Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

«Ηλίθιοι με τα χρήματα» - O Kiyosaki κατακεραυνώνει Biden και Harris: Τεράστια ζημιά στην οικονομία - «Ιδιοφυΐα» ο Trump

«Ηλίθιοι με τα χρήματα» - O Kiyosaki κατακεραυνώνει Biden και Harris: Τεράστια ζημιά στην οικονομία - «Ιδιοφυΐα» ο Trump
Ο Robert Kiyosaki χαρακτήρισε τον Donald Trump ιδιοφυΐα με τα χρήματα
Σχετικά Άρθρα
Κεραυνούς κατά της Kamala Harris (διεκδικεί την προεδρία στις ΗΠΑ) και του Joe Biden στις ΗΠΑ εξαπέλυσε ο συγγραφέας του βιβλίου «Rich Dad Poor Dad», Robert Kiyosaki, επισημαίνοντας ότι δεν γνωρίζουν... από χρήματα.
Η άποψη αυτή ήρθε στο προσκήνιο κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης συνέντευξης στο Fox Business, όταν ο παρουσιαστής Neil Cavuto ρώτησε τον Kiyosaki για το Bitcoin. Ως σταθερός υποστηρικτής του κρυπτονομίσματος, ο Kiyosaki τάχθηκε υπέρ της παροσίας του πρώην προέδρου Donald Trump σε συνέδριο για το Bitcoin.
«Ο λόγος για τον οποίο χαίρομαι που ο Donald μιλάει στο συνέδριο Bitcoin είναι επειδή, όπως ξέρετε, είναι μια ιδιοφυΐα με τα χρήματα, ενώ ο Biden και η Kamala είναι ηλίθιοι με τα χρήματα», δήλωσε ο Kiyosaki. «Έτσι, εννοώ, κανείς δεν έχει κάνει μεγαλύτερη ζημιά στην οικονομία από τον Biden και την Kamala».
Ο Cavuto σημείωσε το πρόβλημα χρέους της Αμερικής, ανεξάρτητα από το αν ο Trump ή ο Biden ήταν στον Λευκό Οίκο. «Δεν είναι ότι ο Donald Trump δεν δημιούργησε πολλά χρέη κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, ακόμη και πριν από το COVID», παρατήρησε.
Ο Kiyosaki αναγνώρισε τη σοβαρότητα του προβλήματος του χρέους.
«Το πραγματικό πρόβλημα είναι το εθνικό χρέος - ότι δεν μπορούν να το λύσουν», είπε. «Γι' αυτό, λοιπόν, αντί να σφίγγω τα δάχτυλα και να τσακίζω τις αρθρώσεις μου για το εθνικό χρέος, γι' αυτό, εδώ και χρόνια, ξέρετε, ο Neil ... οι άνθρωποι λένε, αγοράστε ασήμι, χρυσό, και τώρα λέω, αγοράστε Bitcoin, γιατί χρειαζόμαστε υγιές χρήμα. Αν θέλετε να φτιάξετε τον κόσμο, διορθώστε τα χρήματά μας».

Η εκτόξευση του αμερικανικού χρέους

Η αύξηση του αμερικανικού χρέους ήταν ένα σημαντικό ζήτημα και υπό τις κυβερνήσεις Trump και Biden.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του Trump από τον Ιανουάριο του 2017 έως τον Ιανουάριο του 2021, το χρέος των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά περίπου 7,8 τρισεκατομμύρια δολάρια, αυξάνοντας από περίπου 19,9 τρισεκατομμύρια δολάρια σε σχεδόν 27,7 τρισεκατομμύρια δολάρια. Αυτή η αύξηση οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η εφαρμογή μεγάλων φορολογικών περικοπών, η αύξηση των αμυντικών δαπανών και τα ουσιαστικά μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης ως απάντηση στην πανδημία του COVID-19.
Υπό τον Biden, το αμερικανικό χρέος συνέχισε να αυξάνεται, φθάνοντας τα 34,99 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Στους βασικούς συντελεστές αυτής της αύξησης συγκαταλέγεται η έγκριση πολλαπλών πακέτων τόνωσης με στόχο τον μετριασμό των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, καθώς και οι συνεχείς επενδύσεις σε υποδομές, εκπαίδευση και κοινωνικά προγράμματα. Ενώ αυτές οι δαπάνες είχαν ως στόχο τη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης και την αντιμετώπιση μακροπρόθεσμων διαρθρωτικών ζητημάτων, συνέβαλαν επίσης στην αύξηση των επιπέδων του χρέους.
Και οι δύο κυβερνήσεις έχουν αντιμετωπίσει επικρίσεις για τη διαχείριση του χρέους, με τις συζητήσεις να επικεντρώνονται στην ισορροπία μεταξύ των απαραίτητων δαπανών για τη στήριξη της οικονομίας και των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων της συσσώρευσης χρέους.

Η οικονομική επίδοση

Οι οικονομικές επιδόσεις των ΗΠΑ κατά της προεδρίες Trump και Biden αποτέλεσαν επίσης θέμα έντονης συζήτησης, που περιπλέκεται από τον εξωγενή αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19.
Υπό τον Trump, το ΑΕΠ των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά περίπου 2,6% ετησίως τα πρώτα τρία χρόνια. Ωστόσο, η εμφάνιση της πανδημίας το 2020 έφερε πρωτόγνωρες προκλήσεις. Η οικονομία αντιμετώπισε σοβαρή συρρίκνωση λόγω των εκτεταμένων περιορισμών και των διαταραχών. Το 2020, το ΑΕΠ των ΗΠΑ συρρικνώθηκε κατά 2,2%.
Υπό τον Biden, η αύξηση του ΑΕΠ ήταν αξιοσημείωτη παρά τις αρχικές ανησυχίες για πιθανή ύφεση λόγω του υψηλού πληθωρισμού και της αύξησης των επιτοκίων. Το 2021, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 5,8%, λόγω της ισχυρής ανάκαμψης από την ύφεση της πανδημίας. Το 2022 ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ ήταν 1,9% και το 2023 συνεχίστηκε με ρυθμό 2,5%.
Η αγορά εργασίας ακολούθησε παρόμοια πορεία. Το ποσοστό ανεργίας κατά την προεδρία του Trump ήταν κατά μέσο όρο περίπου 4% τα πρώτα τρία χρόνια του. Έφτασε στο ιστορικό χαμηλό του 3,5% τον Φεβρουάριο του 2020, ακριβώς πριν από την πανδημία να αυξηθεί στο 14,8% μέχρι τον Απρίλιο του 2020.
Ο Biden κληρονόμησε μια οικονομία που εξακολουθεί να ανακάμπτει από την πανδημία με ποσοστό ανεργίας 6,4% τον Ιανουάριο του 2021. Υπό τη διακυβέρνησή του, το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 3,4% έως τον Ιανουάριο του 2023, σημειώνοντας το χαμηλότερο ποσοστό από το 1969. Αυτό το ποσοστό έκτοτε αυξήθηκε, φτάνοντας το 4,1 % από τον Ιούνιο του 2024.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης