Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η Eurobank απέκτησε το 55,6% με 55,7% της Ελληνικής τράπεζας Κύπρου - Προχωρά κανονικά στον σχεδιασμό του πλάνου

Η Eurobank απέκτησε το 55,6% με 55,7% της Ελληνικής τράπεζας Κύπρου - Προχωρά κανονικά στον σχεδιασμό του πλάνου
Το ευρύτερο σχέδιο της Eurobank για την Κύπρο και την επέκταση προς Ινδία και Μέση Ανατολή
Σχετικά Άρθρα

Στο αναμενόμενο 55,6% - 55,7% ανήλθε, σύμφωνα με πληροφορίες του Βankingnews, το ποσοστό των μετοχών που απέκτησε η Eurobank στην Κυπριακή Ελληνική Τράπεζα, μέσω της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης. 
Το επίσημο ποσοστό πρόκειται να ανακοινωθεί σήμερα μαζί με τα αποτελέσματα εξαμήνου, ωστόσο ο σχεδιασμός της Eurobank δεν αλλάζει.
Το φθινόπωρο η Εurobank θα προχωρήσει σε γενική συνέλευση μετόχων και θα συγκαλέσει διοικητικό συμβούλιο με σκοπό την αντικατάσταση των παλαιότερων μελών.
Σε δεύτερη φάση η Eurobank όπως έχει δηλώσει, θα εξετάσει και την συγχώνευση της Ελληνικής Τράπεζας με την Eurobank Cyprus. 
Ουσιαστικά, όπως ήδη έχει προεξοφληθεί στην μετοχή της Eurobank, η τράπεζα με την προσθήκη της Ελληνικής Τράπεζας θα έχει συνολικό ενεργητικό 100 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 40 δις. ευρώ (Κύπρος – Βουλγαρία) θα δίνουν το 50% των συνολικών ετήσιων κερδών το 2026, βάσει του επιχειρηματικού πλάνου.   
Σύμφωνα με πηγές, τo ποσοστό  που συγκέντρωσε τελικώς η Eurobank στην Ελληνική Τράπεζα ήταν εν πολλοίς αναμενόμενο καθώς: πρώτον, οι μέτοχοι  της Dimitra Ηolding (21,3% και του Ταμείου τραπεζουπαλλήλων δεν  θα πρόσφεραν τις μετοχές. 
Δεύτερον, η επίσημη απόκτηση της πλειοψηφίας των μετοχών από την Εurobank και η συμμετοχή της στην διοίκηση εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει αξία στην τράπεζα και συνεπώς στην μετοχή. 
Εξ αυτών των λόγων προτίμησαν να μην προσφέρουν τις μετοχές τους κατά την δημόσια πρόταση.
Tρίτον, στις 9 Ιουλίου το σημερινό διοικητικό συμβούλιο της κυπριακής τράπεζας δήλωσε ότι η προτεινόμενη αντιπαροχή (2,56 ευρώ ανά μετοχή) δεν αποτελεί εύλογο και δίκαιο τίμημα ύστερα από έκθεση του συμβούλου Hoolihan lokey η οποία αποτίμησε την τράπεζα σ ένα εύρος μεταξύ 2,78-3,62 ευρώ, δηλαδή 8,6- 41,4% υψηλότερα από την τιμή της Δημόσιας πρότασης. 
Υπενθυμίζεται ότι, η τιμή της Δημόσιας Πρότασης έδινε 14,29% υπεραξία από τον μέσο όρο τιμής κλεισίματος της μετοχής τον τελευταίο χρόνο ενώ η λογιστική αξία της στο τρίμηνο ήταν 3,76 ευρώ). 
Τέλος, όπως προαναφέρθηκε στην μετοχική σύνθεση της Ελληνικής Τράπεζας δεν υπήρχε εξαιρετικά μεγάλη διασπορά, καθώς το 21,3% κατέχει η επενδυτική Dimitra holding ενώ από το 23,2% της ελεύθερης διασποράς ένα 11% ανήκει στην Ένωση τραπεζουπαλλήλων Κύπρου. 
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η επόμενη κίνηση – που προβλέπεται εξάλλου από το νομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο - είναι η σύγκληση Γενικής Συνέλευσης των μετοχών το ερχόμενο φθινόπωρο και η αντικατάσταση του παρόντος διοικητικού συμβουλίου. 

Το ευρύτερο σχέδιο της Eurobank για την  Κύπρο και την επέκταση προς Ινδία και Μέση Ανατολή 

Επειδή η Κύπρος αποτέλεσε μέρος της πάλαι πότε βρετανικής κοινοπολιτείας αναπτύχθηκε οικονομικό και νομικό καθεστώς ανάλογο μ αυτό της Ινδίας. Αυτό το μοντέλο λειτουργίας είναι οικείο για επιχειρήσεις της Ινδίας οι οποίες επιδιώκουν να επεκταθούν προς την Ευρώπη με πρώτη πύλη εισόδου την Κύπρο. 
Έχοντας την Eurobank Cyprus και την Ελληνική Τράπεζα ηΕurobank επιδιώκει να λειτουργήσει ως βάση για τόσο την επέκταση των επιχειρήσεων από την Ινδία, όσο και για την προσφορά υπηρεσιών private banking και wealth management σε επιχειρηματίες και εταιρείες από την Ινδία, αλλά και τις υπόλοιπες χώρες της Μέσης Ανατολής (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία,Ισραήλ, Αίγυπτο) όπου η ελληνική τράπεζα θα ανοίξει γραφεία αντιπροσωπείας. 
Επιπρόσθετα, η απόκτηση της Ελληνικής Τράπεζας θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με την Eurobank Cyrpus κυρίως στο private banking. 
Με την Ελληνική Τράπεζα – Eurobank Cyprus το ενεργητικό των τραπεζών ανέρχεται σε 30 δισ. ευρώ και μαζί με την αγορά της Βουλγαρίας θα προσφέρει το 50% των κερδών από το εξωτερικό το 2026. Η Ελληνική Τράπεζα εμφάνισε το 2023 κέρδη 346 εκατ. ευρώ, καταθέσεις 15,1 δις. ευρώ και δάνεια 6 δις. ευρώ.  
Από την πλευρά της, με δίκτυο μόλις 8 επιχειρηματικών κέντρων η Eurobank Cyprus εμφάνισε 200 εκατ. ευρώ το 2023 με 2,8 δις. δάνεια και 7 δις. καταθέσεις.      

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης