Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ριζική ανατροπή: Τo colpo grosso του Trump με αδύναμο δολάριο και Bitcoin που θα προκαλέσει σεισμό στις αγορές

Ριζική ανατροπή: Τo colpo grosso του Trump με αδύναμο δολάριο και Bitcoin που θα προκαλέσει σεισμό στις αγορές
O ανταγωνισμός με την Κίνα στα cryptos, η ανάδυση των BRICS και το τεράστιο εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ
Ο Donald Trump στο πλαίσιο του Σχεδίου 2025 που έχει καταρτίσει με τη βοήθεια του Heritage Foundation έχει διατυπώσει ένα ριψοκίνδυνο νομισματικό σχέδιο να αποδυναμώσει το δολάριο προκειμένου να τονώσει την αμερικανική μεταποίηση που βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής αλλά και να μειώσει το βάρος της πληρωμής των τοκοχρεολυσίων στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό (το οποίο το 2027 αναμένεται να ξεπεράσει τις τεράστιες αμυντικές δαπάνες!).
Σε άρθρο τους οι Financial Times (25/7) προαναγγέλλουν (ναι… για τους γνώστους λόγους που ο καθένας φαντάζεται) την αποτυχία του σχεδίου επικαλούμενοι μαρτυρίες επενδυτών.
Είναι όμως έτσι; Ή αντιθέτως ο Trump και το οικονομικό του επιτελείο έχουν κατανοήσει βαθιά τις εξελίξεις που έχουν λάβει χώρα στο νομισματικό επίπεδο και τις χρηματοπιστωτικές αγορές και επιχειρούν να αντιμετωπίσουν τις αρνητικές τους συνέπειες στην αμερικανική οικονομία;
Αυτό μένει να αποδειχθεί…

Η Κίνα και το Bitcoin 

Την ίδια ώρα, o υποψήφιος για την προεδρία  των ΗΠΑ σε ομιλία του σε συνέδριο για το bitcoin το Σάββατο 17 Ιουλίου δήλωσε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να κυριαρχήσουν στον τομέα της κρυπτογράφησης, διαφορετικά η Κίνα θα καταστεί ηγεμονική δύναμη σε μια σημαντική στροφή της πολιτικής του απέναντι στο κλάδο τον οποίο στο παρελθόν, το 2021, το είχε περιγράψει «ως απάτη» .
Και οι δύο παραπάνω κινήσεις, σε συνδυασμό με μέτρα όπως η αύξηση των δασμών, αναμένεται να ανατρέψουν τη λειτουργία του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος όπως το γνωρίζουμε…
Μιλώντας στο συνέδριο Bitcoin 2024 στο Nashville, ο Trump δήλωσε ότι θα ακολουθήσει πολιτική υπέρ των κρυπτονομισμάτων ενόψει των προεδρικών εκλογών της 5ης Νοεμβρίου, λέγοντας ότι θα κάνει τις ΗΠΑ ηγετική παγκόσμια δύναμη στα cryptos και θα υιοθετήσει πιο φιλικό ρυθμιστικό πλαίσιο από αυτό των Δημοκρατικών – αυτό προκάλεσε μια… βροχή δωρεών από τους δισεατομμυρίους της αγοράς και τη Silicon Valley σε ένα γεύμα η συμμετοχή στο οποίο έφτασε ακόμη και στα 80.000 δολάρια!
Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα υποσχέθηκε φιλικότερες ρυθμίσεις για τα κρυπτονομίσματα και ο Trump επέκρινε τις προσπάθειες των Δημοκρατικών να ρυθμίσουν τον τομέα.
«Αν δεν αγκαλιάσουμε την τεχνολογία κρυπτογράφησης και bitcoin, θα το κάνει η Κίνα, θα το κάνουν και άλλες χώρες.
Θα κυριαρχήσουν και δεν μπορούμε να αφήσουμε την Κίνα να κυριαρχήσει.
Κάνουν πάρα πολύ μεγάλη πρόοδο όπως είναι», επισήμανε ο πρώην πρόεδρος. 
Η Κίνα έχει απαγορεύσει τα κρυπτονομίσματα και υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων πέρα από τα σύνορά της.
Αλλά οι άνθρωποι εκεί εξακολουθούν να μπορούν να ανταλλάσσουν ψηφιακά νομίσματα όπως το bitcoin σε ανταλλακτήρια κρυπτογράφησης και οι Κινέζοι επενδυτές μπορούν επίσης να ανοίξουν τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό για να αγοράσουν περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης.


Δεν πουλάμε Bitcoins...


Ο Trump είπε ότι θα δημιουργήσει ένα συμβούλιο για την αγορά της κρυπτογράφησης και θα δημιουργήσει ένα εθνικό «απόθεμα» bitcoin χρησιμοποιώντας κρυπτονόμισμα που κατέχει επί του παρόντος η κυβέρνηση των ΗΠΑ, το οποίο κατασχέθηκε σε μεγάλο βαθμό σε ενέργειες επιβολής του νόμου.
«Μην πουλάς ποτέ το bitcoin σου», δήλωσε ο Trump
Εάν εκλεγώ, θα είναι η πολιτική της κυβέρνησής μου, των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, να διατηρήσουν στο μέλλον το 100% όλων των bitcoin που κατέχει ή αποκτά η κυβέρνηση των ΗΠΑ επί του παρόντος», είπε.
Pρόσθεσε ότι θα ήθελε να δει εκτεταμένη εξόρυξη bitcoin από εταιρείες των ΗΠΑ.
Η τιμή του bitcoin αρχικά μειώθηκε μετά την ομιλία του Τρθμπ , αλλά στη συνέχεια ανέκαμψε και σημείωσε άνοδο 0,94% στα 68.182 δολάρια (27/7).
Χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, έχουν εκφράσεει την ανησυχία τους ότι τα ψηφιακά νομίσματα που διαπραγματεύονται με υψηλή μεταβλητότητα θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τον κυβερνητικό έλεγχο των χρηματοπιστωτικών και νομισματικών συστημάτων, να αυξήσουν τον συστημικό κίνδυνο, να προωθήσουν το οικονομικό έγκλημα και να βλάψουν μακροπρόθεσμα τους επενδυτές.
Οι υποστηρικτές των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων λένε ότι οι χρήστες κρυπτονομισμάτων γίνονται μια αυξανόμενη πολιτική δύναμη αυτόν τον εκλογικό κύκλο, αν και δεν είναι σαφές πόσοι χρήστες θα έδιναν προτεραιότητα στην κρυπτογράφηση έναντι άλλων ζητημάτων στην κάλπη.
Ορισμένοι υποστηρικτές των κρυπτονομισμάτων υποστηρίζουν τον Trump και οποιαδήποτε κίνηση των ΗΠΑ να δημιουργήσουν ένα νομισματικά αποθέματα σε bitcoin πιθανότατα θα θεωρηθεί από αυτούς ως σημαντική κίνηση για τη νομιμοποίηση των κρυπτονομισμάτων.
Ο Jack Mallers, Διευθύνων Σύμβουλος της παγκόσμιας εφαρμογής bitcoin Strike, δήλωσε στο Reuters ότι η πρόταση του Trump να δημιουργήσει ένα στρατηγικό απόθεμα bitcoin ήταν μια «απίστευτη ψήφος εμπιστοσύνης».
«Από εκλογική άποψη, οι τεχνολογίες κρυπτογράφησης και blockchain έχουν τεράστιο αντίκτυπο στη διασφάλιση νικών πάνω-κάτω στο ψηφοδέλτιο», έγραψαν.
Υποσχέθηκε ότι η χώρα δεν θα πουλούσε ποτέ κανένα από τα bitcoin που κατέχει αυτή τη στιγμή.
«Αν εκλεγώ, θα είναι η πολιτική της κυβέρνησής μου, των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής να διατηρήσουν το 100% όλου του bitcoin που κατέχει ή αποκτά αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση των ΗΠΑ στο μέλλον», είπε.
«Αυτό θα χρησιμεύσει στην πραγματικότητα ως ο πυρήνας του στρατηγικού εθνικού αποθέματος Bitcoin».

Τα συναλλαγματικά αποθέματα σε Bitcoin και ο Χρυσός

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατέχει επί του παρόντος bitcoin αξίας περίπου 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία αποκτήθηκαν κυρίως μέσω κατασχέσεων του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Όπως προβλέπει ο Επικεφαλής Στρατηγικής Ψηφιακών Περιουσιακών Στοιχείων του Fundstrat, Sean Farrell, η υλοποίηση σχεδίων να μην πουληθεί καμία από τις υπάρχουσες συμμετοχές της χώρας θα υποστηρίξει την τιμή του bitcoin.
Η νέα προεκλογική υπόσχεση για το bitcoin ήρθε μια μέρα αφότου ο υποψήφιος για την προεδρία Robert F. Kennedy Jr. έδωσε υποσχέσεις που προχώρησαν ακόμη περισσότερο.
Ο RFK Jr. είπε στο TheStreet Crypto σε μια αποκλειστική συνέντευξη ότι θα κατευθύνει την κυβέρνηση των ΗΠΑ να αγοράσει bitcoin έως ότου τα αποθέματά της ταιριάζουν με τα αποθέματά της σε χρυσό.
«Θα φτιάξω ένα καλάθι με σκληρά νομίσματα, πλατίνα και χρυσό και άλλα σκληρά νομίσματα και θα αρχίσω να εκδίδω τουλάχιστον μια κατηγορία γραμματίων του Δημοσίου που είναι αγκυρωμένα σε σκληρό νόμισμα», είπε.
«Θα ήθελα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αρχίσει να αγοράζει Bitcoin και κατά τη διάρκεια της θητείας μου, [και] να έχει τελικά μια ισοδύναμη ποσότητα Bitcoin που έχουμε χρυσό».

Ο ρόλος των BRICS και η αποδολαριοποίηση

Αυτό θα έχει, σύμφωνα με τους αναλυτές σημαντικές συνέπειες για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και θα βοηθήσει έμμεσα την άνοδο των BRICS.
Ένα ασθενέστερο δολάριο μπορεί να βοηθήσει τα κράτη της ομάδας των BRICS να έχουν μικρότερη εξάρτηση από το αμερικανικό νόμισμα, αλλά θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε αναδιάταξη τις παγκόσμιες εμπορικές σχέσεις.
Η στρατηγική του το δολάριο που προκαλεί μεγάλη αναταραχή και στο εσωτερικό των ΗΠΑ.
Ο πρώην πρόεδρος και ο αντιπρόεδρός του, JD Vance, πιστεύουν ότι αυτή η κίνηση θα τονώσει την αμερικανική μεταποίηση και θα μειώσει το τεράστιο εμπορικό έλλειμμα.
Ο Trump το έχει περιγράψει στις ομιλίες του ως το «μεγάλο νομισματικό πρόβλημα» που πλήττει τους Αμερικανούς κατασκευαστές.

Ασθενέστερο δολάριο για ισχυρότερη οικονομία;

Οι Ρεπουμπλικάνοι βλέπουν ένα ασθενέστερο δολάριο ως έναν άμεσο τρόπο να καταστήσουν τα αμερικανικά προϊόντα φθηνότερα και πιο ανταγωνιστικά στο εξωτερικό.
Ωστόσο, δεν είναι όλοι πεπεισμένοι ότι αυτό το σχέδιο θα λειτουργήσει.
Επενδυτές και headge funds έχουν εκπέμψει σήματα συναγερμού.
Υποστηρίζουν ότι η υποτίμηση του δολαρίου μπορεί να είναι δαπανηρή και μπορεί να μην διαρκέσει πολύ.
Οι άλλες πολιτικές του Trump, όπως η επιβολή δασμών στα εισαγόμενα αγαθά και η μείωση των φόρων, θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις ενός ασθενέστερου δολαρίου.
Ο JD Vance παρουσίασε το σχέδιο για ένα ασθενέστερο δολάριο κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών.
Σύμφωνα με το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί με το Heritage Foundation αυτή η στρατηγική θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της αμερικανικής παραγωγής και στην αναστροφή της τάσης δεκαετιών για τη φυγή εταιρειών στο εξωτερικό.
Από τότε που ανέλαβε ο Joe Biden την προεδρία των ΗΠΑ το 2020, η ισοτιμία του δολαρίου έχει αυξηθεί κατά 15% έναντι άλλων νομισμάτων.
Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, έχει εκτοξευθεί, φτάνοντας τα 773 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι.
Ο Vance και ο Trump υποστηρίζουν ότι η ενίσχυση της ισοτιμίας του δολαρίου καθιστά τα αμερικανικά προϊόντα πιο ακριβά στο εξωτερικό, συμβάλλοντας σε αυτό το έλλειμμα και καταστρέψει την εγχώρια παραγωγή ενώ προκαλεί μαζική φυγή θέσεων εργασίας σε χώρες με ανταγωγστικό πλεονέκτημα .

Αυτό αποτελεί μια νίκη για την ομάδα των BRICS;

Αλλά μια σκόπιμη υποτίμηση του δολαρίου θα μπορούσε να έχει κάποιες ανεπιθύμητες (για τις ΗΠΑ) συνέπειες.
Πρώτον, θα μπορούσε να επιταχύνει τις προσπάθειες των BRICS να απομακρυνθούν από το δολάριο.
Αυτές οι χώρες πιέζουν για αποδολαριοποίηση της παγκόσμιας οικονομίας, επιδιώκοντας να μειώσουν την εξάρτηση από το δολάριο.
Ένα πιο αδύναμο δολάριο θα μπορούσε να κάνει τα νομίσματα BRICS πιο ελκυστικά για το διεθνές εμπόριο και τη δημιουργία συναλλαγματικών αποθεματικών, βοηθώντας τα να επιτύχουν τους στόχους τους.
Αν και υπάρχουν και προκλήσεις: Μια τεράστια πτώση της αξίας του δολαρίου θα μπορούσε να δημιουργήσει αστάθεια στις παγκόσμιες αγορές.
Μπορεί να διαταράξει τις υπάρχουσες εμπορικές σχέσεις, ιδιαίτερα για τα κράτη BRICS που εμπλέκονται στο εμπόριο σε δολάρια αλλά και το πετροδόλαρο.
Η μακροπρόθεσμη επιτυχία των προσπαθειών αποδολαριοποίησης δεν εξαρτάται μόνο από την αξία του δολαρίου, αλλά εξαρτάται επίσης από την οικονομική ισχύ αυτών των χωρών και την ανάπτυξη εναλλακτικών χρηματοπιστωτικών συστημάτων.
Στο πλαίσιο μιας ακόμη ανατροπής των θεσφάτων της αμερικανικής οικονομικής ορθοδοξίας, ο Trump δημοσιοποίησε τις απόψεις του για τα επιτόκια των ΗΠΑ.
Προειδοποίησε τον πρόεδρο της Federal Reserve Jay Powell να μην μειώσει τα επιτόκια στο παρελθόν Trump δήλωσε ότι εάν κερδίσει, θα επέτρεπε στον Powell να ολοκληρώσει τη θητεία του, αλλά μόνο εάν πιστεύει ότι θα ακολουθήσει την ορθή πολιτική.

Θα απολύσει τον Powell; 

Μερικοί αναλυτές ανησυχούν ότι ο Trump μπορεί να προσπαθήσει να πολιτικοποιήσει τη Fed, ιδιαίτερα εάν ο Powell δεν ευθυγραμμιστεί με τις οικονομικές στρατηγικές του.
Ο Powell θεωρείται ότι καθοδήγησε τη Fed σε μια δύσκολη περίοδο, συμπεριλαμβανομένου ενός μεγάλου πληθωριστικού - και άλλωστε διεκδικεί μέσω του σχεδίου 2025 μεγαλύτερη ευχέρεια για να καιθορίσει τη νομισματική πολιτική.
Ο πληθωρισμός υποχωρεί και πάλι προς τον στόχο της Fed του 2%, γεγονός που οδήγησε να προεξοφλείται πιθανή μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές.
Ο Trump δεν κρύβει την αντιπάθειά του για τον επικεφαλής της Federal Reserve - αν και ο ίδιος τον διόρισε - γιατί στήριξε τις αποτυχημένες πολιτικές της κυβέρνησης BIden.
Το έχει καταστήσει σαφές: Σε ένα σημείο μίας ομιλίας του, αμφισβήτησε ακόμη και αν ο Powell ήταν μεγαλύτερος εχθρός για την Αμερική από τον Πρόεδρο της Κίνας Xi Jinping.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης