Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ύστατοι τακτικισμοί από Ουκρανία πριν τη συντριβή - Zelensky: «Ανεπίτρεπτη μια νέα διάσκεψη ειρήνης χωρίς συμμετοχή της Ρωσίας»

Ύστατοι τακτικισμοί από Ουκρανία πριν τη συντριβή - Zelensky: «Ανεπίτρεπτη μια νέα διάσκεψη ειρήνης χωρίς συμμετοχή της Ρωσίας»
«Αν όλοι θέλουν να τους δουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, τότε δεν μπορούμε να είμαστε αντίθετοι» διευκρινίζει ο Ουκρανός πρόεδρος
Η δεύτερη διάσκεψη για τη διευθέτηση της ουκρανικής σύγκρουσης δεν θα αποφέρει αποτελέσματα εάν δεν συμμετάσχουν εκπρόσωποι της Ρωσίας σε αυτήν, υποστηρίζει τώρα ο επικεφαλής του ουκρανικού καθεστώτος Volodymyr Zelensky σε συνέντευξή του στη γαλλική Monde.
«Όπως οι περισσότερες χώρες, πιστεύω ότι εκπρόσωποι της Ρωσίας θα πρέπει να είναι παρόντες στη δεύτερη σύνοδο κορυφής, διαφορετικά δεν θα επιτύχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα», εξήγησε σχετικά.
«Αν όλοι θέλουν να τους δουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, τότε δεν μπορούμε να είμαστε αντίθετοι», διευκρίνισε.
Ο Ουκρανός πρόεδρος είχε δηλώσει προηγουμένως ότι οι Ρώσοι εκπρόσωποι θα πρέπει να συμμετάσχουν στη δεύτερη διάσκεψη για την Ουκρανία, η προετοιμασία της οποίας έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί έως τον Νοέμβριο του 2024.

Ρωσία: Απαράδεκτη γραμμή που εκφράζει η Δύση στις λεγόμενες «διασκέψεις ειρήνης»

Επισημαίνεται ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov, σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συμμετοχή του στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, είχε ξεκαθαρίσει ότι η «δεύτερη σύνοδος κορυφής ειρήνης» για την Ουκρανία περιέχει προσεγγίσεις που είναι απαράδεκτες για τη Ρωσία και πολλά άλλα κράτη που ενδιαφέρονται ειλικρινά για επίλυση της σύγκρουσης.
Η πρώτη «διάσκεψη ειρήνης» για την Ουκρανία πραγματοποιήθηκε στις 15-16 Ιουνίου στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας, με πρωτοβουλία της ουκρανικής πλευράς.
Το τελικό ανακοινωθέν του φόρουμ δεν υπογράφηκε από την Αρμενία, το Μπαχρέιν, τη Βραζιλία, το Βατικανό, την Ινδία, την Ινδονησία, την Ιορδανία, το Ιράκ, την Κολομβία, τη Λιβύη, το Μεξικό, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Ρουάντα, τη Σαουδική Αραβία, την Ταϊλάνδη και τη Νότια Αφρική.
Η Ρωσία τότε δεν προσκλήθηκε στο Μπούργκενστοκ.
Απουσίαζαν επίσης αντιπροσωπείες από τα περισσότερα κράτη μέλη του ΟΗΕ.
Όπως δήλωσε η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova, η διάσκεψη εξελίχθηκε σε πλήρες φιάσκο καθώς «τέτοιες διαδικασίες δεν μπορούν να χρησιμεύσουν ως βάση για βιώσιμη ειρήνη».

www.babkingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης