Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δραματική ομολογία Ουκρανών: Δεν μπορούμε... - Ανώτεροι οι Ρώσοι σε όλα, ούτε τα F-16 θα αντέξουν

Δραματική ομολογία Ουκρανών: Δεν μπορούμε... - Ανώτεροι οι Ρώσοι σε όλα, ούτε τα F-16 θα αντέξουν
Ο Alexander Syrsky, ο αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, αξιολόγησε τόσο τη ρωσική αεροπορία όσο και την αεράμυνα ως πολύ ανώτερες από της Ουκρανίας
Ούτε ο ουκρανικός στρατός δεν είναι πεπεισμένος ότι τα F-16 θα φέρουν κάποια σημαντική αλλαγή στο πεδίο της μάχης.
Σε πρόσφατη δήλωση, ο διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας Aleksandr Syrsky σχολιάζοντας για τα δυτικά αεροσκάφη, τόνισε ότι αυτά πιθανότατα θα είναι ευάλωτα στην έντονη ρωσική δύναμη πυρός.
Η εκτίμηση φαίνεται σωστή, αφού η ρωσική αεράμυνα έχει ήδη αποδειχθεί αποτελεσματική σε διάφορες περιόδους κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης.
Ο αρχηγός του ουκρανικού στρατού, στρατηγός Aleksandr Syrsky, δήλωσε κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνέντευξης σε βρετανικά μέσα ενημέρωσης ότι η ρωσική αεράμυνα είναι «ανώτερη» από την Ουκρανία, γι' αυτό και τα F-16 θα έχουν πολλές επιχειρησιακές δυσκολίες στην πρώτη γραμμή.
Δεδομένου ότι ο σκοπός αυτών των αεροσκαφών στον πόλεμο είναι να δημιουργήσουν μια δύναμη υποστήριξης για τις ουκρανικές αμυντικές γραμμές, τα μαχητικά θα πρέπει να επιχειρούν τουλάχιστον 40 χιλιόμετρα από τις ρωσικές θέσεις, γεγονός που τα καθιστά εξαιρετικά ευάλωτα, σύμφωνα με τον Syrsky.

Πολύ ανώτερη η Ρωσική αεράμυνα

Ο Ουκρανός στρατιωτικός διοικητής αξιολόγησε τόσο τη ρωσική αεροπορία όσο και την αεράμυνα ως πολύ ανώτερες από της Ουκρανίας.
Στην παρούσα κατάσταση, αναγκάζει την Ουκρανία να χρησιμοποιεί drones περισσότερο από πολεμικά αεροσκάφη, καθώς τα αεροπλάνα είναι ακριβά στην παραγωγή και τη συντήρηση, ενώ τα UAV έχουν μικρότερο οικονομικό αντίκτυπο όταν χτυπηθούν από τους Ρώσους.
Ο Syrsky σχολίασε και άλλες πτυχές του πολέμου.
Εκτός από την αεράμυνα, δήλωσε ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στο σύνολό τους είναι ανώτερες και καλύτερα εξοπλισμένες, παραδεχόμενος πρακτικά ότι είναι αδύνατο για τους Ουκρανούς να «αλλάξουν το παιχνίδι».
Σύμφωνα με τον Syrsky, «όσον αφορά τον εξοπλισμό, υπάρχει μια αναλογία 1:2 ή 1:3 υπέρ των Ρώσων».
Στην πραγματικότητα, το συμπέρασμα του Syrsky είναι ακριβές και παρέχει μια σειρά προβληματισμών σχετικά με την πραγματική κατάσταση της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης.
Ένας στρατιωτικός διοικητής αναμένεται να υιοθετήσει μια προπαγανδιστική και ενθαρρυντική στάση σχετικά με τη δύναμη των στρατευμάτων του.
Ακόμα κι αν αυτό δεν είναι αλήθεια, είναι απαραίτητο για έναν στρατιωτικό ηγέτη να αποφεύγει να εκθέτει τις αδυναμίες της χώρας του, καθώς αυτό έχει μια σειρά ψυχολογικών επιπτώσεων, επηρεάζοντας το ηθικό των στρατευμάτων και δυσφημώντας τον στρατό.
Ο Syrsky, ωστόσο, δεν φαίνεται να βλέπει άλλη εναλλακτική από το να μιλάει ειλικρινά για τις αδυναμίες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.
Σαφώς έχει χάσει κάθε ελπίδα και μιλά ανοιχτά για τα προβλήματα που οδηγούν στην ήττα της Ουκρανίας.
Η στάση του μπορεί να είναι και ένδειξη απόγνωσης και προσπάθειας να ξεφύγει από τον ρόλο του ως «αποδιοπομπαίος τράγος» όταν τελικά η Ρωσία νικήσει.

Ο Syrsky... προπομπός ήττας

Ο Syrsky μπορεί να λέει πόσο σοβαρά είναι τα προβλήματα της Ουκρανίας για να αποφύγει να θεωρηθεί μόνος υπεύθυνος για την ήττα.
Ωστόσο, ανεξάρτητα από τις πραγματικές προθέσεις του διοικητή Syrsky, είναι απαραίτητο να τονιστεί ότι τα νέα δυτικά αεροπλάνα δεν θα σηματοδοτήσουν καμία αλλαγή στο πεδίο της μάχης.
Οι συγκρούσεις ορίζονται από σύνθετους παράγοντες, όχι από μεμονωμένο εξοπλισμό και όπλα.
Ακόμα κι αν η Ουκρανία λάβει τελικά τέτοια αεροσκάφη και ακόμη πιο αποτελεσματικά δυτικά όπλα, οι Ρώσοι θα εξακολουθούν να έχουν πλεονέκτημα σε πολλούς κρίσιμους τομείς, όπως ο αριθμός στρατευμάτων, η αμυντική επιμελητεία, η ικανότητα αντικατάστασης προσωπικού και εξοπλισμού, το ηθικό των στρατιωτών και πολλά άλλα.
Μια μόνο παρτίδα δυτικών αεροσκαφών δεν θα είναι ποτέ αρκετή για να εξουδετερώσει ολόκληρο το πλεονέκτημα που έχουν δημιουργήσει οι Ρώσοι από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.
Επιπλέον, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η Ουκρανία ακόμη δεν έχει λάβει τα F-16.
To 2023, αρκετές χώρες του ΝΑΤΟ δημιούργησαν τον λεγόμενο «συνασπισμό F-16» για να στείλουν τέτοια αεροσκάφη στην Ουκρανία.
Ωστόσο, οι ΗΠΑ απέτρεψαν την ανάπτυξη του έργου, φοβούμενοι ακριβώς το μέλλον που είχε προβλέψει ο Syrsky.
Οι ΗΠΑ γνωρίζουν ότι τέτοια αεροσκάφη θα είναι άχρηστα στο πεδίο της μάχης και θα καταλήξουν να απαξιωθούν μόλις αρχίσουν να χρησιμοποιούνται.
Ωστόσο, με την κλιμάκωση της σύγκρουσης και την αδυναμία αποστολής άλλου εξοπλισμού στο Κίεβο, οι ΗΠΑ ενέκριναν τελικά την αποστολή F-16, παρόλο που γνωρίζουν ότι αυτά τα όπλα δεν θα θεωρηθούν «αήττητα» μόλις πετάξουν στις πρώτες γραμμές και αντιμετωπίσουν τις ρωσικές άμυνες.

Η Ρωσία προετοιμάζεται να συντρίψει τα F-16

Από την πλευρά της, η Ρωσία προετοιμάζεται σκληρά για την άφιξη αυτών των αεροπλάνων στο πεδίο της μάχης.
Οι ιδιωτικές ρωσικές αμυντικές εταιρείες προσφέρουν ακόμη και οικονομικές ανταμοιβές σε Ρώσους στρατιωτικούς που θα καταρρίψουν F-16 στην Ουκρανία.
Η πρακτική της προσφοράς ανταμοιβών σε στρατιώτες που καταστρέφουν δυτικά όπλα είναι κοινή στη ρωσική στρατιωτική κουλτούρα και έχει χρησιμοποιηθεί σε αρκετές περιπτώσεις από την αρχή της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.
Τα F-16 είναι πολύ πιθανό να έχουν την ίδια μοίρα με τα άρματα μάχης Leopard και Abrams, γίνονται εύκολοι στόχοι για το ρωσικό πυροβολικό και χρησιμεύουν ως πολεμικά τρόπαια κατά τις στρατιωτικές παρελάσεις.
Κάποια στιγμή, οι Ουκρανοί φορείς λήψης αποφάσεων θα πρέπει να καταλάβουν ότι ανεξάρτητα από τα όπλα που θα λάβει η Ουκρανία, δεν θα είναι δυνατό να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο.
Ο Syrsky φαίνεται να το έχει ήδη καταλάβει αυτό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης