Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η σήψη της Δύσης ακουμπά τον Καναδά - Το βιοτικό επίπεδο καταρρέει και θυμίζει... Ευρώπη

Η σήψη της Δύσης ακουμπά τον Καναδά - Το βιοτικό επίπεδο καταρρέει και θυμίζει... Ευρώπη
Οι Καναδοί δεν πίστευαν ότι η σήψη των ΕΕ-ΗΠΑ-ΝΑΤΟ θα τους ακουμπήσει, ωστόσο έκαναν λάθος
«Η οικογένειά μας είναι εδώ 70 χρόνια και τα παιδιά μου, είναι η πρώτη γενιά που δεν θα μπορεί με τίποτα να αγοράσει σπίτι».
Με αυτά τα λόγια άρχισε η συζήτηση με τον αγαπημένο μου συγγενή από το Μόντρεαλ, τον οποίο επισκέφτηκα πριν λίγα χρόνια για έναν μήνα, το 2018 (είχα εκστιασιαστεί τότε από τη χώρα), πριν ο κόσμος βυθιστεί στην παράνοια που έφερε ο COVID και πριν το δυτικό κατεστημένο αποθρασυνθεί πλήρως.
Γενικότερα, οι Καναδοί δεν πίστευαν ότι η σήψη των ΕΕ-ΗΠΑ-ΝΑΤΟ θα τους ακουμπήσει. Ωστόσο έκαναν λάθος. Οι ίδιοι ρίχνουν τεράστιο φταίξιμο στον νεοφιλελευθερισμό του πρωθυπουργού Justin Trudeau, ο οποίος ξεκίνησε ως «φρέσκος νέος» και κατέληξε να αποτελέσει τον εφιάλτη των πολιτών. Συγκεκριμένα, έχοντας καλομάθει σε ένα άψογο κράτος που λειτουργεί αξιοκρατικά, οι πολίτες της χώρας για πρώτη φορά νιώθουν τη λέξη «αβεβαιότητα».
Δεν είναι μόνο η σημαντικά χαμηλότερη αγοραστική δύναμη, οι απεργίες/διαμαρτυρίες που έχουν λάβει χώρα, η δυσαρέσκεια. Ο Trudeau έχει καταστήσει ως κανονικότητα την πολιτική ορθότητα, στερώντας την ελευθερία του Λόγου για την οποία ήταν επί δεκαετίες περήφανη η χώρα.
Λίγο μετά όλα αυτά επιβεβαιώθηκαν και με μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Fraser Institute. Όπως συμπεραίνει η μελέτη, το βιοτικό επίπεδο του Καναδά βρίσκεται σε τροχιά για τη χειρότερη πτώση των τελευταίων 40 ετών.
Η έρευνα συνέκρινε τις τρεις χειρότερες περιόδους παρακμής στον Καναδά τα τελευταία 40 χρόνια – την ύφεση του 1989, την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 και την τρέχουσα εποχή μετά την πανδημία. Διαπιστώθηκε ότι, σε αντίθεση με τις προηγούμενες υφέσεις, ο Καναδάς δεν ανακάμπτει αυτή τη φορά. 
Στην πραγματικότητα, από το 2019 ο Καναδάς είχε τη χειρότερη ανάπτυξη από 50 ανεπτυγμένες οικονομίες, ενώ οι -προσαρμοσμένοι με τον πληθωρισμό- μισθοί στον Καναδά είναι σταθεροί από το 2016.
Παράλληλα, το πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ του Καναδά εξακολουθεί να μειώνεται και με μια επικείμενη ύφεση των ΗΠΑ -οι ΗΠΑ αποτελούν το 75% των εξαγωγών- ο Καναδάς θα μπορούσε να καταρρεύσει ξανά πριν καν ανακάμψει.



«Τα εισοδήματα είναι σε επίπεδο Δυτικής Βιρτζίνια, οι τιμές των κατοικιών είναι στο επίπεδο του Λος Άντζελες», σχολιάζει καυστικά το Brownstone Institute, ενώ συνεχίζει: «Δεν είναι σπάνιο για μια μεσοαστική οικογένεια στον Καναδά να πληρώνει το ήμισυ του εισοδήματός της σε φόρους. Εν τω μεταξύ, από την πανδημία κι έπειτα, ο επίσημος πληθωρισμός τροφίμων στον Καναδά αυξήθηκε σωρευτικά κατά 25% και η ενέργεια αυξήθηκε κατά 30% - εν μέρει χάρη στον φόρο άνθρακα». Το κόστος διαβίωσης έχει ακριβύνει αισθητά.
Την ίδια στιγμή, οι αιτήσεις πτώχευσης εταιρειών αυξήθηκαν κατά 40% πέρυσι, ενώ έρευνα αποκάλυψε σχεδόν οι μισοί Καναδοί έχουν μηδενικές αποταμιεύσεις για μία δύσκολη στιγμή.
Επίσης, σύμφωνα με την StatsCan Canada, το ποσοστό βίαιας εγκληματικότητας του Καναδά έχει αυξηθεί κατά 40% από το 2014.
Μια δημοσκόπηση της Ipsos βρήκε ότι 7 στους 10 Καναδούς συμφωνούν ότι «ο Καναδάς είναι κατεστραμμένος» –αυξάνεται σε 8 στους 10 από αυτούς μεταξύ 18 και 34 ετών. Τούτου λεχθέντος, το 42% των Καναδών σκέφτεται να μετακομίσει σε άλλη χώρα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης