Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βυθισμένη στο χάος η Βενεζουέλα, στα πρόθυρα του εμφυλίου – Maduro: Έχουμε ξαναδεί αυτή την ταινία, επιχειρείται πραξικόπημα

Βυθισμένη στο χάος η Βενεζουέλα, στα πρόθυρα του εμφυλίου – Maduro: Έχουμε ξαναδεί αυτή την ταινία, επιχειρείται πραξικόπημα
Επιχειρείται «πραξικόπημα» στη Βενεζουέλα, λέει ο νικητής των εκλογών Nicolas Maduro
Στο χάος βυθίζεται και πάλι η Βενεζουέλα καθώς μαίνονται οι συγκρούσεις πολιτών με την αστυνομία στις διαδηλώσεις κατά του Nicolas Maduro, ο οποίος σύμφωνα με τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα επικράτησε στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές διασφαλίζοντας μια τρίτη, συναπτή προεδρική θητεία.
Το εκλογικό αυτό αποτέλεσμα αμφισβητεί ανοιχτά η αντιπολίτευση, η οποία κάνει λόγο για εκλογική νοθεία, υποστηρίζοντας πως πέτυχε μη «αναστρέψιμη νίκη», λαμβάνοντας το 73% των ψήφων.
Τη νίκη Maduro αμφισβητούν επίσης ανεξάρτητοι δημοσκόποι, οι οποίοι χαρακτήρισαν το εκλογικό αποτέλεσμα… απίθανο, τη στιγμή που τόσο η αντιπολίτευση όσο και ξένοι παρατηρητές ζητούν από την εκλογική επιτροπή να δώσει στη δημοσιότητα τους καταλόγους με τις ψήφους.
Την ίδια στιγμή, οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον τέσσερις νεκρούς και δεκάδες συλλήψεις στη διάρκεια κινητοποιήσεων που γίνονται στην πρωτεύουσα Καράκας, αλλά και σε άλλες πολιτείες της χώρας.
Σημειώνεται πως πριν από τις κάλπες ο Maduro είχε απειλήσει ανοιχτά με «λουτρό αίματος» σε περίπτωση που ξεσπάσουν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.
Σημαντικός μπορεί να αποδειχθεί ο ρόλος ξένων ηγετών, όπως των προέδρων της Βραζιλίας, Lula da Silva, της Κολομβίας, Gustavo Petro, και της Χιλής, Gabriel Borich.
Και οι τρεις θεωρούνται ισχυρές φωνές ενός μετριοπαθούς και δημοκρατικού σοσιαλισμού με απήχηση στην ευρύτερη περιοχή.
«Αν κερδίσεις, θα παραμείνεις. Αν χάσεις, θα φύγεις» προειδοποιούσε τον Maduro ο Lula da Silva πριν από τις εκλογές.
Ο πρόεδρος της Βραζιλίας ίσως παρέμβει, παρακινώντας τον Maduro να αποχωρήσει.
Από την άλλη, «Συγχαρητήρια» για την επανεκλογή απέστειλαν στον Maduro οι κυβερνήσεις της Κούβας και της Νικαράγουας, ενώ η Ρωσία καλεί την αντιπολίτευση «να δεχθεί την ήττα της», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
O δε υπερ-συντηρητικός πρόεδρος της Αργεντινής, Javier Milei, αποκαλεί «δικτάτορα» τον Maduro και καλεί τον στρατό να κινηθεί για την ανατροπή του.
Αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον εννέα χώρες της Λατινικής Αμερικής δεν έχουν ακόμη αναγνωρίσει επίσημα τη νίκη του Maduro.
Ο Λευκός Οίκος είπε επίσης ότι «εξετάζει» τα δεδομένα και ότι υπάρχουν «σημάδια» ότι τα επίσημα αποτελέσματα δεν «αντανακλούν τη βούληση του λαού».
Κάλεσε μάλιστα την κυβέρνηση να μην καταπιέζει τους διαδηλωτές.
Εν τω μεταξύ, το κόμμα της αντιπολίτευσης Voluntad Popular ανακοίνωσε την Τρίτη μέσω X ότι ο εθνικός συντονιστής του Freddy Superlano συνελήφθη από τις υπηρεσίες ασφαλείας του Maduro.
Αυτό πιθανότατα οφείλεται στο ότι ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Edmundo Gonzalez εξακολουθεί να εμμένει στις δηλώσεις νίκης του και ότι υπήρξε κλοπή.
Η Maria Corina Machado -πρώην επικεφαλής της αντιπολίτευσης, την οποία το καθεστώς είχε αποκλείσει από την εκλογική διαδικασία- καλεί ευθέως τον στρατό να επέμβει. Αυτό θεωρείται μάλλον απίθανο, καθώς ο Maduro έχει εξασφαλίσει τη στήριξη των στρατιωτικών, παραχωρώντας τους σημαντικές θέσεις και οικονομικά προνόμια.
Πολλοί εκτιμούν ότι η στενή διασύνδεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις ένοπλες δυνάμεις αποτελεί τροχοπέδη για τη δρομολόγηση δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων.
«Ο στρατός παραμένει σημαντικός παράγοντας στη Βενεζουέλα» επισημαίνει η Zabine Kurtenbach, υπενθυμίζοντας ότι και ο προηγούμενος ηγέτης της αντιπολίτευσης Juan Guaido είχε επιχειρήσει να εξασφαλίσει τη στήριξη των στρατιωτικών.
«Ιδιαίτερα η στρατιωτική ηγεσία συνδέεται στενά με το καθεστώς, αλλά είναι δύσκολο να εκτιμήσει κανείς τι συμβαίνει στα κατώτερα κλιμάκια» λέει η πολιτική επιστήμων.
«Το στράτευμα δεν αποτελεί ένα ενιαίο μπλοκ, υπάρχουν διαφορετικοί πρωταγωνιστές, που αλληλοελέγχονται».
«Έχουμε ξαναδεί αυτή την ταινία, επιχειρούν πραξικόπημα», είπε ο Maduro από το προεδρικό μέγαρο μετά από μια νύχτα μαζικών διαδηλώσεων και αναταραχών κατά τη διάρκεια των οποίων σημειώθηκαν συγκρούσεις με την αστυνομία.
Οι διαμαρτυρίες αναμένεται να επεκταθούν, καθώς προγραμματίζονται νέες μεγάλες συγκεντρώσεις.
«Παρακολουθούμε όλες τις πράξεις βίας που προωθούνται από την ακροδεξιά», πρόσθεσε στις νέες δηλώσεις που επικαλείται το Reuters.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας, πολλά γραφεία και κεντρικά γραφεία του Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βενεζουέλας κάηκαν από αντιπολιτευόμενους που κατηγορούν ότι οι εκλογές είχαν κλαπεί.
Ο Maduro σχολίασε επίσης: «Έχω ένα βίντεο εδώ με το κάψιμο των κεντρικών γραφείων του PSUV στο Καλαμπόζο...
Αυτό είναι χαρακτηριστικό αυτού που αποκαλούν "Έγχρωμες Επαναστάσεις", σχεδιασμένο από τους Αμερικανούς. Είναι ένα σενάριο».
Διαμαρτυρίες έχουν πραγματοποιηθεί κοντά στο προεδρικό μέγαρο Miraflores στο Καράκας, με πλήθη να συγκρούονται με την αστυνομία.
Παράλληλα, μια σειρά από αγάλματα που απεικονίζουν τον πρώην πρόεδρο Hugo Chaves, τον μέντορα του Maduro και ηγέτη της χώρας από το 1999-2013, γκρεμίστηκαν.
Πυροβολισμοί ακούγονται παντού στην πρωτεύουσα, ενώ βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ότι ορισμένοι από τους διαδηλωτές είναι οπλισμένοι.
Την ίδια στιγμή, συμμορίες περιπολούν με μοτοσικλέτες - κάτι που είχε συμβεί σε παρόμοιες διαδηλώσεις του 2019.
Κυκλοφορούν μερικά βίντεο που φέρονται να δείχνουν ένα νοσοκομείο να φλέγεται εν μέσω του χάους...
Οι διαδηλωτές πιστεύουν ότι ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, ο πρώην διπλωμάτης Edmundo Gonzalez - υποστηριζόμενος από τη δημοφιλή ηγέτη Maria Corina Machado - ληστεύτηκε στην ψηφοφορία της Κυριακής.
«Βίντεο από όλη τη χώρα, από το Charallave μέχρι την Caucagüita, δείχνουν πλήθη να χτυπούν τις γλάστρες τους.
Δημοσιογράφοι του CNN είδαν δεκάδες στρατιώτες της εθνοφρουράς να καταστέλλουν τις ειρηνικές διαδηλώσεις με δακρυγόνα και ρόπαλα».
Πλάνα δείχνουν ότι και οι δύο πλευρές είναι οπλισμένες και ανταλλάσσουν πυροβολισμούς.
Ειδική συνεδρίαση του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών

Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) ανακοίνωσε πως θα διεξαχθεί αύριο Τετάρτη 31/7 ειδική συνεδρίαση του διαρκούς συμβουλίου του για τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της Κυριακής στη Βενεζουέλα.
Η συνεδρίαση προγραμματίζεται να αρχίσει στις 15:00 (τοπική ώρα• στις 22:00 ώρα Ελλάδας) στην έδρα του περιφερειακού οργανισμού στην Ουάσιγκτον, κατόπιν αιτήματος 12 κρατών μελών του.

Προς νέο προσφυγικό κύμα

Ο πρόεδρος του Παναμά Jose Raul Mulino προέβλεψε ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των μεταναστών από τη Βενεζουέλα που διασχίζουν τη ζούγκλα του Νταριέν, στα σύνορα της Κολομβίας με τη χώρα του, στην προσπάθειά τους να φθάσουν στις ΗΠΑ.
Όπως είπε, από την αρχή της χρονιάς, έχουν διασχίσει το επικίνδυνο τμήμα της ζούγκλας πάνω από 200.000 άνθρωποι, τα δύο τρίτα των οποίων ήταν πολίτες της Βενεζουέλας.
«Νομίζω, παρότι ελπίζω να απατώμαι, ότι η ροή των πολιτών της Βενεζουέλας θα αυξηθεί, για τους προφανείς λόγους.
Πρέπει να λάβουμε τις αποφάσεις που επιβάλλονται για να προστατεύσουμε τη ζωή τους, τη σωματική τους ακεραιότητα και να επιτρέψουμε σε ανθρώπους που θέλουν να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ να το κάνουν» υποστήριξε ο Mulino, ο οποίος ανακοίνωσε ότι αποσύρεται το διπλωματικό προσωπικό της χώρας από τη Βενεζουέλα κι αναστέλλονται οι διμερείς σχέσεις.
12333.JPG
Η Ρωσία «βλέπει» τις ΗΠΑ πίσω από τις διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα

Οι διαδηλώσεις στο Καράκας μετά τις προεδρικές εκλογές της Κυριακής 28/7 χρηματοδοτούνται σίγουρα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς η Ουάσινκγκτον έχει τα δικά της συμφέροντα στη Βενεζουέλα και υποστηρίζει την αντιπολίτευση της χώρας, δήλωσε στο Sputnik το μέλος της της ρωσικής Βουλής, Alexey Volotskov, ο οποίος έχει φθάσει στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.
«Φυσικά, πρόκειται σίγουρα για χρηματοδότηση από το εξωτερικό, και τέτοιες ριζοσπαστικές απόψεις νέων, με χουλιγκάνους ανθρώπους που μπορεί να αναζητούν οικονομικό όφελος σε αυτό το θέμα: να πάρουν κάποια περιουσία, να σπάσουν κάτι και να κλέψουν», εκτιμά ο Ρώσος αξιωματούχος.
«Σήμερα, από τα παράθυρα του ξενοδοχείου μας, είδαμε πώς οι διαδηλωτές έπιασαν έναν αστυνομικό σε μια μοτοσικλέτα, τον γκρέμισαν, πήραν τη μοτοσυκλέτα και οδήγησαν από πάνω του. Αυτό αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι υπάρχει επίσης οικονομικό στοιχείο εδώ, δηλαδή, οι άνθρωποι σε αυτές τις ταραχές προσπαθούν να βρουν κάποιου είδους οικονομικό όφελος για τους εαυτούς τους. Ληστείες, πολλαπλασιαζόμενες με υποστήριξη, συνθήματα και χρηματοδότηση —δεν υπάρχει τίποτα να κρύψουμε— του αμερικανικού κράτους, που έχει τα δικά του συμφέροντα εδώ και χρηματοδοτεί τόσο την αντιπολίτευση όσο και τις ταραχές που γινόμαστε αυτή τη στιγμή μάρτυρες», πρόσθεσε ο Ρώσος βουλευτής και παρατηρητής.
Οι εκδηλώσεις εξτρεμισμού στη Βενεζουέλα μετά τις εκλογές είναι μια σκηνοθετημένη ενέργεια και δεν είναι ικανές να επηρεάσουν την εκλογική διαδικασία, σημείωσε ο Alexey Volotskov.
Σημειώνεται πως η αρχηγός της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Maria Corina Machado, στην οποία απαγορεύτηκε να είναι υποψήφια σε αυτές τις προεδρικές εκλογές, έχει μακρά ιστορία με οργανισμούς που χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ. Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) που ίδρυσε η ίδια, η Sumate, χρηματοδοτήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω του National Endowment of Democracy.
Στις αρχές έως τα μέσα της δεκαετίας του 2000, υπήρξε μια μακρά δίκη για προδοσία εναντίον της Machado και τριών άλλων ηγετών της οργάνωσης Sumate. Σύμφωνα με διπλωματικά τηλεγραφήματα που αποκαλύφθηκαν από το Wikileaks το 2011, η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποστήριξε δημόσια και ιδιωτικά τη Sumate και ζήτησε σε άλλες χώρες να πιέσουν τη Βενεζουέλα να αποσύρει τις κατηγορίες.
Ένα εμπιστευτικό τηλεγράφημα με ημερομηνία 14 Ιουνίου 2005 περιέγραφε τα αποτελέσματα μιας συνάντησης μεταξύ του Ματσάντο και του τότε προέδρου των ΗΠΑ George Bush, λέγοντας ότι έδωσε στους αντιπάλους του τότε προέδρου της Βενεζουέλας Hugo Chavez μια «απαραίτητη ηθική ώθηση».
Πλούσια χώρα, φτωχοί κάτοικοι

Αποτελεί τραγική αντίφαση ότι ο περισσότερος κόσμος βιώνει συνθήκες φτώχειας, αν και η Βενεζουέλα είναι πλούσια σε φυσικούς πόρους.
Το 2024 η χώρα διέθετε τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου σε όλον τον κόσμο (304 δισεκατομμύρια βαρέλια), ενώ η Σαουδική Αραβία περιοριζόταν στη δεύτερη θέση (260 δισεκατομμύρια βαρέλια).
Ωστόσο, ο υπερπληθωρισμός και οι δυσκολίες στις αλυσίδες ανεφοδιασμού έχουν σχεδόν εκμηδενίσει την αγοραστική δύναμη των πολιτών.
Πολλές φορές στα σούπερ-μάρκετ λείπουν στοιχειώδη αγαθά, όπως γάλα, αλεύρι, ζάχαρη και μαγειρικό λάδι.
Τα αίτια της κρίσης είναι πολυπαραγοντικά, από τους λανθασμένους πολιτικούς χειρισμούς μέχρι τα δομικά προβλήματα της οικονομίας, αλλά και τις διεθνείς κυρώσεις.
Κατά συνέπεια, πολλοί αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, μέχρι τον Νοέμβριο του 2023 περισσότεροι από 7,7 εκατομμύρια πολίτες της Βενεζουέλας είχαν αναζητήσει καταφύγιο σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής ή της Καραϊβικής. Περίπου τρία εκατομμύρια έχουν διαφύγει στη γειτονική Κολομβία, πολλοί στην επίσης γειτονική Βραζιλία, πάνω από ένα εκατομμύριο στο Περού.
Σύμφωνα με μετριοπαθείς εκτιμήσεις, τουλάχιστον άλλα τρία εκατομμύρια άνθρωποι ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα το συντομότερο δυνατόν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης