Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Επανέρχεται ο φόρος 10 ευρώ/MWh στους ηλεκτροπαραγωγούς - Επιδοτήσεις μόλις 1- 1,5 σεντ ανά kWh, θα αντληθούν 40 εκατ.

Επανέρχεται ο φόρος 10 ευρώ/MWh στους ηλεκτροπαραγωγούς - Επιδοτήσεις μόλις 1- 1,5 σεντ ανά  kWh, θα αντληθούν 40 εκατ.

 Η κυβέρνηση μάλλον αποφάσισε εσπευσμένα το τέλος του φυσικού αερίου

Στα 10 ευρώ η μεγαβατώρα ορίστηκε ο φόρος που θα επιβάλει η κυβέρνηση στους ηλεκτροπαραγωγούς, με το συνολικό που θα αντληθεί να ανέρχεται στα 40 εκατ. ευρώ…
Όπως αποδείχθηκε λοιπόν, τελικά η κυβέρνηση μάλλον αποφάσισε εσπευσμένα το τέλος του φυσικού αερίου καθώς η πτώση της τιμής της χονδρικής, όπως έχει καταγράψει τις τελευταίες μέρες το WEN, η οποία και ισορρόπησε στα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα, εξασφαλίζει μίνιμουμ επιδοτήσεις της τάξης 1 με 1,5 σεντ ανά κιλωβατώρα για τα τιμολόγια Αυγούστου των καταναλωτών.
Βέβαια, η παρέμβαση της Metlen έπαιξε καθοριστικό λόγο για τη διαμόρφωση των τιμών του Αυγούστου, αλλά αποδείχθηκε ότι η αγορά θα μπορούσε από μόνη της να βρει λύσεις και δεν χρειαζόταν η στρέβλωση της καμπύλης που έγινε.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες είναι έτοιμη η τροπολογία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρου Σκυλακάκη για την επιβολή του έκτακτου τέλους στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο το φυσικό αέριο, με σκοπό την άντληση «υπερεσόδων» που θα δοθούν ως επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και δεν αποκλείεται να κατατεθεί και εντός της ημέρας στη Βουλή σε νομοσχέδιο που βρίσκεται προς συζήτηση.
Η απόφαση προβλέπει την επιβολή έκτακτου τέλους στο φυσικό αέριο που καταναλώνουν τα εργοστάσια για να παραγάγουν ηλεκτρικό ρεύμα με το έκτακτο τέλος να έχει κλειδώσει στα 10 ευρώ/MWh (Μεγαβατώρα).
Σε πρώτη φάση θα αφορά τις καταναλώσεις των ηλεκτροπαραγωγών για τον μήνα Ιούλιο.

Επέκταση του τέλους

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκτιμάται ότι θα αντλήσει περί τα 40 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία και θα διατεθούν για επιδότηση των οικιακών λογαριασμών ρεύματος.
Πηγές θέλουν στην τροπολογία να προβλέπεται και η δυνατότητα επέκτασης του έκτακτου τέλους έως και τρεις μήνες.
Η εφαρμογή του και για τους υπόλοιπους μήνες θα εξαρτηθεί, λένε οι πληροφορίες, από τις τιμές που θα διαμορφώσουν οι πάροχοι αλλά κυρίως από εκείνες που θα αφορούν τους επαγγελματίες, οι οποίοι και δεν θα επιδοτηθούν.
Τα ποσά επιδότησης δεν έχουν καθοριστεί ακόμη και αυτά θα εξαρτηθούν από τις τιμές που θα δώσουν στα κυμαινόμενα τιμολόγια η εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας.Το υπουργείο φαίνεται να φτιάχνει έναν «κουμπαρά» τον οποίο δεν αποκλείεται να αξιοποιεί και σε επόμενες ακραίες διακυμάνσεις των τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα.
Νωρίτερα σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «ουρανοκατέβατα» κέρδη των ηλεκτροπαραγωγών.
Προειδοποίησε, δε, και για την επανάληψη της επιβολής του έκτακτου τέλους αν παραστεί ανάγκη.

Πήγή: www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης