Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ο Erdogan στήνει... γέφυρες με Assad - Ετοιμασίες για συνάντηση τον Αύγουστο στη Ρωσία - Στο «περιθώριο» οι ΗΠΑ

Ο Erdogan στήνει... γέφυρες με Assad - Ετοιμασίες για συνάντηση τον Αύγουστο στη Ρωσία - Στο «περιθώριο» οι ΗΠΑ
ΗΠΑ και Ιράν καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για αποτρέψουν τη συνάντηση Erdogan με Assad
Σχετικά Άρθρα
Έπειτα από μια 10ετία τεταμένων σχέσεων, Τουρκία και Συρία στήνουν… γέφυρες επικοινωνίες μετά και την... προτροπή του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin. Στο πλαίσιο αυτό, όπως άλλωστε αποκαλύπτουν και τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan και ο Σύρος ομόλογος του, Bashar al-Assad, αναμένεται να συναντηθούν τον Αύγουστο, στη Ρωσία και συγκεκριμένα τη Μόσχα.
Σύμφωνα με το CNN Turk, από τη συνάντηση των δύο ηγετών ξεχωρίζουν τρία σημεία:
1. Μόσχα
2. Βαγδάτη
3. Πύλη Kesep στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.
Όπως αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα, κανείς δεν υποστηρίζει ότι δεν θα γίνει πια συνάντηση. Το μόνο που συζητείται είναι ο τόπος και οι όροι.
CNN_Turk.JPG
Τα βλέμματα στραμμένα τον Αύγουστο

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στον Αύγουστο για τη συνάντηση των δύο ηγετών. «Υπάρχουν χώρες που προσπαθούν να πάρουν την πρωτοβουλία για να συναντηθούν οι δύο ηγέτες», είπε ένας Τούρκος αξιωματούχος. Δεν εμπλέκεται λοιπόν μόνο ο Putin. Την ευθύνη ανέλαβε και ο ιρακινός πρωθυπουργός Sudani.
«Η πρόσκλησή μας (σσ. στη Συρία) μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή» δήλωσε ο Erdogan στις 7 Ιουλίου.
Η παρασκηνιακή διπλωματία εντάθηκε τον Ιούλιο για τη συνάντηση Erdogan-Assad. Το αεροπλάνο του διευθυντή της ρωσικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Εξωτερικού, Sergei Naryshkin, προσγειώθηκε στην Άγκυρα μετά τη Δαμασκό. Αναφέρθηκε ότι ο Naryshkin συναντήθηκε με τον επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, İbrahim Kalın.
Αυτή η επίσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε λίγο πριν τη συνάντηση Putin -Assad στη Μόσχα, ήταν σημαντική ως προς το χρονοδιάγραμμα.

Η συνάντηση Putin με Assad

Ο Putin και ο Assad συναντήθηκαν στη Μόσχα στις 24 Ιουλίου. Δύο ημέρες μετά τη συνάντηση αυτή, ο υπουργός Εξωτερικών, Hakan Fidan, συναντήθηκε με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Sergei Lavrov, στη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της ASEAN. Αυτές είναι προγραμματισμένες συνεντεύξεις. Είναι επαφές που δείχνουν ότι κάτι ψήνεται σε διπλωματικό επίπεδο.
Ο πρόεδρος Erdogan ανακοίνωσε ότι ανέθεσε στον Fidan τη συνάντηση του Assad. Ο Fidan δήλωσε επίσης ότι συνεχίζει τις προσπάθειές του για να πραγματοποιηθεί η πιθανή συνάντηση.

Ανησυχία στις ΗΠΑ

Σύμφωνα με το CNN Turk, υπάρχουν δύο χώρες που στηρίζουν τη συνάντηση Erdogan με Assad. Κι αυτές δεν είναι άλλες από τη Ρωσία και το Ιράκ. Στον αντίποδα, ΗΠΑ και Ιράν καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για αποτρέψουν τη συνάντηση. Το Ιράν την εμποδίζει μέσω της επιρροής του στη Δαμασκό. Οι ΗΠΑ -από την άλλη- έχουν κινητοποιήσουν κάθε μέσο για να σαμποτάρουν τη διαδικασία.

Δεν υπάρχουν χώρος για τις ΗΠΑ

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι είναι κατά της εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Συρίας. Κι αυτό μόνο περίεργο δεν είναι. Διότι εάν εξομαλυνθούν οι σχέσεις Τουρκίας-Συρίας, δεν θα υπάρχει θέση για τις ΗΠΑ στη Συρία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης