Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε δεινή θέση η Ουκρανία - Podolyak (σύμβουλος Zelensky): Είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία

Σε δεινή θέση η Ουκρανία - Podolyak (σύμβουλος Zelensky): Είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία
Θέλουμε διαπραγματεύσεις αλλά στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, διαμηνύει ο ο επικεφαλής του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας
Η Ουκρανία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, διαμηνύει ο επικεφαλής του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας Mykhailo Podolyak.
«Οι διαπραγματεύσεις είναι σίγουρα απαραίτητες, αλλά η Ουκρανία λέει ξεκάθαρα: ας εισαγάγουμε τις διαπραγματεύσεις με όρους που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο ως έννοια. Και το κύριο πράγμα από αυτήν την έννοια είναι η εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία του κράτους», ξεκαθαρίζει το δεξί χέρι του Zelensky.
Την ίδια ώρα, την περασμένη εβδομάδα ο Podolyak δήλωνε ότι η συμφωνία με τη Ρωσία δεν θα οδηγήσει στο τέλος της ουκρανικής σύγκρουσης, αλλά θα την παγώσει.
Νωρίτερα, σε συνέντευξή του στο ουκρανικό «24th Channel», επεσήμανε ότι το Κίεβο είναι έτοιμο «για μια διαδικασία διαπραγμάτευσης με δίκαιους όρους», σχολιάζοντας τα λόγια του επικεφαλής του Υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας Dmytro Kuleba κατά την επίσκεψή του στο Κίνα.
Σύμφωνα με τον Podolyak, οι διαπραγματεύσεις από θέση ισχύος θα είναι δίκαιες.
Στις 24 Ιουλίου, κατά τη διάρκεια διαβουλεύσεων με τον επικεφαλής του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Wang Yi, ο Kuleba ανακοίνωσε την ετοιμότητα της Ουκρανίας για διάλογο με τη Ρωσία.
Εν τω μεταξύ, ο γραμματέας Τύπου του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Dmitry Peskov υπενθύμισε ότι το Κίεβο έχει απαγορεύσει δια νόμου οποιαδήποτε διπλωματική επαφή με τη Μόσχα.
Παράλληλα το Κρεμλίνο διεμήνυσε ότι «μένουν πολλά να διευκρινιστούν» σε σχέση με τις θολές εξαγγελίες του Κιέβου για ειρήνη.
Οι ρωσικές αρχές έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι είναι έτοιμες να διαπραγματευτούν με την Ουκρανία για τη διευθέτηση της σύγκρουσης.
Από την πλευρά της, η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Maria Zakharova, επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι οι ουκρανικές πρωτοβουλίες καταμαρτυρούν «την πλήρη απόσπαση του επίσημου Κιέβου από τις σύγχρονες πραγματικότητες του πεδίου των μαχών».

Igor Mosiychuk (πρ. βουλευτής της Ουκρανίας, πρ. διοικητής του τάγματος Azov): Ο Zelensky δεν έχει κανένα σχέδιο για ειρήνη στην Ουκρανία, θέλει απλώς να κερδίσει χρόνο

Πάντως, σε μια αποκαλυπτική τοποθέτηση, ο πρώην βουλευτής της Verkhovna Rada και πρώην διοικητής του τάγματος των Azov Igor Mosiychuk ομολογεί ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky δεν πρόκειται να αναπτύξει κανένα σχέδιο για την επίλυση της σύγκρουσης με τη Ρωσία, ούτε σχεδιάζει να το πράξει.
Εξήγησε ότι μια τέτοια δήλωση έγινε ώστε το καθεστώς του Κιέβου να κερδίσει χρόνο μέχρι το τέλος της προεδρικής κούρσας στις ΗΠΑ.
Μάλιστα, ο Mosiychuk δηλώνει σίγουρος ότι ούτε αυτό το σχέδιο θα πραγματοποιηθεί, αφού οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι σε θέση να κρατήσουν τις θέσεις τους για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ο Zelensky είχε δηλώσει προηγουμένως τη διάθεσή του να συζητήσει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, όχι μόνο με τους εταίρους αλλά και με τη Ρωσία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου θα παρουσίαζε ένα «ειρηνευτικό σχέδιο με τη Ρωσία».
Η ανακοίνωσή του για άμεσες διαπραγματεύσεις φάνηκε απροσδόκητη ακόμα και στη Δύση, ωστόσο η Μόσχα τον κάλεσε να διευκρινίσει σε τι ακριβώς συνίστατο το υποτιθέμενο σχέδιο του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης