεων για την κατασκευή της πυρίτιδας, της παραγωγής και επισκευής τεθωρακισμένων οχημάτων και της ενεργειακής υποδομής που τα προμήθευε», ανέφερε το υπουργείο στην εβδομαδιαία ενημέρωσή του.
Σύμφωνα με το υπουργείο, η Ομάδα Δυνάμεων Sever βελτίωσε την τακτική κατάσταση στην κατεύθυνσή της και προκάλεσε απώλειες σε δύο μηχανοκίνητες, ταξιαρχίες των Ουκρανών.
«Οι απώλειες των Ουκρανών ήταν έως και 1.385 ουκρανοί στρατιώτες, πέντε μαχητικά οχήματα πεζικού Bradley κατασκευής Ηνωμένων Πολιτειών και 24 μηχανοκίνητα οχήματα».
Η ομάδα νίκησε επίσης 6 ταξιαρχίες των Ουκρανών καθώς και τρεις σχηματισμούς εδαφικής άμυνας.
«Οι απώλειες της AFU ήταν έως και 3.640 ουκρανοί στρατιώτες, τέσσερα άρματα μάχης, συμπεριλαμβανομένου ενός άρματος Leopard γερμανικής κατασκευής, 10 τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού M113 αμερικανικής κατασκευής και 68 μηχανοκίνητων οχημάτων».
Την ίδια περίοδο, η Ομάδα Δυνάμεων Γιουγκ απελευθέρωσε την Ιβάνο-Νταργιέφκα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk.
«Οι απώλειες των Ουκρανών ήταν έως και 4.640 ουκρανοί στρατιώτες, έξι άρματα μάχης, 23 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, συμπεριλαμβανομένων δύο τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού M113 αμερικανικής κατασκευής και 44 μηχανοκίνητων οχημάτων».
Το υπουργείο ανακοίνωσε επίσης ότι η Ομάδα Δυνάμεων Tsentr βελτίωσε την τακτική της θέση, απέκρουσε 42 αντεπιθέσεις και χτύπησε οκτώ σχηματισμούς της Ουκρανίας. «Οι απώλειες των Ουκρανών ήταν έως και 2.525 στρατιώτες, πέντε άρματα μάχης, συμπεριλαμβανομένων δύο αμερικανικών αρμάτων μάχης Abrams, 10 τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης, 24 μηχανοκίνητων οχημάτων, 30 πυροβόλων πυροβολικού πεδίου και εννέα αποθήκες πυρομαχικών».
Από την πλευρά της, η Ομάδα Δυνάμεων Vostok πήρε πιο πλεονεκτικές γραμμές και προκάλεσε απώλειες σε δύο ταξιαρχίες της ουκρανικής Εθνικής Φρουράς.
«Οι απώλειες της Ουκρανίας ήταν έως και 835 ουκρανοί στρατιώτες, δύο άρματα μάχης, 30 μηχανοκίνητα οχήματα, 23 πυροβόλα πυροβόλα πεδίου, συμπεριλαμβανομένων 12 οβίδων και αυτοκινούμενων συστημάτων πυροβολικού των 155 mm που κατασκευάστηκαν σε χώρες του ΝΑΤΟ καθώς και έξι σταθμοί ηλεκτρονικού πολέμου».
Η Ομάδα Δυνάμεων Dnepr προκάλεσε ζημιές σε διάφορες ταξιαρχίες επίθεσης της Ουκρανίας.
«Οι απώλειες της Ουκρανίας ήταν έως και 100 Ουκρανοί στρατιώτες».
Επίσης, κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, η επιχειρησιακή-τακτική αεροπορία, τα UAV, τα πυραυλικά στρατεύματα και το πυροβολικό των Ρωσικών Ομάδων Δυνάμεων εξάλειψαν 2 εκτοξευτές HIMARS MLRS, 7 εκτοξευτές Grad MLRS, 2 εκτοξευτές με τον σταθμό ραντάρ AN/MPQ-65, του αμερικανικού συστήματος αεράμυνας Patriot, 2 εκτοξευτές συστημάτων αεράμυνας S-300 καθώς και δύο κινητούς σταθμούς ραντάρ ST-68 και P-18 για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση εναέριων στόχων
«Συνολικά, 630 αεροπλάνα και 278 ελικόπτερα, 28.464 UAV, 556 πυραυλικά συστήματα αεράμυνας, 16.684 άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, 1.390 οχήματα μάχης εξοπλισμένα με MLRS, 12.416 πυροβόλα πυροβόλων πεδίου, καθώς και 6 στρατιωτικά πυροβόλα όπλα και όλμους των Ουκρανών, καταστράφηκαν κατά την ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Kharkiv_Battle_Map_Draft_July_262024.png

Luhansk_Battle_Map_Draft_July_26_2024.png

Chasiv_Yar_Battle_Map_Draft_July_26_2024.png

Toretsk_Battle_Map_Draft_July_26_2024.png

West_of_Avdiivka_Battle_Map_Draft_July_26_2024.png

Donetsk_Battle_Map_Draft_July_26_2024.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης