Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γεωπολιτικό σεισμό προκαλεί η Ρωσία: Ενώνει SCO και ASEAN σε μια νέα «αντινατοϊκή» αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρασία

Γεωπολιτικό σεισμό προκαλεί η Ρωσία: Ενώνει SCO και ASEAN σε μια νέα «αντινατοϊκή» αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρασία
Η Ρωσία πρότεινε ένα ευρασιατικό σύστημα ασφάλειας αδιαίρετο και ίσο και τα κράτη ASEAN συμφωνούν
Ωρίμασαν οι συνθήκες για μια μεγάλη αλλαγή στην Ασία, καθώς οι χώρες της ASEAN είδαν πολύ θετικά την ιδέα της Ρωσίας να διαμορφωθεί μια νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρασία, με την ένωση SCO -  ASEAN, καθώς κατανοούν ότι oι ΗΠΑ πιέζουν κράτη εντός της ASEAN ώστε να περιορίσουν την Κίνα και τη Ρωσία, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την Σύνοδο Κορυφής ASEAN το Σάββατο 27/7.
"Η Δύση εξακολουθεί να πιέζει για στενότερες μορφές με έναν ειλικρινή στόχο, δεν το κρύβει: να περιορίσουν την Κίνα και τη Ρωσία.
Οι εταίροι μας στην ASEAN το καταλαβαίνουν πολύ καλά και ενδιαφέρονται για την πρωτοβουλία του [Ρώσου] Προέδρου Vladimir Putin, να διαμορφωθεί ένα ευρασιατικό σύστημα ασφάλειας αδιαίρετο και ίσο», είπε ο Lavrov στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση Ρωσίας-ASEAN και την υπουργική σύνοδο της Ανατολικής Ασίας στο Λάος.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι οι συνομιλίες έθιξαν την ανάγκη να διαμορφωθεί ένα ενιαίο αδιαίρετο σύστημα ασφαλείας ανοιχτό σε όλες τις χώρες της ευρασιατικής ηπείρου, με τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) και την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση να αποτελούν τα καλά παραδείγματα που μπορούν να γίνουν τα θεμέλια μιας τέτοιας προσπάθειας.
Η ASEAN αποτελείται από δέκα χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας: Μπρουνέι, Καμπότζη, Ινδονησία, Λάος, Μαλαισία, Μιανμάρ, Φιλιππίνες, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ.
Το Ανατολικό Τιμόρ
πρόκειται να γίνει το ενδέκατο κράτος της ASEAN στο εγγύς μέλλον.
Ο SCO έχει δέκα μέλη: Ρωσία, Κίνα, Καζακστάν, Τατζικιστάν, Κιργιστάν, Ουζμπεκιστάν, Ινδία, Πακιστάν, Λευκορωσία, Ιράν, με καθεστώς παρατηρητή και εταίρου στο διάλογο την Μογγολία και την Τουρκία.
Μεταξύ των μελών του πέντε κράτη είναι πυρηνικές δυνάμεις, και δύο έχουν τον μισό πληθυσμό της Γης.

Η Ρωσία ανησυχεί για τα σχέδια των Ηνωμένων Πολιτειών και της Νότιας Κορέας να πραγματοποιήσουν κοινό πυρηνικό σχεδιασμό

«Μια άλλη ανησυχητική πτυχή είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συνήψαν πρόσφατα μια συμφωνία με τη Νότια Κορέα για τον κοινό πυρηνικό σχεδιασμό», είπε ο Lavrov, προσθέτοντας ότι «μέχρι στιγμής, δεν μπορούμε καν να πάρουμε μια εξήγηση για το τι σημαίνει αυτή [συμφωνία], αλλά δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι προκαλεί επιπλέον άγχος».
Η Ρωσία προσπαθεί να διασφαλίσει ότι η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) έχει τον πλήρη έλεγχο των δραστηριοτήτων της AUKUS στο θέμα της ανάπτυξης εξαρτημάτων πυρηνικών όπλων στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, επεσήμανε ο Lavrov.
"Το πρώτο βήμα έγινε όταν δημιουργήθηκε το μπλοκ AUKUS - ΗΠΑ, ΗΒ και Αυστραλία - ένα έργο για την κατασκευή πυρηνικών υποβρυχίων.
Το θέμα είναι πολύ επικίνδυνο και απαιτεί συνεχή πλήρη έλεγχο από την ΔΟΑΕ, για τον οποίο τα μέλη του AUKUS δεν είμαστε απολύτως έτοιμοι, αλλά προσπαθούμε επίσης να διασφαλίσουμε ότι ο Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας χρησιμοποιεί τις εξουσίες του στο μέγιστο βαθμό, ώστε να υπάρχει πλήρης διαφάνεια, αλλά, μέχρι στιγμής, δεν έχουμε καταφέρει πολύ να το κάνουμε», είπε στη συνέντευξη Τύπου.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι θα συζητήσει τους ελιγμούς των ΗΠΑ γύρω από την Κορεατική Χερσόνησο με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του, Cho Tae-yul, αργότερα το Σάββατο στο Λάος.
«Ο νέος υπουργός Εξωτερικών ζήτησε αυτή τη συνάντηση...
Από την πλευρά μου, θα μεταφέρω ανοιχτά την εκτίμησή μας για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Σεούλ, αναφέρομαι πρώτα και κύρια στους αμερικανικούς ελιγμούς γύρω από την κορεατική χερσόνησο με στόχο την απομόνωση και την τιμωρία της Κίνας.

Ρωσία και ASEAN προχωρούν το νέο πενταετές στρατηγικό σχέδιο εταιρικής σχέσης

Προκειμένου για την οικοδόμηση της νέας σχέσης SCO - ASEAN, η Ρωσία και η Ένωση Εθνών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) άρχισαν να προετοιμάζουν το νέο πενταετές ολοκληρωμένο σχέδιο στρατηγικής εταιρικής σχέσης, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών Lavrov.
"Έχουμε ήδη συμφωνήσει να ξεκινήσουμε την προετοιμασία του νέου σχεδίου για την επόμενη πενταετία, το ίδιο [ακολουθώντας αυτό που ολοκληρώνεται το 2025].
Δώσαμε εντολή στους ειδικούς μας να εργαστούν σε αυτό το σχέδιο", είπε κλείνοντας την συνέντευξη Τύπου στο τέλος της14η Σύνοδος Κορυφής Ανατολικής Ασίας Σύνοδος Υπουργών Εξωτερικών ASEAN - Ρωσίας.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης