Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ραγδαίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή - Εντολή για άμεσο χτύπημα εναντίον του Ισραήλ από τον Ιρανό ηγέτη Khamenei

Ραγδαίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή - Εντολή για άμεσο χτύπημα εναντίον του Ισραήλ από τον Ιρανό ηγέτη Khamenei
Προς μία αναπόφευκτη γενικευμένη σύγκρουση οδεύει η ταλανιζόμενη περιοχής της Μέσης Ανατολής
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και όλα δείχνουν προς η περιοχή οδεύει προς μία γενικευμένη σύγκρουση, καθώς ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Ali Khamenei, διέταξε ένα άμεσο χτύπημα στο Ισραήλ ως απάντηση για τη δολοφονία του επικεφαλής της Hamas, Ismail Haniyeh.
Σύμφωνα με τους New York Times, οι οποίοι επικαλούνται τρεις ανώνυμους Ιρανούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένων δύο μελών της Φρουράς της Επανάστασης, η εντολή δόθηκε σε έκτακτη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.
Υπενθυμίζεται πως, τον περασμένο Απρίλιο, το Ιράν πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη επίθεση στο Ισραήλ εδώ και δεκαετίες, εκτοξεύοντας εκατοντάδες πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη ως αντίποινα για ισραηλινό χτύπημα στην πρεσβεία του που σκότωσε Ιρανούς στρατιωτικούς διοικητές στη Δαμασκό. Ωστόσο, ακόμη και αυτή η επίδειξη δύναμης έγινε γμωστή πολύ νωρίτερα και, ως αποτέλεσμα, προκλήθηκε μικρή ζημιά.
Οι New York Times αναφέρουν πως οι Ιρανοί στρατιωτικοί διοικητές εξετάζουν μια συνδυαστική επίθεση drones και πυραύλων σε στρατιωτικούς στόχους στην περιοχή του Τελ Αβίβ και της Χάιφα, αλλά θα ήθελαν να αποφύγουν χτυπήματα σε μη στρατιωτικούς στόχους, δήλωσαν οι Ιρανοί αξιωματούχοι. Μια επιλογή που εξετάζεται είναι μια συντονισμένη επίθεση από το Ιράν και άλλα μέτωπα όπου έχει συμμαχικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων της Υεμένης, της Συρίας και του Ιράκ, για μέγιστο αποτέλεσμα, ανέφεραν οι πηγές.
Ο Ali Khamenei, ο οποίος έχει τον τελευταίο λόγο για όλα τα κρατικά ζητήματα και είναι επίσης ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, έδωσε εντολή στους στρατιωτικούς διοικητές των Φρουρών της Επανάστασης και του στρατού να προετοιμάσουν σχέδια τόσο για επίθεση όσο και για άμυνα σε περίπτωση που ο πόλεμος επεκταθεί και το Ισραήλ ή οι Ηνωμένες Πολιτείες χτυπήσουν το Ιράν, είπαν οι αξιωματούχοι.
«Βλέπουμε ως καθήκον μας να εκδικηθούμε για το αίμα του», είχε αναρτήσει στο «Χ» ο Ali Khamenei.

Το Ιράν είχε υποσχεθεί να αντιδράσει

Ήδη οι ιρανικές αρχές είχαν υποσχθεί ότι θα απαντήσουν με πρωτοφανή σκληρότητα στο Ισραήλ για τη δολοφονία του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου του παλαιστινιακού κινήματος της Hamas, Ismail Haniyeh. 
Η Τεχεράνη είχε προαναγγείλει ειδικές επιχειρήσεις «βαθιά εντός των ισραηλινών εδαφών», όπως ανακοίνωσε η διπλωματική αποστολή του ΟΗΕ της χώρας.
«Η απάντηση σε μια δολοφονία θα είναι πράγματι ειδικές επιχειρήσεις - πιο σκληρές και με σκοπό να ενσταλάξουν βαθιά λύπη στον δράστη», ανέφερε η αποστολή σε δήλωση στο «X».
Το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν, οι εκλεκτές μονάδες των ενόπλων δυνάμεων, δήλωσε την Τετάρτη 31/7 το πρωί ότι ο Ismael Haniyeh, επικεφαλής του πολιτικού γραφείου του παλαιστινιακού κινήματος Hamas δολοφονήθηκε.
Από την πλευρά της, η Hamas έκανε γνωστό ότι ο ηγέτης της σκοτώθηκε σε ισραηλινό χτύπημα στην κατοικία ενός βετεράνου που διέμενε στην Τεχεράνη, όπου είχε φτάσει για την ορκωμοσία του εκλεγμένου προέδρου της χώρας, Masoud Pezeshkian.
Ο πύραυλος εκτοξεύτηκε «όχι από το έδαφος του ίδιου του Ιράν», αλλά «από άλλο κράτος», σύμφωνα με το Al Mayadeen.
Ο αντιπρόεδρος του Πολιτικού Γραφείου της Hamas, Mousa Abu Marzook, προειδοποίησε ότι η δολοφονία της Haniyeh δεν θα μείνει αναπάντητη.
Οι ισραηλινές αρχές αρνήθηκαν να σχολιάσουν στο CNN τον θάνατο του Haniyeh.
Σύμφωνα με την Jerusalem Post, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu έδωσε εντολή στους υπουργούς να μην σχολιάσουν το θέμα.
Η εφημερίδα πρόσθεσε ότι οι βουλευτές της Κνεσέτ είχαν λάβει παρόμοιες οδηγίες.

Έκτακτη κατάσταση, πρωτοφανή αντίποινα - Στο στόχαστρο τα πυρηνικά του Ισραήλ

Πλέον, μετά τη δολοφονία του Haniyeh στην καρδιά των ιρανικών εδαφών, και μάλιστα σε μια επίσημη περίσταση, όπως η ορκωμοσία του νέου προέδρου της χώρας, Masoud Pezeshkian, η Τεχεράνη δείχνει έκθετη και ευάλωτη.
Ο μόνος τρόπος για να διασωθεί το γόητρό του λεγόμενου Άξονα της Αντίστασης και να κατευναστούν οι ανησυχίες ασφαλείας για το σύνολο του μουσουλμανικού κόσμου, είναι μια αναλογική απάντηση εκ μέρους του Ιράν που θα στοιχίσει στο Τελ Αβίβ όχι μόνο συμβολικά, αλλά σε πραγματικούς, στρατιωτικούς και γεωπολιτικούς όρους
Κοινώς, το Ιράν καλείται να περάσει το αίσθημα του τρόμου στην άλλη άκρη του τραπεζιού...
Και, σε αυτή την έκτακτη κατάσταση θα απαιτηθεί μια έκτακτη και πρωτοφανής απάντηση.
Κατά την εκτίμησή μας Ιράν ενδέχεται να στοχεύσει το κέντρο πυρηνικών ερευνών στη Dimona, όπως έχει επισημανθεί εδώ και καιρό από το ιρανικό κρατικό κανάλι Press TV, το οποίο επικαλείται στρατιωτικούς ειδικούς.
Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό, κατά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ τον Απρίλιο -που ακολούθησε τα πλήγματα του Τελ Αβίβ στο ιρανικό προξενείο στη Συρία- ιρανικοί πύραυλοι και μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατάφεραν να περάσουν από το πολυεπίπεδο ισραηλινό σύστημα αεράμυνας και να χτυπήσουν στρατιωτικούς στόχους στην έρημο Negev σε απόσταση αναπνοής από το Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών Dimona.
Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του καναλιού πιστεύουν ότι αυτό το κέντρο μπορεί να αποτελέσει στόχο για την Τεχεράνη σε περίπτωση νέας μεγάλης απειλής από το Ισραήλ.
Ο Ahmad Haghtalab, ο επικεφαλής της πυρηνικής ασφάλειας στην επίλεκτη στρατιωτική δύναμη του Ιράν, γνωστή ως Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), έχει τονίσει επανηλλειμένως ότι η Τεχεράνη έχει εντοπίσει τη θέση των «πυρηνικών κέντρων» του Ισραήλ και θα είναι έτοιμη να τα καταστρέψει.

Συντονισμός δυνάμεων - Επιστρατεύονται οι δυνάμεις της Hezbollah και των Houthis - Έκτακτη «σιιτική« τριμερής χθες 30/7

Υπενθυμίζεται, ότι πέραν της δολοφονίας του Haniyeh, εχθές το Ισράηλ έπληξε έναν εξίσου σημαντικό στόχο στην καρδιά της Βηρυτού, σκοτώνοντας με πλήγμα ακριβείας το δεξί χέρι του γραματέα της Hezbollah, Fuad Shukr, αλλιώς γνωστό ως Hajj Mohsin.
Η φονική επίθεση κατά του ανώτερου διοικητή της Hezbollah, από κοινού με τη δολοφονία του Haniyeh δημιουργεί, μια εκρηκτική συνθήκη και εξοργίζει τον σιιτικό κόσμο, που τώρα ορκίζεται σε εκδίκηση κατά αυτού που αποκαλεί ως σιωνιστική κατοχή.
Εκδίκηση, όμως ζητούν και οι Houthis μετά από τις αμερικανικές επιθέσεις σε στρατηγικές θέσεις του λιμανιού της Hodeidah, όπως και οι φιλοιρανικές οργανώσεις του Ιράκ, μετά από χθεσινούς 31/7 βομβαρδισμούς των ΗΠΑ σε εγκαταστάσεις της Ισλαμικής Αντίστασης.
Το Ιράν αναμένεται να κινητοποιήσει λοιπόν κατά τα αντίποινά του του όλες αυτές τις σύμμαχες δυνάμεις και να επιχειρήσει ένα πρωτοφανές, συντονισμένο χτύπημα.
Το πλέον πιθανό σενάριο είναι η Hezbollah και οι Houthis να επιστρατευθούν για (πυραυλικά) χτυπήματα αντιπερισπασμού, τη στιγμή που οι Φρουροί της Επανάστασης θα επιχειρούν το κυρίως πλήγμα στην καρδιά του αντιπάλου τους.
Διόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός, ότι αργά χθες το βράδυ, στα απόνερα της δολοφονίας του Fuad Shukr της Hezbollah, οι τρεις σιιτικές δυνάμεις είχαν έκτακτη σύσκεψη για να προσδιορίσουν τα επόμενά βήματά τους και για διαβουλευτούν σχετικά με τη φύση των αντοποίνων, που θα εξαπολύσουν προς το Τελ Αβίβ.

Υπευθυνες οι ΗΠΑ για τη δολοφονία του Haniyeh - «Έχουμε κάθε δικαίωμα να απαντήσουμε κατάλληλα στους τρομοκράτες»

Ενδεικτική της ιρανικής απάντησης θα πρέπει να θεωρείται η νέα δήλωση της Τεχεράνης, μέσω του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν Nasser Kanaani, με την οποία καταδικάζει τη δολοφονία του αρχηγού της Hamas σε ιρανικά εδάφη, χαρακτηρίζοντάς της ως κομμάτι του ευρύτερου ισραηλινού σχεδίου γενοκτονίας των Παλαιστινίων.
«Αυτή η τρομοκρατική ενέργεια δεν αποτελεί μόνο κατάφωρη παραβίαση των αρχών και των κανόνων του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και μια σοβαρή απειλή για την περιφερειακή και διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», δήλωσε ο Kanaani.
«Η νέα επιθετική και τρομοκρατική ενέργεια αυτού του καθεστώτος στη δολοφονία του μάρτυρα Haniyeh είναι μέρος του παλαιστινιακού σχεδίου γενοκτονίας, ειδικά τους τελευταίους 10 μήνες, και στοχεύει στην αύξηση της ανασφάλειας στην περιοχή της Δυτικής Ασίας.
«Ως υποστηρικτής και συνεργός του Σιωνιστικού καθεστώτος στη συνέχιση της κατοχής και της γενοκτονίας των Παλαιστινίων, η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι υπεύθυνη για τη διάπραξη αυτής της αποτρόπαιας τρομοκρατικής πράξης.
«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν καταδικάζει σθεναρά την επιθετική πράξη του Σιωνιστικού καθεστώτος στη δολοφονία του ακούραστου Ismail Haniyeh και θεωρεί εγγενές δικαίωμά της να απαντήσει κατάλληλα σε αυτή την επιθετική πράξη κατά της κυριαρχίας και της εδαφικής του ακεραιότητας», καταλήγει ο εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης