Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οι εκπλήξεις και τα αγκάθια στη σύνταξη του Προϋπολογισμού 2025 - Τέλος χρόνου για τις προτάσεις υπουργείων και φορέων

Οι εκπλήξεις και τα αγκάθια στη σύνταξη του Προϋπολογισμού 2025 - Τέλος χρόνου για τις προτάσεις υπουργείων και φορέων
Πλέον οι κρατικές πρωτογενείς δαπάνες αποτελούν το βασικό εργαλείο δημοσιονομικής πειθαρχίας
«Χαρτί και μολύβι» έχουν πάρει στο οικονομικό επιτελείο για την πρώτη σύσκεψη για τον Προϋπολογισμό του 2025 που θα ενσωματώνει νέες τονωτικές παρεμβάσεις στα εισοδήματα και ελαφρύνσεις ύψους 880 εκατ. ευρώ, σε συνδυασμό με τις προβλέψεις για μεγαλύτερη ανάπτυξη, χαμηλότερο πληθωρισμό και δημόσιο χρέος.
Σε δημοσιονομικό πεδίο ο προϋπολογισμός «ευθυγραμμίζεται» πλήρως με τους νέους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας που βάζουν τέλος στην πολιτική των «ανοικτών θυρών» και των έκτακτων υποσχέσεων με τις «ανώτατες οροφές» που μπαίνουν στις πρωτογενείς δαπάνες.

Πλέον, οι κρατικές πρωτογενείς δαπάνες αποτελούν το βασικό εργαλείο δημοσιονομικής πειθαρχίας καθώς δεν θα μπορούν να αυξηθούν περισσότερο από το όριο του 3%, βάζοντας σε δεύτερη...μοίρα τα πρωτογενή πλεονάσματα, για τα οποία, έτσι κι’ αλλιώς η Ελλάδα, έχει την υποχρέωση να υπηρετεί το στόχο του 2,1% για τα επόμενα χρόνια. Με βάση το νέο στρατηγικό κανόνα για τις δαπάνες η χώρα δεν μπορεί να υπερβεί το 2025 τα 115 δισ. ευρώ από περίπου 111,6 δισ. ευρώ φέτος, ενώ μέσα σε αυτό το όριο θα πρέπει να «χωρέσουν» όλα τα μέτρα κοινωνικής πολιτικής: από τις φορολογικές ελαφρύνσεις και τα επιδόματα κοινωνικής αλληλεγγύης μέχρι τις αυξήσεις στις συντάξεις και τις νέες προσλήψεις στο δημόσιο.

Ο προϋπολογισμός του 2025 θα περιλαμβάνει τις πρόσθετες παρεμβάσεις των 880 εκατ. ευρώ για τις οποίες έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση, όπως η νέα αύξηση των συντάξεων με βάση το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό, με κόστος περί τα 400 εκατ. ευρώ, τη μείωση κατά 0,5% των ασφαλιστικών εισφορών με κόστος 225 εκατ. ευρώ, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος με κόστος 120 εκατ. ευρώ, τη μονιμοποίηση της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο με νέα μέθοδο, με εκτιμώμενο κόστος περί τα 100 εκατ. ευρώ, την παράταση της αναστολής του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές με κόστος 20 εκατ. ευρώ και την αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος με κόστος 15 εκατ. ευρώ.

Πέρα από τα «κλειδωμένα» μέτρα στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας εξετάζουν να κάνουν την έκπληξη στην ΔΕΘ με το Χριστουγεννιάτικο επίδομα ανοίγοντας την πόρτα σε περισσότερους, αλλά οι οριστικές αποφάσεις για το ύψος της ενίσχυσης, τα κριτήρια και τους δικαιούχους θα ληφθούν αρχές Σεπτεμβρίου οπότε θα υπάρχει ασφαλής εικόνα για τα ακριβή δημοσιονομικά περιθώρια με βάση την πορεία του προϋπολογισμού και την ταχύτητα της ανάπτυξης.
Σήμερα 31/7, πάντως, αποστέλλονται στο Γενικό Λογιστήριο οι προτάσεις από τους φορείς και τα υπουργεία με τις εκτιμήσεις των εσόδων και των δαπανών για φέτος και το 2025.

Να σημειωθεί ότι το επίδομα αφορά συνταξιούχους με προσωπική διαφορά και θα καλυφθεί με τα χρήματα που θα έρθουν από την φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων με συντελεστή 33% που υπολογίζονται σε 300 εκατ. ευρώ. Εφόσον εφαρμοστεί το περσινό μοντέλο ενίσχυσης των συνταξιούχων αυτό θα κυμανθεί κλιμακωτά από 100 έως 250 ευρώ για συνταξιούχους με προσωπική διαφορά και άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων έως 1.600 ευρώ το μήνα.
Υπολογίζεται ότι περίπου 770.000 θα είναι οι συνταξιούχοι ενώ στόχος είναι το έξτρα βοήθημα να δοθεί ακόμη σε περίπου 230.000 μακροχρόνια άνεργους, άτομα με αναπηρία και άλλους ευάλωτους καθώς θα είναι το τελευταίο έκτακτο που θα έχει τη δυνατότητα να μοιράσει μετά το «απαγορευτικό» που μπαίνει με το Πρόγραμμα Σταθερότητας από το 2025.
Στο μέτωπο της ανάπτυξης, ο προϋπολογισμός υιοθετεί την πρόβλεψη για οριακή επιτάχυνση του ΑΕΠ στο 2,6% από 2,5% φέτος με περαιτέρω εξασθένιση του πληθωρισμού στο 2% από 2,6% που είναι η εκτίμηση για φέτος.
Σε ότι αφορά το δημόσιο χρέος, προβλέπεται περαιτέρω συρρίκνωση στο 146,3% το 2025 από 152,7% το 2024 που θα ανοίξει το δρόμο για νέα αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης