Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μπαράζ ισραηλινών βομβαρδισμών στον νότιο Λίβανο - «Σκληρή» επίθεση του Ισραήλ, ετοιμάζει ολοκληρωτικό πόλεμο με την Hezbollah

Μπαράζ ισραηλινών βομβαρδισμών στον νότιο Λίβανο - «Σκληρή» επίθεση του Ισραήλ, ετοιμάζει ολοκληρωτικό πόλεμο με την Hezbollah
Ο ΟΗΕ ζητεί να ασκηθεί η «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» στο μέτωπο Ισραήλ-Λιβάνου
Θέσεις στον νότιο Λίβανο όπου εδρεύει η Hezbollah χτύπησε τα ξημερώματα της Κυριακής 28/7 η ισραηλινή Αεροπορία ως αντίποινα στο χτύπημα στην αραβική πόλη Bajal Sams, η οποία σκότωσε τουλάχιστον 12 ανθρώπους, κυρίως παιδιά και εφήβους.
Οι πρώτες πληροφορίες από την περιοχή δείχνουν χτυπήματα από μαχητικά αεροσκάφη σε αποθήκες όπλων και άλλες υποδομές στη Samriha και το Burj el Semali κοντά στην Τύρο, την κοιλάδα Bekaa και τις περιοχές Kafr Kila, Abbasiyah, al-Kafrah, Raab al-Talatine, Khiyam και Teir Harfa & Kafra του νότιου Λιβάνου.
Νωρίτερα αναφορές σε λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για πλήγματα στην πόλη Μπουρτζ ελ-Σεμάλι περίπου τρία χιλιόμετρα από την Τύρο. Ολοκληρωτικός πόλεμος κατά της Hezbollah

Ο υπουργός Εξωτερικών Ιsrael Katz δήλωσε ότι το Ισραήλ πλησιάζει σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο κατά της Hezbollah και του Λιβάνου μετά την επίθεση με ρουκέτα σε γήπεδο ποδοσφαίρου στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα Golan, σύμφωνα με το Axios.
«Η επίθεση της Hezbollah σήμερα ξεπέρασε όλες τις κόκκινες γραμμές και η απάντηση θα είναι ανάλογη.
Πλησιάζουμε στη στιγμή ενός ολοκληρωτικού πολέμου κατά της Hezbollah και του Λιβάνου», δήλωσε ο Katz στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios.
Η Hezbollah σε χθεσινές δηλώσεις της υποστήριξε πως ανέμενε μια «σκληρή» επιχείρηση από τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ εναντίον θέσεών της στον Λίβανο, εν είδει αντιποίνων για τη πολύνεκρη επίθεση στο υψίπεδο του Golan, το Σάββατο 27/7.
«Βρισκόμαστε σε επιφυλακή μήνες τώρα, επαγρυπνούμε για επίθεση από τον εχθρό», δήλωσαν πηγές του Γερμανικού Πρακτορείου στη Hezbollah.
«Δεν είναι κάτι καινούργιο, βρισκόμαστε σε μόνιμη ετοιμότητα», πρόσθεσαν.
Η Hezbollah ανέλαβε την ευθύνη για την πραγματοποίηση μιας σειράς επιθέσεων εναντίον στρατιωτικών θέσεων στα Υψίπεδα του Golan, αλλά διέψευσε με ανακοίνωσή της πως ήταν δική της ενέργεια η επίθεση στο γήπεδο ποδοσφαίρου, στην οποία δώδεκα παιδιά και νέοι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν ρουκέτα έπληξε γήπεδο ποδοσφαίρου σε χωριό Δρούζων στο κατεχόμενο και προσαρτημένο στο Ισραήλ υψίπεδο.

Οι αρχές του Ισραήλ κατήγγειλαν πως την επίθεση διέπραξε η Hezbollah και διεμήνυσαν πως το λιβανικό κίνημα θα «πληρώσει ακριβά».

Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης του Λιβάνου, η Hezbollah αποφάσισε να απομακρύνει μαχητές της από περίπου 100 θέσεις τους στο νότιο τμήμα της χώρας, οχυρό του κινήματος.
Πέρα από τους πρακτικά καθημερινούς βομβαρδισμούς στα σύνορα και τα πλήγματα βαθιά στον Λίβανο, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν βάλει επανειλημμένα στο στόχαστρο ανώτερα στελέχη του στρατιωτικού βραχίονα της Hezbollah.
Οι εχθροπραξίες στα σύνορα από την επομένη του ξεσπάσματος του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας χαρακτηρίζονται οι σφοδρότερες μετά τον λεγόμενο Δεύτερο Πόλεμο του Λιβάνου (2006).
Περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης θα μπορούσε να πυροδοτήσει ευρύτερη ανάφλεξη στην περιοχή με απρόβλεπτες συνέπειες, καθώς οργανώσεις που πρόσκεινται στο Ιράν θεωρείται βέβαιο πως θα εντείνουν τις ενέργειές τους εναντίον του Ισραήλ και του σημαντικότερου συμμάχου του σε διεθνές επίπεδο, των ΗΠΑ.
γήπεδο.jpg
Ο ΟΗΕ ζητεί να ασκηθεί η «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» στο μέτωπο Ισραήλ-Λιβάνου

Η ειδική συντονίστρια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τον Λίβανο και ο διοικητής των κυανόκρανων στη χώρα αυτή απηύθυναν τις πρώτες πρωινές ώρες έκκληση προς τα μέρη να ασκήσουν τη «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, μετά την εκτόξευση ρουκέτας η οποία σκότωσε παιδιά και εφήβους στο κατεχόμενο και προσαρτημένο υψίπεδο του Golan το Σάββατο, εξέλιξη η οποία ανεβάζει περαιτέρω την ένταση στην περιοχή.
Το Ισραήλ κατηγόρησε το λιβανικό κίνημα Hezbollah για την εκτόξευση, το κίνημα διέψευσε ότι ευθύνεται.
Σε κοινή ανακοίνωσή τους μέσω X, η ειδική συντονίστρια των Ηνωμένων Εθνών για τον Λίβανο Janine Henis-Plashert και ο Aroldo Latharo, επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο ((FINUL στα γαλλικά, UNIFIL στα αγγλικά), προειδοποιούν ότι περαιτέρω κλιμάκωση των εχθροπραξιών ανάμεσα στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και τη Hezbollah απειλεί να προκαλέσει «απίστευτη καταστροφή σε όλη την περιοχή».

«Έχετε ξεφύγει...» διαμηνύει η Ρωσική Δούμα στο Ισραήλ, απευθύνοντας αυστηρή προειδοποίηση για το ψήφισμα εναντίον του Παλαιστινιακού Κράτους

H Ρωσία στέλνει αυστηρή προειδοποίηση στο Ισραήλ ότι, «έχει ξεφύγει από κάθε έννοια διεθνούς νομιμότητας» και «αναιρεί δεσμεύσεις» που έχει αναλάβει ενώπιον της διεθνούς κοινότητας ήδη από την δεκαετία του ’90.
Σε απόλυτο συντονισμό με το αίσθημα της «παγκόσμιας πλειοψηφίας», η ρωσική Βουλή (Δούμα) στηλιτεύει την σιωπή των ΗΠΑ, στη γενοκτονία που προβαίνει ο Benjamin Netanyahu στην Λωρίδα της Γάζας.
Το ψήφισμα αναφέρει:
«Οι βουλευτές της Κρατικής Δούμας της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας καταδικάζουν έντονα τη θέση της Kneset του Κράτους του Ισραήλ, όπως εκφράστηκε στη “Δήλωση της Kneset κατά της ίδρυσης του Κράτους της Παλαιστίνης” που εγκρίθηκε στις 18 Ιουλίου 2024.
Με τον αβάσιμο ισχυρισμό ότι η ίδια η ίδρυση του Κράτους της Παλαιστίνης θα αποτελούσε απειλή για το Ισραήλ και τους πολίτες του, θα καθιστούσε δυσεπίλυτη την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση και θα αποσταθεροποιούσε την περιοχή, το ισραηλινό κοινοβούλιο παραβιάζει κατάφωρα τις αρχές και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. που αποτελούν τη βάση για μια διευθέτηση στη Μέση Ανατολή, καθώς και τα πολυάριθμα νομικά δεσμευτικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα οποία διακήρυξαν κατηγορηματικά τη σύσταση του Κράτους της Παλαιστίνης ως λύση στο παλαιστινιακό πρόβλημα.

Με αυτόν τον τρόπο, Ισραηλινοί βουλευτές που εκπροσωπούν την ακραία αντιδραστική πτέρυγα του ισραηλινού κοινοβουλίου υπονομεύουν τις μακροχρόνιες προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την εδραίωση της ειρήνης και της ηρεμίας στη Μέση Ανατολή, το κλειδί της οποίας είναι μια δίκαιη λύση στο παλαιστινιακό πρόβλημα.
Ταυτόχρονα, μια τέτοια παράνομη θέση που υπερασπίζονται ριζοσπαστικοί κύκλοι των ισραηλινών αρχών έρχεται σε αντίθεση όχι μόνο με τις προσδοκίες σημαντικού μέρους της ισραηλινής κοινωνίας, αλλά και με το πνεύμα των Συμφωνιών του Όσλο που υπέγραψε νωρίτερα το Ισραήλ.
Αξιοσημείωτο είναι ότι μόνο 68 από τα 120 μέλη της Kneset του Κράτους του Ισραήλ ψήφισαν υπέρ της παράνομης αντιπαλαιστινιακής δήλωσης της 18ης Ιουλίου 2024.
Οι βουλευτές της Κρατικής Δούμας πιστεύουν ότι με την υιοθέτηση τέτοιων δηλώσεων, οι υποστηρικτές του πολέμου και της οικοδόμησης σχέσεων από θέση ισχύος στο ισραηλινό κοινοβούλιο προσπαθούν να αναιρέσουν την αυξανόμενη υποστήριξη στον κόσμο για τα νόμιμα αιτήματα του παλαιστινιακού λαού, μειώνοντας την αποφασιστικότητα των υποστηρικτών μιας δίκαιης διευθέτησης στη Μέση Ανατολή για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ισραηλινής επιθετικότητας, της ανθρωπιστικής καταστροφής και του αριθμού των αμάχων θυμάτων.

Η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών μελών του ΟΗΕ (147 από τα 193) έχουν ήδη αναγνωρίσει το Κράτος της Παλαιστίνης.
Μόνο εντός του 2024, εννέα χώρες, συμπεριλαμβανομένων αρκετών δυτικών εταίρων της συμμαχίας ΗΠΑ-Ισραήλ, αναγνώρισαν επίσημα το Κράτος της Παλαιστίνης.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο αριθμός τέτοιων χωρών θα αυξηθεί και η υποστήριξη προς τον παλαιστινιακό λαό θα ενισχυθεί.
Οι βουλευτές της Κρατικής Δούμας καλούν τα κοινοβούλια των κρατών του κόσμου και τους διεθνείς κοινοβουλευτικούς οργανισμούς να καταδικάσουν τις παράνομες δηλώσεις της Kneset του Κράτους του Ισραήλ και να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να τεθεί νωρίς τέλος στην αιματοχυσία στην Παλαιστίνη, να ενισχυθεί η συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, για την επίλυση συγκρούσεων με πολιτικά και διπλωματικά μέσα, χρησιμοποιώντας, μεταξύ άλλων, τις δυνατότητες της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, τις διακοινοβουλευτικές επαφές και τη συνεργασία».

Το ψήφισμα της Δούμας χαιρέτησε σε ανακοίνωσή της η προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής.

Στα δυτικά μέσα ενημέρωσης, η Δούμα εμφανίζεται συχνά ως ένα γραφικό θηριοτροφείο.
Αποτελεί ωστόσο εκφραστή περισσότερο αυθεντικών (και περισσότερο “σκληρών”) διαθέσεων της ρωσικής κοινής γνώμης, απ’ ό,τι η κυβέρνηση Putin.
Με τη σειρά του το Κρεμλίνο έχει την ευχέρεια να περνά μέσω της Δούμας μηνύματα τα οποία δεν είναι αναγκαίο να χρεώνεται το ίδιο.
Σε κάθε περίπτωση, η ομόφωνη υιοθέτηση του ψηφίσματος είναι χαρακτηριστική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης