Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Δύση ετοιμάζεται για το θέατρο του Ινδο-Ειρηνικού - Το ΝΑΤΟ προκαλεί τη Ρωσία αλλά δεν μπορεί με Κίνα

Η Δύση ετοιμάζεται για το θέατρο του Ινδο-Ειρηνικού - Το ΝΑΤΟ προκαλεί τη Ρωσία αλλά δεν μπορεί με Κίνα
Για την Κίνα, το ΝΑΤΟ είναι μια «μηχανή που σπέρνει το χάος του πολέμου»
Για τη Δύση, το ΝΑΤΟ μπορεί να είναι η «καλύτερη συμμαχία στην ιστορία της ανθρωπότητας», αλλά για την Κίνα, είναι μια «μηχανή που σπέρνει το χάος του πολέμου».
Στις 26 Ιουλίου, η Κίνα κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι συνεχίζει να «απλώνει τα μοχθηρά του αγκίστρια» στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού με τον εκπρόσωπο του κινεζικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας Zhang Xiaogang να υπενθυμίζει πως το ΝΑΤΟ έχει προκαλέσει μια σειρά από συγκρούσεις σε…Αφγανιστάν, Ιράκ, Λιβύη και Ουκρανία.
Η αντίληψη της Κίνας για τη ρητορική του ΝΑΤΟ ως γεμάτη «ψέματα, προκαταλήψεις, υποκινήσεις και συκοφαντίες» γίνεται κατανοητή βάσει του τελικού ανακοινωθέντος στις 10 Ιουλίου της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον.
Σε αυτό η Κίνα περιγράφεται ως «καθοριστικός παράγοντας για τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας» που θέτει «συστημικές προκλήσεις για την ευρωατλαντική ασφάλεια».

Πρόκληση για το ΝΑΤΟ

Στο ερώτημα εάν το ΝΑΤΟ θα αλλάξει τη θέση του για την Κίνα σε περίπτωση που αυτή σταματήσει να υποστηρίζει τη Ρωσία στον πόλεμο της Ουκρανίας, είναι πως … αυτό μάλλον θεωρείται απίθανο.
Εάν το ανακοινωθέν του ΝΑΤΟ αποτελεί κάποιου είδους ένδειξη προθέσεων, η Κίνα θα συνεχίσει να αποτελεί πρόκληση, ανεξάρτητα από τον ρόλο της στην Ουκρανία.
Στο ανακοινωθέν του ΝΑΤΟ διατυπώνονται πολλά… παράπονα κατά του Πεκίνου.
Θα πρέπει κανείς να εστιάσει στη … γλώσσα που χρησιμοποιεί.
«Η Κίνα συνεχίζει να συνιστά συστημική πρόκληση για την ευρωατλαντική ασφάλεια.
Έχουμε δει συνεχείς κακόβουλες δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο και υβριδικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της παραπληροφόρησης…
Καλούμε την Κίνα να τηρήσει τη δέσμευσή της και να ενεργεί υπεύθυνα στον κυβερνοχώρο.
Μας ανησυχούν οι εξελίξεις στις διαστημικές δυνατότητες και δραστηριότητες της Κίνας.
Καλούμε την Κίνα να υποστηρίξει τις διεθνείς προσπάθειες για την προώθηση της υπεύθυνης διαστημικής συμπεριφοράς.
Η Κίνα συνεχίζει να επεκτείνει και να διαφοροποιεί ταχέως το πυρηνικό της οπλοστάσιο με περισσότερες κεφαλές και μεγαλύτερο αριθμό εξελιγμένων συστημάτων παράδοσης.
Προτρέπουμε την Κίνα να συμμετάσχει σε στρατηγικές συζητήσεις για τη μείωση του κινδύνου και να προωθήσει τη σταθερότητα μέσω της διαφάνειας.
Παραμένουμε ανοιχτοί σε εποικοδομητική δέσμευση με την Κίνα, συμπεριλαμβανομένης της οικοδόμησης αμοιβαίας διαφάνειας με σκοπό τη διασφάλιση των συμφερόντων ασφάλειας της Συμμαχίας» αναφέρει μεταξύ άλλων το ανακοινωθέν.

Διάλογος

Την ίδια στιγμή, το ΝΑΤΟ ενισχύει τον διάλογο και τη συνεργασία με τους εταίρους του στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού.
Πρόκειται για τη γνωστή συμμαχία «IP-4» – Αυστραλία, Ιαπωνία, Δημοκρατία της Κορέα και Νέα Ζηλανδία.
Το ΝΑΤΟ υποστηρίζει ότι ο Ινδο-Ειρηνικός είναι σημαντικός για τη Συμμαχία, δεδομένου ότι οι εξελίξεις στην περιοχή αυτή μπορούν να επηρεάσουν άμεσα την ευρωατλαντική ασφάλεια.
Επιπλέον, το ΝΑΤΟ και οι εταίροι του στην περιοχή μοιράζονται κοινές αξίες και τον στόχο … για μια διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες.
Στην πραγματικότητα, ακόμη και πριν η Κίνα και η Ρωσία εκφράσουν την «χωρίς όρια εταιρική σχέση» τους τον Φεβρουάριο του 2022 και πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, υπήρχαν σαφείς προσπάθειες για τη δημιουργία ισχυρού δεσμού μεταξύ του Ευρω-ατλαντικού χώρου (η κύρια περιοχή λειτουργίας του ΝΑΤΟ) και του Ινδο-ειρηνικού, όπου οι ΗΠΑ έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Καταστροφικός πόλεμος

Οι δυτικές στρατηγικές ελίτ είναι πεπεισμένες ότι ένας μεγάλος πόλεμος με την Κίνα στον Ινδο-Ειρηνικό θα ήταν καταστροφικός για την παγκόσμια οικονομία και για τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών εθνών.
Δεν είναι περίεργο γιατί η στρατηγική της ΕΕ για συνεργασία στον Ινδο-Ειρηνικό αναφέρει ότι η ασφάλεια της Θάλασσας της Νότιας Κίνας και του Στενού της Ταϊβάν μπορεί να έχει άμεσο αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή ασφάλεια και ευημερία.
Ένα βασικό επιχείρημα είναι ότι η ευρωπαϊκή εμπλοκή στον Ινδο-Ειρηνικό μπορεί να συμβάλει στον επιμερισμό του βάρους της Συμμαχίας.
Βοηθώντας τις ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν τη σημαντικότερη πρόκληση, την Κίνα, οι Ευρωπαίοι εταίροι στο ΝΑΤΟ μπορούν να δείξουν ότι είναι πολύτιμοι σύμμαχοι που συμβάλλουν ουσιαστικά στη διατλαντική ασφάλεια.
Αυτό είναι εξαιρετικά επιτακτικό καθώς ορισμένοι Αμερικάνοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ πρέπει να απομακρυνθούν από την Ευρώπη για να αφιερώσουν περισσότερη προσοχή και πόρους στις μεγαλύτερες προκλήσεις που θέτει η Κίνα και ο Ινδο-Ειρηνικός.
Εάν λοιπόν βοηθήσουν τις ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν την πρόκληση της Κίνας, οι Ευρωπαίοι μπορούν να επιδείξουν τη αξία τους ως εταίρος της Συμμαχίας και να ενισχύσουν την υποστήριξη των ΗΠΑ στις ευρωπαϊκές προτεραιότητες, οπότε το επιχείρημα συνεχίζεται.

Αλληλένδετα τα θέατρα Ευρωατλαντικού – Ινδο-ειρηνικού

Το βασικό σημείο είναι ότι όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ αναγνωρίζουν ότι τα «θέατρα» του Ευρωατλαντικού και του Ινδο-Ειρηνικού είναι αλληλένδετα.
Στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης τον Ιούνιο του 2022, οι αρχηγοί του ΝΑΤΟ υιοθέτησαν τη Στρατηγική Αντίληψη του ΝΑΤΟ 2022, το βασικό έγγραφο πολιτικής της Συμμαχίας, το οποίο καθορίζει τη στρατηγική κατεύθυνση του ΝΑΤΟ για τα επόμενα χρόνια.
Σε αυτό γινόταν λόγος για τη «Συνεργατική Ασφάλεια» ως ένα από τα «τρία βασικά καθήκοντά της» μαζί με την «αποτροπή και άμυνα» και την «πρόληψη και διαχείριση κρίσεων».
Στο πλαίσιο αυτό, η Στρατηγική Αντίληψη ανέφερε για πρώτη φορά τη σημασία του Ινδό-ειρηνικού σημειώνοντας ότι «οι εξελίξεις σε αυτήν την περιοχή μπορούν να επηρεάσουν άμεσα την ευρωατλαντική ασφάλεια».

Συμμαχία ΝΑΤΟ με IP-4

Το ΝΑΤΟ έχει εντείνει τη συνεργασία με τους εταίρους του στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού τα τελευταία χρόνια, μεταξύ άλλων με την πρώτη συμμετοχή των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των εταίρων IP-4 στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ το 2022 στη Μαδρίτη.
Κατά τη διάρκεια αυτής της συνόδου κορυφής, το ΝΑΤΟ και οι IP-4 παρουσίασαν «την ατζέντα για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων ασφάλειας» για να εμβαθύνουν τη συνεργασία σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της άμυνας στον κυβερνοχώρο, της τεχνολογίας και της αντιμετώπισης υβριδικών απειλών, καθώς και της θαλάσσιας ασφάλειας και ασφάλειας επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Τον Ιούλιο του 2023, οι ηγέτες του IP-4 συμμετείχαν επίσης στη δεύτερη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία, ενώ ωωρίτερα αυτόν τον μήνα, συμμετείχαν στην τρίτη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον.
Η συνεργασία μεταξύ ΝΑΤΟ και IP-4 ενισχύθηκε περαιτέρω μέσω της έναρξης νέων εμβληματικών έργων στους τομείς της υποστήριξης προς την Ουκρανία στη στρατιωτική υγειονομική περίθαλψη, την άμυνα στον κυβερνοχώρο, την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και την τεχνολογία όπως η τεχνητή νοημοσύνη.

Διευρύνεται η συνεργασία

Εκτός από αυτή τη συνεργασία στις Συνόδου Κορυφής, έχουν πραγματοποιηθεί μια σειρά από συναντήσεις υψηλού επιπέδου μεταξύ του ΝΑΤΟ και εταίρων από την περιοχή Ινδο-Ειρηνικού τα τελευταία χρόνια.
Αυτές περιλαμβάνουν τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών σε πολλές υπουργικές συνόδους του ΝΑΤΟ από το 2020, σε τακτικές συνεδριάσεις του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου και σε συναντήσεις σε στρατιωτική μορφή, όπως συνεδριάσεις της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ των Αρχηγών Άμυνας.
Η τελευταία τέτοια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2024.
Εξάλλου, υπήρξαν τακτικές διμερείς δεσμεύσεις μεταξύ του ΝΑΤΟ και σημαντικών κρατών του Ινδο-Ειρηνικού.
Για παράδειγμα στις 26 Ιουνίου 2024, το ΝΑΤΟ φιλοξένησε συνομιλίες στρατιωτικού προσωπικού με την Ιαπωνία στο Αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στη συνεχιζόμενη εταιρική σχέση, στις προκλήσεις ασφάλειας, στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας και στις μελλοντικές ευκαιρίες συνεργασίας.
Ομοίως, στις 14 Μαΐου 2024, το ΝΑΤΟ φιλοξένησε συνομιλίες στρατιωτικού προσωπικού με τη Δημοκρατία της Κορέας στο Αρχηγείο του ΝΑΤΟ.
Μπορεί να σημειωθεί ότι η Ιαπωνία και η Αυστραλία έχουν πολύ βαθιά ενσωμάτωση στη στρατιωτική επιχειρησιακή δομή του ΝΑΤΟ.

Η AUKUS

Ως μέρος της συμφωνίας AUKUS, το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε ότι τα αυστραλιανά υποβρύχια θα λάβουν εκπαίδευση σε υποβρύχια κλάσης Astute.
Νωρίτερα αυτό το έτος, η Αυστραλία επέλεξε την BAE Systems του Ηνωμένου Βασιλείου για την κατασκευή του στόλου πυρηνοκίνητων υποβρυχίων της χώρας - μέρος μιας συμφωνίας ορόσημο μεταξύ της Καμπέρα, του Λονδίνου και της Ουάσιγκτον που θα δει επίσης την Αυστραλία να αγοράζει έως και πέντε πυρηνικά υποβρύχια από τις ΗΠΑ στις αρχές. δεκαετία του 2030.
Η συνεργασία του ΝΑΤΟ φέρεται επίσης να ωφελεί τη Νέα Ζηλανδία μέσω της ενισχυμένης διαλειτουργικότητας, της ενίσχυσης των δυνατοτήτων και της ανταλλαγής πληροφοριών των ενόπλων δυνάμεών της, συμβάλλοντας στην παγκόσμια ασφάλεια και τηρώντας την τάξη που βασίζεται σε κανόνες.
Είναι εξίσου σημαντικό να σημειωθεί ότι κορυφαίες χώρες του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, διατηρούν διμερώς ισχυρούς δεσμούς ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένου του εμπορίου όπλων, με άλλες κορυφαίες δυνάμεις του Ινδο-Ειρηνικού, όπως η Ινδία, η Σιγκαπούρη και οι Φιλιππίνες.
Αξιοσημείωτα είναι επίσης τα γεγονότα ότι αυτές οι σημαντικές ευρωπαϊκές δυνάμεις, όλοι οι πυλώνες του ΝΑΤΟ, έχουν αναγνωρίσει τη σημασία του Ινδο-Ειρηνικού από την αντίστοιχη σκοπιά ασφαλείας τους.

Ολοένα και βαθύτερη συνεργασία

Το ΗΒ είχε στείλει μια ομάδα εργασίας αερομεταφορέα στην περιοχή πριν από λίγο καιρό και αναφέρεται ότι θα το κάνει ξανά τον επόμενο χρόνο.
Έχει υπογράψει συμφωνία στάθμισης δυνάμεων με την Ιαπωνία.
Η Γαλλία και η Ιταλία έχουν επίσης στείλει ναυτικές ομάδες εργασίας.
Η αμυντική βιομηχανική συνεργασία αυξάνεται.
Παραδείγματα περιλαμβάνουν τις πωλήσεις όπλων πολλών δισεκατομμυρίων της Νότιας Κορέας στην Πολωνία και το Παγκόσμιο Αεροπορικό Πρόγραμμα ΗΒ-Ιαπωνίας-Ιταλίας.

Η Κίνα ανησυχεί

Όπως είναι φυσικό, η Κίνα έχει λόγους να ανησυχεί, κάτι που έχει ήδη σημειωθεί.
Αλλά η Κίνα εξακολουθεί να έχει την αναμφισβήτητη οικονομική δύναμη για να διασφαλίσει ότι το ΝΑΤΟ, ως συμμαχία διαφορετική από μεμονωμένα μέλη του ΝΑΤΟ, δεν θα εμπλακεί θεσμικά σε μια αντιπαράθεση με την Κίνα στο εγγύς μέλλον.
Προς το παρόν, δεν υπάρχει συναίνεση μεταξύ και των 32 μελών του ΝΑΤΟ για να εμπλακούν εναντίον της Κίνας πέρα από ένα σημείο, με ρητό στόχο τον περιορισμό του Πεκίνου.
Η Γαλλία, ιδιαίτερα υπό τον Πρόεδρο Emmanuel Macron, δεν θέλει να κάψει γέφυρες με την Κίνα.
Έχει κυριολεκτικά ασκήσει βέτο σε πρόταση για άνοιγμα γραφείου συνδέσμου του ΝΑΤΟ στο Τόκιο.
Η Γερμανία είναι μάρτυρας μιας τεράστιας εγχώριας συζήτησης σχετικά με το εάν πρέπει να προωθήσει την ασφάλεια Ινδο-Ειρηνικού με κόστος 250 δισεκατομμυρίων ευρώ σε βάρος των εμπορικών σχέσεων με την Κίνα, τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της χώρας, τα τελευταία οκτώ χρόνια.
Άλλες μικρότερες χώρες του ΝΑΤΟ, όπως η Ουγγαρία, ενισχύουν τις σχέσεις με την Κίνα, οι οποίες περιλαμβάνουν συνεργασία για την επιβολή του νόμου και την ασφάλεια, καθώς και βαθύτερους εμπορικούς και επενδυτικούς δεσμούς.

Ένα βήμα πίσω από τους Ευρωπαίους

Με αυτές τις μεγάλες διαιρέσεις μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ, υπάρχει επίσης το ερώτημα εάν το ΝΑΤΟ έχει την πραγματική σκληρή δύναμη, δεδομένης της πρωταρχικής του δέσμευσης για την ασφάλεια της Ευρώπης, να επεκτείνει την αποστολή του στον Ινδο-Ειρηνικό για να συγκρατήσει την κινεζική δύναμη.
Φυσικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο απόλυτος ηγέτης του ΝΑΤΟ, θα θέλουν η Συμμαχία να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στον Ινδο-Ειρηνικό.
Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι εκτός από την επίδειξη της συμβολικής υποστήριξής τους με τη μορφή ολοένα και περισσότερων κοινών ασκήσεων ασφαλείας με τις ΗΠΑ και άλλες δυνάμεις του Ινδο-Ειρηνικού για να τονιστεί η σημασία της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και της ασφάλειας των βασικών σημείων πνιγμού της περιοχής, τα ισχυρότερα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ δεν κάνουν πολλά.
Ωστόσο, όλα αυτά είναι προς το παρόν.
Οποιαδήποτε κινεζική επίθεση στην Ταϊβάν θα μπορούσε να αλλάξει το σενάριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης