Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στην Κίνα η Meloni για επανεκκίνηση των ιταλοκινεζικών σχέσεων και συνεργασίες αμοιβαίου συμφέροντος

Στην Κίνα η Meloni για επανεκκίνηση των ιταλοκινεζικών σχέσεων και συνεργασίες αμοιβαίου συμφέροντος
Στόχος της επίσκεψης είναι η «επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος», δήλωσε ιταλική κυβερνητική πηγή.
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Giorgia Meloni έφτασε το Σάββατο 27/7 στην Κίνα για επίσημη τετραήμερη επίσκεψη, όπως ανακοίνωσαν τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, και θα έχει συνομιλίες που αφορούν τις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών και τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη της Meloni στην ασιατική χώρα από την ανάληψη των καθηκόντων της το 2022.
Κατά τη διάρκεια της πενθήμερης επίσκεψής της, η οποία πρόκειται να ολοκληρωθεί την Τετάρτη, η Ιταλίδα ηγέτης πρόκειται να συναντήσει τον Κινέζο πρόεδρο Xi Jinping καθώς και τον πρωθυπουργό Λι Τσιάνγκ, σύμφωνα με το Πεκίνο.
«Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Giorgia Meloni έφτασε το Σάββατο 27 Ιουλίου στο Πεκίνο για επίσημη επίσκεψη», ανέφερε η κινεζική δημόσια τηλεόραση CGTN στο κοινωνικό δίκτυο Weibo.
Το κανάλι συνόδευσε το μήνυμά του με μια φωτογραφία αεροπλάνου της Ιταλικής Δημοκρατίας στο διάδρομο προσγείωσης απογείωσης αεροδρομίου.

Στόχος της επίσκεψης είναι η «επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος», δήλωσε ιταλική κυβερνητική πηγή.

Οι συνομιλίες της Meloni με ανώτερους Κινέζους ηγέτες θα επικεντρωθούν στα «κυριότερα ζητήματα της διεθνούς ατζέντας, ξεκινώντας από τον πόλεμο στην Ουκρανία», είπε αυτή η πηγή.
Εκτός από το Πεκίνο, η Meloni θα επισκεφθεί και τη Σανγκάη (ανατολικά), την κινεζική οικονομική πρωτεύουσα.
Η Ιταλία αποχώρησε από τη συμφωνία με την Κίνα για τους Νέους Δρόμους του Μεταξιού πέρυσι, αφού ήταν η μόνη χώρα της G7 που συμμετείχε σε αυτό το τεράστιο επενδυτικό πρόγραμμα του Πεκίνου σε υποδομές στο εξωτερικό.
Πριν ανέλθει στην εξουσία, η Meloni δήλωνε ότι η τήρηση αυτού του προγράμματος, ο ακρογωνιαίος λίθος της φιλοδοξίας του προέδρου Xi Jinping να αυξήσει την επιρροή της χώρας του στο εξωτερικό, ήταν ένα «σοβαρό λάθος».

Το μη δεσμευτικό μνημόνιο συνεννόησης μεταξύ Ρώμης και Πεκίνου περιλάμβανε ευρείες δεσμεύσεις συνεργασίας στους τομείς της επιμελητείας, των υποδομών, των οικονομικών και του περιβάλλοντος.

Αλλά η υποτιθέμενη έλλειψη διαφάνειας έχει προκαλέσει υποψίες στους συμμάχους της Ιταλίας.
Έκτοτε, η κυβέρνηση Meloni επεδίωξε να αποκαταστήσει τους δεσμούς με την Κίνα, έναν βασικό εμπορικό εταίρο.
«Οι σχέσεις μας με την Κίνα είναι θετικές, ακόμα κι αν είμαστε ανταγωνιστές και οι θέσεις μας διαφέρουν σε ορισμένα ζητήματα», δήλωσε τον Απρίλιο ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Antonio Tayani.
Η αποχώρηση της Ρώμης από το έργο Νέοι Δρόμοι του Μεταξιού «δεν ήταν μια πράξη εχθρότητας προς την Κίνα», τόνισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης