Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα: Η Κομισιόν «βλέπει» βελτιώσεις εκεί που οι πολίτες εντοπίζουν υποβαθμίσεις και στασιμότητα

Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα: Η Κομισιόν «βλέπει» βελτιώσεις εκεί που οι πολίτες εντοπίζουν υποβαθμίσεις και στασιμότητα
Δεν μας αρκούν οι πανηγυρικές δηλώσεις για «σταδιακή βελτίωση της ποιότητας της δημοκρατίας μας»
Σχετικά Άρθρα
Την Τετάρτη 24-7-2024 δημοσιεύθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι ετήσιες εκθέσεις για το Κράτος Δικαίου, όπου, για την Ελλάδα, προκρίνονται και υπερθεματίζονται οι «καλές προθέσεις» της κυβέρνησης και οι εξαγγελίες της για αλλαγές στο μέλλον, ενώ υποβαθμίζονται οι χρόνιες και συστημικές παθογένειες του ελληνικού συστήματος.
Για παράδειγμα, η κακή νομοθέτηση με απουσία διαβούλευσης, άσχετες και εκπρόθεσμες τροπολογίες και μη τήρηση των νόμιμων προθεσμιών καλά κρατεί, η διαφάνεια και η λογοδοσία εξαντλούνται σε άτολμες και επιβεβλημένες από το εξωτερικό νομοθετικές ρυθμίσεις (βλ. οδηγία για το lobbying ή τους whistleblowers) που δεν εφαρμόζονται ή ημι-εφαρμόζονται «για τα μάτια του κόσμου» (βλ. πολιτική δώρων Κυβέρνησης με τον ημιτελή και κρυφό κατάλογο)
Τα μείζονα προβλήματα που ανακύπτουν σε επίπεδο αρχών και αξιών του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα του σήμερα – τα οποία και η ίδια η Επιτροπή αναγνωρίζει – δεν ανατρέπονται, ωστόσο, από τις δηλώσεις της κρατικής εξουσίας ή από την επίδειξη, απειροελάχιστων -τις περισσότερες φορές, στατιστικών βελτιώσεων και κινήσεων εντυπωσιασμού, σχολιάζει σε σχόλιό της η ΜΚΟ Vouliwatch - Govwatch.
«Προκειμένου να επιτευχθεί ουσιαστική διαφάνεια και λογοδοσία, η Επιτροπή θα πρέπει να τηρήσει αυστηρότερη στάση, να υπηρετήσει με συνέπεια τον ελεγκτικό της ρόλο και να αναγνωρίσει τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας σε επίπεδο Κράτους Δικαίου, ειδικά εφόσον το Vouliwatch, οι φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών και ανεξάρτητες δημοσιογραφικές οργανώσεις της υποβάλλουμε συστηματικά και με ακρίβεια τα σχετικά στοιχεία.
Δεν μας αρκούν οι πανηγυρικές δηλώσεις για «σταδιακή βελτίωση της ποιότητας της δημοκρατίας μας».
Μαχόμαστε και στοχεύουμε σε ουσιαστικές αλλαγές που θα εφαρμοστούν με συνέπεια και αποτελεσματικότητα.
Παραμείνετε συντονισμένοι/-ες για τον εκτενή και λεπτομερή σχολιασμό της έκθεσης από την ομάδα των Vouliwatch - Govwatch και της συμμαχίας μας για το Κράτος Δικαίου.
Καλό καλοκαίρι και μην ξεχνάτε… Η δημοκρατία δεν είναι αυτονόητη! Και σίγουρα δεν επιτυγχάνεται μόνο με μεγάλα λόγια!», καταλήγει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης