Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παίζει με τη φωτιά ο Zelensky: Νέο ειρηνευτικό σχέδιο για Ουκρανία τον Νοέμβριο αλλά και στρατιωτική πίεση στη Ρωσία από ΗΠΑ - ΕΕ

Παίζει με τη φωτιά ο Zelensky: Νέο ειρηνευτικό σχέδιο για Ουκρανία τον Νοέμβριο αλλά και στρατιωτική πίεση στη Ρωσία από ΗΠΑ - ΕΕ
Ο Zelensky σε συνέντευξή του στην ιαπωνική τηλεόραση NHK υποστήριξε πως θα καταρτίσει ένα νέο σχέδιο μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου για την επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία
(upd 2) Την παρελκυστική τακτική του με μία σειρά από επικίνδυνες μπλόφες συνεχίζει ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky επιβεβαιώνοντας ότι δεν είναι στις προθέσεις του η επίτευξη μίας δίκαιης και βιώσιμης ειρήνης στη χώρα του.
Ο Zelensky σε συνέντευξή του στην ιαπωνική τηλεόραση NHK υποστήριξε πως θα καταρτίσει ένα νέο σχέδιο μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου για την επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία.
«Έθεσα αυτό το καθήκον ενώπιον της κυβέρνησής μου και της διπλωματικής μας ομάδας.
Νομίζω ότι το σχέδιο θα είναι έτοιμο μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου», είπε χαρακτηριστικά.
Έμπειροι αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται για μία απόπειρα επαναφοράς του ανεδαφικού σχεδίου των 10 σημείων, που προβλέπει επιστροφή στα σύνορα του 1991 για την Ουκρανία.

«Νέο» ειρηνευτικό σχέδιο αλλά και πίεση στη Ρωσία

Αποδεικνύοντας πως μπλοφάρει ο Ουκρανός παράνομος πρόεδρος έκανε λόγο για την άσκηση της μέγιστης δυνατής πίεσης στη Ρωσία με τη στήριξη των ΗΠΑ και τη Δύσης.
Ο Zelensky εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η ενίσχυση του ουκρανικού στρατού, η υποστήριξη από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες αλλά και η διεθνής διπλωματική πίεση στη Ρωσία είναι «τρεις συνιστώσες που θα φέρουν ένα δίκαιο τέλος στον πόλεμο»
Συνεχίζοντας αποκάλυψε πως έχει λάβει άτυπες για πάγωμα της σύγκρουσης αλλά τις απέρριψε.
Πρόσθεσε ότι το επίκεντρο του σχεδίου θα είναι το ζήτημα της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και αυτό το θέμα θα συζητηθεί με τις ενδιαφερόμενες χώρες.
Δηλαδή επιμένει να μην αναγνωρίζει τη νέα εδαφική πραγματικότητα, όπως αυτή διαμορφωθεί στο πεδίο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.

Lavrov: Η Δύση αντιλαμβάνεται την αδυναμία της να νικήσει τη Ρωσία

Οι πολυάριθμες προτάσεις για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία που εμφανίστηκαν πρόσφατα οφείλονται στο γεγονός ότι η Δύση έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται την αδυναμία να νικήσει τη Μόσχα, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov μετά τη σύνοδο Ρωσίας-ASEAN.
«Δεν είναι απαραίτητο να σχολιάσω τις πολυάριθμες ιδέες που έχουν κατατεθεί στο πλαίσιο της επίγνωσης της Δύσης για το μάταιο να υπολογίζει στην ήττα της Ρωσίας», τόνισε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.
Παράλληλα, τόνισε ότι η Μόσχα είναι πάντα έτοιμη για μια ειλικρινή συνομιλία, λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα πραγματικότητα.

Οι ρωσικοί όροι


Στις 14 Ιουνίου, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin έθεσε τους όρους για τη διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης.
Μεταξύ αυτών είναι η αποχώρηση των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων από το Donetsk, το Lugansk, τη Zaporizhia και την Kherson, η μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και η άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Επίσης η Μόσχα ζητά ρητή δέσμευση για το ουδέτερο καθεστώς της Ουκρανίας, την αποστρατιωτικοποίηση και μη ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στη χώρα.

Ο Putin προειδοποίησε ότι εάν η Ουκρανία και η Δύση απορρίψουν αυτούς τους όρους, θα μπορούσαν να αλλάξουν στο μέλλον επί τα χείρω.
Το Κίεβο απέρριψε το ρωσικό ειρηνευτικό σχέδιο.

Μήνυμα στον Zelensk ότι πρέπει να βιαστεί

Από την πλευρά η ρωσική ηγεσία με τις δηλώσεις της ξεσκεπάζει την ουκρανική απάτη.
Η Μόσχα αποδεικνύει εκ νέου ότι είναι η μόνη πλευρά, που ενδιαφέρεται για μία δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη.
Η ρωσική πλευρά επανέφερε στο τραπέζι τους συγκεκριμένους όρους, που έχει θέσει, προκειμένου να σταματήσουν οι εχθροπραξίες.
Μάλιστα στην παρούσα φάση το κάνει με τη μορφή τελεσιγράφου, καθώς καμία χρονοτριβή δεν θα γίνει αποδεκτή.
Η Ουκρανία ή θα δεχτεί τη ρεαλιστική πρόταση της Ρωσίας ή θα υποστεί τις συνέπειες στο πεδίο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.
Στρατηγικές τύπου Συμφωνιών Minsk, προκειμένου να κερδηθεί χρόνος για την Ουκρανία, δεν θα γίνουν αποδεκτές.
Πρόκειται για τους τέσσερις όρους, που έχει θέσει ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin τον Ιούνιο 2024 και η Μόσχα καλεί το Κίεβο να έλθει κοντά σε πιο ρεαλιστικές θέσεις, ώστε να καταστεί εφικτή η διεξαγωγή διαπραγματεύσεων.
Αυτό εξάλλου επανέλαβε ο έμπειρος Ρώσος διπλωμάτης στον ΟΗΕ Vasily Nebenzya, τονίζοντας ότι η διπλωματική οδός είναι προτιμότερη για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
«Όπως γνωρίζετε, ποτέ δεν αρνηθήκαμε να διαπραγματευτούμε.
Ο Volodymyr Zelensky απέρριψε τις συνομιλίες ακόμα και όταν οι δυτικοί χορηγοί του τον παρότρυναν», τόνισε σχετικά ο ανώτερος Ρώσος διπλωμάτης.
«Εάν έχει πραγματικά ωριμάσει αρκετά για να μιλήσει για ειρήνη, τότε έχει μπροστά στα μάτια του τις προτάσεις που υπέβαλε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin πριν από ένα μήνα, και τον συμβουλεύουμε να βιαστεί.
Η Ουκρανία σίγουρα δεν θα πάρει τίποτα καλύτερο», επεσήμανε με νόημα ο Nebenzya.

O ίδιος ο Podolyak ξεσκεπάζει την ουκρανική απάτη

Το ότι η ουκρανική πλευρά δεν ενδιαφέρεται για μία βιώσιμη και δίκαιη ειρήνη, επιμένοντας στη μάταιη ανθρωποθυσία στο πεδίο των μαχών, επαναβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου Mikhail Podolyak.
Σε δηλώσεις του στο Associated Press πως μια συμφωνία με τη Ρωσία δεν θα οδηγήσει στο τέλος της σύγκρουσης αλλά στο πάγωμα του πολέμου.
«Η υπογραφή της συμφωνίας μπορεί να είναι ένα πάγωμα της σύγκρουσης για κάποιο χρονικό διάστημα.
Αυτό σημαίνει ότι η Ρωσική Ομοσπονδία θα εργαστεί στα λάθη της και θα ανανεώσει τον στρατό της» αναφέρει ο Podolyak, ισχυριζόμενος πως το Κίεβο είναι έτοιμο για μια διαπραγματευτική διαδικασία με δίκαιους όρους.
Η δήλωση αυτή είναι η πιο τρανή απόδειξη ότι το Κίεβο δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για μία ειρήνη.
Απλώς επιδιώκει να κερδίσει χρόνο, ώστε να ανασυντάξει τις ένοπλες δυνάμεις του, εάν αυτό είναι δυνατό, αναμένοντας παράλληλα εξελίξεις στη Δύση που τυχόν θα το ευνοήσουν.

Αναξιόπιστος και αδίστακτος ο Zelensky

Ο Zelensky είναι παντελώς αναξιόπιστος, όταν μιλά για πιθανές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία βάσει κάποιου «ειρηνευτικού σχεδίου».
Η πρόσφατη ιστορία έχει αποδείξει ότι πρόκειται για έναν αδίστακτο, τοποτηρητή των δυτικών στην Ουκρανία, που έχει θυσιάσει τον ουκρανικό λαό στο βωμό των Νατοϊκών συμφερόντων.
Εάν η ουκρανική ηγεσία ήθελε πραγματικά ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, το πρώτο πράγμα που θα έκανε, θα ήταν να ακυρώσει το προεδρικό διάταγμα με το οποίο απαγορεύει τις συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin.
Επί της ουσίας Zelensky και Δύση μπλοφάρουν, προκειμένου να περάσουν από το «παράθυρο» τη λεγόμενη φόρμουλα ειρήνης της Ουκρανίας, που δεν λαμβάνει υπόψη την εδαφική πραγματικότητα, που έχει διαμορφωθεί στο μέτωπο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.
Σχεδιάζουν να επιβληθεί η φόρμουλα ειρήνης των 10 σημείων σε ένα ευρύ φάσμα χωρών, μετά το ναυάγιο της ελβετικής συνόδου τον Ιούνιο 2024.
Σαφέστατα οι δηλώσεις περί ειρηνευτικών συνομιλιών με τη Ρωσία συνδέονται και με τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο 2024.
Δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι ο Zelensky άρχισε σειρά επαφών με τον υποψήφιο πρόεδρο των Ρεπουμπλικάνων Donald Trump, αδιαμφισβήτητο φαβορί για επιστροφή στον Λευκό Οίκο.
Βέβαια ο Trump με τον πλέον ηχηρό τρόπο ξεκαθάρισε στον Zelensky ότι δεν έχει καμία τύχη και πώς θα υποστεί δεινή ήττα.

Η Ινδία θέλει να μεσολαβήσει για τον τερματισμό της ουκρανικής κρίσης – Σημαντική επίσκεψη Modi στο Κίεβο

Ο Ινδός πρωθυπουργός Narendra Modi δήλωσε διατεθειμένος να προσφέρει τη μεσολάβηση του Νέου Δελχί για τη διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης κατά την επίσκεψή του στην Ουκρανία που έχει προγραμματιστεί για τον Αύγουστο.
«Η Ινδία μπορεί να προσφέρει μεσολάβηση για το θέμα της διευθέτησης της ουκρανικής κρίσης.
Μια τέτοια πρόταση μπορεί να γίνει κατά την επίσκεψη του Modi στην Ουκρανία, με το ενδεχόμενο να συζητηθεί επί του παρόντος», είπε πηγή του ινδικού κοινοβουλίου.
«Η Ινδία έχει μακροχρόνιες φιλικές σχέσεις με τη Ρωσία και ο πρωθυπουργός έχει καλές σχέσεις με τον πρόεδρο Vladimir Putin», ανέφερε η πηγή.
«Η Ινδία έχει ταυτόχρονα καλές σχέσεις με την Ουκρανία. Και οι δύο πλευρές έχουν εμπιστοσύνη στην Ινδία», τόνισε.
«Η Ινδία δήλωσε επανειλημμένα την ετοιμότητά της να βοηθήσει στην επίλυση των συγκρούσεων.
Ωστόσο, αυτό είναι δυνατό μόνο με τη συγκατάθεση και των δύο μερών», σημείωσε η ίδια πηγή.
Οι ινδικές αρχές πάντα έλεγαν ότι μόνο οι συνομιλίες και η διπλωματία θα μπορούσαν να διευκολύνουν, πρόσθεσε.
Η επίσκεψη του Modi στην Ουκρανία ενδέχεται να πραγματοποιηθεί την τρίτη εβδομάδα του Αυγούστου και πιθανότατα στις 23 Αυγούστου, ανέφερε νωρίτερα το ειδησεογραφικό κανάλι WION, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης