Τρεις διάσημοι επενδυτές του «Big Short» λένε ότι ο χρυσός παραμένει ένα κορυφαίο μακροπρόθεσμο στοίχημα
Ο Danny Moses, ο Porter Collins και ο Vincent Daniel -τρεις Wall Streeters που έκαναν μια περιουσία ποντάροντας ενάντια στην αγορά κατοικίας κατά τη διάρκεια της κρίσης των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων μειωμένης εξασφάλισης- λένε ότι ο χρυσός παραμένει ένα από τα κορυφαία μακροπρόθεσμα στοιχήματα στα χαρτοφυλάκιά τους. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα αυξανόμενα επίπεδα χρέους στις ΗΠΑ, δήλωσε πρόσφατα ο Collins στο CNBC, με τον Daniel να προσθέτει ότι το group βλέπει μια «τεράστια υποτίμηση» του δολαρίου ΗΠΑ τα επόμενα χρόνια.
«Είναι υπερβολικός», δήλωσε ο Collins για τον ρυθμό ανάληψης κρατικού χρέους. «Απλά σκεφτείτε αυτό το ένα δολάριο στο πορτοφόλι σας. Αύριο, τι αξία θα έχει;».
Ανήσυχοι οι οικονομολόγοι για το χρέος των ΗΠΑ
Το χρέος των ΗΠΑ ξεπέρασε φέτος το ρεκόρ των 35 τρισ. δολ. σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, αντανακλώντας έναν ταχύτατο ρυθμό δανεισμού που απασχολεί τους οικονομολόγους εδώ και δεκαετίες. Τα αυξανόμενα επίπεδα χρέους θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν περισσότερους δισταγμούς μεταξύ των επενδυτών ομολόγων των ΗΠΑ - κάτι που θα μπορούσε να πυροδοτήσει τον πληθωρισμό και να βλάψει την αξία του δολαρίου, δήλωσαν προηγουμένως οικονομολόγοι στο Business Insider.
Ο Collins και ο Daniel -οι συνιδρυτές της Seawolf Capital- δήλωσαν, στην ετήσια επιστολή τους προς τους μετόχους, ότι παραμένουν long στον χρυσό και στα πολύτιμα μέταλλα, όπως το ασήμι. Η χρηματοπιστωτική εταιρεία έχει «αγοράσει σχεδόν κάθε βουτιά» σε αυτά τα περιουσιακά στοιχεία τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αναφέρεται στην επιστολή.
Ο Moses, ο ιδρυτής της Moses Ventures, δήλωσε στο CNBC ότι είχε ένα «μεγάλο μακροχρόνιο» στοίχημα στο Sprott Physical Gold Trust, το οποίο έχει σημειώσει ράλι 16% μέχρι στιγμής φέτος.
Ο χρυσός έχει επίσης υπεραποδώσει έναντι των αμερικανικών κρατικών ομολόγων σε «οποιοδήποτε χρονικό διάστημα» στην ιστορία, πρόσθεσε ο Collins, γεγονός που υποδηλώνει ότι πρόκειται για μια ανώτερη επένδυση.
«Απλώς δεν νομίζω ότι οι Αμερικανοί έχουν αρκετό χρυσό στο χαρτοφυλάκιό τους», δήλωσε ο Collins. «Αυτό το trade που έχουμε εδώ και πολύ καιρό, νομίζω ότι απλά συνεχίζεται. Και νομίζω ότι σε 1, 2, 3, 5, έως 10 χρόνια, θα βγάλετε πολλά χρήματα - περισσότερα χρήματα από τον χρυσό απ' ό,τι από τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα».
Οι δημοπρασίες κρατικών ομολόγων παρουσιάζουν σημάδια υποχώρησης της ζήτησης, εν μέρει λόγω των ανησυχιών που παραμένουν σχετικά με το υπόλοιπο του χρέους των ΗΠΑ και τα υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα επιτόκια. Την ίδια στιγμή, η τιμή του χρυσού έχει σκαρφαλώσει πάνω από 16% μέχρι στιγμής φέτος, με το πολύτιμο μέταλλο να σημειώνει νέο ρεκόρ στα 2.465 δολάρια αυτόν τον μήνα.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών