Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στα άκρα η σύγκρουση Πολωνίας - Ουγγαρίας - «Διεθνώς απομονωμένος ο Orban, ήρθε η ώρα να φύγει από ΝΑΤΟ και ΕΕ»

Στα άκρα η σύγκρουση Πολωνίας - Ουγγαρίας - «Διεθνώς απομονωμένος ο Orban, ήρθε η ώρα να φύγει από ΝΑΤΟ και ΕΕ»
«Δεν κάνουμε δουλειές με τη Ρωσία, σε αντίθεση με τον Orban, ο οποίος βρίσκεται στο περιθώριο της διεθνούς κοινότητας» τονίζει η Βαρσοβία
Η Ουγγαρία μπορεί να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ εάν διαφωνεί με τις πολιτικές τους, δήλωσε ο Wladyslaw Teofil Bartoszewski, υφυπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας.
Οι δηλώσεις ήρθαν ως αντίδραση στη σκληρή κριτική του πρωθυπουργού Viktor Orban για τα μέτρα της Βαρσοβίας την προηγούμενη μέρα.
Πιο συγκεκριμένα, ο Ούγγρος πρωθυπουργός κατηγόρησε την Πολωνία ότι υιοθέτησε «την πιο διπρόσωπη πολιτική σε ολόκληρη την Ευρώπη», κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στη Ρουμανία, υποστηρίζοντας ότι «συναλλάσσεται αφανώς με τους Ρώσους», ενώ «διδάσκει ηθική» στη Βουδαπέστη για το ίδιο ζήτημα.
«Δεν κάνουμε δουλειές με τη Ρωσία, σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό Orban, ο οποίος βρίσκεται στο περιθώριο της διεθνούς κοινότητας - τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στο ΝΑΤΟ», απάντησε ο Bartoszewski, όπως αναφέρει το πρακτορείο PAP.
Ο Bartoszewski δήλωσε ότι δεν καταλαβαίνει γιατί η Ουγγαρία επιθυμεί να παραμείνει σε έναν οργανισμό «δεν της αρέσει τόσο πολύ», προσθέτοντας ότι έχει πάντα την επιλογή να φύγει.
Αρκετοί ηγέτες της ΕΕ επιτέθηκαν στον Orban νωρίτερα αυτόν τον μήνα επειδή αψήφησε την επίσημη γραμμή της Ένωσης, συμμετέχοντας σε μια ειρηνευτική αποστολή για τον πόλεμο στην Ουκρανία κατά την οποία επισκέφθηκε το Κίεβο, τη Μόσχα και την Κίνα.
Η Βουδαπέστη έχει εξαιρεθεί από τις κυρώσεις της ΕΕ και συνεχίζει να εισάγει ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Η συνάντησή του με τον υποψήφιο για την προεδρία των ΗΠΑ Donald Trump, ενώ η Ουγγαρία ασκούσε την προεδρία της ΕΕ, προκάλεσε επίσης διαμάχη μεταξύ των μελών της ΕΕ.
Μετά την ολοκλήρωση των επισκέψεών του στην Κίνα και τη Ρωσία, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησαν να αφαιρεθεί το δικαίωμα ψήφου της Ουγγαρίας στις εκλογές της ΕΕ.
Πηγές που γνωρίζουν το θέμα μετέφεραν στο Politico ότι η νομική υπηρεσία της ΕΕ ενημέρωσε τα κράτη μέλη ότι οι ενέργειες του Orban παραβίαζαν συμφωνίες που απαγορεύουν οποιαδήποτε μέτρα «που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την επίτευξη των στόχων της Ένωσης».
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Ρουμανία, ο Orban δεν προσδιόρισε τι εννοούσε όταν δήλωσε ότι η Πολωνία εξακολουθεί να συναλλάσσεται με τη Μόσχα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης