Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στασιμότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με το βλέμμα στις κεντρικές τράπεζες - Στο +0,3% ο DAX

Στασιμότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με το βλέμμα στις κεντρικές τράπεζες - Στο +0,3% ο DAX
Το βλέμμα των επενδυτών είναι στραμμένο στις συνεδριάσεις της Fed και της Τράπεζας της Αγγλίας
Συγκρατημένη άνοδο σημειώνουν σήμερα (30/7/2024) τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς τα οικονομικά αποτελέσματα συνεχίζουν να επιδρούν στις αγορές και οι επενδυτές αναμένουν τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών σε Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ.
Πιο αναλυτικά:
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX ενισχύεται κατά 0,29% στις 18.374,18 μονάδες
Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE υποχωρεί κατά 0,51% στις 8.250,03 μονάδες
Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC διαμορφώνεται στις 7.472,63 μονάδες με άνοδο 0,39%
Στο Μιλάνο, ο δείκτης FTSE MIB καταγράφει κέρδη 0,36% στις 33.762,85 μονάδες
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX600 ανέρχεται στις 513,05 μονάδες έπειτα από ενίσχυση 0,25%.
Η πτώση στο βρετανικό χρηματιστήριο οφείλεται στην πτώση 10% στη μετοχή της Diageo, λόγω της πρώτης μείωσης των πωλήσεων του μετά την πανδημία. Στον αντίποδα, η μετοχή της Standard Chartered να σημειώνει κέρδη 5,5%, καθώς ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη επαναγορά μετοχών όλων των εποχών, ύψους 1,5 δισ. δολαρίων, και αύξησε τις προοπτικές της στα αποτελέσματα εξαμήνου.
Η μεγάλη πετρελαϊκή BP σημείωσε άνοδο 1,8% μετά την αύξηση του μερίσματός της, καθώς ξεπέρασε τις εκτιμήσεις για τα κέρδη του β' τριμήνου.

Ήπια ανάπτυξη 0,3% στην Ευρωζώνη το β' τρίμηνο 2024, απειλή η ύφεση - Κατέβασε ταχύτητα η Γερμανία

Περιορισμένη ήταν η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη το β' τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, ενώ κατέβασε ταχύτητα η γερμανική οικονομία.
Αναλυτικά, το ΑΕΠ της ευρωζώνης και της ΕΕ αυξήθηκε με ρυθμό 0,3% σε τριμηνιαία βάση, με την ύφεση να την απειλή ξανά.
Το πρώτο τρίμηνο του 2024, το ΑΕΠ είχε επίσης αυξηθεί κατά 0,3% στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ.
Σε ετήσια βάση, δηλαδή το δεύτερο τρίμηνο του 2024 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023 το ΑΕΠ αυξήθηκε στην Ευρωζώνη κατά 0,6%, ενώ στο σύνολο της ΕΕ η αύξηση ήταν της τάξης του 0,7%.
Το ΑΕΠ της Γερμανίας, συρρικνώθηκε κατά το β’  τρίμηνο κατά 0,1% το τρίμηνο έως τον Ιούνιο, αποτέλεσμα που προέβλεψε μόνο ένας από τους 35 οικονομολόγους που συμμετείχαν στην έρευνα του Bloomberg. 
Στον αντίποδα, το ΑΕΠ της Γαλλίας (0,3%) και της Ισπανίας (0,8%), ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις, ενώ η Ιταλία σημείωσε ανάπτυξη 0,2%.

Το βλέμμα στις κεντρικές τράπεζες

Πάντως, η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη στη συνεδρίαση της Fed τον Ιούλιο, που ολοκληρώνεται την Τετάρτη (31/7/2024), με την αγορά αναμένει ότι αυτή θα μπορούσε να είναι η τελευταία συνεδρίαση της πριν η κεντρική τράπεζα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια.
Τη συνεδρίαση της Fed θα ακολουθήσει η συνεδρίαση της Τράπεζας της Αγγλίας την Πέμπτη (1/8/2024). Η απόφαση για το αν θα μειώσει τα επιτόκια ή θα τα διατηρήσει σταθερά θεωρείται ότι βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο έφτασε στο στόχο του 2% της BοE τους τελευταίους δύο μήνες.

Πτώση στις ασιατικές αγορές

Πτωτικά έκλεισαν σήμερα (30/7/2024) οι ασιατικές αγορές με επίκεντρο το ποσοστό ανεργίας στην Ιαπωνία.
Το ποσοστό ανεργίας της Ιαπωνίας υποχώρησε στο 2,5% τον Ιούνιο σε μηνιαία εποχικά προσαρμοσμένη βάση, σύμφωνα με έκθεση της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ιαπωνίας.
Το ποσοστό ευθυγραμμίστηκε με τις προσδοκίες, συρρικνώνοντας ελαφρά από το ποσοστό ανεργίας του περασμένου μήνα που ήταν 2,6%.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στη διήμερη συνεδρίαση της Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) που ξεκίνησε σήμερα.
Η Τράπεζα της Ιαπωνίας αναμένεται να αυξήσει το επιτόκιο αναφοράς της στο 0,1%, από το σημερινό εύρος του 0% -0,1% και να περιορίσει τις αγορές ιαπωνικών κρατικών ομολόγων
.Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,01%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα στο -0,43%, ο δεικτής Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ -1,46%, ο δείκτης KOSPI στην Νότια Κορέα στο -0,99% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο -0,46%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης