Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Μαίνεται η πυρκαγιά στην Εύβοια, σε 3 οικισμούς το μέτωπο - Βροχή τα 112 για εκκενώσεις - Συναγερμός σε 8 περιφέρειες

Μαίνεται η πυρκαγιά στην Εύβοια, σε 3 οικισμούς το μέτωπο - Βροχή τα 112 για εκκενώσεις - Συναγερμός σε 8 περιφέρειες
Η φωτιά έχει περιοριστεί εσωτερικά των οικισμών Πετριές, Κριεζά, Κοσκινά και Αλώνια.
Μαίνεται για δεύτερη ημέρα η πυρκαγιά στην Εύβοια, αν και σύμφωνα με την πυροσβεστική η εικόνα είναι βελτιωμένη σε σχέση με χθες καθώς έχει μειωθεί και η ένταση των ανέμων.
Ήδη με το πρώτο φως της ημέρας έχουν αρχίσει να επιχειρούν τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα, με την φωτιά να έχει περιοριστεί εσωτερικά των οικισμών Πετριές, Κριεζά, Κοσκινά και Αλώνια.
Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής έχουν αναπτυχθεί περιμετρικά της πυρκαγιάς καταβάλλοντας προσπάθειες να την περιορίσουν

Βροχή τα μηνύματα 112

Πάντως και παρά την καλύτερη εικόνα, οι κάτοικοι του οικισμού Πετριές έλαβαν στις 05:30 τα ξημερώματα νέο μήνυμα από το 112 για εκκένωση με οδηγίες προς απομάκρυνση προς Αγίους Αποστόλους και Κάλαμο.
Εν τω μεταξύ, λίγο μετά τη 01:20 ήχησε ξανά το 112 καλώντας τους κατοίκους που βρίσκονται στο Κλιμάκι και τη Λιανή Άμμο να απομακρυνθούν προς τα Κριεζά.

Κοντά στα σπίτια οι φλόγες

Νωρίτερα είχε αναφερθεί πως οι φλόγες ήταν μια ανάσα τόσο από το χωριό Κριεζά όσο και από τα Κόσκινα.
Ωστόσο, δεν αναφέρθηκαν ζημιές σε σπίτια

Επιχειρούν τα εναέρια μέσα

Από νωρίς το πρωί, άρχισαν οι ρίψεις από αέρος από πέντε αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα, ενώ επί τόπου επιχειρούν 205 πυροσβέστες με 11 ομάδες δασοκομάντος, 56 οχήματα και πλήθος εθελοντών.
Παράλληλα συνδράμουν υδροφόρες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μηχανήματα έργου.

Τραυματίας πυροσβέστης

Κατά τις επιχειρήσεις της Πυροσβεστικής, ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε στην προσπάθεια κατάσβεσης, έπαθε εγκαύματα και μεταφέρθηκε στο κέντρο υγείας Αλιβερίου με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Κικίλιας: Δύσκολη πυρκαγιά

Για μια πολύ δύσκολη πυρκαγιά έκανε λόγο ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.
Ο υπουργός έκανε λόγο για «μία δύσκολη πυρκαγιά, καθότι ξεκίνησε σε δύσκολο σημείο, σε χορτολιβαδική, χαμηλή βλάστηση και έφυγε γρήγορα». Αυτό, όπως προσέθεσε, «τους ανάγκασε να φέρουν επιπρόσθετες δυνάμεις, επίγειες και εναέριες».
«Καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας πετούσαν πάνω από 24-25 εναέρια, τα οποία θα τα ξαναδείτε από το πρώτο φως», δήλωσε ο κ. Κικίλιας και τόνισε ότι ΕΜΟΔΕ και ΜΕΤΠΕ από την Αττική αλλά και πυροσβεστικές δυνάμεις της Εύβοιας επιχειρούν επίσης στο σημείο.
«Την Δευτέρα στην Εύβοια ζήσαμε δύσκολες συνθήκες, καθότι υπήρξαν και υπάρχουν δύο-τρεις οικισμοί οι οποίοι στο πρώτο και στο δεύτερο κύμα απειλήθηκαν.
Κάναμε προληπτικές εκκενώσεις, εκκενώσεις με τη βοήθεια της αστυνομίας», είπε ο κ. Κικίλιας.
«Έφτασε η φωτιά μέχρι την αποξηραμένη λίμνη και τα χωράφια στο πρώτο μέτωπο, απεκόπη εκεί και μετά βλέπετε ένα δεύτερο κύμα» τόνισε ο κ.Κικίλιας, αναφέροντας πως «θα μείνουμε εδώ μέχρι να ολοκληρώσουμε το έργο μας και να την ελέγξουμε».

Άμεσα επικίνδυνες διαστάσεις

O εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης, σημείωσε ότι η πυκραγιά εκδηλώθηκε τη Δευτέρα 29/7 λίγο μετά τις 15:00 σε δασική έκταση πλησίον του οικισμού Πετριές, προσθέτοντας ότι έλαβε άμεσα επικίνδυνες διαστάσεις κυρίως εξαιτίας των ισχυρών βόρειων ανέμων που έπνεαν στην περιοχή.
Γι' αυτό το λόγο, όπως είπε ο κ. Βαθρακογιάννης, χρειάστηκε να εκδοθούν 4 μηνύματα από το 112, αρχικά για την ενημέρωση των κατοίκων πλησίον της περιοχής που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά και στη συνέχεια για την απομάκρυνσή τους από τους οικισμούς, Κριεζά, Κοσκινά και Πετριές.
Επιπρόσθετα τόνισε ότι εξ αρχής δόθηκε προτεραιότητα στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και των οικισμών, προστατεύθηκε ο υδροβιότοπος της Λίμνης του Δύστου και μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε 8 Περιφέρειες

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα στις περιφέρειες Αττικής και Κρήτης καθώς και σε άλλες 6 περιφέρειες.
Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται σήμερα, Τρίτη 30 Ιουλίου για τις εξής περιοχές:
Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας)
Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)
Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας, ΠΕ Σποράδων)
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Θεσσαλονίκης, ΠΕ Κιλκίς)
Περιφέρεια Κρήτης
Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (ΠΕ Κέρκυρας)
Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
240730.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης