Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τι μας έδειξε το α΄ 6μηνο 2024 της Πειραιώς; - Eίναι προκλητικά φθηνή, με ετήσια κέρδη 1,1 δισ. και κεφάλαια 7 δισ. και 0,69 P/BV

Τι μας έδειξε το α΄ 6μηνο 2024 της Πειραιώς; - Eίναι προκλητικά φθηνή, με ετήσια κέρδη 1,1 δισ. και κεφάλαια 7 δισ. και 0,69 P/BV
Οπότε τα 4,5 ευρώ αποτελούν δίκαιη τιμή για την τράπεζα Πειραιώς από 3,8450 ευρώ… η μετοχή της Πειραιώς είναι προκλητικά φθηνή
Σχετικά Άρθρα
Ποιο είναι το βασικό συμπέρασμα για την Πειραιώς με βάση τις επιδόσεις α΄ 6μηνου 2024;
Όταν θα πετύχει με αναγωγή έτους 1,1 δισεκ. σε κέρδη και θα διαθέτει 7 δισεκ. κεφάλαια στο τέλος 2024 από 6,78 δισεκ. στο α΄ 6μηνο 2024… η αποτίμηση με όρους χρηματιστηριακής αξίας προς ενσώματα ίδια κεφάλαια P/BV 0,69…
Μια δίκαιη αποτίμηση με όρους P/BV είναι το 0,80
1,25 δισεκ. μετοχές Χ 4,5 ευρώ = 5,62 δισεκ. ευρώ χρηματιστηριακή αξία.
5,62 δισεκ. κεφαλαιοποίηση Χ 7 δισεκ. = 0,80 P/BV
Οπότε τα 4,5 ευρώ αποτελούν δίκαιη τιμή για την τράπεζα Πειραιώς από 3,8450 ευρώ… η μετοχή της Πειραιώς είναι προκλητικά φθηνή

Τα βασικά σημεία του α΄ 6μήνου 2024 της Πειραιώς

1)Τα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 563 εκατ εκ των οποίων 330 εκατ στο β΄ τρίμηνο 2024 και 233 εκατ στο α΄ τρίμηνο 2024.

2)Τα έσοδα από τόκους ανήλθαν σε 1 δισεκ. ευρώ με 528 εκατ να επιτυγχάνονται στο β΄ τρίμηνο 2024.
Είναι ενδιαφέρον ότι τα έντοκα έσοδα από δάνεια ανέρχονται σε 500 εκατ, από τόκους ομολόγων 141 εκατ ευρώ ενώ τα έξοδα από τόκους καταθέσεων διαμορφώνονται σε 80 εκατ…
Είναι αντιληπτό πως κερδίζει το τραπεζικό σύστημα και αυτό αφορά όλες τις τράπεζες χωρίς ουδεμία εξαίρεση.

3)Οι προμήθειες ανήλθαν στο α΄ 6μηνο 2024 περί τα 325 εκατ ενώ θα πληρώσει φόρους 233 εκατ ευρώ.

4)Για το 2024 συνολικά στόχος είναι 0,85 ευρώ ανά μετοχή ή 1,06 με 1,1 δισεκ. ευρώ κέρδη.
Οι επιδόσεις της Πειραιώς έχουν καταστεί παραπλήσιες με τράπεζες που έχουν υψηλότερη χρηματιστηριακή αξία.

5)Τα NPEs ανήλθαν σε 1,3 δισεκ. ή το NPE ratio 3,3% με τον δείκτη κάλυψης NPEs με προβλέψεις 58,6%.

6)Τα κεφάλαια της Πειραιώς, τα ενσώματα ίδια κεφάλαια ανέρχονται σε 6,78 δισεκ. με στόχο τα 7 δισεκ. στο τέλος του 2024 και με μέρισμα που θα διανεμηθεί άνω του 35%.

7)Αξιολογώντας τις επιδόσεις των τραπεζών μεταξύ Ελλάδος, Ιταλίας και Ισπανίας, οι ελληνικές τράπεζες έχουν χαμηλούς συντελεστές στις προμήθειες κακώς λέγεται ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι ακριβές…
Ωστόσο είναι ακριβές στα επιτόκια δανείων εκεί που εστιάζεται το πρόβλημα, ενώ με όρους απόδοσης κεφαλαίων κινούνται οριακά καλύτερα με 17,9%.

Συμπέρασμα

Η μετοχή της Πειραιώς είναι φθηνή και μια αποτίμηση στα 4,5 ευρώ είναι δικαιότερη για να διαμορφώσει σχέση χρηματιστηριακής αξίας προς ίδια κεφάλαια στο 0,80 P/BV από 0,71 P/BV με βάση τις παραδοχές του α΄ 6μήνου 2024.
Η Πειραιώς είναι αντικειμενικά φθηνή τράπεζα και μια αποτίμηση 5,6 δισεκ. χρηματιστηριακή αξία ή 4,5 ευρώ από 4,8 δισεκ. χρηματιστηριακή αξία της τρέχουσας περιόδου είναι δικαιότερη.

Αναλυτές για Πειραιώς: Πολύ ισχυρό εξάμηνο, ενισχύεται η επενδυτική μας θέση

Για ένα πολύ ισχυρό α' εξάμηνο της Τράπεζας Πειραιώς κάνουν λόγο οι αναλυτές, σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα.
Η Morgan Stanley δίνει σύσταση buy και τιμή στόχο τα 5,49 ευρώ, ενώ τονίζει ότι τα αποτελέσματα ενισχύουν την επενδυτική της θέση για τη μετοχή.
Η UBS κάνει λόγο για ισχυρές επιδόσεις και βρίσκεται σε καλό δρόμο για να ξεπεράσει τις ήδη αυξημένες προβλέψεις της για το οικονομικό έτος 2024.
Όπως αναφέρεται στην αρχικήέκθεση, η Πειραιώς έχει τη μικρότερη κεφαλαιακή ευελιξία από τις συστημικές ελληνικές τράπεζες, αλλά η UBS αναμένει ισχυρή αύξηση κεφαλαίου από εδώ και πέρα.
Η ελβετική τράπεζα δίνει σύσταση buy και τιμή στόχο τα 5,5 ευρώ.
Με σύσταση buy και τιμή στόχο 5,4 ευρώ, η Jefferies κάνει λόγο για βελτίωση των εσόδων προ προβλέψεων, αύξηση του RoaTBV Guidance και σημειώνει ότι το β' τρίμηνο ήταν άλλο ένα σταθερό αποτέλεσμα για την Πειραιώς.
Ισχυρά χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα η Deutsche Bank, με σύσταση buy και τιμή στόχο τα 4,7 ευρώ.
Τα ισχυρά έσοδα και προβλέψεις ενισχύουν τη θετική μας άποψη για τη μετοχή, τονίζουν οι αναλυτές της γερμανικής τράπεζας.
Η Citi, με σύσταση buy και τιμή στόχο τα 5 ευρώ, αναφέρει ότι η σταθερή σειρά αποτελεσμάτων υποστηρίζει τη θετική της άποψη για τη μετοχή.
Οι αναλυτές αναμένουν μέτρια αύξηση των προβλέψεων για τα κέρδη.
Είναι δύσκολο να διαφωνήσει κανείς με τα αποτελέσματα Πειραιώς για το β' τρίμηνο: ανθεκτικότητα περιθωρίου, επιτάχυνση της αύξησης των δανείων, σταθερή παραγωγή προμηθειών, περιορισμένες προβλέψεις και δημιουργία κεφαλαίου, σημειώνει η Autonomus.
«Αναμένουμε αναβάθμιση των κερδών με βάση τα στοιχεία (πιθανότατα με μεσαία μονοψήφια ποσοστά τουλάχιστον) και βλέπουμε θετική μετακύλιση σε άλλες ελληνικές τράπεζες που θα ανακοινώσουν αποτελέσματα β' τριμήνου αργότερα αυτή την εβδομάδα», σημειώνουν οι αναλυτές, με σύσταση neutral και τιμή στόχο τα 3,7 ευρώ.
 
JP Morgan: Πολύ ισχυρό comeback για την Τράπεζα Πειραιώς – Τιμή στόχος 5,35 ευρώ, σύσταση overweight


Για πολύ ισχυρό comeback της Τράπεζας Πειραιώς κάνει λόγο η JP Morgan, σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα για το β’ τρίμηνο και το πρώτο εξάμηνο του  2024.
Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκεας 14,2% σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο για την τράπεζα και πιθανή επαναξιολόγηση, σημειώνουν οι αναλυτές, οι οποίοι δίνουν σύσταση overweight και τιμή στόχο τα 5,35 ευρώ.
Στις βασικές δραστηριότητες, το κόστος ήταν σε μεγάλο βαθμό σταθερό και η ποιότητα του ενεργητικού παρέμεινε ευνοϊκή με κόστος κινδύνου σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, σημειώνουν.
«Ενώ αναζητήσαμε ίχνη έκτακτων περιστατικών, δεν μπορέσαμε να βρούμε πολλά - μερικές φορές, τα ισχυρά αποτελέσματα είναι απλώς ισχυρά αποτελέσματα», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές.

Νέο κεφάλαιο για την Τράπεζα Πειραιώς

Ο προ-forma δείκτης CET1 βελτιώθηκε κατά 50 μονάδες βάσης σε 14,2%, συμπεριλαμβανομένης της προσαύξησης του μερίσματος κατά 30%, καλύπτοντας ήδη τον στόχο της τράπεζας για το οικονομικό έτος 2024 για 14%.
Οι αναλυτές της JP Morgan το αντιμετωπίζουν ως ένα σημαντικό επίπεδο άνεσης,  τόσο για τη διοίκηση όσο και για τους επενδυτές, και ένα σημαντικό έναυσμα για να μειωθεί η διαφορά αποτίμησης της Πειραιώς σε σχέση με τις ομότιμες τράπεζες Εθνική και Eurobank, με καλύτερη αξιολόγηση.
Η μετοχή της Πειραιώς ενισχύεται 18% από την αρχή του έτους, ενώ διαπραγματεύεται με 4,9x 2025E P/E και 0,6x P/TBV.

Αξιοσημείωτα στοιχεία

 Το NII βελτιώθηκε κατά 6% σε επίπεδο τριμήνου,  χάρη στα υψηλότερα έσοδα από αποδίδοντα ανοίγματα και το χαρτοφυλάκιο ομολόγων, ενώ το κόστος καταθέσεων παρέμεινε
σταθερό, με το beta των καταθέσεων σε γενικές γραμμές σταθερό στο 15%.
Η πιστωτική ανάπτυξη επιταχύνθηκε αυτό το τρίμηνο, αντισταθμίζοντας τις αδύναμες επιδόσεις του α' τριμήνου του 24, με τα εξυπηρετούμενα δάνεια αυξημένο κατά 4%, με κινητήρια δύναμη τις επιχειρήσεις, με τις μεταφορές, τη μεταποίηση και το εμπόριο που αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μερίδιο.
Η επίδοση των αμοιβών ήταν εξαιρετικά ισχυρή, σημειώνοντας αύξηση 23% σε επίπεδο τριμήνου και 27% σε ετήσια βάση,  με τις αμοιβές πλέον να αντιπροσωπεύουν το 0,93% του ενεργητικού.
Η ποιότητα του ενεργητικού παρέμεινε ευνοϊκή.
Οι υποκείμενες προβλέψεις του β' τριμήνου του 2024 ήταν 20 εκατ. ευρώ, έναντι 15 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο και 69 εκατ. ευρώ πριν από ένα έτος, λόγω της σταθερής οργανικής τάσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και τον σχηματισμό νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων με breakeven, χωρίς ανόργανες χρεώσεις απομείωσης που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια αυτού του τριμήνου.

NBG Securities: Σπουδαίο το α' εξάμηνο για την Πειραιώς - Τιμή - στόχος 5,3 ευρώ, σύσταση outperform

Για ένα σπουδαίο πρώτο εξάμηνο του 2024 της Τράπεζας Πειραιώς κάνουν λόγο οι αναλυτές της NBG Securities, με τη χρηματιστηριακή να δίνει σύσταση outperform για τη μετοχή και τιμή στόχο στα 5,3 ευρώ.
Η ισχυρή επίδοση της Πειραιώς αντανακλάται στην τιμή της μετοχής της, η οποία αυξήθηκε κατά 18% σε ετήσια βάση.
Οι αναλυτές της NBG δηλώνουν βέβαιοι για  την ικανότητα της διοίκησης να προχωρήσει με το επιχειρηματικό της σχέδιο και να προσθέσει αξία στην τράπεζα.
«Πρόκειται για ένα ισχυρό σύνολο αποτελεσμάτων από την Τράπεζα Πειραιώς, ξεπερνώντας τις προσδοκίες μας και το consecus
Η τράπεζα αύξησε περαιτέρω το NII και τα έσοδα, ενώ διατήρησε τα επαναλαμβανόμενα OpEx στα ίδια επίπεδα με το α' τρίμηνο.
Συνολικά, πρόκειται για ένα σπουδαίο πρώτο εξάμηνο για την Πειραιώς, με τα NII/καθαρά κέρδη να φτάνουν τα 1,045 δισ. ευρώ/ 563 εκατ. ευρώ,
σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της διοίκησης για το έτος.
Η επίδοση αυτή αντανακλάται επίσης στην τιμή της μετοχής της, η οποία αυξήθηκε κατά 18% σε ετήσια βάση.
Παραμένουμε σίγουροι για την ικανότητα της διοίκησης να προχωρήσει με το επιχειρηματικό της σχέδιο και να προσθέσει αξία στην τράπεζα», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης