Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χάος στη Βενεζουέλα - Νικητής ο Maduro στις εκλογές με 51,2% και τρίτη θητεία - Για νίκη με 70% μιλά η αντιπολίτευση

Χάος στη Βενεζουέλα - Νικητής ο Maduro στις εκλογές με 51,2% και τρίτη θητεία - Για νίκη με 70% μιλά η αντιπολίτευση
O Maduro έλαβε 5,15 εκατομμύρια ψήφους έναντι περίπου 4,5 εκατομμυρίων ψήφων του Gonzalez - Στο 59% η συμμετοχή
(upd3) Έναν ακόμα θρίαμβο πέτυχε στις προεδρικές εκλογές της Βενεζουέλας ο Nicolas Maduro, ο οποίος λαμβάνοντας το 51,21% των ψήφων – με καταμετρημένο το 80% των ψηφοδελτίων – κατάφερε να εξασφαλίσει μια τρίτη συναπτή θητεία στην προεδρία της Βενζουέλας.
Μάλιστα η νίκη του Maduro προσέλαβε διαστάσεις θρίλερ, καθώς τα exit poll έδειχναν νίκη της αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα, ο Edmundo Gonzalez, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης έλαβε μόλις το 44,2% των ψήφων.

Επίσημα αποτελέσματα

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου (CNE) Elvis Amoroso ανακοίνωσε ότι με το 80% των ψήφων καταμετρημένο, νικητής είναι ο Maduro.
Μάλιστα ο Amoroso υπογράμμισε ότι τα αποτελέσματα καθυστέρησαν λόγω «επίθεσης» κατά του εκλογικού συστήματος μετάδοσης δεδομένων.
Το CNE ζήτησε από τον γενικό εισαγγελέα να διερευνήσει τις «τρομοκρατικές ενέργειες», τονίζοντας ότι η συμμετοχή στις εκλογές ανήλθε στο 59%.

Maduro: Θρίαμβος της ειρήνης

Από την πλευρά του ο Maduro έκανε λόγο για θρίαμβο της ειρήνης και της δημοκρατίας, επαναλαμβάνοντας τη διαβεβαίωση πως το εκλογικό σύστημα του κράτους της Λατινικής Αμερικής είναι διαφανές.
Σημειώνεται πως ο Maduro έλαβε 5,15 εκατομμύρια ψήφους έναντι περίπου 4,5 εκατομμυρίων ψήφων του Gonzalez.

Για νίκη μιλά η αντιπολίτευση

Παρόλο αυτά η αντιπολίτευση θεωρεί πως αυτή επικράτησε στις προεδρικές εκλογές
Σε δηλώσεις του ο υποψήφιος Edmundo Gonzalez υποστήριξε πως έλαβε «το 70%» των ψήφων κι αρνήθηκε να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα που ανακοινώθηκε από το εθνικό εκλογικό συμβούλιο (CNE).
«Κερδίσαμε» με το «70% των ψήφων».
Η Βενεζουέλα έχει νέο εκλεγμένο πρόεδρο, και αυτός είναι ο Edmundo Gonzalez» υπογράμμισε η επικεφαλής της αντιπολίτευσης Μαρία Κορίνα Ματσάδο.

Διάψευση exit poll

Είναι χαρακτηριστικό πως τα exit poll έδιναν τη νίκη στην αντιπολίτευση.
Δημοσκόπηση της Edison Research, γνωστής για τη δημοσκόπηση των αμερικανικών εκλογών, είχε προβλέψει σε ένα exit poll ότι ο Gonzalez θα κέρδιζε το 65% των ψήφων, έναντι 31% του Maduro.
Η τοπική εταιρεία Meganalisis προέβλεπε 65% για τον Gonzalez και λίγο λιγότερο από 14% για τον Maduro.
Υπό αυτά τα δεδομένα η αντιπολίτευση διαβεβαίωνε πως έχει κάθε λόγο να «γιορτάσει» για το εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ καλούσε τους υποστηρικτές της να παραμείνουν στα εκλογικά τμήματα, για να εγγυηθούν την διαφάνεια και την αξιοπιστία της καταμέτρησης.

Καλούσαν το στρατό να σεβαστεί… την πολιτική αλλαγή

Μάλιστα η Maria Corina Machado αξίωνε από τις ένοπλες δυνάμεις να σεβαστούν το αποτέλεσμα των εκλογών.
«Μήνυμα στον στρατό.
Ο λαός της Βενεζουέλας μίλησε: δεν θέλει τον Maduro.
Είναι ώρα να σταθείτε στη σωστή πλευρά της ιστορίας.
Έχετε μια ευκαιρία, κι είναι τώρα» είχε αναφέρει στο μήνυμα της ενώ και ο Gonzalez είχε αναφέρει πως «τα αποτελέσματα δεν μπορούν να κρυφτούν».
«Η χώρα επέλεξε ειρηνικά μια αλλαγή» τόνισε ο Gonzalez πριν την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων.

Δεν αναγνωρίζουν τη νίκη Maduro

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Αργεντινής Javier Miley υποστήριξε ότι η Αργεντινή δεν αναγνωρίζει τη νίκη του Nicolas Maduro επειδή θεωρεί ότι ο Edmundo Gonzalez είναι αυτός που έλαβε τις περισσότερες ψήφους ενώ και η κυβέρνηση της Χιλής ανακοίνωσε ότι δεν αναγνωρίζει το επίσημο εκλογικό αποτέλεσμα εκτός και αν αυτό επιβεβαιωθεί από διεθνείς παρατηρητές.
Από την πλευρά του ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Anthony Blinken υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ έχουν σοβαρές επιφυλάξεις για το κατά πόσο το εκλογικό αποτέλεσμα αντανακλά τη θέληση του λαού ενώ και το Περού έκανε γνωστό πως αρνείται να αναγνωρίσει το εκλογικό αποτέλεσμα και ότι ανακαλεί τον πρεσβευτή του.
Πάντως, άλλες χώρες όπως η Βολιβία, η Ονδούρα, η Νικαράγουα και η Κούβα συνεχάρησαν τον Maduro για τη νίκη του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης