Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ολυμπιάδα: Οι ναρκισσιστές Γάλλοι ήθελαν να σοκάρουν την… πλέμπα και να επιτεθούν στην ελευθερία του λόγου

Ολυμπιάδα: Οι ναρκισσιστές Γάλλοι ήθελαν να σοκάρουν την… πλέμπα και να επιτεθούν στην ελευθερία του λόγου
Το εξέχον μέλος της LGBTQ και ακτιβίστρια Barbara Butch ήταν η χρήσιμη ηλίθια…
Κεντρικό πρόσωπο στην αμφιλεγόμενη σκηνή του «Μυστικού Δείπνου» κατά την τελετή έναρξης της Ολυμπιάδας ήταν το εξέχον μέλος της LGBTQ και ακτιβίστρια Barbara Butch.
Η Butch, λοιπόν, απειλεί με μηνύσεις όσους την επικρίνουν ή την κατηγορούν για ασέβεια απέναντι στα χριστιανικά ήθη, έθιμα και σύμβολα.
Να σημειωθεί πως υποδύθηκε τον Χριστό με τρόπο τέτοιο, που από πολλούς ερμηνεύθηκε ως κοροϊδία…
Από τη μεριά τους, οι δημιουργοί επιμένουν ότι πήγαιναν για ένα είδος «ειδωλολατρικού πάρτι» ολυμπιακών θεών και έστειλαν μήνυμα ανεκτικότητας.
Οι ειδικοί υποστήριξαν τους δημιουργούς και υπέδειξαν πίνακες που ενέπνευσαν το παγανιστικό μοτίβο.
Δεν είναι ακριβώς αυτό που είδαν εκατομμύρια χριστιανοί που προσβλήθηκαν βαθιά από την παρωδία.
Το ερώτημα δεν είναι η πρόθεση των δημιουργών, αλλά η πρόθεση των κριτικών να καταγγείλουν την έκθεση και τους συμμετέχοντες της.
Η απειλή νομικής δράσης δεν είναι ιδιαίτερα σοβαρή στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου η γνώμη τυγχάνει ισχυρής προστασίας τόσο σε ποινικές όσο και σε αστικές υποθέσεις.
Στη Γαλλία, ωστόσο, η ελευθερία του λόγου βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, με την Αριστερά να πιέζει για τη λογοκρισία και την ποινικοποίηση του ολοένα διευρυνόμενου φάσματος πολιτικού και θρησκευτικού λόγου.
Η ίδια η τελετή είχε μερικά πραγματικά δυνατά και εντυπωσιακά στοιχεία.
Μας άρεσε το μείγμα μουσικής και εικόνων καθώς και η προσπάθεια να φανεί η διαφορετικότητα της Γαλλίας.
Ωστόσο, άλλα στοιχεία ήταν πιο διχαστικά ή υπερβολικά.
Για παράδειγμα, οι παραγωγοί αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν την τελετή για να παρουσιάσουν δρώμενα όπως τρεις νεαροί που συνδέθηκαν για ένα «ménage à trois». Με πολλές οικογένειες με παιδιά να παρακολουθούν…
Ωστόσο, η σκηνή του Μυστικού Δείπνου προκάλεσε τις περισσότερες διαμαρτυρίες, με τη συζήτηση να μαίνεται ιδιαίτερα στο Διαδίκτυο…
Η Audrey Msellati, δικηγόρος της Butch, δημοσίευσε μια δήλωση στον λογαριασμό της πελάτισσάς της Butch Instagram ότι ο DJ και ακτιβίστρια θα ζητήσει νομική δίωξη, διότι έγινε «στόχος μιας εξαιρετικά βίαιης εκστρατείας κυβερνοπαρενόχλησης και δυσφήμισης».
Μάλιστα, υπόσχεται να προβεί σε «πολλές καταγγελίες».
Σαφώς, οποιεσδήποτε άμεσες και σκόπιμες απειλές βίας κατά της Butch θα πρέπει να διώκονται, καθώς δύναται να διωχθούν ποινικά στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ωστόσο, οι γαλλικοί νόμοι σαρώνουν όσον αφορά την ποινικοποίηση της γνώμης και αυτό που ονόμασα «ρητορική οργής».
Στη Γαλλία, τέτοιες καταγγελίες είναι συχνά ποινικές υποθέσεις.
Και με αυτόν τον τρόπο, η ελευθερία του λόγου καταρρέει…
Κάποτε το λίκνο της ατομικής ελευθερίας, η Γαλλία προ πολλού έγινε παγκόσμιος ηγέτης στην καταστολή της…
Αυτοί οι νόμοι ποινικοποιούν την ομιλία κάτω από ασαφή πρότυπα που αναφέρονται σε «υποκίνηση» ή «εκφοβισμό» άλλων με βάση τη φυλή ή τη θρησκεία.
Για παράδειγμα, ο σχεδιαστής μόδας John Galliano κρίθηκε ένοχος διότι έκανε αντισημιτικά σχόλια εναντίον τουλάχιστον τριών ατόμων σε μπαρ του Παρισιού.
Κατά την καταδίκη του, η δικαστής Anne Marie Sauteraud διάβασε μια λίστα με λέξεις που χρησιμοποίησε ο Galliano στη Geraldine Bloch και τον Philippe Virgitti, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης φράσεων όπως «βρώμικη πόρνη».
Σε άλλη περίπτωση, επιβλήθηκε πρόστιμο στον πατέρα της Γαλλίδας συντηρητικής υποψήφιας για την προεδρία, Marine Le Pen, επειδή είχε αποκαλέσει τους ανθρώπους της μειονότητας των Ρομά «βρωμιάρηδες».
Γάλλος έφηβος κατηγορήθηκε επειδή χαρακτήρισε το Ισλάμ ως «θρησκεία μίσους».
Δίωξη είχε ασκηθεί και στη διάσημη ηθοποιό Brigitte Bardot επειδή το 2006 είπε πως οι Μουσουλμάνοι θα κατέστρεφαν τη Γαλλία.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο φόρος τιμής στους Ολυμπιακούς Αγώνες έγινε άδοξος για πολλούς από εμάς που ανήκουμε στη κοινότητα της ελευθερίας του λόγου.
Οι Γάλλοι ηγέτες εδώ και πολύ καιρό υποκρίνονταν όταν ισχυρίζονταν ότι υποστηρίζουν την ελευθερία του λόγου.
Ο Thomas Jolly, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, ήθελε ξεκάθαρα να είναι προκλητικός. Να σοκάρει τις μάζες... την πλέμπα…
Τα κατάφερε. Σαφώς, τέτοια προκλητικά στοιχεία θα πυροδοτήσουν διαφωνίες…
Η χρήση ποινικών κυρώσεων για όσους εκφράζουν γνώμη θα γελοιοποιούσε την επίδειξη αφοσίωσης στις γαλλικές ελευθερίες που ο Jolly παρουσιάζει στην τελετή του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης