Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή: Φονικό χτύπημα του Ισραήλ στην καρδιά του Λιβάνου - Νεκροί δύο ανώτεροι διοικητές της Hezbollah

Ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή: Φονικό χτύπημα του Ισραήλ στην καρδιά του Λιβάνου - Νεκροί δύο ανώτεροι διοικητές της Hezbollah
Στόχος του χτυπήματος ο διοικητής της Hezbollah Hajj Mohsin που τελικά κατάφερει να διαφύγει, σύμφωνα με την οργάνωση
(upd) Χαρακτηριστικά γενικευμένης ανάφλεξης λαμβάνει η σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Hezbollah, καθώς ο ισραηλινός στρατός έπληξε το απόγευμα της Τρίτης 30/7 από αέρος στοχευμένες θέσεις της ένοπλης οργάνωσης στην καρδιά του Λιβάνου, στη Βηρυτό, σύμφωνα με ρεπορτάζ τόσο του Reuters όσο και ισραηλινών ΜΜΕ.  
Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, 4 πύραυλοι των IDF στόχευσαν τον διοικητή της Hezbollah, που το Ισραήλ εγκαλεί ως υπεύθυνο για το φονικό χτύπημα στο Majdal Shams στα Υψίπεδα του Γκολάν. 

1_749.JPG

Αν και ο ίδιος ο Hajj Mohsin διέφυγε από το αρχηγείο πριν τη φονική απόπειρα και είναι σώος -όπως τουλάχιστον υποστηρίζει η Hezbollah-, δύο άλλοι διοικητές της οργάνωσης τραυματίστηκαν θανάσιμα. 
Από το χτύπημα των ισραηλινών μαχητικών έπεσε νεκρή και μία άμαχη γυναίκα, ενώ τουλάχιστον άλλοι 17 πολίτες του Λιβάνου τραυματίστηκαν.

2_540.JPG

Ως αποτέλεσμα του πλήγματος, μια δυνατή έκρηξη ακούστηκε αργά την Τρίτη 30/7 πάνω από τα νότια προάστια της λιβανέζικης πρωτεύουσας, εκεί που βρίσκεται το προπύργιο της σιιτικής οργάνωσης Hezbollah, όπως μετέφερε ένας μάρτυρας στο πρακτορειό Reuters. 

3_325.JPG

Ο πανικός που κατέλαβε τους δρόμους της λιβανέζικης πρωτεύουσας καταμαρτυράται από βίντεο που κατέκλυσαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.


Eπισημαίνεται ότι η πόλη βρισκόταν επί ποδός, αναμένοντας εδώ και ημέρες τα ισραηλινά αντίποινα, ιδίως αφότου το Τελ Αβίβ κατηγόρησε τη Hezbollah για ένα πυραυλικό χτύπημα στο Majdal Shams στα Υψίπεδα του Γκολάν που σκότωσε δώδεκα παιδιά και εφήβους


Το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κατηγορήσει τη Hezbollah για τη σχετική επίθεση, ωστόσο η σιιτική οργάνωση δεν έχει αναλάβει επίσημα την ευθύνη.

Στόχος του χτυπήματος ο διοικητής Hajj Mohsin

Το χτύπημα είχε στόχο έναν ανώτερο διοικητή της Hezbollah, η τύχη του οποίου είναι άγνωστη, δήλωσε πηγή ασφαλείας. 
Λίγο αργότερα, οι IDF επιβεβαίωσαν ότι εξαπέλυσαν πλήγμα στην πόλη, στοχεύοντας  διοικητή που ισχυρίζονται ότι συμμετείχε στην επίθεση που σκότωσε 12 παιδιά και εφήβους στα Υψίπεδα του Γκολάν. 


Το όνομα του διοικητή της Hezbollah που στοχοποιήθηκε είναι Fuad Shukr o οποίος είναι γνωστός και ως Hajj Mohsin, σύμφωνα με το Ynet. 
Ο Mohsin εκτός των υπολοίπων, αποτελεί έναν εκ των ανώτερων συμβούλων του Sayyed Hassan Nasrallah, του γενικού γραμματέα της οργάνωσης.

087db420-6a7e-4ca3-a1b3-ca6516df4b44.webp

Σημειωτέτον ότι στον Mohsin είχε προσδιοριστεί από τις IDF πριν από αρκετά χρόνια ως διοικητής του προγράμματος πυραύλων ακριβείας της Hezbollah.
Καταζητείται επίσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες για το ρόλο του στη βομβιστική επίθεση του 1983 σε στρατώνα των Αμερικανών πεζοναυτών στη Βηρυτό.

Mayadeen: Τουλάχιστον 17 θύματα από την επίθεση του Ισραήλ

Την ίδια στιγμή, ανταποκριτής του Al-Mayadeen, ειδησεογραφικό δίκτυο που πρόσκειται στην οργάνωση, έκανε γνωστό ότι το χτύπημα αποδίδεται στο Ισραήλ ,έγινε σε μια πυκνοκατοικημένο προάστιο και ότι, πλην των 2 διοικητών που, εξοντώθηκαν νεκρή έπεσε μια γυναίκα, ενώ 17 ακόμη άμαχοι τραυματίστηκαν.
Ο ανταποκριτής ισχυρίστηκε επίσης ότι το χτύπημα έγινε σε συγκρότημα κατοικιών δίπλα στο νοσοκομείο Bahman. 
Παράλληλα, το κρατικό Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου αναφέρει ότι δύο όροφοι του κτιρίου al-Rabi, στο Haret Hreik στα νότια προάστια της πρωτεύουσας του Λιβάνου, έχουν καταρρεύσει.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant σχολίασε το χτύπημα στο X, αρκούμενος στην επισήμανση ότι «η Hezbollah πέρασε την κόκκινη γραμμή» - μια έμμεση ανάληψη ευθύνης για το χτύπημα εκ μέρους του εβραϊκού κράτους.


State Department - ΗΠΑ: Δεν σχολιάζουμε το χτύπημα του Ισραήλ στη Βηρυτό

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προέβησαν στην πρώτη επίησμη αντίδρασή τους για το χτύπημα του Ισραήλ στη Βηρυτό με τον Vedant Patel, αναπληρωτή εκπρόσωπο του State Department, να τονίζει στους δημοσιογράφους ότι δεν έχει «ενημερώσεις για κάποια συγκεκριμένη δραστηριότητα που βλέπουμε».
«Σε αυτό το συγκεκριμένο περιστατικό, θα έπρεπε να σας παραπέμψω σε εταίρους στην περιοχή για να μιλήσετε», επεσήμανε σχετικά ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ.
Ερωτηθείς εάν το Ισραήλ είχε ενημερώσει τις ΗΠΑ για ενδεχόμενο χτύπημα στη Βηρυτό, ο Patel κατέστησε σαφές ότι δεν θα σχολιάσει «συγκεκριμένες διπλωματικές συζητήσεις».
«Και θα αφήσω στους Ισραηλινούς να μιλήσουν για οποιονδήποτε σχεδιασμό ή απάντηση μπορεί να έχουν στα σκαριά», κατέληξε στο σχόλιο του.

Ρωσία: Κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου το ισραηλινό χτύπημα στη Βηρυτό 

Το ισραηλινό χτύπημα στη Βηρυτό αποτελεί «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», σχολίασε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικώ, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης