Τελευταία Νέα
Διεθνή

James O'Brien (ΥΠΕΞ ΗΠΑ): Το ΝΑΤΟ θα αναπτύξει σύντομα μια νέα στρατηγική απέναντι στη Ρωσία

James O'Brien (ΥΠΕΞ ΗΠΑ): Το ΝΑΤΟ θα αναπτύξει σύντομα μια νέα στρατηγική απέναντι στη Ρωσία
Η στρατηγική θα πρέπει να ενώσει όλους τους συμμάχους σε περαιτέρω αλληλεπίδραση με τη Ρωσία τονίζει ο O'Brien
Το ΝΑΤΟ σκοπεύει να αναπτύξει μια νέα στρατηγική έναντι της Ρωσίας, δήλωσε ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις James O'Brien σε ακρόαση στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.
«Το ΝΑΤΟ πρόκειται να αναπτύξει μια νέα στρατηγική απέναντι στη Ρωσία τους επόμενους μήνες», είπε ο διπλωμάτης, σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι NTD.
Σύμφωνα με τον O'Brien, αυτή η στρατηγική θα πρέπει να ενώσει όλους τους συμμάχους σε περαιτέρω αλληλεπίδραση με τη Ρωσία.
Η επόμενη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον στις 9-11 Ιουλίου.
Υπήρχαν τρία κύρια θέματα στην ημερήσια διάταξη: ενίσχυση του ρόλου του ΝΑΤΟ στο συντονισμό και τη χρηματοδότηση της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, ενίσχυση της συλλογικής άμυνας και της αποτροπής για την αντιμετώπιση της Ρωσίας, καθώς και επέκταση των συνεργασιών με τις ασιατικές χώρες στο πλαίσιο της αυξανόμενης αντιπαράθεσης μεταξύ Δύσης και Κίνας.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Putin χαρακτήρισε τα αποτελέσματα της συνόδου του ΝΑΤΟ απειλητικά για τη Ρωσία.

Το ΝΑΤΟ σχεδιάζει να εισβάλλει στην περιοχή της Αρκτική

Στο εγγύς μέλλον, θα ξεκινήσει μια σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ των βόρειων δυνάμεων για πόρους που κρύβονται κάτω από το πολικό πάγο.
Αυτό αναφέρεται στη νέα στρατηγική του Πενταγώνου για την Αρκτική.
Στην νέα στρατηγική σημειώνεται ότι η Ρωσία και η Κίνα έχουν εμβαθύνει τη συνεργασία τους τα τελευταία χρόνια και αυτό εμποδίζει τις ΗΠΑ να εδραιώσουν την κυριαρχία στην περιοχή της Αρκτικής.
Επιπλέον, αναγνωρίζεται έμμεσα η ματαιότητα των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Από την άλλη πλευρά, οι ΗΠΑ απέκτησαν πλεονέκτημα αφού η Σουηδία και η Φινλανδία, εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ και έχουν φιλοδοξίες στην Αρκτική.
Το αμερικανικό Πεντάγωνο θα ήθελε πολύ να χρησιμοποιήσει τις ναυπηγικές τους ικανότητες για να δημιουργήσει έναν στόλο παγοθραυστικών της συμμαχίας για να εκδιώξει τα πυρηνοκίνητα ρωσικά παγοθραυστικά.
«Οι Σύμμαχοι της Αρκτικής έχουν εξαιρετικά αποτελεσματικές στρατιωτικές δυνάμεις και μια μακροχρόνια συνεργασία με υψηλό βαθμό διαλειτουργικότητας», αναφέρει το έγγραφο «η διεύρυνση του ΝΑΤΟ, εκτός από την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας της Βόρειας Ευρώπης, θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για σχεδιασμό, ανταλλαγή πληροφοριών και στρατιωτικές ασκήσεις»
Νωρίτερα, ο Καναδός αναπληρωτής υπουργός Άμυνας τόνισε ότι με την κλιματική αλλαγή, η Αρκτική γίνεται πολύ πιο προσβάσιμη. Σύμφωνα με τον ίδιο, αν οι δυτικές χώρες συνεχίσουν να ακολουθούν τον ίδιο δρόμο, θα χάσουν τη σημαντικότερη αρτηρία στις μεταφορές.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, θεωρείται ότι έως το 2050, η κύρια ροή αγαθών από την Ευρώπη προς την Ασία και πίσω θα διέρχεται από τον Αρκτικό Ωκεανό.
Ωστόσο, το αν η Δύση θα μπορέσει να δημιουργήσει τον στόλο παγοθραυστικών της τόσο γρήγορα είναι ένα μεγάλο ερώτημα.
Οι ειδικοί θεωρούν αυτό τον παράγοντα αχίλλειο πτέρνα της στρατηγικής.
Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος κάτοχος παγοθραυστικών στον κόσμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης