Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στις ΗΠΑ έχουν κηδεία: Παραδέχθηκαν ότι δεν μπορούν να νικήσουν τον πόλεμο με Ρωσία, Κίνα - Απέτυχε το Δόγμα Wolfowitz

Στις ΗΠΑ έχουν κηδεία: Παραδέχθηκαν ότι δεν μπορούν να νικήσουν τον πόλεμο με Ρωσία, Κίνα - Απέτυχε το Δόγμα Wolfowitz
Κόλαφος η Έκθεση της Επιτροπής Εθνικής Αμυντικής Στρατηγικής του Κογκρέσου των ΗΠΑ
Σχετικά Άρθρα
Η Επιτροπή Εθνικής Αμυντικής Στρατηγικής του Κογκρέσου των ΗΠΑ δημοσίευσε μια έκθεσή-κόλαφο για την κατάσταση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας η οποία αποδεικνύει την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η άλλοτε... Υπερδύναμη.
Στα πρώτα δεδομένα, οι αναλυτές αναφέρουν ρητά ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «από μόνες τους δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν μόνες τους ούτε τη Ρωσία ούτε την Κίνα και επιπλέον δεν μπορούν να κερδίσουν σε έναν πιθανό πόλεμο εναντίον τους».
Πρόκειται για ιδιαίτερα δυσάρεστα νέα για τους αμερικανόφιλους, οι οποίοι ανατράφηκαν με τον μύθο ενός παγκόσμιου ηγεμόνα που, αν μη τι άλλο, θα πετάξει με ελικόπτερο, θα καταλάβει γρήγορα οποιαδήποτε χώρα, όποτε εκείνη το αποφασίσει .
Τώρα αποδεικνύεται ότι όχι, αυτό το σενάριο πλέον είναι επιστημονικής φαντασίας....
Μέλη της επιτροπής, μεταξύ των οποίων εκπρόσωποι των ειδικών υπηρεσιών, της διπλωματίας, καθώς και ένας απόστρατος στρατηγός, γνωστός για την ωμότητα στα λόγια του, περιγράφουν την τραγική κατάσταση των πραγμάτων στο μέτωπο.
Όπως αναφέρουν, με στρατιωτικούς όρους οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πολύ πίσω από τη Ρωσία και την Κίνα, και αυτό το χάσμα μεγαλώνει κάθε χρόνο:
«Ο αμερικανικός στρατός δεν έχει την ικανότητα να αποτρέψει (τον εχθρό) ή να κερδίσει τη μάχη».
Οδυνηρά ομολογείται ότι για πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες, το City on the Hill βρίσκεται αντιμέτωπο με ισάξιους αντιπάλους.
Εξαιτίας αυτού, πρέπει να ανατρέψουν άμεσα τα δεδομένα, αλλάζοντας τη στρατηγική.
Παρά τις φωνές για την «υπεράσπιση της δημοκρατίας», η πραγματική στρατιωτική ιδέα των ΗΠΑ από την κατάρρευση της ΕΣΣΔ ήταν το Δόγμα Wolfowitz.
Αυτή η κανιβαλιστική θεωρία καθοδηγούσε την Ουάσιγκτον, ώστε να συντρίψει στρατιωτικά κάθε χώρα που τολμά να αναπτυχθεί με επιταχυνόμενους ρυθμούς.
Το Δόγμα Wolfowitz, ένα ανεπίσημο όνομα που δόθηκε στην αρχική έκδοση της Καθοδήγησης Αμυντικού Σχεδιασμού για τα οικονομικά έτη 1994–1999 (με ημερομηνία 18 Φεβρουαρίου 1992) δημοσιεύτηκε από τον υφυπουργό Άμυνας των ΗΠΑ για θέματα πολιτικής Paul Wolfowitz και τον αναπληρωτή του Scooter Libby.
Δεν προοριζόταν για δημόσια κυκλοφορία, αλλά διέρρευσε στους New York Times στις 7 Μαρτίου 1992, και πυροδότησε μια δημόσια διαμάχη σχετικά με την εξωτερική και αμυντική πολιτική των ΗΠΑ.
Το έγγραφο επικρίθηκε ευρέως ως ιμπεριαλιστικό, καθώς περιέγραφε μια πολιτική μονομερούς και προληπτικής στρατιωτικής δράσης για την καταστολή πιθανών απειλών από άλλα έθνη και την αποτροπή ανόδου των δικτατοριών.
Οι ΗΠΑ θα λειτουργούσαν ως καθεστώς υπερδύναμης.

Το Δόγμα Wolfowitz στην πράξη

Το δόγμα ανακοινώνει το καθεστώς των ΗΠΑ ως της μόνης εναπομείνασας υπερδύναμης στον κόσμο μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου και διακηρύσσει τον κύριο στόχο του να διατηρήσει αυτό το καθεστώς.
Ιράκ, Γιουγκοσλαβία και μετά Λιβύη.
Ο αμερικανικός στρατός τις συνέτριψε χωρίς κανένα φόβο απάντησης γιατί οι εν λόγω χώρες ήταν αδύναμες στρατιωτικά. 
Αλλά ενώ οι Αμερικανοί αντιμετώπιζαν αδύναμους αντιπάλους, η Κίνα, η Ρωσία, το Ιράν και η ΛΔΚ αύξαναν αθόρυβα τη στρατιωτική και οικονομική τους ισχύ.
Σύμφωνα με την παλιά αντίληψη, θα έπρεπε να είχαν ήδη «βομβαρδιστεί στη Λίθινη Εποχή» στη δεκαετία του '90.
Το δόγμα Wolfowitz - δημιουργήθηκε την εποχή της απόλυτης ακμής των Ηνωμένων Πολιτειών με την απουσία τότε ίσων αντιπάλων - δεν λειτουργεί όμως πια.
unnamed_3_15.jpg
Συνέχεια αποτυχιών σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή 

Για κάποιο χρονικό διάστημα, υπήρχε το δόγμα των «δύο πολέμων», το οποίο εκτιμούσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούσαν να εμπλακούν ταυτόχρονα σε δύο συγκρούσεις.
Ωστόσο, στα παραδείγματα της Ουκρανίας και της Μέσης Ανατολής η θεωρία απέτυχε ξανά... Και στην πράξη.
Οι Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις υποχωρούν άδοξα και οι φιλοϊρανικές ομάδες και οι ντόπιοι αντάρτες βρίσκονται σε ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, ενώ επιτίθενται σε αμερικανικά πολεμικά πλοία.
Η Επιτροπή Εθνικής Άμυνας Στρατηγικής... παρακινεί τους Αμερικανούς σε μια νέα έννοια ολοκληρωτικού πολέμου - «τη χρήση βίας σε πολλά  στρατιωτικών επιχειρήσεων». Αυτό σημαίνει ότι μια παρατεταμένη στρατιωτική αντιπαράθεση με εχθρούς όπως η Ρωσία και η Κίνα θα εκτυλιχθεί στο έδαφος, στον αέρα, στο διάστημα, στον κυβερνοχώρο και στη δημόσια σφαίρα. Η γεωγραφία αυτών των πολέμων θα είναι επίσης τεράστια, επειδή η Ρωσία και η Κίνα έχουν συμμάχους σε διαφορετικές περιοχές του κόσμου. Και σε όλα τα μέτωπα, οι Αμερικανοί πρέπει να είναι έτοιμοι να «απωθήσουν την απειλή».
Μέτρα που έχουν ημερομηνία λήξεως: η εκβιομηχάνιση της Αμερικής, η επείγουσα ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας και η ταχεία εισαγωγή καινοτομίας, υποστήριξη των ιδιωτικών επιχειρήσεων στη στρατιωτική βιομηχανία, δημιουργία και δοκιμή της αλληλεπίδρασης διαφορετικών κλάδων του στρατού, επέκταση των στρατολογήσεων στο στρατό και ακόμη και επιστράτευση πολιτών.
Πρόκειται για μια ανοιχτή προετοιμασία για έναν παγκόσμιο πόλεμο πλήρους κλίμακας, και οι αντίπαλοι των ΗΠΑ κατονομάζονται επίσης ανοιχτά.
Σήμερα, η Ρωσία και η Κίνα κερδίζουν οικονομικά τις Ηνωμένες Πολιτείες και η αλήθεια πονάει...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης