Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ηλεκτροσόκ! Κατά 40% θα είναι αυξημένα τα τιμολόγια του Αυγούστου σε σχέση με του Ιουλίου

Ηλεκτροσόκ! Κατά 40% θα είναι αυξημένα τα τιμολόγια του Αυγούστου σε σχέση με του Ιουλίου
Τα «ουρανοκατέβατα» κέρδη πληρώνονται από τις τσέπες των καταναλωτών
Λήξη συναγερμού «σφυρίζει» το Χρηματιστήριο Ενέργειας μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης για επιδότηση των τιμολογίων ρεύματος του Αυγούστου.
Χθες η τιμή της MWh έκλεισε στα 104,26 ευρώ σημειώνοντας πτώση κατά 1,67%.
Η κατώτερη ενδοσυνεδριακή τιμή ήταν τα 59,69 ευρώ και η ανώτατη τα 208,04 ευρώ ανά MWh.
Πάντως για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις ο Ιούλιος ήταν ένα «καυτός» μήνας για την ενέργεια.
Η «ζημιά» έγινε εξαιτίας τριών ακραίων τιμών στο Χρηματιστήριο της Ενέργειας που προκάλεσαν την παρέμβαση της κυβέρνησης ανακοινώνοντας την πρόθεση της να επιδοτήσει τα τιμολόγια ρεύματος του Αυγούστου οι οποίες θα γίνουν γνωστές τις επόμενες ημέρες.

Οι επιδοτήσεις από την τσέπη των καταναλωτών

Η εκτόξευση της τιμής ανά MWh πάνω από τα 200 ευρώ κινητοποίησε την κυβέρνηση από την πλευρά της επιδότησης ενώ δεν υπήρχε κάποια έρευνα για την πορεία της τιμής αφού οι παραγωγοί έχουν το δικαίωμα να πουλήσουν τη 1 MWh έως 10.000 ευρώ όπως έχει αποκαλύψει αναλυτικό ρεπορτάζ του bankingnews.
Η υψηλότερη τιμή ήταν τα 219,28 ευρώ στις 22 Ιουλίου και στις 17 Ιουλίου η τιμή ήταν στα 218,77 ευρώ.
Για περισσότερες από 10 συνεδριάσεις η τιμή της MWh ήταν αρκετά πάνω από τα 100 ευρώ φθάνοντας τα 160 ευρώ.

Έπιασε τα 850 ευρώ η τιμή της MWh σε μία ώρα

Ενδοσυνεδριακά και συγκεκριμένα στις 21 το βράδυ πουλήθηκαν περίπου 10.000 MWh προς 850 ευρώ που ήταν η υψηλότερη.
Προηγήθηκαν ενδοσυνεδριακές τιμές όπως οι 550 , οι 600 και 650 ευρώ ανά MWh.
Οι στιγμιαίες ενδοσυνεδριακές υψηλές τιμές διαμορφώνουν την τελική τιμή του ρεύματος η οποία στο τέλος θα πληρωθεί από τα νοικοκυριά παρότι δεν γνωρίζουν τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Τα «ουρανοκατέβατα» κέρδη πληρώνονται από τις τσέπες των καταναλωτών

Τα ουρανοκατέβατα κέρδη των παραγωγών γίνονται μηνιαία έξοδα για τα νοικοκυριά τα οποία για εξοφλήσουν τους λογαριασμούς ρεύματος θα πρέπει να βάλουν … βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Τον Αύγουστο τα τιμολόγια ρεύματος θα είναι αυξημένα κατά 40% σε σχέση αυτά του Ιουλίου.
Η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς ( ΤΕΑ) του Ιουνίου ήταν στα 98,89 ευρώ ανά MWh και του Ιουλίου ανέρχεται στα 138 ευρώ ενισχυμένη κατά 40,8%.
Η ποσοστιαία άνοδος αντιπροσωπεύει το αυξημένο κόστος για τους προμηθευτές το οποίο θα περάσει στα νοικοκυριά με τα τιμολόγια του Αυγούστου.

Τι θα … πει η ΔΕΗ τις επόμενες ημέρες

Ο φθηνός πάροχος του Ιουνίου η ΔΕΗ θα πρέπει να ανεβάσει το ειδικό τιμολόγιο στα 189,7 ευρώ ανά MWh ή σε 0,18970 ανά KWh και ο πιο ακριβός πάροχος του Ιουνίου από τα 204 ευρώ θα ανέβει στα 240 ευρώ ανά MWh.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Protergia του ομίλου METLEN έχει ανακοινώσει ότι θα απορροφήσει τις αυξήσεις του Ιουλίου στα τιμολόγια του Αυγούστου διατηρώντας στο πράσινο τιμολόγιο την τιμή των 159 ευρώ ανά MWh.
Η κρατική επιδότηση η οποία στην πράξη θα χρηματοδοτηθεί από τα ίδια τα νοικοκυριά θα λειτουργήσει ως μοχλός στήριξης των προμηθευτών ενέργειας οι οποίοι δεν διαθέτουν μονάδες παραγωγής ενέργειας.
Τα πολύχρωμα τιμολόγια του ΥΠΕΝ πλέον καθιστούν εύκολη τη σύγκριση για τα νοικοκυριά τα οποία έχουν επιλέξει το πράσινο τιμολόγιο δεν θα αποδεχθούν το δικό του να είναι στα 0,20 λεπτά ανά KWh και κάποια άλλοι προμηθευτές να προσφέρουν την ίδια υπηρεσία σε χαμηλότερες τιμές όπως τα 0,159 ευρώ.
Το κρίσιμο μέγεθος της αγοράς είναι η ΔΕΗ αφού το μερίδιο της φτάνει στο 70% στη χαμηλή τάση και όλα θα κριθούν που θα βάλει τον πήχη στα πράσινα τιμολόγια.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης