Τελευταία Νέα
Διεθνή

Maduro: Προσπαθούν να επιβάλουν ένα φασιστικό και αντεπαναστατικό πραξικόπημα στη Βενεζουέλα

Maduro: Προσπαθούν να επιβάλουν ένα φασιστικό και αντεπαναστατικό πραξικόπημα στη Βενεζουέλα
Δεν κατονόμασε αυτούς που επιχειρούν το πραξικόπημα
Σχετικά Άρθρα
Για δυνάμεις που «προσπαθούν να επιβάλουν ένα φασιστικό και αντεπαναστατικό πραξικόπημα στη Βενεζουέλα», έκανε λόγο ο νικητής των προεδρικών εκλογών της χώρας, Nicolas Maduro, σε ομιλία στην έδρα του κόμματός του, CNE.
Από την πλευρά του, ο Elvis Amoroso, πρόεδρος του CNE, ανέφερε στην ίδια τελετή ότι «οι Βενεζουελάνοι εξέφρασαν τη βούλησή τους εκλέγοντας τον Nicolas Maduro για την περίοδο 2025-2031». «Ανακηρύσσουμε πρόεδρο της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας τον Nicolas Maduro».
Νωρίτερα, ο Amoroso υπογράμμισε ότι τα αποτελέσματα καθυστέρησαν λόγω «επίθεσης» κατά του εκλογικού συστήματος μετάδοσης δεδομένων.
Το CNE ζήτησε από τον γενικό εισαγγελέα να διερευνήσει τις «τρομοκρατικές ενέργειες», τονίζοντας ότι η συμμετοχή στις εκλογές ανήλθε στο 59%.

Maduro: Θρίαμβος της ειρήνης

Ο Maduro έκανε λόγο για θρίαμβο της ειρήνης και της δημοκρατίας, επαναλαμβάνοντας τη διαβεβαίωση πως το εκλογικό σύστημα του κράτους της Λατινικής Αμερικής είναι διαφανές.
Ο Maduro υποσχέθηκε «ειρήνη, σταθερότητα και δικαιοσύνη», «ειρήνη και νομιμότητα».
«Είμαι άνθρωπος της ειρήνης και του διαλόγου», επέμεινε ο Maduro.
Σημειώνεται πως ο Maduro έλαβε 5,15 εκατομμύρια ψήφους έναντι περίπου 4,5 εκατομμυρίων ψήφων του Gonzalez.

Για νίκη μιλά η αντιπολίτευση

Παρόλο αυτά η αντιπολίτευση θεωρεί πως αυτή επικράτησε στις προεδρικές εκλογές
Σε δηλώσεις του ο υποψήφιος Edmundo Gonzalez υποστήριξε πως έλαβε «το 70%» των ψήφων κι αρνήθηκε να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα που ανακοινώθηκε από το εθνικό εκλογικό συμβούλιο (CNE).
«Κερδίσαμε» με το «70% των ψήφων».
Η Βενεζουέλα έχει νέο εκλεγμένο πρόεδρο, και αυτός είναι ο Edmundo Gonzalez» υπογράμμισε η επικεφαλής της αντιπολίτευσης Μαρία Κορίνα Ματσάδο.

Διάψευση exit poll

Είναι χαρακτηριστικό πως τα exit poll έδιναν τη νίκη στην αντιπολίτευση.
Δημοσκόπηση της Edison Research, γνωστής για τη δημοσκόπηση των αμερικανικών εκλογών, είχε προβλέψει σε ένα exit poll ότι ο Gonzalez θα κέρδιζε το 65% των ψήφων, έναντι 31% του Maduro.
Η τοπική εταιρεία Meganalisis προέβλεπε 65% για τον Gonzalez και λίγο λιγότερο από 14% για τον Maduro.
Υπό αυτά τα δεδομένα η αντιπολίτευση διαβεβαίωνε πως έχει κάθε λόγο να «γιορτάσει» για το εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ καλούσε τους υποστηρικτές της να παραμείνουν στα εκλογικά τμήματα, για να εγγυηθούν την διαφάνεια και την αξιοπιστία της καταμέτρησης.

Καλούσαν το στρατό να σεβαστεί… την πολιτική αλλαγή

Μάλιστα η Maria Corina Machado αξίωνε από τις ένοπλες δυνάμεις να σεβαστούν το αποτέλεσμα των εκλογών.
«Μήνυμα στον στρατό.
Ο λαός της Βενεζουέλας μίλησε: δεν θέλει τον Maduro.
Είναι ώρα να σταθείτε στη σωστή πλευρά της ιστορίας.
Έχετε μια ευκαιρία, κι είναι τώρα» είχε αναφέρει στο μήνυμα της ενώ και ο Gonzalez είχε αναφέρει πως «τα αποτελέσματα δεν μπορούν να κρυφτούν».
«Η χώρα επέλεξε ειρηνικά μια αλλαγή» τόνισε ο Gonzalez πριν την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων.

Δεν αναγνωρίζουν τη νίκη Maduro

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Αργεντινής Javier Miley υποστήριξε ότι η Αργεντινή δεν αναγνωρίζει τη νίκη του Nicolas Maduro επειδή θεωρεί ότι ο Edmundo Gonzalez είναι αυτός που έλαβε τις περισσότερες ψήφους ενώ και η κυβέρνηση της Χιλής ανακοίνωσε ότι δεν αναγνωρίζει το επίσημο εκλογικό αποτέλεσμα εκτός και αν αυτό επιβεβαιωθεί από διεθνείς παρατηρητές.
Από την πλευρά του ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Anthony Blinken υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ έχουν σοβαρές επιφυλάξεις για το κατά πόσο το εκλογικό αποτέλεσμα αντανακλά τη θέληση του λαού ενώ και το Περού έκανε γνωστό πως αρνείται να αναγνωρίσει το εκλογικό αποτέλεσμα και ότι ανακαλεί τον πρεσβευτή του.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Κόστα Ρίκα, με τον πρόεδρο της Rodrigo Chaves να υποστηρίζει πως η κυβέρνηση του δεν αναγνωρίζει το εκλογικό αποτέλεσμα.
Πάντως, άλλες χώρες όπως η Βολιβία, η Ονδούρα, η Νικαράγουα και η Κούβα συνεχάρησαν τον Maduro για τη νίκη του.

Συγχαρητήρια Putin

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin συνεχάρη τη Δευτέρα (29/7/2024) τον Nicolas Maduro για τη νίκη του στην προεδρική κούρσα της Βενεζουέλας, καθώς τα αποτελέσματα των εκλογών απορρίφθηκαν από την αντιπολίτευση και πολλές ξένες χώρες.
«Είμαι βέβαιος ότι ο ρόλος σας ως αρχηγός κράτους θα συνεχίσει να ενισχύει την προοδευτική ανάπτυξη των σχέσεων Ρωσίας-Βενεζουέλας», ανέφερε ο Putin σε δήλωση που δημοσίευσε το Κρεμλίνο.
«Να θυμάστε ότι είστε πάντα ευπρόσδεκτοι στο ρωσικό έδαφος», πρόσθεσε.

Συγχαρητήρια και από την Κίνα

Η Κίνα συνεχάρη επίσης τη Δευτέρα τον πρόεδρο της Βενεζουέλας για την επανεκλογή του.
«Η Κίνα συγχαίρει τη Βενεζουέλα για την ομαλή διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών της και συγχαίρει τον Πρόεδρο Maduro για την επιτυχή επανεκλογή του», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών σε τακτική ενημέρωση.
«Η Κίνα είναι έτοιμη να εμπλουτίσει τη στρατηγική μας συνεργασία παντός καιρού και να ωφελήσει καλύτερα τους λαούς και των δύο χωρών», είπε.
«Η Κίνα και η Βενεζουέλα είναι καλοί φίλοι και εταίροι που υποστηρίζουν η μία την άλλη», πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης