Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Biden αποκάλυψε τις προθέσεις του για τη μεταρρύθμιση του Ανωτάτου Δικαστηρίου – Θέλει να αφήσει το στίγμα του πριν την… απόσυρση

Ο Biden αποκάλυψε τις προθέσεις του για τη μεταρρύθμιση του Ανωτάτου Δικαστηρίου – Θέλει να αφήσει το στίγμα του πριν την… απόσυρση

«Μπορούμε και πρέπει να αποτρέψουμε την κατάχρηση της προεδρικής εξουσίας»

Σχετικά Άρθρα
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden αποκάλυψε προτάσεις για τη μεταρρύθμιση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, καλώντας το Κογκρέσο να επιβάλει περιορισμούς θητείας στους δικαστές και να επιβάλει νέους κανόνες δεοντολογίας.
Ο Biden περιέγραψε τα σχέδιά του για το Ανώτατο Δικαστήριο υπό την ηγεσία των συντηρητικών σε ένα άρθρο γνώμης τη Δευτέρα (29/7/2024), λέγοντας ότι είναι απαραίτητα για να «αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και η λογοδοσία στο δικαστήριο και τη δημοκρατία μας».
Οι μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα πρέπει να εγκριθούν από το Κογκρέσο, περιλαμβάνουν τον καθορισμό της θητείας των δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου σε 18 χρόνια και τη θέσπιση αυστηρότερου κώδικα δεοντολογίας για αυτούς, παρόμοιο με αυτόν που διέπει τους ομοσπονδιακούς δικαστές.
Ο Biden προτρέπει επίσης για μια συνταγματική τροποποίηση που θα υπονόμευε την πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που υποστηρίζει τους ισχυρισμούς του Donald Trump για προεδρική ασυλία.
«Αυτό το έθνος ιδρύθηκε σε μια απλή αλλά βαθιά αρχή:
Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου», έγραψε ο Biden στην Washington Post.
«Όχι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.
Όχι δικαιοσύνη στο Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών.
Κανείς», είπε ο Biden, ο οποίος προηγουμένως ήταν επιφυλακτικός με τις εκκλήσεις για μεταρρύθμιση του δικαστηρίου.
Και πρόσθεσε:
«Μπορούμε και πρέπει να αποτρέψουμε την κατάχρηση της προεδρικής εξουσίας.
Μπορούμε και πρέπει να αποκαταστήσουμε την πίστη του κοινού στο Ανώτατο Δικαστήριο.
Μπορούμε και πρέπει να ενισχύσουμε τα προστατευτικά κιγκλιδώματα της δημοκρατίας».

Εκλογικό ζήτημα

Οι προτάσεις είναι μια απίθανη προσπάθεια του 81χρονου προέδρου, ο οποίος δεν θα είναι υποψήφιος για επανεκλογή, να αφήσει το στίγμα του στο δικαστικό σύστημα των ΗΠΑ στις τελευταίες ημέρες της θητείας του.
Με τα δύο σώματα του Κογκρέσου να είναι βαθιά διχασμένα και το αντίπαλο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του Biden να ελέγχει στενά τη Βουλή των Αντιπροσώπων, οι πιθανότητές του να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις είναι σχεδόν μηδενικές, λένε οι αναλυτές.
Ωστόσο, η ώθηση της μεταρρύθμισης θα μπορούσε να βοηθήσει να βάλει το Ανώτατο Δικαστήριο στο μυαλό των ψηφοφόρων καθώς κατευθύνονται προς την κάλπη τον Νοέμβριο, δήλωσε Δημοκρατική γερουσιαστής.
«Αυτός είναι ένας καλός λόγος για να ψηφίσετε την Kamala Harris και να ψηφίσετε τους Δημοκρατικούς τόσο στη Γερουσία όσο και στη Βουλή», είπε στο CNN νωρίτερα αφού ο Biden μίλησε αρχικά για τα σχέδια.
Ο Λευκός Οίκος είπε ότι τόσο ο Biden όσο και η αντιπρόεδρος Kamala Harris, η υποψήφια των Δημοκρατικών στις επερχόμενες εκλογές, «ανυπομονούν να συνεργαστούν με το Κογκρέσο» για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις.
Ο Biden θα αποκαλύψει περαιτέρω τις λεπτομέρειες της μεταρρύθμισης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης