Τελευταία Νέα
Διεθνή

Game over - Συγκλονιστική ομολογία Zelensky: Πέφτει το Pokrovsk, καταρρέει το μέτωπο - Πυρηνικό μήνυμα Putin σε ΗΠΑ

Game over - Συγκλονιστική ομολογία Zelensky: Πέφτει το Pokrovsk, καταρρέει το μέτωπο - Πυρηνικό μήνυμα Putin σε ΗΠΑ
Μπροστά στο εφιαλτικό δίλημμα «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» βρίσκεται ο Ουκρανός πρόεδρος - Με αποχώρηση της Ρωσίας από το moratorium για τα πυρηνικά προειδοποιεί ο Vladimir Putin
(upd 4) Απώλειες εδαφών και στρατιωτών καταγράφει με γεωμετρική πρόοδο η Ουκρανία σε ένα μεγάλο μέτωπο 1.000 χιλιομέτρων που καταρρέει σαν ντόμινο.
Το γεγονός αυτό
οδήγησε τον πρόεδρο της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky να ομολογήσει πως αντιμετωίζει το εφιαλτικό δίλημμα «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα»: η σημαντική πόλη Pokrovsk βρίσκεται ένα βήμα πριν την κατάληψη από τους Ρώσους και ο ίδιος θα πρέπει για να την στηρίξει να αφαιρέσει δυνάμεις από άλλα σημεία του μετώπου.
Αλλά δεν έχει από πού να αντλήσει δυνάμεις.
Αν το κάνει, θα καταρρεύσει εντελώς το μέτωπο και δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα «κρατήσει» την πόλη, που είναι είναι προτεραιότητα για το Κίεβο, με κάθε τρόπο και μέσον, γιατί η Δύση δεν θέλει να πέσουν στα ρωσικά χέρια τα τεράστια κοιτάσματα του λιθίου. Δυτικά της Avdiivka η προέλαση των Ρώσων είναι εκρηκτική: προχωρούν καθημερινά κατά 1,5 χιλιόμετρο σε ένα μέτωπο 1.000 χιλιομέτρων, στο Kharkiv βρίσκονται ένα βήμα πριν την κατάληψη του Vovchansk, κοντά στο Chasiv Yar, στο Svatove στην γραμμή Kupyansk-Svatove-Kreminna, ενώ προελαύνουν προς το Toretsk.
Ηδη ελέγχουν το Niu York, το Lozovatskoye στο Donetsk, τo Vovce, οχυρές θέσεις βορειοδυτικά της Novoselivka Persa και πολιορκούν τους οικισμούς Ivaniivka και Vesele.
Πριν 4 μήνες απείχαν 45 χιλιόμετρα και σήμερα έχουν φθάσει στα 9 χιλιόμετρα.
Εν τω μεταξύ ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin προειδοποίησε τις ΗΠΑ με αποχώρηση της Ρωσίας από το moratorium για τα πυρηνικά όπλα, εάν αναπτύξει στρατηγικά όπλα στη Γερμανία.

 Putin (Πρόεδρος Ρωσίας) σε ΗΠΑ: Φεύγουμε από το moratorium για τα πυρηνικά, εάν αναπτύξετε όπλα κρούσης στη Γερμανία

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin στηλίτευσε τις ενέργειες των ΗΠΑ για την αύξηση της έντασης λόγω πτήσεων ρωσικών στρατηγικών αεροσκαφών.
«Η προσοχή μας σήμερα στρέφεται στην αυξανόμενη υποκίνηση εντάσεων από την Ουάσιγκτον σε σχέση με πτήσεις της ρωσικής στρατηγικής αεροπορίας», δήλωσε ο Putin από την παρέλαση για την Ημέρα
του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού στην Αγία Πετρούπολη την Κυριακή (28/7/2024).
«Τα ρωσικά αεροσκάφη που μεταφέρουν στρατηγικούς πυραύλους δεν εκτελούσαν αεροπορικές περιπολίες μακριά από τα σύνορά μας μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης», σημείωσε.
«Η Ρωσία πίστευε εκείνη την εποχή ότι δεν χρειαζόταν πια κάτι τέτοιο: ο κόσμος άλλαζε, ο ψυχρός πόλεμος τελείωνε», πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος.
«Ωστόσο, οι ΗΠΑ δεν απάντησαν σε αυτή τη μονομερή χειρονομία καλής θέλησης και συνέχισαν τις περιπολίες κοντά στα σύνορά μας», τόνισε ο Putin.
«Ως εκ τούτου, αρχίσαμε να επαναλαμβάνουμε τέτοιες πτήσεις από το 2007.
Αυτό κατέστη ένα αναγκαίο μέτρο για την αυξανόμενη δραστηριότητα της αμερικανικής στρατηγικής και αναγνωριστικής αεροπορίας σε περιοχές του πλανήτη ευαίσθητες για τη Ρωσία» συνέχισε.
Το ρωσικό ναυτικό διασφαλίζει την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της χώρας τους τελευταίους αιώνες και συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη πολλών τομέων, πρόσθεσε ο πρόεδρος.
Ο Putin προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι η Ρωσία δεν θα δεσμεύεται πλέον από moratorium για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων μεσαίου και μικρού βεληνεκούς, εάν αναπτύξουν όπλα στη Γερμανία.
«Εάν οι ΗΠΑ υλοποιήσουν τέτοια σχέδια, θα θεωρούμε τους εαυτούς μας απαλλαγμένους από το μονομερές moratorium για την ανάπτυξη όπλων κρούσης μεσαίου και μικρότερου βεληνεκούς, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των δυνατοτήτων των παράκτιων στρατευμάτων του Πολεμικού μας Ναυτικού, υπογράμμισε.
Ο Putin συνέκρινε επίσης τις δηλώσεις των ΗΠΑ σχετικά με τα σχέδια ανάπτυξης όπλων ακριβείας στη Γερμανία με την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.
Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε στις 10 Ιουλίου ότι από το 2026, οι ΗΠΑ θα ξεκινήσουν σταδιακές αναπτύξεις όπλων μεγάλου βεληνεκούς στη Γερμανία ως μέρος του σχεδιασμού για μόνιμη τοποθέτηση αυτών των όπλων στο μέλλον.
Αυτό περιλαμβάνει πυραύλους SM-6, Tomahawk και υπερηχητικά όπλα.

Zelensky: «Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα»

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky παραδέχτηκε ότι, η τακτική κατάσταση στο μέτωπο του Pokrovsk, είναι η χειρότερη από όλα τα μέτωπα, πρέπει να ενισχυθεί και θα ενισχυθεί οπωσδήποτε.
Αυτό σημαίνει ότι θα αποσυρθούν δυνάμεις από άλλα μέτωπα που ήδη βρίσκονται υπό κατάρρευση.
Το δίλημμα Pokrovsk, είναι από που θα αποσυρθούν δυνάμεις:
Από το Chasiv Yar;
Από το Toretsk;
Και οι δύο πόλεις βρίσκονται λίγο πριν πέσουν στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων και θα πέσουν αν αποσυρθούν οι δυνάμεις Τότε, οι ρωσικές δυνάμεις θα κάνουν... περίπατο και στο Pokrovsk, λόγω ανωτερότητας, διαθεσιμότητας νέων δυνάμεων αλλά και γιατί έχουν ενισχύσεις και καλύτερα «στηρίγματα» στο κεντρικό Donbass για να ελέγχουν τα εδάφη που καταλαμβάνουν Lavrov: Για τις ΗΠΑ η αμερικανική βοήθεια στην Ουκρανία είναι μια «επιχειρηματική προσέγγιση Lend-Lease»

Η ιδέα της παροχής στο Κίεβο αμερικανικής βοήθειας με όρους δανείου-μίσθωσης προκειμένου να ληφθούν χρήματα από τις μελλοντικές ηγεσίες του Κιέβου είναι μια «επιχειρηματική προσέγγιση», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov, σχολιάζοντας την δήλωση του Donald Trump πως εφόσον εκλεγεί θα αναπτύξει ένα πρόγραμμα δανεισμού για την Ουκρανία ύψους 500 δισ. δολαρίων.
«Άκουσα τον Trump, να προτείνει, αντί να δώσει στην Ουκρανία χρήματα ως βοήθεια για το... τίποτε, να διαθέσει 500 δισεκατομμύρια δολάρια με όρους δανείου-μίσθωσης, έτσι ώστε για τις επόμενες δεκαετίες να λαμβάνει χρήματα από εκείνους που θα εναλλάσσονται στις δομές εξουσίας στο Κίεβο.
Αυτή είναι μια καθαρά επιχειρηματική προσέγγιση», δήλωσε ο Lavrov σε συνέντευξη Τύπου μετά τη 14η συνάντηση Ρωσίας-ASEAN στο Λάος και συμπλήρωσε πως η Ρωσία είναι έτοιμη να συζητήσει σοβαρές προτάσεις που ανταποκρίνονται στην πραγματική κατάσταση επί του πεδίου στην Ουκρανία.
"Δεν μπορώ να σχολιάσω ιδέες που δεν είναι σοβαρές.
Όταν προτείνεται κάτι σοβαρό, φυσικά, όπως είπε ο Πρόεδρος [Vladimir Putin], είμαστε πάντα έτοιμοι για μια ειλικρινή συζήτηση, λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικότητες που έχουν αναπτυχθεί τώρα», πρόσθεσε ο Lavrov.

Nέο υπερόπλο ετοιμάζει η Ρωσία: Μαχητικό αεροσκάφος κάθετης απογείωσης και προσγείωσης (VTOL)

Σχέδια από το παρελθόν ήρθαν ξανά στο τραπέζι και η Μόσχα ολοκλήρωσε τον επανασχεδιασμό του μαχητικού αεροσκάφους κάθετης απογείωσης και προσγείωσης (VTOL), που ανέπτυξε πρώτη φορά στην δεκαετία του 1970.
Το γραφείο σχεδιασμού στη Μόσχα ανέπτυξε το πρώτο μαχητικό αεροσκάφος κάθετης απογείωσης και προσγείωσης (VTOL) της ΕΣΣΔ, το Yak-38, τη δεκαετία του 1970.
Ο διάδοχος του Yak-38, το πρόγραμμα Yak-141, έφτασε σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης, αλλά ακυρώθηκε την παραμονή της διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.
Ο Ρώσος σχεδιαστής και κατασκευαστής αεροσκαφών Yakovlev είναι έτοιμος να επαναλάβει την ανάπτυξη ενός αεροσκάφους ικανού VTOL πέμπτης γενιάς, μόλις το υπουργείο Άμυνας, δώσει το πράσινο φως παραγωγής, όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Yakovlev, Andrey Boginski.
«Οι σχεδιαστές μας έχουν εξερευνήσει τις προοπτικές για τη δημιουργία ακόμη πιο προηγμένων αεροσκαφών που να αντιστοιχούν στο επίπεδο της πέμπτης γενιάς πολεμικής αεροπορίας», είπε ο Boginsky.
«Το θέμα των αεροσκαφών κάθετης απογείωσης και προσγείωσης πάγωσε στη δύσκολη δεκαετία του 1990, αλλά έχουμε διατηρήσει την επιστημονική και τεχνική βάση» για την ανάπτυξή τους και μπορούμε να το θέσουμε άμεσα στην παραγωγή, εφαρμόζοντας όλες τις «νέες τεχνολογίες αεροσκαφών».

Η Yakovlev είναι ο μόνος  κατασκευαστής στρατιωτικών αεροσκαφών με σχετική εμπειρία στη δημιουργία αεροσκαφών VTOL.

Η Yakovlev άρχισε να πειραματίζεται με την τεχνολογία VTOL τη δεκαετία του 1950, με αυτές τις προσπάθειες να οδηγήσουν στην ανάπτυξη του Yak-36 που έκανε την παρθενική του πτήση πριν από εξήντα χρόνια, στις 27 Ιουλίου 1964 σε συμβατική λειτουργία πτήσης.
Δύο μήνες αργότερα, στις 27 Σεπτεμβρίου 1964, το αεροσκάφος πραγματοποίησε την πρώτη του αιώρηση και μετάβαση σε οριζόντια πτήση.
Μια πτήση πλήρους προφίλ με κάθετη απογείωση και προσγείωση πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 1966.
Κατασκευάστηκαν τέσσερα Yak-36, επανασχεδιάστηκε ως πρόγραμμα Yak-36M και τελικά εξελίχθηκε σε Yak-38 με την επιτυχή εισαγωγή του στη Σοβιετική Ναυτική Αεροπορία το 1976 για χρήση στα αεροπλανοφόρα  τα οποία θα έφεραν δώδεκα Yak-38.
Αυτά τα μοναδικά, τρικινητήρια αεροσκάφη (1 Tumansky R-28 V-300 vectored thrust turbofan και 2 RD-38 turbojets) είχαν έναν πιλότο, τελική ταχύτητα σχεδόν 1.300 km/h, ανώτατο όριο εξυπηρέτησης 11 km και πρακτική ακτίνα μάχης με κάθετη απογείωση και προσγείωση και πλήρη συμπλήρωμα όπλων έως 185 km.
Ήταν οπλισμένα με αυτόματα κανόνια 23 mm, έπαιρναν έως και 2 τόνους πυρομαχικών, από πυραύλους αέρος-εδάφους Kh-23 και αέρος-αέρος R-60 έως βλήματα διασποράς, βόμβες και τακτικά πυρηνικά όπλα RN-28, RN-40 και RN-41.
Διάδοχος του Yak-38, ήταν το Yak-141, με βελτιωμένη ικανότητα ελιγμών, αναδιπλούμενα φτερά, μέγιστο βάρος απογείωσης 19,5 τόνων από τον διάδρομο (και 15,8 τόνους μέγιστο VTOL), τρεις ψηφιακά ελεγχόμενους κινητήρες – έναν κινητήρα ανύψωσης και πρόωσης R79V-300 και δύο ανυψωτικούς κινητήρες RD-41.
Το αεροπλάνο μπορούσε να επιταχύνει έως και 1.250 χλμ. την ώρα, καθιστώντας το το πρώτο αεροπλάνο VTOL στον κόσμο που πετάει ταχύτερα από την ταχύτητα του ήχου και ανώτατο όριο υπηρεσίας 15 χλμ..
Τέσσερα κατασκευάστηκαν, η πρώτη πτήση πραγματοποιήθηκε το 1989 και το 1990 το αεροπλάνο πραγματοποίησε την πρώτη πτήση πλήρους προφίλ και την πρώτη επιτυχημένη απογείωση και προσγείωση από και πάνω σε αεροπλάνοφόρο.

Σε μια εβδομάδα, σκοτώθηκαν έως 10.300 Ουκρανοί....

«Από τις 20 έως τις 26 Ιουλίου, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας πραγματοποίησαν 33 ομαδικές επιθέσεις με κατευθυνόμενα όπλα ακριβείας και drones, με αποτέλεσμα να χτυπηθούν τα ακόλουθα: εγκαταστάσεις των ουκρανικών στρατιωτικών βιομηχανικών επιχειρήσεων για την κατασκευή της πυρίτιδας, της παραγωγής και επισκευής τεθωρακισμένων οχημάτων και της ενεργειακής υποδομής που τα προμήθευε», ανέφερε το υπουργείο στην εβδομαδιαία ενημέρωσή του.
Σύμφωνα με το υπουργείο, η Ομάδα Δυνάμεων Sever βελτίωσε την τακτική κατάσταση στην κατεύθυνσή της και προκάλεσε απώλειες σε δύο μηχανοκίνητες, ταξιαρχίες των Ουκρανών.
«Οι απώλειες των Ουκρανών ήταν έως και 1.385 ουκρανοί στρατιώτες, πέντε μαχητικά οχήματα πεζικού Bradley κατασκευής Ηνωμένων Πολιτειών και 24 μηχανοκίνητα οχήματα».
Η ομάδα νίκησε επίσης 6 ταξιαρχίες των Ουκρανών καθώς και τρεις σχηματισμούς εδαφικής άμυνας.
«Οι απώλειες της AFU ήταν έως και 3.640 ουκρανοί στρατιώτες, τέσσερα άρματα μάχης, συμπεριλαμβανομένου ενός άρματος Leopard γερμανικής κατασκευής, 10 τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού M113 αμερικανικής κατασκευής και 68 μηχανοκίνητων οχημάτων».
Την ίδια περίοδο, η Ομάδα Δυνάμεων Γιουγκ απελευθέρωσε την Ιβάνο-Νταργιέφκα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk.
«Οι απώλειες των Ουκρανών ήταν έως και 4.640 ουκρανοί στρατιώτες, έξι άρματα μάχης, 23 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, συμπεριλαμβανομένων δύο τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού M113 αμερικανικής κατασκευής και 44 μηχανοκίνητων οχημάτων».
Το υπουργείο ανακοίνωσε επίσης ότι η Ομάδα Δυνάμεων Tsentr βελτίωσε την τακτική της θέση, απέκρουσε 42 αντεπιθέσεις και χτύπησε οκτώ σχηματισμούς της Ουκρανίας. «Οι απώλειες των Ουκρανών ήταν έως και 2.525 στρατιώτες, πέντε άρματα μάχης, συμπεριλαμβανομένων δύο αμερικανικών αρμάτων μάχης Abrams, 10 τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης, 24 μηχανοκίνητων οχημάτων, 30 πυροβόλων πυροβολικού πεδίου και εννέα αποθήκες πυρομαχικών».
Από την πλευρά της, η Ομάδα Δυνάμεων Vostok πήρε πιο πλεονεκτικές γραμμές και προκάλεσε απώλειες σε δύο ταξιαρχίες της ουκρανικής Εθνικής Φρουράς.
«Οι απώλειες της Ουκρανίας ήταν έως και 835 ουκρανοί στρατιώτες, δύο άρματα μάχης, 30 μηχανοκίνητα οχήματα, 23 πυροβόλα πυροβόλα πεδίου, συμπεριλαμβανομένων 12 οβίδων και αυτοκινούμενων συστημάτων πυροβολικού των 155 mm που κατασκευάστηκαν σε χώρες του ΝΑΤΟ καθώς και έξι σταθμοί ηλεκτρονικού πολέμου».
Η Ομάδα Δυνάμεων Dnepr προκάλεσε ζημιές σε διάφορες ταξιαρχίες επίθεσης της Ουκρανίας.
«Οι απώλειες της Ουκρανίας ήταν έως και 100 Ουκρανοί στρατιώτες».
Επίσης, κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, η επιχειρησιακή-τακτική αεροπορία, τα UAV, τα πυραυλικά στρατεύματα και το πυροβολικό των Ρωσικών Ομάδων Δυνάμεων εξάλειψαν 2 εκτοξευτές HIMARS MLRS, 7 εκτοξευτές Grad MLRS, 2 εκτοξευτές με τον σταθμό ραντάρ AN/MPQ-65, του αμερικανικού συστήματος αεράμυνας Patriot, 2 εκτοξευτές συστημάτων αεράμυνας S-300 καθώς και δύο κινητούς σταθμούς ραντάρ ST-68 και P-18 για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση εναέριων στόχων
«Συνολικά, 630 αεροπλάνα και 278 ελικόπτερα, 28.464 UAV, 556 πυραυλικά συστήματα αεράμυνας, 16.684 άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, 1.390 οχήματα μάχης εξοπλισμένα με MLRS, 12.416 πυροβόλα πυροβόλων πεδίου, καθώς και 6 στρατιωτικά πυροβόλα όπλα και όλμους των Ουκρανών, καταστράφηκαν κατά την ειδική στρατιωτική επιχείρηση».
Capture1_18.JPG
Capture2_8.JPG
Capture5_2.JPG
Capture6.JPG
Capture3_7.JPG

Capture4_3.JPG


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης