Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αυτός είναι ο νέος ηγέτης της Hamas - Η εξορία, η απόπειρα δολοφονίας με δηλητήριο και οι τεταμένες σχέσεις με Assad και Ιράν

Αυτός είναι ο νέος ηγέτης της Hamas - Η εξορία, η απόπειρα δολοφονίας με δηλητήριο και οι τεταμένες σχέσεις με Assad και Ιράν
Πηγές της Hamas δήλωσαν ότι ο Khaleed Mashaal αναμένεται να επιλεγεί ως ο κορυφαίος ηγέτης της παλαιστινιακής οργάνωσης για να αντικαταστήσει τον Haniyeh
Ο Khaled Mashaal ορίστηκε ως ο νέος ηγέτης της Hamas την Τετάρτη 31/7, αντικαθιστώντας τον Ismail Haniyeh, ο οποίος σκοτώθηκε στην Τεχεράνη νωρίς το πρωί της ίδιας ημέρας από ισραηλινό χτύπημα ακριβείας.
Πηγές της Hamas δήλωσαν ότι ο Mashaal αναμένεται να επιλεγεί ως ο κορυφαίος ηγέτης της παλαιστινιακής οργάνωσης για να αντικαταστήσει τον Ismail Haniyeh, ο οποίος εξοντώθηκε στο Ιράν τα ξημερώματα της Τετάρτης.
Ο ανώτερος αξιωματούχος της οργάνωσης Khalil al-Hayya, ο οποίος ζει ως αυτοεξόριστος στο Κατάρ και ηγείται των διαπραγματευτών της Hamas στις συνομιλίες για τη συμφωνία ομήρων με το Ισραήλ, ήταν επίσης ένα πρόσωπο που «έπαιζε» για την ηγεσία της οργάνωσης καθώς αποτελεί τον εκλεκτό του Ιράν και των συμμάχων του στην περιοχή.

γτρεγρεργ.JPG
Ο Khalil al-Hayya, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Hamas

Όσο για τον Mashaal, έγινε γνωστός σε όλο τον κόσμο το 1997 αφού Ισραηλινοί πράκτορες του έκαναν ένεση με δηλητήριο σε μια αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας, που πραγματοποιήθηκε έξω από το γραφείο του στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας, το Αμμάν.
Ο 68χρονος έγινε ο πολιτικός ηγέτης των δυνάμεων  της οργάνωσης ένα χρόνο πριν το Ισραήλ προσπαθήσει να τον εξοντώσει, μια θέση που του επέτρεψε να εκπροσωπεί το ισλαμικό κίνημα σε συναντήσεις με ξένες κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, χωρίς να παρεμποδίζεται από τους αυστηρούς ισραηλινούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς που επηρέασαν άλλους αξιωματούχους της Hamas.
Οι σχέσεις του Mashaal με το Ιράν έχουν τεταθεί λόγω της προηγούμενης υποστήριξής του στην εξέγερση των σουνιτών μουσουλμάνων το 2011 κατά του Σύρου προέδρου Bashar al-Assad.
Αποτέλεσε κεντρικό πρόσωπο στην ηγετική πυραμίδα της σουνίτικης οργάνωσης από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, αν και εργάστηκε κυρίως από την εξορία.

Ποιος είναι ο Khaled Mashaal;

Ο νέος ηγέτης της Hamas γεννήθηκε στο Silwad κοντά στην πόλη της Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, αλλά κατά την παιδική του ηλικία μετακόμισε με την οικογένειά του στο αραβικό κράτος του Κουβέιτ.
Σε ηλικία 15 ετών, εντάχθηκε στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, η οποία συνέβαλε καθοριστικά στη δημιουργία της Hamas στα τέλη της δεκαετίας του 1980 κατά τη διάρκεια της Πρώτης Ιντιφάντα.
Ο Mashaal έγινε δάσκαλος πριν στραφεί στην πολιτική δραστηριότητα από το εξωτερικό για πολλά χρόνια.
Ήταν υπεύθυνος για τη διεθνή συγκέντρωση κεφαλαίων στην Ιορδανία όταν γλίτωσε τη δολοφονία με ένεση δηλητηρίου.
Η Ιορδανία έκλεισε τελικά το γραφείο της Hamas στο Αμμάν και εξεδίωξε τον Mashaal από το Κατάρ.
Έτσι, μετακόμισε στη Συρία το 2001.
Ο Mashaal ηγείτο της Hamas από την εξορία στη Δαμασκό από το 2004 μέχρι τον Ιανουάριο του 2012, όταν έφυγε από τη συριακή πρωτεύουσα λόγω της σκληρής καταστολής κατά των Σουνιτών από τον Πρόεδρο Assad.
Ο Mashaal ζει τώρα τόσο στη Ντόχα όσο και στο Κάιρο.
Η αιφνιδιαστική αποχώρησή του από τη Συρία αποδυνάμωσε αρχικά τη θέση του εντός της Hamas.
Ο ίδιος ο Mashaal έχει ομολογήσει στο Reuters ότι η κίνησή του επηρέασε τις σχέσεις με τον κύριο προμηθευτή όπλων της Hamas: το Ιράν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης