Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νεκρός ο ηγέτης της Hamas, Ismail Haniyeh - Δολοφονήθηκε στο Ιράν - Χάος και... ολοκληρωτικός πόλεμος στη Μέση Ανατολή

Νεκρός ο ηγέτης της Hamas, Ismail Haniyeh - Δολοφονήθηκε στο Ιράν - Χάος και... ολοκληρωτικός πόλεμος στη Μέση Ανατολή
Για σκληρή απάντηση προειδοποιεί η Hamas - Νεκρός ο διοικητής της Hezbollah Fuad Shukr μετά από ισραηλινό πυραυλικό πλήγμα στη Βηρυτό του Λιβάνου
(upd16) Νεκρός είναι ο πολιτικός ηγέτης της Hamas, Ismail Haniyeh, ο οποίος φέρεται να δολοφονήθηκε σε κατοικία στη βόρεια Τεχεράνη, στο Ιράν όπου και είχε μεταβεί για να παρακολουθήσει την ορκωμοσία του νέου Ιρανού προέδρου, Masud Pezeshkian.
Σε ανακοίνωση της η Hamas κάνει λόγο για «ύπουλη σιωνιστική επιδρομή», αποδίδοντας τη δολοφονία του Haniyeh σε ενέργεια του Ισραήλ.
Η δολοφονία του Haniyeh, αν και ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί επίσημα το πότε ακριβώς συνέβη και υπό ποιες συνθήκες, έρχεται σχεδόν ταυτόχρονα με το πυραυλικό πλήγμα του Ισραήλ στη Βηρυτό του Λιβάνου, κατά το οποίο σκοτώθηκε και ο διοικητής της Hezbollah, Fuad Shukr, γνωστός ως Hajj Mohsin, τον οποίο οι Ισραηλινοί θεωρούν υπεύθυνο για το φονικό χτύπημα στο Majdal Shams στα Υψίπεδα του Γκολάν. 
Οι επιθέσεις αυτές αναμένεται να κλιμακώσουν τις αντιδράσεις της Hamas και της Hezbollah κατά του Ισραήλ, κάτι που σημαίνει πως η Μέση Ανατολή εισέρχεται σε μια νέα φάση στρατιωτικών συγκρούσεων που μάλλον είναι πιο κοντά ... σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο.
Ήδη το Ιράν έχει συγκαλέσει σε έκτακτη συνεδρίαση το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας προκειμένου να εξετάσει τα επόμενα βήματά του μετά τη δολοφονία του Haniyeh τη στιγμή που ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Lloyd Austin υποστήριξε πως οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν το Ισραήλ σε περίπτωση επίθεσης, αν και επανέλαβε πως ένας ευρύτερος πόλεμος στη Μέση Ανατολή μπορεί να αποφευχθεί.

Άγνωστο το πότε

Ακόμα παραμένει άγνωστο το πότε ακριβώς συνέβη η δολοφονία του 62χρονου Haniyeh και με ποιο τρόπο.
Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Haniyeh  βρισκόταν σε μια ειδική κατοικία στη βόρεια Τεχεράνη, η οποία προορίζεται για βετεράνους του πολέμου.
Ο Haniyeh, ο οποίος είχε γεννηθεί σε έναν προσφυγικό καταυλισμό κοντά στην πόλη της Γάζας, εντάχθηκε στην Hamas στα τέλη της δεκαετίας του '80 κατά την πρώτη Ιντιφάντα ενώ το 2006 είχε γίνει πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής.
Από το 2017 ήταν ο επικεφαλής της Hamas ενώ τα τελευταία χρόνια ζούσε στο Κατάρ.
Ο Haniyeh είχε εμπλακεί έντονα τους τελευταίους μήνες στις διαπραγματεύσεις της Hamas με το Ισραήλ και τη διεθνή κοινότητα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων της Hamas.

Al Mayadeen: Πύραυλος από το εξωτερικό

Εν τω μεταξύ, το τηλεοπτικό δίκτυο Al Mayadeen αναφέρει πως ο πύραυλος που έπληξε τον χώρο όπου διέμενε ο Haniyeh εκτοξεύτηκε από ξένη χώρα.
Από την πλευρά του το πρακτορείο Nournews μεταδίδει πως ο Haniyeh σκοτώθηκε από κατευθυνόμενο αεροπορικό πύραυλο.

Hamas: Είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε κάθε τίμημα

Η Hamas μιλά για «άνανδρη ενέργεια» του Ισραήλ, η οποία όπως λέει «δεν θα μείνει ατιμώρητη».
«Ο αδελφός, ο ηγέτης, ο μουτζάχιντ Ismail Haniyeh, ο αρχηγός του κινήματος, σκοτώθηκε σε ύπουλη σιωνιστική επιδρομή εναντίον του γραφείου του στην Τεχεράνη αφού παραβρέθηκε στην ορκωμοσία του νέου προέδρου» της Ισλαμικής Δημοκρατίας» αναφέρει σε ανακοίνωση της η Hamas.
Ο Sami Abu Zahri, στέλεχος της Hamas υποστήριξε πως η δολοφονία συνιστά πολύ σοβαρή κλιμάκωση από ισραηλινής πλευράς, η οποία όπως είπε, δεν θα επιτύχει τους στόχους της.
«Έχουμε εμπλακεί σε έναν ανοιχτό πόλεμο για να απελευθερώσουμε την Ιερουσαλήμ και είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε κάθε τίμημα.
Είμαστε βέβαιοι ότι θα νικήσουμε
» τόνισε ο Zahri, τη στιγμή που διατυπώνονται εκκλήσεις στους Παλαιστίνιους για γενική απεργία.

Άνανδρη ενέργεια

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής και ηγέτης της Fatah, Mahmoud Abbas καταδίκασε σήμερα «σθεναρά» την άνανδρη δολοφονία του Haniyeh, η οποία, όπως είπε, αποτελεί μια επικίνδυνη εξέλιξη.

Έρευνα

Από την πλευρά τους οι Φρουροί της Επανάστασης υποστηρίζουν πως διενεργείται έρευνα από τις ιρανικές αρχές για τη δολοφονία και τα ευρήματα αναμένεται να ανακοινωθούν άμεσα.
Όπως αναφέρεται, νεκρός είναι ο σωματοφύλακας του Haniyeh.
Οι Φρουροί της Επανάστασης εξέφρασαν τα συλλυπητήρια τους στο ηρωικό παλαιστινιακό έθνος και στη μουσουλμανική κοινότητα.

Κανένα σχόλιο από Ισραήλ

Αν και η Hamas έχει σπεύσει να κατηγορήσει το Ισραήλ πως βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία του Haniyeh, οι Ισραηλινοί δεν έχουν κάνει κάποιο σχόλιο.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως δεν σχολιάζει δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο.

Πάγια πρακτική

Το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια μια σειρά από δολοφονίες προσωπικοτήτων υψηλού προφίλ στο Ιράν και αλλού.
Το 2004, το Ισραήλ πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή στη Γάζα σκοτώνοντας τον τότε ηγέτη της Hamas, Abdel Aziz Rantisi.
Την ίδια χρονιά, δολοφόνησε έναν από τους ιδρυτές της Hamas, τον Ahmed Yassin, στην πόλη της Γάζας.


Πανηγυρίζουν Ισραηλινοί υπουργοί

Πάντως σε αναρτήσεις τους Ισραηλινοί υπουργοί... πανηγυρίζουν για τη δολοφονία του Haniyeh.
Ο υπουργός Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Amichay Eliyahu υποστήριξε ότι «ο θάνατος του Haniyeh κάνει τον κόσμο λίγο καλύτερο» και ότι «αυτός είναι ο σωστός τρόπος για να καθαρίσει ο κόσμος από τη βρωμιά» ενώ και ο Shlomo Karhi, υπουργός επικοινωνιών έγραψε στο Χ ότι «όλοι οι εχθροί σου θα εξαφανιστούν, Θεέ μου», ανάρτηση που πάντως στη συνέχεια διαγράφηκε.

Ρωσία: Απαράδεκτη πολιτική δολοφονία

Η Ρωσία καταδίκασε την «απαράδεκτη πολιτική δολοφονία» του πολιτικού ηγέτη της Hamas, Ismail Haniyeh.
«Είναι μια απολύτως απαράδεκτη πολιτική δολοφονία, και αυτό θα οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων» ανέφερε σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Mikhail Bogdanov

Καταδικάζει η Τουρκία

Τη δολοφονία του Haniyeh καταδικάζει η Τουρκία, με το υπουργείο Εξωτερικών να υποστηρίζει πως για ακόμα μια φορά η κυβέρνηση του Ισραήλ απέδειξε πως δεν θέλει την ειρήνη.
Σε σχετική ανακοίνωση του κάνει λόγο για ειδεχθή δολοφονία.

Νεκρός διοικητής της Hezbollah

Η δολοφονία του Haniyeh έγινε γνωστή λίγο αφότου ο ισραηλινός στρατός έπληξε - το απόγευμα της Τρίτης 30/7 - από αέρος στοχευμένες θέσεις της Hezbollah στην καρδιά του Λιβάνου, στη Βηρυτό..  
Όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, 4 πύραυλοι των IDF στόχευσαν και τελικά εξουδετέρωσαν τον Fuad Shukr, αλλιώς γνωστό ως Hajj Mohsin ανώτερο διοικητή της Hezbollah, που το Ισραήλ εγκαλεί ως υπεύθυνο για το φονικό χτύπημα στο Majdal Shams στα Υψίπεδα του Γκολάν. 
Από το χτύπημα των Ισραηλινών, σκοτώθηκαν 3 άνθρωποι ενώ άλλοι 73 τραυματίστηκαν.
2_540.JPG
3_325.JPG
Eπισημαίνεται ότι η πόλη βρισκόταν επί ποδός, αναμένοντας εδώ και ημέρες τα ισραηλινά αντίποινα, ιδίως αφότου το Τελ Αβίβ κατηγόρησε τη Hezbollah για ένα πυραυλικό χτύπημα στο Majdal Shams στα Υψίπεδα του Γκολάν που σκότωσε 12 παιδιά και εφήβους.
Το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κατηγορήσει τη Hezbollah για τη σχετική επίθεση, ωστόσο η σιιτική οργάνωση δεν έχει αναλάβει επίσημα την ευθύνη.
087db420-6a7e-4ca3-a1b3-ca6516df4b44.webp
Σημειωτέον ότι στον Mohsin είχε προσδιοριστεί από τις IDF πριν από αρκετά χρόνια ως διοικητής του προγράμματος πυραύλων ακριβείας της Hezbollah

Gallant (ΥΠΑΜ Ισραήλ): H Hezbollah ξεπέρασε την κόκκινη γραμμή

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant σχολίασε το χτύπημα στο X, αρκούμενος στην επισήμανση ότι «η Hezbollah πέρασε την κόκκινη γραμμή» - μια έμμεση ανάληψη ευθύνης για το χτύπημα εκ μέρους του εβραϊκού κράτους.

Λίβανος: Καταδικάζουμε την επίθεση στη Βηρυτό - Το Ισραήλ θα λογοδοτήσει στον ΟΗΕ

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Abdallah Bou Habib δηλώνει ότι η κυβέρνησή του καταδικάζει σε όλους τους τόνους την ισραηλινή επίθεση που έπληξε τα νότια προάστια της πρωτεύουσας Βηρυτού και σχεδιάζει να υποβάλει καταγγελία στα Ηνωμένα Έθνη.
Παράλληλα, ο επικεφαλής της λιβανέζικής διπλωματίας εξέφρασε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters την ελπίδα του ότι οποιαδήποτε απάντηση από τη Hezbollah, τα κεντρικά της οποίας βρίσκεται σε αυτά τα νότια προάστια, δεν θα προκαλέσει κλιμάκωση.

State Department - ΗΠΑ: Δεν σχολιάζουμε το χτύπημα του Ισραήλ στη Βηρυτό

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προέβησαν στην πρώτη επίησμη αντίδρασή τους για το χτύπημα του Ισραήλ στη Βηρυτό με τον Vedant Patel, αναπληρωτή εκπρόσωπο του State Department, να τονίζει στους δημοσιογράφους ότι δεν έχει «ενημερώσεις για κάποια συγκεκριμένη δραστηριότητα που βλέπουμε».
«Σε αυτό το συγκεκριμένο περιστατικό, θα έπρεπε να σας παραπέμψω σε εταίρους στην περιοχή για να μιλήσετε», επεσήμανε σχετικά ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ.
Ερωτηθείς εάν το Ισραήλ είχε ενημερώσει τις ΗΠΑ για ενδεχόμενο χτύπημα στη Βηρυτό, ο Patel κατέστησε σαφές ότι δεν θα σχολιάσει «συγκεκριμένες διπλωματικές συζητήσεις».
«Και θα αφήσω στους Ισραηλινούς να μιλήσουν για οποιονδήποτε σχεδιασμό ή απάντηση μπορεί να έχουν στα σκαριά», κατέληξε στο σχόλιο του.

Ρωσία: Κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου το ισραηλινό χτύπημα στη Βηρυτό 

Το ισραηλινό χτύπημα στη Βηρυτό αποτελεί «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», σχολίασε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων TASS. 

Ιράν: Καταδικάζουμε το μοχθηρό χτύπημα του Ισραήλ στη Βηρυτό 

Με τη σειρά της και η Τεχεράνη καταδικάζει το χτύπημα του Ισραήλ στο νότιο προάστιο της Βηρυτού, που στόχευσε τον διοικητή της Hezbollah Hajj Mohsin, ενώ το χαρακτηρίζει ως «μοχθηρό».
Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν Nasser Kanani τόνισε σε δήλωση ότι η ισραηλινή επίθεση «σίγουρα δεν μπορεί να κάμψει… την περήφανη αντίσταση του Λιβάνου, που θα συνεχίσει την έντιμη πορεία της υποστήριξης των καταπιεσμένων Παλαιστινίων και θα σταθεί ενάντια στην επιθετικότητα του ισραηλινού καθεστώτος απαρτχάιντ».
Επισημαίνεται ότι η σιιτική οργάνωση του Λιβάνου Hezbollah είναι στενά ευθυγραμμισμένη με το Ιράν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης