Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χάος στη Βενεζουέλα, 2 νεκροί σε διαδηλώσεις κατά Maduro - Νικήσαμε, μπορούμε να το αποδείξουμε λέει η αντιπολίτευση

Χάος στη Βενεζουέλα, 2 νεκροί σε διαδηλώσεις κατά Maduro - Νικήσαμε, μπορούμε να το αποδείξουμε λέει η αντιπολίτευση
Καταγράφηκαν 187 διαδηλώσεις σε 20 Πολιτείες
Στο χάος βυθίζεται και πάλι η Βενεζουέλα καθώς μαίνονται διαδηλώσεις κατά του Nicolas Maduro, ο οποίος σύμφωνα με τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα επικράτησε στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές διασφαλίζοντας μια τρίτη, συναπτή προεδρική θητεία.
Το εκλογικό αυτό αποτέλεσμα αμφισβητεί ανοιχτά η αντιπολίτευση, η οποία από την πλευρά της μιλά για μη «αναστρέψιμη νίκη» επικαλούμενη το 73% των ψήφων.
Τη νίκη Maduro αμφισβητούν επίσης ανεξάρτητοι δημοσκόποι, οι οποίοι χαρακτήρισαν το εκλογικό αποτέλεσμα… απίθανο, τη στιγμή που τόσο η αντιπολίτευση όσο και ξένοι παρατηρητές ζητούν από την εκλογική επιτροπή να δώσει στη δημοσιότητα τους καταλόγους με τις ψήφους.

Νικήσαμε, έχουμε αποδείξεις

Είναι χαρακτηριστικό πως η Maria Corina Machado, επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, υποστήριξε πως μπορεί να αποδείξει τη νίκη του Edmundo Gonzalez.
«Έχουμε τρόπο να αποδείξουμε την αλήθεια», είπε η Machado, επιμένοντας πως η αντιπολίτευση διαθέτει «απόδειξη» της νίκης της με «το 73%» των ψήφων.
Σύμφωνα με την καταμέτρηση της αντιπολίτευσης, ο Edmundo Gonzalez έλαβε 6,27 εκατ. ψήφους, ενώ ο απερχόμενος πρόεδρος Nicolas Maduro 2,7 εκατομμύρια.
Πρόκειται για αριθμούς που είναι τελείως διαφορετικοί από αυτούς που ανακοίνωσε το εθνικό εκλογικό συμβούλιο (CNE), βάσει των οποίων ο Maduro έλαβε 5,15 εκατ. ψήφους και ο Gonzalez 4,45 εκατ. ψήφους.
Σύμφωνα με το CNE, νικητής των εκλογών ήταν ο πρόεδρος Maduro, ο οποίος έλαβε πάνω από 51% των ψήφων, έναντι 44% του Gonzalez.

Δύο νεκροί

Η αμφισβήτηση των εκλογικών αποτελεσμάτων που παρατείνουν την παραμονή του Σοσιαλιστικού κόμματος στην εξουσία, είχε ως αποτέλεσμα να πραγματοποιηθούν διαδηλώσεις σε όλη τη Βενεζουέλα.
Όπως αναφέρεται, τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στην πολιτεία Tachira και Maracay.
Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν 187 διαδηλώσεις σε 20 Πολιτείες.
Στη συνοικία El Valle στο Καράκας αλλά και στην πόλη Maracay, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει τους διαδηλωτές, ενώ στο Coro, πρωτεύουσα της Πολιτείας Falcon διαδηλωτές γκρέμισαν άγαλμα του Hugo Chavez.

Φόβοι για αιματοχυσία

Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε πόλεις σε όλη τη Βενεζουέλα τη Δευτέρα, συμπεριλαμβανομένου του προεδρικού μεγάρου στο Καράκας, με τον Gonzalez να προειδοποιεί για αιματοχυσία.
Από την πλευρά του ο Maduro υποστήριξε ότι οι διαδηλωτές αμείβονται για να πραγματοποιηθούν επιθέσεις.
«Ξέρουμε πώς να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση και πώς να νικήσουμε αυτούς που είναι βίαιοι», είπε ο Maduro, τη στιγμή που ο υπουργός Άμυνας, Vladimir Padrino προειδοποίησε έτσι ώστε να μην επιτραπεί η επανάληψη των όσων δραματικών συνέβησαν το 2014, το 2017 και το 2019.

Δεν αναγνωρίζουν τη νίκη

Την ίδια στιγμή, ολοένα και περισσότερα κράτη της Λατινικής Αμερικής προστίθενται στον κατάλογο των χωρών που δεν αναγνωρίζουν τη νίκη του Maduro.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουρουγουάης υποστήριξε ότι η κυβέρνησή του δεν θα αναγνωρίσει «ποτέ» τη νίκη του Maduro στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής στη Βενεζουέλα, καθώς όπως είπε, η αντιπολίτευση ήταν αυτή που τις κέρδισε καθαρά.
Στο ίδιο μήκος κύματος και το υπουργείο Εξωτερικών του Περού, το οποίο έδωσε εντολή στους διπλωμάτες της Βενεζουέλας που είναι διαπιστευμένοι στη χώρα να εγκαταλείψουν την επικράτεια εντός 72 ωρών.
Το Περού μιλά για «αυθαίρετες αποφάσεις (...) του καθεστώτος της Βενεζουέλας».

Ειδική συνεδρίαση του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών

Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) ανακοίνωσε πως θα διεξαχθεί αύριο Τετάρτη 31/7 ειδική συνεδρίαση του διαρκούς συμβουλίου του για τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της Κυριακής στη Βενεζουέλα.
Η συνεδρίαση προγραμματίζεται να αρχίσει στις 15:00 (τοπική ώρα• στις 22:00 ώρα Ελλάδας) στην έδρα του περιφερειακού οργανισμού στην Ουάσιγκτον, κατόπιν αιτήματος 12 κρατών μελών του.

Προς νέο προσφυγικό κύμα

Ο πρόεδρος του Παναμά Jose Raul Mulino προέβλεψε ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των μεταναστών από τη Βενεζουέλα που διασχίζουν τη ζούγκλα του Νταριέν, στα σύνορα της Κολομβίας με τη χώρα του, στην προσπάθειά τους να φθάσουν στις ΗΠΑ.
Όπως είπε, από την αρχή της χρονιάς, έχουν διασχίσει το επικίνδυνο τμήμα της ζούγκλας πάνω από 200.000 άνθρωποι, τα δύο τρίτα των οποίων ήταν πολίτες της Βενεζουέλας.
«Νομίζω, παρότι ελπίζω να απατώμαι, ότι η ροή των πολιτών της Βενεζουέλας θα αυξηθεί, για τους προφανείς λόγους.
Πρέπει να λάβουμε τις αποφάσεις που επιβάλλονται για να προστατεύσουμε τη ζωή τους, τη σωματική τους ακεραιότητα και να επιτρέψουμε σε ανθρώπους που θέλουν να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ να το κάνουν» υποστήριξε ο Mulino, ο οποίος ανακοίνωσε ότι αποσύρεται το διπλωματικό προσωπικό της χώρας από τη Βενεζουέλα κι αναστέλλονται οι διμερείς σχέσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης