Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Mises Institute: Η επικίνδυνη εμμονή των ΗΠΑ με την ασφάλεια - Η παράνοια της Fed και ο πανικός του covid

Mises Institute: Η επικίνδυνη εμμονή των ΗΠΑ με την ασφάλεια - Η παράνοια της Fed και ο πανικός του covid
Αν η ασφάλεια είναι πράγματι η ύψιστη προτεραιότητα, τότε θα πρέπει όλοι να μείνουμε σπίτι και να αποσυντεθούμε αργά.
Στη σύγχρονη Αμερική, η εμμονή στην «ασφάλεια» έχει δημιουργήσει μια κουλτούρα φόβου, παραλύοντας τη δράση και διαστρεβλώνοντας τη λήψη αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας.
Σύμφωνα με το Mises Institue, η προετοιμασία αρχίζει από νωρίς, με τα παιδιά να εκπαιδεύονται να είναι φοβισμένα αντί να είναι ικανά να αντιμετωπίζουν προκλήσεις ή άγνωστες καταστάσεις.
Στα χρόνια της ανάπτυξής τους, τα παιδιά κατακλύζονται από κανόνες και κατευθυντήριες γραμμές, που φαινομενικά αποσκοπούν στη διατήρηση της ασφάλειας.
Αυτό όμως το μόνο που καταπνίγει είναι το περιπετειώδες πνεύμα τους, υπονομεύει την ανάπτυξη πραγματικής εμπιστοσύνης και παρέχει μια δικαιολογία για να αποφεύγεται η αβέβαιη προσπάθεια που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη.
Οι εταιρείες και τα εμπορικά ιδρύματα ισχυρίζονται ότι «η ασφάλεια είναι η ύψιστη προτεραιότητα», ενώ αποτυγχάνουν να κατανοήσουν τι συνεπάγεται αυτή η δήλωση όταν φτάνει στο λογικό της άκρο.
Αν η ασφάλεια είναι πράγματι η ύψιστη προτεραιότητα, τότε θα πρέπει όλοι να μείνουμε σπίτι και να αποσυντεθούμε αργά.

Πρόσχημα η ασφάλεια των παιδιών

Χωρίς ειρωνεία, οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούν την ασφάλεια των πολιτών ως πρόσχημα για να διαπράξουν βάναυσες πολεμικές πράξεις και να αφαιρέσουν τις φυσικές ελευθερίες με την απειλή όπλου.
Το ίδιο γίνεται για να παρέχουν κάλυψη για τη συγχώνευση του κράτους με την οικονομία, σε βάρος των περισσότερων και προς όφελος λίγων πολιτικά συνδεδεμένων.
Είναι προφανές ότι η επιδίωξη της ασφάλειας, με κίνητρο τον φόβο, εμποδίζει κάποιον να ζήσει μια καλή ζωή - μια ζωή που αποτελείται από παραγωγική εργασία με γνώμονα την επίτευξη αξιών μέσω της λογικής και της προσπάθειας, αποτέλεσμα της οποίας είναι η πραγματική αυτοεκτίμηση.
Αντί για την ασφάλεια, επιδιώξτε την ικανότητα.
Η γνήσια ασφάλεια έγκειται στην απόκτηση των απαραίτητων δεξιοτήτων για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της ζωής και όχι απλώς στην αποφυγή τους.
Στο βιβλίο της «Free Range Kids», η Lenore Skenazy αναλύει την απόφασή της να αφήσει τον 9χρονο γιο της να ταξιδέψει μόνος του στο μετρό της Νέας Υόρκης. Κατά την άποψή της, ήταν έτοιμος, ικανός και προετοιμασμένος. Έτσι τον άφησε να το κάνει και το έκανε.
Ο γιος της μόλις είχε καταφέρει κάτι για το οποίο θα μπορούσε να είναι περήφανος και το οποίο θα αποτελούσε πρόκληση για πολλούς ενήλικες.
Δυστυχώς, η ανταπόκριση στην απόφαση της κας Skenazy δεν ήταν επιδοκιμαστική.
Τα εθνικά μέσα ενημέρωσης, οι λεγόμενοι ειδικοί γονέων και οι φοβισμένες μάζες έμαθαν για το γεγονός και το καταδίκασαν.
Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης την αποκάλεσαν με φρικτούς χαρακτηρισμούς και την ονόμασαν «η χειρότερη μαμά της Αμερικής».
Οι άνθρωποι που επιτέθηκαν στην κ. Skenazy θεωρούν τον κόσμο ως ένα τρομακτικό μέρος, όπου η επιλεκτική παρατήρηση αντικαθιστά την ορθολογική σκέψη - όπου η εξίσωση κινδύνου-απόδοσης περιορίζεται σε μια μεγάλη νέον πινακίδα «ΚΙΝΔΥΝΟΣ» που αναβοσβήνει με κόκκινο χρώμα.
Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που βάζουν επιγονατίδες στα μωρά τους όταν μαθαίνουν να μπουσουλάνε.
Η κ. Skenazy υπογραμμίζει τα οφέλη του να περνούν τα παιδιά χρόνο στη φύση, να αναπτύσσουν δεξιότητες αυτοπεποίθησης και να αποφεύγουν τις σημερινές συμβατικές μεθόδους αποφυγής του κινδύνου.
Έχει κανείς την αίσθηση ότι τα παιδιά είναι ικανά για πολύ περισσότερα από όσα τους αναγνωρίζουν.
Μακριά από το να τα σπρώχνουμε στον κίνδυνο, επιτρέποντας στα παιδιά να αντιμετωπίσουν και να ξεπεράσουν τις προκλήσεις μόνα τους, παρέχουμε την απόλυτη ασφάλεια - μια πραγματική αίσθηση ικανότητας.

Το «Fed Put» και η υπονόμευση της ελεύθερης αγοράς

Για πάνω από έναν αιώνα, η αμερικανική οικονομία υπόκειται στις ιδιοτροπίες του ελέγχου των κεντρικών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης του «πληθωρισμού» - που κακώς ορίζεται ως η μεταβολή του γενικού επιπέδου των τιμών, μια παράλογη αφαίρεση που είναι αδύνατο να μετρηθεί με ακρίβεια - και της συνολικής σταθερότητας της αγοράς εργασίας.
Ένας άλλος διακηρυγμένος στόχος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας ήταν η διασφάλιση της «σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος».
Παρά το γεγονός αυτό, όλα τα πιο σοβαρά επεισόδια τραπεζικής χρεοκοπίας στις ΗΠΑ συνέβησαν υπό την εποπτεία της Fed, συμπεριλαμβανομένης της Μεγάλης Ύφεσης.
Από τη δεκαετία του 1980, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ εφαρμόζει ένα σχεδόν ρητό πρόγραμμα διάσωσης των κεφαλαιαγορών -ιδίως της χρηματιστηριακής αγοράς- κάθε φορά που παρατηρείται σημαντική υποχώρηση των τιμών.
Γνωστό ως Fed put, αυτό είναι ένα ιδιαίτερα αρρωστημένο παράδειγμα πρόνοιας για όσους έχουν μέτριες ικανότητες αλλά τις κατάλληλες πολιτικές διασυνδέσεις.
Ενώ η επιθυμία για έλεγχο - και πλουτισμό μιας μικρής ομάδας εις βάρος της πλειοψηφίας - βρίσκεται στο επίκεντρο των κινήτρων για τη δημιουργία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας ή οποιασδήποτε κεντρικής τράπεζας, οι φαινομενικοί λόγοι έχουν να κάνουν με την ασφάλεια.
Σύμφωνα με τη λογική του κράτους και των οπαδών του, οι Αμερικανοί πρέπει να είναι ασφαλείς από τον πληθωρισμό υψηλών τιμών, τις χρεοκοπίες των τραπεζών και άλλες αντιληπτές απειλές της ελεύθερης αγοράς.
Σύμφωνα με αυτό το σκεπτικό, οι άνθρωποι χρειάζονται προστασία από τις συνέπειες της εθελοντικής ανταλλαγής αγαθών και υπηρεσιών σε τιμές αγοράς, χωρίς να παρεμποδίζονται από μια γραφειοκρατία. Θεός φυλάξοι.

Το κράτος πρόνοιας

Όπως και με τη δημιουργία μιας κεντρικής τράπεζας, η βίαιη αναδιανομή του κεφαλαίου - από τους ικανούς και δραστήριους στους ανίκανους και νωθρούς - είναι μια προσπάθεια να αφαιρεθεί ο κίνδυνος αποτυχίας από τις ευνοημένες ομάδες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα προγράμματα αυτά αναφέρονται ως «δίκτυα ασφαλείας».
Αυτό που επιτυγχάνει το κράτος πρόνοιας, ωστόσο, είναι η ανάδειξη της αδυναμίας ως χαρακτηριστικό γνώρισμα του χαρακτήρα.
Αντί να επιτρέπει την ελευθερία να επιτύχει, το κράτος ενεργεί ως μητέρα με σύνδρομο Μινχάουζεν δι' αντιπροσώπου - διευκολύνοντας την εξάρτηση και την αδυναμία των προστατευόμενων μελών του, ώστε να αυξήσει τη δική του σημασία μέσω της διαδικασίας φροντίδας. Σύμφωνα με το ρόλο του ως καταπιεστικής μητέρας, ένα αποτέλεσμα είναι ότι η πατρότητα έχει γίνει ανύπαρκτη, ιδίως στις ομάδες εκείνες που εξαρτώνται περισσότερο από την πρόνοια.
Η καταστροφή του παραγωγικού πνεύματος δεν είναι πουθενά πιο εμφανής από ό,τι σε εκείνους που εξαρτώνται από κρατικά επιδόματα, οι οποίοι προσπάθησαν να ανταλλάξουν την ανεξαρτησία με την ασφάλεια, αλλά τελικά δεν έχουν τίποτα από τα δύο.

Ο πανικός του Covid

Χρησιμοποιώντας τη «δημόσια υγεία και ασφάλεια» ως βιτρίνα, τα καθεστώτα Trump και Biden, καθώς και οι περισσότερες πολιτειακές κυβερνήσεις, εφάρμοσαν ένα από τα πιο κραυγαλέα παραδείγματα κακής κυβερνητικής δράσης στην ιστορία.
Οι άνθρωποι κλειδώθηκαν μέσα στα σπίτια τους, χωρίς να μπορούν καν να απολαύσουν ανοιχτούς χώρους, όπως πάρκα και παραλίες.
Τα παιδιά ενθαρρύνονταν να κοιτάζουν όλη μέρα έναν υπολογιστή αντί να βγαίνουν έξω ή να πηγαίνουν στο σχολείο.
Οι πραγματικά άρρωστοι, όσοι έπασχαν από καρκίνο και άλλες σοβαρές παθήσεις, αποθαρρύνονταν από τις επισκέψεις στα νοσοκομεία για να αυξηθεί η χωρητικότητα των ασθενών που έμοιαζαν να έχουν έναν μικρό ιό κρυολογήματος - έναν ιό που διέρρευσε από ένα ερευνητικό εργαστήριο στην Κίνα.
Το ότι η κυβέρνηση θα δημιουργούσε μια κρίση από το τίποτα είναι αναμενόμενο.
Η έλλειψη αντίδρασης από το κοινό ήταν αυτό που εξέπληξε. Υπήρξε σχεδόν απόλυτη συμμόρφωση των μασκών, ακόμη και σε «συντηρητικές» πολιτείες και νομούς. Άτομα με χαμηλό κύρος ανέλαβαν να προωθήσουν την προπαγάνδα της κυβέρνησης για την ασφάλεια - τη μόνη ευκαιρία για αυτούς να ασκήσουν εξουσία. Όταν προσφέρθηκε μια ένεση - μια ένεση της οποίας οι δοκιμές δεν είχαν βραχίονα ελέγχου, μια απόλυτη αναγκαιότητα στις επιστημονικές μελέτες, και ολική ασυλία για τους κατασκευαστές - οι άνθρωποι έκαναν ουρά για να την πάρουν, και στη συνέχεια καυχιόντουσαν γι' αυτό.

Η φύση του κινδύνου

Η ανθρώπινη δραστηριότητα ενέχει κινδύνους - μερικές φορές σημαντικούς, σημειώνει το Mises Institute.
Στην προσπάθειά μας να διαχειριστούμε αυτόν τον κίνδυνο, θα πρέπει να επιδιώκουμε την ικανότητά μας να τον αντιμετωπίζουμε και όχι να τον αποφεύγουμε.
Αυτό φυσικά συνεπάγεται την αντιμετώπιση του φόβου, ιδίως του φόβου της αποτυχίας, και τη χρήση του για παραγωγικό κέρδος.
Η συσσώρευση δεξιοτήτων, η αντιμετώπιση των εμποδίων και η δέσμευση σε μια διαδικασία με αβέβαια αποτελέσματα είναι απαραίτητες για μια ζωή που αξίζει να ζει κανείς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης