Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δολιοφθορές, λάθη, αίσχος θέαμα: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποκαλύπτουν πως η αληθινή Γαλλία είναι σε παρακμή

Δολιοφθορές, λάθη, αίσχος θέαμα: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποκαλύπτουν πως η αληθινή Γαλλία είναι σε παρακμή
Η Γαλλία δεν μπορεί να αντιστρέψει την κακή εικόνα της

Θολά και βροχερά ξεκίνησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού 2024, όμως το μεγάλο γεγονός πέραν της περίεργης τελετής έναρξης ήταν η συγκοινωνιακή κατάρρευση που κάλυψε τη Γαλλία και επηρεάζει 800 χιλιάδες επιβάτες, σημαντικό μέρος των οποίων κατευθύνεται (αλλά δεν είναι σαφές πότε θα φτάσουν) στους Αγώνες.
Επιπλέον, η αιτία των συγκοινωνιακών διακοπών δεν ήταν οι «σήμα κατατεθέν» γαλλικές απεργίες γνωστές σε όλο τον κόσμο, αλλά η δολιοφθορά: ο εσκεμμένος εμπρησμός, στον οποίο οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου υποψιάζονται εκπληκτικά όχι τη χώρα μας, αλλά τους δικούς τους υπεραριστερούς.
Ωστόσο, ούτε απεργιακές κινητοποιήσεις είναι δυνατές, παρότι χθες πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία από εργαζόμενους σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων στο Παρίσι, όπου διαμένουν μέλη της ΔΟΕ.

Αποτυχημένοι εκ προοιμίου... Ολυμπιακοί Αγώνες

Γενικά, η εικόνα των τελείως αποτυχημένων Ολυμπιακών Αγώνων - τα βρώμικα νερά του Σηκουάνα, ένα Παρίσι πιο αποκλεισμένο κι από φυλακές, τα εγκλήματα του δρόμου (που δεν εμποδίζεται καθόλου από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας) και τώρα η δολιοφθορά - ήδη δημιουργήθηκε πρίν από τους Αγώνες, ακόμη και πριν από την επίσημη έναρξη τους.
Το ερώτημα είναι αν θα μπορέσει να αντιστραφεί η αρνητική εικόνα, γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που αμαυρώνεται μια εικόνα αγώνων πριν καν ξεκινήσουν.
Πριν από περισσότερα από δέκα χρόνια, μια εντελώς άγρια, πολύμηνη εκστρατεία δυσφήμισης των Ολυμπιακών Αγώνων του Sochi ξεκίνησε στον παγκόσμιο (και εγχώριο) Τύπο.
Τι δεν είπαν για αυτήν, τι ιστορίες τρόμου, αποκαλύψεις και κατηγορίες δεν δημοσίευσαν την παραμονή των Αγώνων.
Η υστερία έφτασε σε τέτοιο βαθμό που ένα σημαντικό μέρος των Ρώσων ήταν διανοητικά προετοιμασμένοι για το γεγονός ότι το επερχόμενο γεγονός θα ήταν μια κολοσσιαία αποτυχία και μια πλήρης ντροπή για τη χώρα.
Η πραγματικότητα αποδείχτηκε ακόμα πιο εκπληκτική όταν, ακόμη και πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, έγινε φανερό ότι η Ρωσία είχε διοργανώσει ένα υπέροχο αθλητικό φεστιβάλ.
Ως αποτέλεσμα, μέχρι την τελετή έναρξης, οι περισσότεροι από τους ακραίους κριτικούς είχαν σιωπήσει και ελάχιστες φωνές συνέχισαν να αναζητούν ελλείψεις και σημεία να κατακρίνουν.

Θα μπορέσουν να διορθώσουν την εικόνα οι Γάλλοι;

Γενικά, θεωρητικά, οι Γάλλοι έχουν την ευκαιρία να διορθώσουν την ήδη καθιερωμένη κοινή γνώμη για τους Ολυμπιακούς τους - αλλά πρέπει να παραδεχτούμε ότι αυτή η πιθανότητα είναι μικρή.
Εάν η εκστρατεία «μαύρης» προπαγάνδας εναντίον του Sochy υποκινήθηκε σκόπιμα - οι υπεύθυνοι της προπαγάνδας αγνόησαν την πραγματικότητα, δημιουργώντας φαντάσματα στα μέσα ενημέρωσης, ελπίζοντας ότι η πραγματικότητα θα ήταν κοντά τους, ενώ τα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης έστρωσαν κόκκινο χαλί για το Παρίσι.
Η Γαλλία έπρεπε να δείξει στον κόσμο ότι αυτή και η Δύση στο σύνολό της είναι ακόμα η κορυφή του ανθρώπινου πολιτισμού, ικανή να οργανώσει μια μεγαλειώδη εκδήλωση με τέτοια λαμπρότητα που όλοι οι αυταρχικοί Ρώσοι και Κινέζοι που καταστρέφουν τον «κόσμο που βασίζεται σε κανόνες» θα πρέπει να δαγκώσουν τους γλώσσες τους και να φαρμακωθούν.
Αλλά προβλήματα, λάθη και αποτυχίες στο στάδιο της διοργάνωσης των Αγώνων άρχισαν να αναδύονται από τους Γάλλους με τέτοια κανονικότητα που ακόμη και οι πιο πιστοί δημοσιογράφοι δεν μπορούσαν να τα αγνοήσουν.
Έτσι, χάρη στις προσπάθειες των διοργανωτών, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού μετατράπηκαν σε πηγή σατυρικών μιμιδίων πολύ πριν την έναρξή τους και οι μέρες πριν από τα εγκαίνια επιβεβαίωσαν μόνο τους πιο σκοτεινούς φόβους.

Ποια είναι η πιθανότητα να αλλάξει ξαφνικά η κατάσταση ως δια μαγείας και οι Αγώνες να πάνε τέλεια; - Eίναι πολύ μικρή.

Είναι πολύ πιο πιθανό όλα να συνεχίσουν ακριβώς στο ίδιο μοτίβο - θα προκύψουν αποτυχίες μετά από αποτυχία, θα ξεσπάσουν σκάνδαλα και θα αποκαλυφθούν ασύλληπτα προβλήματα που δεν έχουν μια καλά μελετημένη λύση.
Και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού θα είναι άλλο ένα μήνυμα προς τον κόσμο ότι η Δύση, και συγκεκριμένα η Γαλλία, είναι το παν.
Γιατί ο Macron, που τόσο ονειρευόταν τους Ολυμπιακούς Αγώνες για τη χώρα του, έχει ουσιαστικά δίκιο: για τις πλατιές μάζες οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι γιορτή αθλητισμού και φιλίας των λαών (παρότι τα τελευταία χρόνια λίγα έχουν απομείνει από αυτή την ιδέα), αλλά για την πολιτική είναι μια επίδειξη από το κράτος στους εταίρους και τους ανταγωνιστές του των δικών του κυρίαρχων φιλοδοξιών, οργανωτικών και πόρων. Και αν όλα παραμένουν αναλλοίωτα από πλευράς φιλοδοξιών και διεκδικήσεων, τότε οι δυνατότητες σαφώς δεν ανταποκρίνονται πλέον στην πραγματικότητα γιατί το Παρίσι δεν μπορεί πια να εξυπηρετήσει μεγαλεπίβολα σχέδια
Δεν μπορούμε παρά να ευχαριστήσουμε τη Δύση που η Ρωσία δεν συμμετέχει σε αυτό το αίσχος (όπως στη Eurovision).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης