Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκάλυψη Roubini: Πλαστή η ανάπτυξη στις υπερχρεωμένες ΗΠΑ - To αμερικανικό ΥΠΟΙΚ χειραγωγεί αισχρά την αγορά ομολόγων

Αποκάλυψη Roubini: Πλαστή η ανάπτυξη στις υπερχρεωμένες ΗΠΑ - To αμερικανικό ΥΠΟΙΚ χειραγωγεί αισχρά την αγορά ομολόγων
Ο Nouriel Roubini κατηγορεί το Υπουργείο Οικονομικών ότι χειραγωγεί την αγορά ομολόγων
Σε μια πολύ σοβαρή καταγγελία κατά του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ προέβη ο γνωστός οικονομολόγος Nouriel Roubini…
Σύμφωνα με όσα ανέφερε, η αμερικανική κυβέρνηση χειραγωγεί την αγορά ομολόγων, έχοντας ως σκοπό να κρατήσει τα επιτόκια χαμηλά, τις τσέπες των αμερικανών ενόψει εκλογών γεμάτες και την ονομαστική ανάπτυξη υψηλή...
Με άλλα λόγια, η αμερικανική εξαιρετικότητα, λέει ο Roubini, δεν είναι παρά ένα ψέμα...
Ειδικότερα, ως γνωστόν, τα επιτόκια διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο σε ολόκληρη την οικονομία - αυτά καθορίζουν πόσα χρήματα θα λαμβάνουμε από τους τραπεζικούς μας λογαριασμούς και από τα money-market funds.
Καθορίζουν επίσης πόσα χρήματα θα πρέπει να πληρώσουμε για στεγαστικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες και δάνεια αυτοκινήτων.
Για τις εταιρείες και την κυβέρνηση, τα επιτόκια υπαγορεύουν πόσα χρήματα θα πρέπει να πληρώσουν για να χρηματοδοτήσουν τον δανεισμό τους.
Εν προκειμένω πρέπει να σημειωθεί πως το χρέος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ ανέρχεται σε 35 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Όσον αφορά την πορεία των επιτοκίων, η Federal Reserve τα έχει αυξήσει κατά 5,25 ποσοστιαίες μονάδες από τον Μάρτιο του 2022 έως τον Ιούλιο του 2023.
Αυτό οδήγησε τον στόχο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων της Fed στο εύρος 5,25%-5,5% από σχεδόν 0%.
Το επιτόκιο των Fed funds καταβάλλεται σε διατραπεζικά δάνεια μίας ημέρας (οι τράπεζες δανείζονται η μία από την άλλη για να διατηρήσουν σταθερά τα κεφάλαιά τους).
Από τη μεριά της, η επενδυτική κοινότητα, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί και η οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνεται, διψά για επιτοκιακές μειώσεις ζητώντας τες επιμόνως από την Fed.
Λόγω αυτού, η απόδοση αμερικανικού δεκαετούς δέχεται καθοδικές πιέσεις: από 4,71% στις 25 Απριλίου στο 4,18% τη Δευτέρα 29 Ιουλίου.
Παράλληλα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης που προβλέπουν τις κινήσεις που θα κάνει το επιτόκιο της Federal Reserves δείχνουν 100% πιθανότητα μίας -έστω- μείωσης μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Μάλιστα, τα futures σηματοδοτούν πιθανότητα 97,6% για τουλάχιστον δύο μειώσεις επιτοκίων έως τον Δεκέμβριο, αλλά και πιθανότητα 61,8% για τουλάχιστον τρεις μειώσεις.

Χειραγώγηση

Παρότι η Fed καθορίζει απευθείας τα επιτόκια, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδά τους με το χρονοδιάγραμμα και το μέγεθος των δημοπρασιών ομολόγων της και τη λήξη των ομολόγων που πωλούνται στις δημοπρασίες.
Ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί βλέπουν συνωμοσία στον πρόσφατο χειρισμό των δημοπρασιών από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών - μια συνωμοσία για να διατηρηθούν τα μακροπρόθεσμα επιτόκια χαμηλά και έτσι να τονωθεί η οικονομία.
Σε αυτό το πλαίσιο, κατηγορούν την YΠΟΙΚ Janet Yellen ότι διατηρεί υψηλά τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια για να βάλει χρήματα στις τσέπες των καταναλωτών.
Με αυτούς συμφωνεί και ο διάσημος οικονομολόγος Nouriel Roubini, ο οποίος φτάνει στο σημείο να κάνει λόγο για ακατάλληλη χειραγώγηση των δημοπρασιών χρέους.
«Προσαρμόζοντας το προφίλ ωριμότητας των εκδόσεων χρέους, το υπουργείο Οικονομικών διαχειρίζεται δυναμικά τις χρηματοοικονομικές συνθήκες και μέσω αυτών την οικονομία», έγραψε.
Πρόκειται για σφετερισμό βασικών λειτουργιών της Federal Reserve», είπαν.
«Oνοµάζουµε αυτό το νέο εργαλείο ακτιβιστικής έκδοσης Treasury (ATI).
Με τη χειραγώγηση του ύψους του κινδύνου επιτοκίου που κατέχουν οι επενδυτές, το ATI λειτουργεί μέσω των ίδιων καναλιών με τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης της Fed».
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως ποσοτική χαλάρωση έχουμε όταν οι κεντρικές τράπεζες αγοράζουν ομόλογα για να ενισχύσoyn την προσφορά χρήματος και να τονώσουν την οικονομία.

Ο ισχυρισμός του Dr. Doom

O dr Doom εκτιμά ότι το ATI μείωσε τις αποδόσεις του αμερικανικού 10ετούς κατά περίπου 25 μονάδες βάσης το τελευταίο έτος.
Αυτό παρείχε οικονομική ώθηση παρόμοια με μια μείωση κατά 1 ποσοστιαία μονάδα στο επιτόκιο των Fed Funds, είπαν.
Αυτό αντισταθμίζει τις αυξήσεις επιτοκίων της Fed, είπαν.
«To ATI σαμποτάρει την προσπάθεια της Fed να περιορίσει την οικονομία και εξηγεί την επιμονή του πληθωρισμού και των ανοδικών εκπλήξεων της ονομαστικής ανάπτυξης το 2023», ανέφερε.
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen δεν συγκινήθηκε από τα επιχειρήματα του οικονομολόγου.

Δείτε εδώ αναλυτικά την αποκαλυπτική έκθεση του Nouriel Roubini...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης